Ukázka č.1
Ukázka č.2
Album Muriel a andělé je bezpochyby nejdůležitějším komiksem české historie. Nikdy předtím ani potom zde nevzniklo dílo, které by bylo svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou kvalitou zcela srovnatelné s tím nejzajímavějším, co se právě dělo v komiksově vyspělých zemích. Kdyby album vyšlo na konci 60. let, kdy bylo dokončeno, vývoj domácího komiksu by se určitě vyvíjel jinou cestou a byli bychom dnes mnohem dál. Bohužel se tak nestalo. Nicméně i v roce 2013 – pětačtyřicet let od svého vzniku – si Macourkův a Saudkův příběh uchoval mimořádnou živost a sdělnost.
Kniha vychází v limitovaném vydání v pevné vazbě s přebalem – jako podklad pro tisk byly nově použity reprodukce dochovaných originálů, knihu doprovází zasvěcený doslov.

Scénář
Miloš Macourek
Art
Kája Saudek
Obálka
Kája Saudek
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-259-0265-3 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
250 x 254 mm
Tisk
barevný
Váha
1053 g
Stran
144
Cena
990 Kč
  • perak
    perak30.1.2021 13:03Muriel a andělé
    Samozřejmě, že nyní už je komiks trošku jinde, ale když si vezmu, kdy kniha vznikla, tak je to neskutečná jízda plná nápadů a hříček, a to slovních i výtvarných. Když bych to srovnal se světoznámou Barbarellou, která vznikla v téže době, a která má podobné směřování, tak Muriel je na mnohem vyšší kvalitativní výši snad ve všech ohledech. Může to být tím, že je mi bližší náš humor a styl vyprávění a že jsem na Macourkových příbězích vyrostl, ale prostě jsem si to knihu hodně užíval (přičemž Barbarella spíše nudila). A Saudkova kresba je vynikající. V době vzniku kniha světových kvalit. Škoda, že tehdy nemohla do světa.
  • trudoš
    trudoš editor27.10.2016 23:56Muriel a andělé
    V rámci doby vzniku, české komediální tradice a v neposlední řadě i bezkonkurenční kresby, jednoduše naprostá pecka. Miloš Macourek popouští uzdu své lásce k parodii a Kája Saudek - co se týče hrátek s kresbou a panely - řádí jako utržený ze řetězu. Jasně, scénář je v mnohém zbytečně přemrštěn a sem tam nějaká ta nitka zůstane nedotažena, ale výtvarná stránka je natolik famózní, že hraničí s genialitou, a tudíž těch pár hluchých míst člověk příběhu i odpustí. Svižné dílko v sobě spojuje to nejlepší z tvorby obou mistrů, kdy ještě byli plni elánu a nadšení, což se do samotného komiksu přeneslo se vším všudy.
    Krásná ukázka toho, jak má vypadat „braková literatura“, a taky důvod, proč ji tolik milujeme. Na to, že titul pochází z roku 1969, je prostě obdivuhodný, a je jen škoda, že na dlouhá léta zapadl kvůli politickým kriplhrátkám a ke čtenářům se tak poprvé dostal až po revoluci. Přitom do dneška by se konkurence hledala jen těžko. Pročež nemohu hodnotit jinak než plným počtem.
  • Norri
    Norri mecenáš29.6.2015 00:01Muriel a andělé
    Knihu jsem přečetl až po mistrově smrti a pokusím se být nezaujatý, protože ač nejsem Saudkův znalec, tak jsem si jej částečně zbožštil.
    Toto druhé vydání jsem kupoval hned když vyšlo a byla to v té době má nejdražší komiksová kniha. Když mi přišla, tak jsem zjistil, že vazba není úplně precizně zakončená v předsádce a navíc pevná deska byla pod přebalem lehce prasklá. To zamrzí, zvláště když není možné knihu u výrobce vyměnit (náklad byl okamžitě rozebrán). K tomuto vydání se objevila kritika, že je tisk příliš tmavý oproti staršímu vydání a že se v něm ztrácí detaily, ale že linky jsou celkově ostřejší. Já jsem s tmavostí problém neměl a kdybych předtím neviděl článek se srovnáním, tak bych o tom ani nevěděl. Tisk je bezchybný a použitý papír je až nečekaně tlustý.
