Koupit
Původní X-Meni zmizeli během rutinní výpravy na tajemný ostrov Krakoa. A tak musí jejich vůdce, nejmocnější telepat světa Charles Xavier, najít nový tým, který by mutantské hrdiny zachránil. Stanete se svědky zrodu nové generace ikon Marvelu, protože na Xavierovo volání o pomoc odpovídají taková jména jako Wolverine, Storm, Nightcrawler, Colossus a mnozí další. Druhá generace X-Menů přichází!

V české mutaci vyšel tento svazek jako 63. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity sérií Uncanny X-Men (Vol. 1) #94-103 a Giant-size X-Men #1


Scénář
Chris Claremont, Bill Mantlo, Len Wein
Art
Dave Cockrum
Ink
Frank Chiaramonte, Dave Cockrum, Sam Grainger, Bob McLeod
Barvy
Janice Cohen, Phil Rachelson, Petra Scoteseová (Petra Goldbergová), Don Warfield, Glynis Wein Oliverová (Wein), Bonnie Wilford, Michele Wolfman
Obálka
Dave Cockrum, Gil Kane
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Changer the Elder, Jiří Pavlovský
Redakce
Changer the Elder, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
776 g
Stran
220
Cena
249 Kč
Originál
Uncanny X-Men: Second Genesis (Marvel)
  • ludek.n
    V roce 1975 nastartoval speciál Giant-Size X-Men #1 scénáristy Lena Weina a kreslíře Dave Cockruma novou éru marvelovské série X-Men. Byli to oni dva, kdo na scénu vrátili Wolverina a přidali do hry nové hrdiny: Storm, Colossuse, Nightcrawlera, Bansheeho a na krátkou dobu i Thunderbirda. Jejich nápadu se pak chopil Chris Claremont a společně s kreslířem speciálu Davem Cockrumem ukázal světu předávání žezla, původní X-Meni skončili a odcházeli, noví se poznávali a učili se, jak pracovat jako jeden tým. Vše pro ochranu světa, který je ani po všech těch letech nepřestal nenávidět a bát se jich. S druhou generací začala nová éra X-Menů, kteří si následně vydobyli post světové komiksové stálice. Tato kniha ultimátního komiksového kompletu představuje úplné začátky nového týmu. Deset sešitů nejrůznějších dobrodružství, s hrabětem Nefariou, s Kierrokem, se Stevem Langem a jeho sentinely a nakonec s Blackem Tomem Cassidym a Juggernautem. Jednotlivé příběhy mají solidní drive i zápletku, ale poněkud zkratkovité a náhlé konce. Rozuzlení příběhů se často odehraje na jediné stránce, v horším případě na několika málo posledních panelech. Jako by autoři už měli v hlavě nový nápad, nový příběh, a tak honem pryč se starým. Za mě dobré, ale s nějakými těmi rezervami.
  • Ivan Kucera
    Uncanny X-Men: Druhá generace nie je príliš dobrý komiks, ale je v rámci X-Men univerza kľúčový a azda i revolučný. Na trhu sa objavil v roku 1975 a šlo o reštart univerza. Predtým boli členmi X-Men známe kalibre Beast (hoci ten postupne prešiel k Avengers), Profesor X, Cyclops, Iceman, Havok, Angel alebo Jean Grey (vtedy ešte Marvel Girl). Predaje však klesali, čitatelia o značku strácali záujem a v roku 1970 bolo dokonca úplne zastavené vydávanie nových dielov. Marvel teda vydávanie načas prerušil a keď ho 1975 vrátil späť na scénu, stará generácia v ňom nezomrela, ale proste uznala, že je správny čas na predanie štafety čerstvej krvi a tak sa aj stalo. Profesor X zostal, detto Cyclops a Jean Grey, bez tých to jednoducho nešlo. K slovu sa ale dostali nováčikovia v čele s írskym Bansheem, apačským bitkárom Thunderbirdom, teleportovým cirkusovým démonom Nightcrawlerom, sovietskym obrnencom s dobrým srdcom Colossusom a (a teraz sa držte) najmä s kanadským drsňákom Wolverineom (ktorý debutoval o rok skôr hosťovaním v Incredible Hulk #18). V tomto smere je táto kniha zásadná, to je suchý fakt. Okrem toho treba dodať, že v nej dochádza k viacerým dôležitým okamihom, ako je výskyt Sentinelov, zrod Phoenix, celospoločenská protimutanstká hystéria alebo trojuholník Cyclops-Jean-Wolverine. To sú veci, z ktorých komiksy a filmy čerpajú v podstate dodnes, s menšími či väčšími obmenami. Tým by sme ale nanešťastie s plusmi končili. Kniha je síce hrubá, ale tiež rozvláčna, ťažkopádne, nezáživná a ukecaná. Skrátka zostarla, čo je vidno na trápnych kostýmoch, naivných scenároch a postavách, z nich niektoré boj s časom nevyhrali – a je vidno prečo. Scenáre našťastie miestami obsahujú celkom fajn kúsky, ako je (môj obľúbený) Juggernaut alebo zaujímavý flashback o Storm. S oškretými špicatými ušami ledva-ledva 3*. Pri Leninovom duchovi!
