Koupit
Unikátní komiksový projekt o nejdůležitějších momentech novodobé české historie pokračuje. Když v listopadu 1989 lidé na náměstích zvonili klíči, asi nikoho nenapadlo, že jedním z prvních velkých výsledků revoluce bude rozpad společného státu. Co ho vlastně drželo pohromadě, pokud ho rozložila svoboda? A jak k tomu rozpadu došlo, když nakonec tolik lidí na obou stranách zaskočil? Češi to zažili na vlastní kůži v roce 1918, a v letech 1989–1992 jim to historie s jejich slovenskými bratry zlomyslně zopakovala.

Všech devět dílů vyšlo také souborně v okrasném boxu pod ISBN 978-80-204-4479-0

Scénář
Pavel Kosatík
Art
Dan Černý
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-204-3500-2 (Česká televize)
978-80-204-3500-2 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
310 g
Stran
96
Cena
299 Kč
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš20.12.2020 19:05Češi 1992 #09: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát
    Pôvodne som uvažoval, že dám „až“ 60%, ale potom som sa spýtal a prečo? Veď ťa to nebavilo. Kresba fajn („detská“, ale nie každý komiks musí vyzerať ako Thorgal) a občas mrazivé a výstižné. Najmä s odstupom rokov, keď už viem, čo boli Mečiar a Klaus zač. Ale inak som sa nudil a prečítal som si to vcelku bez záujmu.
  • J.Connor
    Stejně jako Havel se mi i tenhle booček líbil a vážně zvažuji nákup dalších dílů. Téma moderních dějin mi přijde obecně dost opomíjené (zvláště vzhledem k tomu, jak silně události posledních padesáti letech stále ovlivňují současnost), pro český komiks mimořádně vhodné (na rozdíl třeba od Erbena). Dana Černého vždy vychvaluji, i tentokrát mi jeho zpracování vyhovovalo i přes mírnou nepropracovanost (pozadí atd.), která byla ovšem cítit i u Havla. Musím však tentokrát vytknout ženské postavy (Havlová, matka kluků z paralelního příběhu), které vypadají jako chlapi, přitom právě Černý např. ve Fanoušovi či Jelitech dokazuje, že dokáže ženským figurám dodat dosti sexappealu. Scénáři pak nemám co vytknout, forma zpracování stejně jako u Havla padnoucí. Byť je kniha stručná, nabízí slušné množství relevantních skutečností a aktérů, ať již v problému pasivních či aktivních.
  • kaylin
    Samotného mě překvapilo, jak se i tahle událost jeví historická, dávná, přitom její důsledky stále pociťujeme. Události jsou podány dostatečně zajímavě, i když autorsky zkreslené, ale díky kresbě Dana Černého to nevadí, protože ono se očekává, že ten pohled bude trochu nadsazený. Hodí se to sem a s tímhle dílem jsem spokojen. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/02/848-cesi-1992-jak-meciar-s-klausem.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.2.2015 09:57Češi 1992 #09: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát
    Vždycky musím chtě nechtě a nutně komparovat s díly seriálu, které jsem viděl před tím, než vyšly dané komiksy. Zatímco výtvarníci pojímají každý díl skutečně osobitým a specifickým způsobem, přičemž ale scénář dodržují snad do poslední čárky, tak mám pocit, že Dan Černý si k tomu všemu ještě sem tam něco přidal, což oceňuji. Na první pohled se může zdát, že jde opět o lehce dětinskou "fanoušovskou", snad až simplifikující kresbu, která se k tak vážnému tématu nehodí, ale opak je pravdou - funguje to skvěle. Je to vtipné, svižné, zajímavé...

    Jinak, jak šla v posledních letech Mladá fronta skutečně do kopru, tak alespoň ty komiksy vydává slušné...

    Celkový dojem: 80%