    Kájova kresba je perfektní. Místy se mi nelíbily nepřirozeně špičaté prsa Muriel, ale to je asi tak všechno, co se tomu dá vytknout. Panely jsou dynamické a rozvržení stránek velkorysé. Radost knihou listovat. Detaily a vtípky schované v pozadí pobavily.
    K samotnému příběhu... Měl jsem místy problém uvědomovat si v jaké době komiks vznikl. Díky nadčasové dynamice panelů na to jeden lehce zapomene. Celkově mi příběh přišel naivní a hlavně v případě technických a nebo logických záležitostí si člověk uvědomí tu dobu vzniku a rozdíl oproti novějším zahraničním sci-fi komiksům. To jsou ale jen drobné šrámy na tomto rodinném klenotu. Příběh velmi dobře ubíhá a nezabředává do zbytečného vysvětlování.
  • louza
    louza22.4.2015 19:46Muriel a andělé
    Legendární až takřka mytologické dílo, které ani po letech neztrácí nic ze své přitažlivosti a jehož druhé vydání je zadostiučiněním po předchozí zprasené brožurce. Výtvarná stránka věci je nepochybně nadčasová a s hlasy tvrdící že Kája by býval měnil tvář komixu nelze souhlasit, protože on jí skrze tuto práci mění i dnes. Problém je spíš s hravým scénářem Miloše Macourka, který je sice hezkou dobovou sondou, ale na rozdíl třeba od nadčasového Weigelova Lipse dnes už budí jen rozpačitý úsměv - pokud ovšem nejste dobovým pamětníkem a ideálně hipíkem ve výslužbě v jedné osobě. I tak jde ovšem o nezpochybnitelný vrchol komixu a nejen toho českého.
  • hovad2
    hovad228.9.2014 16:26Muriel a andělé
    Jeden z mých prvních komiksů. Měl jsem vydání z roku 1991, který mi naši při každoročním velkém úklidu vyhodili, a tak když se objevilo tohle, hned jsem zavolal mámě ať mi ho pořídí k narozkám. A včera jsem si ho po letech znova přečet. Z dnešního pohledu lehce naivní, ale klasika
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš23.7.2014 13:33Muriel a andělé
    Připojuji se k lamentu Landauera. Štvanice na knihu jsem se odmítl zúčastnit, když jsem ji pak mnohem později dostal darem, měl samozřejmě i tak velkou radost. Ano, technicky suprové vydání, které si dílo i autor zasloužili, na druhou stranu ta kniha (a stejně tak i její vlastnictví a čtení) je nenávratně poznamenána kauzou s prodejem originálů, podivnou politikou a pozadím vydávání Saudkova díla, vychcaností a kupčením na internetech...já osobně se od toho také nějak oprostit nemůžu a kalí mi to prožitky.
  • kaylin
    kaylin17.2.2014 15:52Muriel a andělé
    Scénář Miloše Macourka je něco, co se v současné době jen tak nevidí. Je to neskutečně naivní, ale zároveň krásně imaginativní, sexy a parádně béčkové, násilné a přesto bez krve, navíc se zde řeší i celkem závažná témata, oslavuje se hippie hnutí a všechno to nádherně funguje dohromady. Jsou zde krásní hrdinové, kteří jsou díky Saudkově kresbě až karikovaní, stejně tak je zde výborný záporák s tváří Jana Saudka, ale hlavně je zde po stránce scénáře příběh, kde se pořád něco děje, příběh, který vás nenechá vydechnout a zavede vás na místa, jež, zdálo by se, nemohou při vyřčení syžetu společně vůbec fungovat. Andělé, giganti, hippie hnutí, armáda, cestování v čase bez přílišného řešení kauzalit, atd. Tohle jsou prvky, které nedokáže spojit v konzistentní celek každý. Macourek se Saudkem to ale zvládli dokonale a ten krásně ujetý příběh funguje. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/02/502-muriel-andele-100.html
  • Černá Krysa
    Černá Krysa17.2.2014 10:51Muriel a andělé
    Saudka žeru od dětství, snad kvůli němu čtu vůbec komiksy(Lips Tullian byl snad moje první láska, možná i...). První ani jiný vydání nemám, takže tohle jsem si nemohla nechat ujít. Ovšem litr se mi dát nechtělo...jenže, když jsem viděla tu paniku na aukru, tak jsem se poněkud vyplašila...došla si do bankomatu pro kupón na 20%slevu(odměna za výběr) na nákup knihy v nejmenovaném knihkupectví a zakoupila za krvavých 790,- což jse sice hodně, ale mé slev lačné srdéčko a nezdolná materialistická nátura vlastnit spoustu knih byla uspokojena. Takže dobrý. Ale ještě jsem to nečetla...Doufám, že to za ty prachy nebude moc velká kravina. Krom toho, po přečtení (a hlavně pečlivém prohlédnutí) Arzacha mi nějak originalita páně Saudkovy kresby zhořkla v oku a iluze o její dokonalosti a originalitě jaksi povadly...snad mi nebudete mít příliš za zlé, že to říkám....
