Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Originální autobiografický komiks kanadského autora. Chester je unaven ze vztahů s ženami, a po dalším rozchodu se rozhodne nezkoušet znovu najít pevný vztah s jinou dívkou. Sex mu ovšem schází, a získává ho tou nejsnadnější cestou: platí za něj.
Ve své knize otevřeně líčí svoje zkušenosti s prostitutkami, nejen tělesné, ale i emocionální. Nejde nikterak o pornografii – Brownův komiks zprostředkuje čtenáři svět profesionálních milenek, ne každému známý a opředený předsudky, a je především polemikou s tradičním chápáním vztahu mezi mužem a ženou. Věcnému vyprávění odpovídá i přesné a úsporné výtvarné pojetí.

Scénář
Chester Brown
Art
Chester Brown
Překlad
Vít Penkala
Žánry
autobiografie, ze života
ISBN/ISSN
978-80-257-1122-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
147 x 207 mm
Tisk
černobílý
Stran
282
Cena
328 Kč
Originál
Paying For It (Drawn and Quarterly)
  • Walome
    Walome mecenáš9.11.2015 20:25Sex není zadarmo
    To je snad ten nejhorší komiks, jaký jsem kdy četl kromě některých superhrdinských zhovadilostí či intoušských příběhů. Máme tu protagonistu, který si platí šlapky... a to je vše. 282 stran (z toho 50 dodatků, které odmítám číst) o jeho návštěvách děvek, o filosofování a blábolech o tom, že šuk je podstatný, ale láska ne. Bohužel psaný nudnou a hloupou formou, kdy je hlavní postava absolutně odpuzující jak vzhledem, tak myšlením, tak kecama.

    Pracuje to s tím největším klišé na světě, že partnerka stojí víc než štětka, ale hrdina přitom neukazuje žádný aspekt svého života, který by byl zajímavý. Jen pracuje a souloží se šlapkama a pije pivo. To si radši přečtu nějakého beatníka. Hrozné, děsivé, o ničem.
  • baatcha
    baatcha20.9.2015 16:56Sex není zadarmo
    Chestera Browna jsem si zamiloval na řeckém wc, kde měli kamarádi výtisk jeho "The Little Man: Short Strips 1980–1995". A bylo to boží, zrovna jsem tehdy dodělal podobně laděný diplomový film a Brownova kombinace autobiografie, strohé kresby a doznívající psychedelie naprosto přirozeně navázala na věci, kterými jsem se sám zabýval. I když většinou stripů mladý a dlouhovlasý Brown proplouval spíš jako pozorovatel a v příbězích se zabýval tématy, jako je domácí násilí nebo matčina schizofrenie, z povídek čišela chuť dvacetiletého kluka do života.