  • VanTom
    "Druhý začátek" X-Menů dává dohromady skutečně libovou partu, jejíž všichni členové dodnes patří do zlaté pokladnice Marvelu. Načrtnutí jsou už od představujících panelů tak šikovně, že jejich osobnosti ani schopnosti autoři nemusí nijak zásadně dále rozvíjet, proto na nás Chris Claremont pálí jeden "pulpový" nápad za druhým (vesmírná stanice, strašidelný hrad), až ty geniální odbývá na pár stránkách (zrod Phoenix!), bez jakékoliv psychologie. Právě na její jednoduchosti a přímočarosti řešení situací je věk komiksu hodně patrný, což všemi silami vyvažuje pestrobarevná superhrdinská kresba (která se neuvěřitelně rozzářila ve srovnání s černobílými Comicsovými legendami #06 s totožným obsahem).
  • trudoš
    Je to komiks v letech, naivní a přeplácaný, přesto zdaleka ne tak nudný, tako Tajné války superhrdinů Marvelu. Jen k tomu člověk musí přistupovat s otevřenou myslí a láskou k žánru, jinak mu všichni ti fetišisté v kostýmech, začnou rychle připadat jako hodně podezřelá banda týpků. Přičemž dobová elegance tomu vážně moc nepřidává. Což ovšem neznamená, že do roka či dvou nebudou jejich módní kreace na vrcholu vytříbeného vkusu.
    Přes všechnu mou trudomyslnou skepsi jsem si ve finále docela příjemně početl. Příběhy jsou sice prostinké, stejně jako dokola se opakující padouši lačnící ovládnout svět, ovšem solidně tu funguje chemie mezi postavami a nad nespoutanou fantazií Chrise Claremonta prostě nelze jinak, než se obdivně usmívat. Jen kdyby nebyl tak strašně upovídaný. Ale zas se mu musí nechat, že nové složení X-Menů okořenil zdravou dávkou interních konfliktů, díky čemuž bylo pořád na co se těšit – kdo koho urazí, s kým se kdo rozejde a kdo si s kým začne. Ordinace v růžové zahradě hadr.