  • Landauer
    Landauer16.2.2014 01:47Muriel a andělé
    Dinik: Je načančanější, ale nevoní a špatně se na něj bude chytat patina. Jasně, že po technický stránce je lepší (i když bych grafika praštil přes prsty za ten našedlej podklad a za přetmavený barvy), ale technická stránka prostě není všechno. To je všechno.
  • Dinik
    Dinik11.2.2014 23:38Muriel a andělé
    Landauer: Asi to bude ta senilita. S vydáním z r.1991 se to nedá vůbec srovnat, nové vydání je mnohem lepší a povedenější.
  • Landauer
    Landauer10.2.2014 23:24Muriel a andělé
    Asi je to senilitou, ale vydání z r. 1991 je lepší. Působí nenuceně, přirozeně, sebevědomě, člověk ho tenkrát nečet s tím, že má doma nějakou raritu, a tak si mohl plně vychutnat samotný příběh a zakousnout se u toho do řízku, aniž by mu vlasy vstávaly hrůzou, že dvě tučné kapky tuku spadly a vsákly se do chatrné vazby. Byl to prostě komiks! Skvělej příběh, čtení jak sklouznutí po zábradlí. Ale tohle vydání... copak se to dá číst a nemít u toho navlíknutý rukavice? Kde jsou ty časy, kdy Saudek byla kvalitní samozřejmost a ne obchodní artikl. Vzdech, vzdech... Jo, je to furt stejnej komiks (i když v detailech jinej), ale časy se změnily... Vydání první vyšlo v duchu: bezva! komiks! to si počtu! Vydání druhý, čili tohle, přišlo do časů: Saudek! limitovaná edice! to to za pár let pěkně zpeněžím! Achichouvej!
  • Londo
    Londo7.2.2014 18:54Muriel a andělé
    Obávám se, že vzhledem ke "vstřícnosti" rodiny K. Saudka jsou jeho comicsy za levné peníze čirou utopií.
  • Absinther
    Absinther6.2.2014 22:45Muriel a andělé
    Hele-Káju mám fakt rád, už jako malý harant jsem obdivival ty jeho křivky a osobitost a to jsem ani nevěděl, kdo to je.... No, ale(jak už tu mnozí psali) i když je Muriel Sapr, tak 1000kaček za to prostě nedám už z principu.. 144stran je 144 stran, formát taky není bůhvíjak odzbrojující a vůbec, celé to smrdí hrabivostí.
    Do toho nejdu-nazdar.
  • brkowycz
    brkowycz6.2.2014 18:41Muriel a andělé
    No já třeba nemám bohužel ani první vydání a ani koupi tohohle neplánuju, protože prostě za litr, to fakt nehraju. Bral bych, kdyby místo všech různých super-luxusních-sběratelských-megavzácných edic Saudka vydali něco pro "běžné" čtenáře.