    A právě ta naděje v život, která byla hybnou silou knihy "The Little Man", se v "Sexu" vytratila. Možná je to věkem, možná ji tam pětapadesátiletý plešatící Brown zakomponoval v momentech, kdy z prostitutek dělá konkrétní lidské bytosti, možná, že za to může monotematičnost a tudíž jistá sevřenost stripů... ale oproti jeho starším pracem na mě "Sex není zadarmo" působí především jako dlouhý a nepříliš záživný nákupní účet.
  • andre
    andre mecenáš2.1.2015 09:59Sex není zadarmo
    Kniha se dobře čte, kapitoly jsou dobře dávkované. .... Aleeee.... teda když poodhlédnu od toho, že je to autobiografické, tak je mi hrdina strašně nesympatický. Být s ním v hospodě u jednoho stolu a on by vedl ty chytrolínské řeči, tak bych měl velkou chuť mu dát tečku (už za střízliva). A vůbec né za to, že souloží s prostitutkami, to je jediná věc která je sympatická. Neboť být v podobné situaci (nemít přítelkyni, nebýt zábavný a krasavec), tak mi připadá rozumnější ( a asi levnější) za sex zaplatit přímo profesionálce, než nepřímo béčkovým "zlatokopkám" za drinky, dárečky, večeře, kina, dovolené, auta atd.. ... Ale ty jeho žvásty, že už nechce mít přítelkyni z takového či makového důvodu, jsou podle mě keci ubohého ztroskotance. Chápal bych, kdyby to pár let říkal 16-20ti letý odkopnutý kluk, ale chlap po 40cítce? A ještě ke všemu si ty žvásty nakonec sám vyvrátí, i když si to nejni ochoten přiznat. A ještě se tváří jak je upřímný a přitom není upřímný ani sám k sobě. .... No trošku jsem se rozrušil. Takže tak.
  • kaylin
    kaylin1.1.2015 14:01Sex není zadarmo
    Díky dodatkům a obecně Chesterovu poměrně radikálnímu postoji, se kniha na konci stává hodně agitační, což už mi tak nesedělo. Samotný příběh, který je hodně autobiografický, i když jména prostitutek jsou změněna, je výborný, je vtipný, je přemýšlivý, je realistický a místy vás až zarazí, jak je upřímný. Tohle se mi líbí, protože Chester se nebojí na sebe říct skutečně skoro všechno. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/01/819-sex-neni-zadarmo-85.html
  • choze
    choze18.9.2014 13:47Sex není zadarmo
    Zajímavý autobiografický komiks zamýšlející se nad tématem lásky a (placeného) sexu. Chester Brown je robot, který se dívá na vztahy a sex chladně logickou optikou, kdy ho primárně zajímá poměr cena-výkon a absolutně ho nevzrušuje, že si jeho přítelkyně přivede domů nového přítele a klidně tam s nimi dál žije ve třech. Když si uvědomí, že má sexuální potřeby, ale nikoli potřebu mít životní družku, jelikož je to příliš namáhavé, začne využívat služby prostitutek. Už na konci téhle expozice se s ním asi málokdo ztotožní a málokomu bude připadat sympatický a když následně začne velmi věcně hodnotit jednotlivé prostitutky (vzhled, výkon, osobní dojem) nepochybně tím nakrkne nejednu čtenářku i čtenáře. Pokud ale tenhle nasrávací úvod zkousnete a budete číst dál, zjistíte, že Chester jednak není úplně bez citů a k prostitutkám se chová empaticky, i když by vůbec nemusel, a živě se o ně zajímá, druhak, že se nad prostitucí a svým vztahem k ní zamýšlí výrazně víc, než kdokoli z jeho přátel, umí si to slušně vyargumentovat a přivést čtenáře k zamyšlení. Zároveň to díky zkratkovité deníkové a dialogové formě není nuda, přečtené to máte za chvilku a pokud vám nestačily úvahy a informace v komiksu, další podrobnější najdete v připojených textech.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.8.2014 12:28Sex není zadarmo
    Obával jsem se, že ošklivý chlap a scénárista si zamachruje na tom, že on rozhodně není komiksový nerd a panic, ale že souloží o stošest. Tak trochu to v tom možná je, ale kniha je naštěstí o něčem jiném a je docela dobrá. Samotný sex je vykreslován poměrně nudně a jakoby mimochodem, byť je ho tam plno. Místo explicitního znázorňování všemožných pohlavních orgánů se zde jedná spíše o racionální výpověď hlavního aktéra, který nad tématem prostituce skutečně hodně přemýšlel a přemýšlí. A v tom je možná ten hlavní kámen úrazu - jak popisuje jeho přítel v dodatku a co také čiší z každé stránky: Chester možná "ztratil" přítelkyni, touží po sexu jinde a řeší pojmy jako "láska"; jenže je skutečně takovým "citovým robotem", emocionálně vyprázdněným a chladně kalkulujícím intelektuálem. Nic proti tomu, nic proti prostituci a nic proti jinému názoru, ale tento typ uvažování je mi poměrně cizí, i když může vést ke stejným závěrům, se kterými můžu souhlasit (tj. např. snaha, aby se šlapky měly dobře).

    Sonda do života "kněžek lásky" je to zajímavá, myšlenky to nabízí taktéž prozíravé, takže člověku ani nevadí nepříliš sexy zpracování a kresba. Na druhou stranu si autor opravdu na nic nehraje, sám sebe vykresluje jako takového pidižvíka s průměrným penisem. Ale jeho vztah k bývalé přítelkyni skutečně nepochopím. Buď má neuvěřitelnou schopnost sebeovládání se a tolerance (což může souviset spíše s tou emocionální vyprahlostí) nebo je to trochu pošuk. Nebo kecá.

    Celkový dojem: 70%
  • JaKo
    JaKo20.8.2014 12:32Sex není zadarmo
    Skvěle napsané. Trochu neosobně, hl. hrdina bez emocí, což měl být účel. Formát (rozměr) knihy je vcelku veliký, ale jednotlivá okýnka jsou malá - dalo se lépe využít prostoru - lépe by se četlo.
  • Houbař
    Houbař mecenáš13.8.2014 19:27Sex není zadarmo
    Za svých pár těžce vydělaných peněz jsem dostal přesně to, co je tu napsané: minimalistické, autobiografické a existenciální. Autor zde probírá své zkušenosti s placeným sexem a rozebírá (i v dodatcích) názory na legalizaci a morálnost sexu za peníze. Dá se tak trochu říct, že je to tak trochu osvětová literatura.
    Ale pořád si stojím za tím, že platit za sex jsou promrdaný peníze.
42072