  • karl173
    Tento komiks jsem dal na jeden zátah a ačkoliv jsem čekal, že to nebude jen na chvíli, tak jsem komiks četl opravdu dlouho. Možná jsem si tu velkou porci měl rozdělit, ale co už. Zpočátku je rozjezd pomalejší a upřímně nepřišlo mi na tom nic zázračného, ale postupně jak jsem se začínal více začítat, tak zábava stoupala. Mohl zato především Claremont, který příběh slušně rozjížděl, aby to nakonec zakončil opravdu parádním 100 sešitem. 101. sešit pak měl ještě zajímavou dohru, ale zároveň se rozjel nový příběh, který už mě zase tolik nebavil. Nejlepší je tedy v této knize jakýsi střed, přičemž začátek a konce neurazí, ale ani nenadchne. Co se týče kresby, tak na není špatná, ale už jsem viděl lepší retro kresbu a především nemám moc rád malé panely. Více si kresbu vychutnám, když už panely větší už jenom pro plynulost čtení. Velkých panelů se tu pár najde, ale není jich zrovna mnoho. Celkově bych to tedy zhodnotil asi takto - přes větší množství textu se to četlo dobře a jedná se o slušné retro. ( 70 % )
  • Venomslav12stars
  • Darth Raelchi
    Výborný restart série a k tomu i se zajímavými postavami. Jelikož je to jakýsi most, tak to má své mouchy a tím je hlavně účelovost celé této sbírky, zejména Giant Size X-Men. Ale nevadí. Pravda, trochu ukecané, ale zase dobře vyvážené porcí akce a slušného příběhu. Nenudím se a jedem dál. Škoda, že to končí ve chvíli, kdy se má něco stát a další příběh je až Dark Phoenix, jenže mezitím nic. Černobíle z comicsových legend nechci, a dokupovat, možná časem, ale vše. Přesto je to pořád pro mě to kvalitní z celé série, ale do 5 hvězdiček ji trochu něco chybí. Na začátek nové série je to ale pořád velmi vydařené. Kresba mě baví méně než u Byrnea, ale dá se.
  • mearez
    Na X-men mi to přijde dost ukecaný, ale je to super podívaná. Fakt se mi to líbilo. 5*
  • Pán rostlin
    Myšlenky superhrdinů a vlastně i celkové vyznění mi přišly polopatický, ale když se přes to člověk přenese, čeká ho špalek mainstreamové zábavy.
  • Fimi
    já prostě nemám rád tuhle starou tvorbu komiksů, je to sice klasika ale čte se to na sílu a jen pro ten pocit že jste to dočetli, kresba není špatná na tu dobu je dobrá, ale ten příběh a dlouhé dialogy, to fakt ne...
  • S4TW
    Další klasické dílo, které bylo zásadní pro jeden z nejoblíbenějších superhrdinských týmů. Možná právě toto dílo zapříčinilo takový vzestup popularity a získalo X-Menům místo na výsluní. Je to sice opět starší kousek, čili obsahuje různé věci, které se dnes již v komiksu nevyskytují, a kdyby se vyskytovaly, tak to většina lidí odsoudí, ale tentokrát je vše v přijatelné míře a vy si můžete užít ten správný old school s minimem rušivých elementů. Ano, textu tu je hodně, ale tentokrát je ten vysloveně zbytečný text sražen na úplné minimum a autor především využívá dialogy místo popisujících monologů. Ano, postavy se občas chovají trochu naivně, ale na druhou stranu jsou skvěle napsané, sympatické a oblíbíte si je. To je možná důvod, proč je tohle dílo tak zásadní, jelikož autorům se povedl obměnit téměř celý tým tak, že si nové postavy získali daleko větší popularitu, než tomu bylo u těch starých. No řekněte sami, postavy jako Wolverine, Colossus, Nightcrawler, Storm, to jsou jedni z nejikoničtějších mutantů vůbec. Příběh šlape, má náboj, neustále se posouvá, nenudí a je okořeněn několika šokujícími momenty, kdy se autor nebojí ani jednoho z X-Menů odkráglovat. Trochu slabší tu je kresba, respektive se jedná o takový slušný old school průměr, neurazí, ale ani tolik nenadchne. Zářivé a jasné barvy nesmí chybět. Pokud to shrnu, tak se jedná o jeden z nejlepších starších kousků, jaký v UKK vyšel, je to zásadní a zábavné dílo, které by měl každý fanoušek superhrdinského komiksu přečíst, navíc Claremont pro X-Meny doslova žil a na tomto díle to je vidět.