  • Walome
    Walome mecenáš6.2.2014 13:29Muriel a andělé
    KLAUN_DOMINANT: takový divoženky sou nejlepčí :)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš6.2.2014 12:57Muriel a andělé
    Kabukiman mi to vzal z huby. Ze Saudka se prostě stala vyhledávaná obchodní komodita pro spoustu spekulantů a bere si ho navíc do huby každej neználek, protože to teď hrozně frčí....Bylo by celkem fajn, kdyby někdo rozumně (rozuměj max. za pár stovek kus) vydal Trať se ztrácí ve tmě, Jesii, Honzu Hroma, Pepíka Hipíka, Studnu a další v podstatě nedostupné komiksy a ne 50 kusů po 4.000,- Kč a podobný vylomeniny nebo to kupovat na hajzl papíru z Vakukoku/Zlatýho koně za tři litry na aukru. Stejný to bylo i s tou monografií, hnus velebnosti.
  • Kabukiman
    Kabukiman6.2.2014 10:03Muriel a andělé
    Taky si nechám jen první vydání...mám ho i podepsané a to mi stačí. Když vidim jaká panika vzniká kolem každého vydaného Saudka, jak se na tom snaží každej napakovat, tak už mě ten Saudek ani vlastně nebaví....
  • Azalin
    Azalin mecenáš5.2.2014 12:38Muriel a andělé
    Mně taky stačí první vydání.. :)
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.2.2014 11:43Muriel a andělé
    Jak já to tak čtu, tak asi jebat. Že by to mělo být ve stejné velikosti jako Oranžová smrt je snad jasné i idiotovi po lobotomii a za 990? První vydání mám a to mi asi bude stačit. Jak to někde uvidím za 4 kila, tak budu uvažovat.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš5.2.2014 09:59Muriel a andělé
    Pár dní po vydání jsem přemýšlel jestli koupit hned a nebo počkat pár měsíců. Přecejenom cena 990,- (řekněme si to na rovinu) je prasácká vzhledem k tomu, že není tak dobře zpracované jako Muriel a oranžáda. Na druhou stranu s komiksama za litra začalo už před lety CC a tohle je Saudek, ale nakonec mé trápení vyřešila jedna divoženka a já jí dostal darem :o)
    Příběh je space opera. Kupodivu to nepůsobí ani moc směšně a s přihlédnutím k době vydání s tim nemám už vůbec žádný problém. Kresba je peckózněsaudkovská (obludné spojení jako nežit na pažitce), ale kvalita vydání není dokonale ostrá, černá je občas přepálená a žlutý papír místo bílého...Grafik měl hezký nápad, ale sorry, je to hnus :o) Navíc je formát menší než Muriel a oranžáda a tudíž v poličce vypadá jinak. Tady už mě fakt napadá jen jediné slovo; Proč? Ale i na neduhy papíru, formátu a horší kvality, je to krásné dílo kde sem si ucmrndával už při kino-úvodu. Saudek je legenda a právem.Tohle obstojí i dneska a před vícejak 40ti lety? Tenkrát by to byla kulka do hlavy...Jsem rád, že tohle mám ve své knihovničce...
  • Kabukiman
    Kabukiman4.2.2014 17:27Muriel a andělé
    Tak já jí vidim válet se všude...:) Nevim jestli je důvod k panice a nákupům za přemrštěné ceny na aukru a podobně...:)
  • Dinik
    Dinik4.2.2014 15:13Muriel a andělé
    Pro ty co stále shání: V Comics Pointu mají stále ještě několik kusů k dispozici.
  • Londo
    Londo4.2.2014 08:53Muriel a andělé
    Údajně 4000.
  • Dinik
    Dinik1.2.2014 23:40Muriel a andělé
    Také by mě zajímalo, jaký byl náklad.
  • guseppe
    guseppe28.1.2014 18:01Muriel a andělé
    Tak mám první i druhé vydání.Super!!!!!!!!! Netuší někdo kolik kusů bylo vydáno?????
  • Londo
    Londo28.1.2014 00:19Muriel a andělé
    Opět zmařená šance na vydání, které by úpravou korespondovalo s Oranžovou smrtí. Škoda. Tohle fakt mohl vymyslet jenom Müller.
  • zdennanek
    zdennanek25.1.2014 17:01Muriel a andělé
    Prví vydání jsem pros*** :-) ale toto jsem si už nemohl nechat ujít :-)
  • Corvus
    Corvus25.1.2014 11:27Muriel a andělé
    Když nic jiného, tak TOHLE by měl mít ve sbírce každý, kdo si říká sběratel. Absolutní skvost. Vydání z roku 1991 je klasika, ale takhle by si to Kája jistě přál :) Paráda!
