Některé knihy by měl člověk prostě přečíst. Ví to, a přece ho odrazují. Už jen jejich tloušťka ho zbavuje odvahy. Muž bez vlastností Roberta Musila je takový románový kolos. Kdo si ale na tuhle knihu přece jen jednou troufne, brzy s překvapením zjistí, jak obohacujícím je zážitkem a co všechno dokáže objasnit.
A když je takový „smělý“ čtenář náhodou ještě i tak nadaným tvůrcem komiksů jako vídeňský umělec Nicolas Mahler, jehož zjednodušené linie a lakonický humor z něho činí „mezinárodní hvězdu kreslířské scény“ (arte), vznikne ze setkání Musilova románu století cosi jedinečného: kongeniální adaptace, stejně hluboká jako odvážná.

Scénář
Nicolas Mahler, Robert Musil
Art
Nicolas Mahler
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-87545-29-4 (Archa)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 mm
Tisk
barevný
Stran
160
Cena
369 Kč
Originál
Mahler nach Robert Musil Der Mann ohne Eigenschaften (Suhrkamp Verlag)
  • puml
    puml11.12.2019 17:34Muž bez vlastností
    "Bezmezně přeceňujeme současné dění, pocit přítomnosti, to, co tu je. Přeceňujeme to. Stejně tak by to mohlo být i jinak." Jednoduché. Strohé. Přesné. Doporučuji.


  • kaylin
    kaylin26.9.2014 07:03Muž bez vlastností
    "Muž bez vlastností" v komiksové podobě rozhodně není komiksem, který je pro masy, ale myslím si, že to je skutečnost, kterou si nakladatelství Archa uvědomuje. Tohle je komiks pro milovníky umění, pro milovníky klasiky, ale i pro ty, kteří chtějí zůstat moderní a chtějí objevovat různé formy a uvědomit si, že hloubka není jen v textu, ale je i v obraze a je i v jejich specifickém propojení, v tom jedinečném médiu, kterému říkáme komiks. Mahler projevuje hloubku, ale stejně tak i cit pro vtip, což se možná ani od takové adaptace čekat nedalo. Jedná se o minimalistické, ale přesto poměrně komplexní dílo, které si nezíská každého, ale pokud už ano, donutí vás přemýšlet. A to je jedině dobře. Ale nebudu vám lhát, možná ani nic nevymyslíte. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/09/750-muz-bez-vlastnosti-80.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.9.2014 15:14Muž bez vlastností
    Zatímco Mahlerova adaptace skvělého díla Staří mistři byla velmi pěkná a mohl jsem porovnávat, neb jsem předlohu četl, zde jsem v pozici člověka neznajícího Musilův román. A je to škoda, neboť renomé, popisy obsahu a fakt, že to vydalo u nás Argo, napovídá, že se bude jednat o velezajímavou záležitost. Komiks je pak zajímavým intelektuálním kusem a adaptací čehosi, z čeho se asi adaptace jednoduše nedělá:) Tenhle kafkovský svět na mě udělal hluboký dojem, přestože autorovy funny postavičky se mi hrozně moc nelíbí, byť mají svůj karikaturistický půvab.

    Celkový dojem: 90%
2311