  • Ter
    Tak toto splnilo moje ocakavania - mozno este lepsie nez Dark Phoenix
  • erik
    osun v X-Menoch je kolosálny, čo ocenia najmä tí, čo nedopatrením čítali Súmrak mutantov. Bez ohľadu na to, že tu tento komiks už vyšiel, je nástup Wolverinea, Colossusa, Storm a Nightcrawlera (zvyšok nie je podstatný) na scénu perfektný. Keď si k tomu pripočítame počiatok ságy o Phoenix alebo tradične vydareného záporáka Juggernauta, nedá sa inak, iba nadšene vyhviezdičkovať oblohu „za plný počet“. Baví ma to aj po rokoch a opakovanom čítaní.
  • jayjay86
    Tohle je prostě neuvěřitelně geniální dílo (kompletní příběh všechny sešity). Nemůžu si pomoc, ale miluju starý Marvelovky, toto sic tak staré není, ale skvělý to je úplně stejně. Příběh, dialogy, KRESBY, napětí, prostě vše!! Myslím, že komentáře typu zastaralé či úsměvné jsou absolutně zcestné. Člověk to musí hodnotit tak, jak by to hodnotil v den, kdy tyto komiksy vycházely. Nebo jako umíte si představit recenzi na Škodu 105, nebo Nokii 5110 z roku 2015? Asi žádná sláva by to nebyla a slova jako úsměvné by byla hodně slabá.. Tento komiks i po tolika letech je na tom pořád líp než ta zmiňovaná nokia po znatelně kratší době.. DOPORUČUJI všem tento komplet.
  • Mleako
    Na starých X-menech se sice značně podepsal zub času, ale oproti jiným starším dílkům z UKK (rozuměj Tajné války), se tohle aspoň příjemně čte a děj někam smysluplně plyne, ač je jednoduchý a naivní.
  • Alfi
    Ak budú takéto všetky Classic časti UKK... spánombohom. Naivné, jednoduché príbehy, nenápadité a v texte veľmi popisné...

  • luky.kuky10
    Tahle kniha vydrzi na celkem dlouhou dobu, neni to zadna jednohubka. Muzete se tesit na jednoduchost, akci, vtip a celkem prijemnou kresbu. 3 a pul *
  • AxusNalim
    Klasika v barvě a upraveným překladem proti vydání v Legendách.

    baatcha: "italské" doplněné stránky pocházejí z druhého (nebo nějakého dalšího) vydání z asiOsmdesátých let. Přidával se nebo měnil děj, aby se napravila nekonzistence oproti novějším dílům. Třeba Nightcrawler se nemůže teleportovat do místa, které nezná, aby neskončil někde uvnitř zdi. Přitom tady klidně skočí doprostřed podzemní vojenské základny. V tom druhém vydání je kvůli tomu pár panelů navíc.
  • J.T.honza
    Žádný zázrak, jehož největším kladem je, že to je docela bichle, takže na chvíli vydrží. Dočteno, relativně pobaveno a zapomenuto.
  • baatcha
    Tohle je naprosto archetypální ukázka všeho, co dělá komiksy komiksama. Zlatý fond kinemato... vlastně komiksografie!

    A pár nečekaných vtípků - koukal jsem, že ve vánočním čísle se, kromě Stana Lee a Jacka Kirbyho, mihnou na úvodním panelu v zasněženém New Yorku taky Nick Fury a jedním z bruslařů je patrně Doktor Doom :D Pár těchto čísel mám v sebraném italském vydání a překvapilo mě, že italové sem tam doplnili pár stránek oproti originálu. Tak třeba před vpádem Kierroka mi v českém vydání chybí pasáž, kdy se Nightcrawler koupe s nahou Storm ve školním bazénu... :)
  • kaylin
    Jednoduchost příběhů a naivitu, s jakou jsou některé situace řešeny, je prostě třeba brát i jako slabinu, protože komiks pak není v ničem novátorský, jde jen o čistou zábavu, která sem tam ujede a docela nudí. Je ale vidět, že si tu tvůrci dělají dost prostoru pro další dění a že je v podstatě možné, že nad každým záporákem je ještě jeden záporák, který všechno kontroluje. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/05/918-ultimatni-komiksovy-komplet-114.html
  • jh666
    Druhá generace disponuje vším, co od takhle letitého komiksu čekáte, tedy naivitu, množství textu apod. To ale nemyslím jako výtku, to je prostě fakt, se kterým nic nenaděláte. Knihu hodnotím víceméně pozitivně. Za prvé je to skutečně špalek, potom je to něco, co by člověku nemělo ve sbírce chybět, a na svou dobu mi to přijde i hodně povedené. Příběhy jsou většinou zábavné a docela různorodé (jednou X-Men bojují s démonem, pak si zaletí do vesmíru a nakonec je tu pár starých známých). Textu je sice dost, ale až na některé bubliny se to dá. Velmi kladně hodnotím i kresbu. Fanoušek retro kresby ze mě asi nikdy nebude, ale tahle byla docela fajn. 70 %
  • formi123.