  • SASAN_KING
    SASAN_KING24.1.2014 19:22Muriel a andělé
    Jedním slovem nádhera !
431362
Četl/a (80)
Alfred, alois13, Ash Pointak, binnmode, Bonpar, buscheer, calvin10, cobe, Dalistar, Davidos402, Deckard, DEmnoG, Draco nobilis, emanek, farnhajt, fel68, figis, Filios dVekerec, flipflop, Fox01, Garp, gongon44, Grrr, guseppe, hellblazer, house192, hugosnowden, hypermlok, invape, Izmir Čupr, J.Connor, jindroush, jiskra, Joshua_T, kallenved, kaylin, kinak, Knuckless, lukascus, Marra, Marty_von_Shit, mgeralt, Mitak, monty.cl, mozzu, Mr.Plysh, MurinWolf, mywiel, NecRoman, Norri, perak, Plechy, RadimNemec, raenius, rafannn1, rajot, robertsedmik, RudyRod, SASAN_KING, Schirru, seneke, spagr, start05, suricattaontheway, T3ss, tacmud, the.kasztan, trudoš, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, votik, Vrenn, VXP, Walome, Yaromil, ZD3H, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(175)
5555, Agent24, Alfred, alois13, Ash Pointak, Ashek, Azbest, AZTeck, BeeSee, Beng.D, Benji, binnmode, blackJag, bmc75, bourgeois, bronxik, burzum, buscheer, calvin10, Černá Krysa, cobe, Corvus, CoupeC, CSE_AC/DC, Dalistar, daniel.cermak, Davidos402, DAxik, DEmnoG, disordered, doophy, Draco nobilis, dvoracekpetr1, ebbe_voe, Einstain666 , Elnie, emanek, Famozní, farnhajt, fel68, figis, filemon, Filios dVekerec, flipflop, Fox01, FrAnK, Fréza, Fry, fubong, Garp, godycz, gongon44, grinder, Grrr, guseppe, Hamichal, hellblazer, herrman, holubdema, house192, hovad2, hugosnowden, hypermlok, invape, J.Connor, jindroush, jirin, jiskra, jjjirik, joehot, Johnny Sasaki, Joshua_T, kallenved, kaylin, Keenkeen, Kel, kinak, Kjon, Knuckless, komik.sx, kronoss, kucik, Laik, Landauer, Lenny, listr, Lojza, Londo, maara, mangan, markic, Marra, Marthy76, Marty_von_Shit, Masinfira, Matio, matohan, Meesha, merhyx, mgeralt, Michal Opitz, mikado, mike731, MIKER65, mikina, Mitak, moiqpiom, monty.cl, mozzu, MP, Mr.Plysh, MurinWolf, Murphy722, NecRoman, noMster, Norri, o2t2, pavel, pavouk, pechna, POLAKST, Poseidon1978, RadimNemec, Radkos, raenius, rafannn1, rajot, Ricarderon, robertsedmik, RudyRod, Samurai-Jack, Saran, SASAN_KING, Schirru, Schramm, Šedo, Shpeckk, Skot, sleepless, smrtihlav7, songoku, spagr, stanleystar, start05, stik, stnly, suricattaontheway, T3ss, tacmud, the.kasztan, Tialster, tomastrejbal, Tombal, Tominos, tomned, trudoš, Ukko, u_anděla, Velkej šéf, Viking, Vojtěch 393, VXP, willis, xintax, xixoxf, xspeed, xxaannddeerr, Yaromil, Zajo original, ZD3H, zdennanek, zebedee, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (18)
007, barthez, Braindead, charvos, chcita, ComicBookGuy, deefha, Ježek_22, Kamoš, Mamut12, Moyek, mr.des, N.A.S.A., Nightmare, nx, Philologus, picaccino, Satan__666
Shání (8)
deefha, jankie, Kamoš, Mamut12, Marran, Nightmare, Satan__666, soulbringer
Nabízí (6)
Azbest, buscheer, Fox01, GeorgeeW, Kreatik, kucik