    Nebyla to špatná kniha, to vůbec ne,naopak potěšila.Krásna kresba a vtáhnutí do děje bylo opravdu skvělé.V svazku je 11 sešitů takže sem to četl docela dlouho , není to ten komiks který přečtu na jeden zátah.Občas mi tam přišlo divné že tam je braný všechno pátý přes devátý ale i tak skvělej book,potěšila mě i pasáž s Havokem.Za mě 4 hvězdy
  • Knuckless
    A tak docela milé to vidět po dvanácti letech v barvě..
21331551
Četl/a (98)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Azik2586, Babany, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainCzech, Carnage, Cemino, Chaolinek, chuckboris, ConanVJ, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, dcpatr , Deckard, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, Elnie, erik, Fox01, GavlaDan, guseppe, Gustik5, hicks, hromotlk, hypermlok, Ivan Kucera, JackOneil, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Keno, kinak, Knowho/Wullcann38, Knuckless, Lachvos, Librarian, ludek.n, Lukis89, luky.kuky10, Magi621, Mariomichal, Martinb, Mates17, me, mearez, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, NecRoman, Onkel 1928, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, petrSF, Pista, Procky, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Spike, Symbi, t0mas, T3ss, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, Venomslav12stars, vrazdinek, xflori01, yardaformi, Yefery, Zdendy, zlejzmrd
(282)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Azbest, Azik2586, Babany, batoo, bboorreekk, beanek, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, calviti, CaptainCzech, CaptainL, Carnage, Cemino, Chaolinek, chuckboris, ConanVJ, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, daniel.cermak, davidrynes, dcpatr , Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Elnie, Erich, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Flash, folkemon77, Fox01, Fr3d_K, Fry, GavlaDan, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Greyman, guseppe, Gustik5, hahahoho, Hamichal, Hebled, hellblazer, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, I.am.geek, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, J.T.honza, Jack043, JackOneil, James, Jay-jay, jendavondra, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jirin, jjjirik, JORDY, José, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, kinak, Knowho/Wullcann38, Knuckless, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, Kouzelnik7, kronoss, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Kunden, kybl, Landauer, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, LordFlash, Lord_Arthas, Lukis89, luky.kuky10, maara, Magi621, mAGiic, Malachias, mankoo, Mariomichal, markic, Marthy76, Martinb, Masinfira, Mates17, Matio, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, morbn, MP, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, obitus, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, oru, Pán rostlin, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, peposek, petrSF, petrsimcik, Piros0013, Pista, pk123x, Poseidon1978, Procky, punisher, pusta, Qee, Quintana, Radkos, raenius, raimi, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rinter, robertsedmik, RodRoder, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, SASAN_KING, semi41, seneke, Shin, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, Spike, stanleystar, suricattaontheway, Symbi, t0mas, T3ss, tacmud, Tawax , the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, Tommar, Tommy Monaghan, tomned, tomntp, tomve, Traum, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Velkej šéf, Venomslav12stars, Viking, Vítek, vlkodlak, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, willis, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xspeed, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, Zíďas, zikaa, zlejzmrd
Chce (7)
Badgu.y1902, Braindead, BreakingAway, deadpool, delsemela, FatMonster, Maty48
Shání (2)
delta11, FatMonster
Nabízí (4)
firesnake, Masinfira, Pán rostlin, Tommar