Ukázka č.1
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 2 další ukázky

Koupit
Karel Franta patří k nejvýznamnějším českým ilustrátorům dětské literatury. Současně se řadí mezi nejkvalitnější tvůrce obrázkových seriálů pro menší čtenáře – a to nejen jako kreslíř, ale i jako scenárista. Kniha komiksů Karla Franty nabízí kompletní soubor všech jeho rozsáhlejších autorských příběhů, které publikoval v 60. a 70. letech v časopisech Ohníček, Pionýr a Sluníčko. Nejznámějšího Malého Vinnetoua doprovázejí cykly SOS, Strašidýlko Kuk a Návštěva z pralesa. Kniha je doplněna dalším obrazovým materiálem, který se v této knize prezentuje ve své úplnosti poprvé, a zasvěceným doslovem Tomáše Prokůpka.

Scénář
Karel Franta
Art
Karel Franta
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
dětský, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-03301-3 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
914 g
Stran
224
Cena
329 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.9.2023 21:53Karel Franta - Kniha komiksů
    Trochu jsem se vzpouzel, ale mé bádání po dalších českých klenotech nakonec na sebe nenechalo dlouho čekat a já spatřil tuhle nádheru v Luxoru za nějakých 79 Kč pouhých. A dobře jsem udělal, krásný vhled do další komiksové historie ČSR. Co mě trochu zamrzelo byla absence určitých komiksů, konkrétně onen klubácký za války, který je tam pouze na jedné straně zmíněn v bonusech. Na to jsem se těšil nejvíc, ale jinak dobrý. Docela zábavné a vtipné. Nečekal jsem to. Fakt slušné retro.
  • ludek.n
    ludek.n20.7.2023 11:23Karel Franta - Kniha komiksů
    Původní Frantovy obrázkové seriály vycházely v době, kdy jsem buď ještě ani nebyl na světě (v případě Malého Vinnetoua), nebo mě nepovšimnuty míjely v předškolním věku. Takže tohle souborné vydání je splátka za všechny ony promarněné příležitosti a současně návrat do dětských let. Hravé a veselé anekdoty (mluvit o seriálech mi přijde až rouhavě nadnesené) Karla Franty jsou prostě dětsky naivní, lehce přístupné a lámat hlavu si s nimi člověk opravdu nemusí. I přes svou nekomplikovanost s sebou přesto v mnoha případech nesou výborný nápad a zdařilou pointu (především Strašidýlko Kuk se v tomto ohledu vyznamenává). Na začátku jsem byl ohledně Frantova humoru značně skeptický, ale minimálně od poloviny knihy jsem se už smál povedeným vtípkům jednotlivých hrdinů na plné pecky. Je to český komiksový pravěk, ale je krásně roztomilý…
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin22.3.2017 20:20Karel Franta - Kniha komiksů
    Před třemi lety jsem dostala za úkol tuhle knihu zrecenzovat. Rychle jsem ji přečetla, moc mě neuchvátila, nepobavila, odložila jsem ji do knihovny a myšlenku na nové přečtení, po kterém bych ji zvládla zrecenzovat, stále odsouvala (aneb nerecenzuji, dokud to nepřečtu aspoň dvakrát!).
    Když jsem se k ní konečně vrátila (díky příslibu recenzentských výtisků jiných knih a pocitu vnitřní hanby a dluhu), držela jsem v ruce jinou knihu. A nebo ji držela jiná osoba.

    Karel Franta je Bůh. Jeho kresba je nezaměnitelná s jiným autorem u nás, není vyumělkovaná a přitom netrpí prostotou či chudostí výrazu. Obrázky vyloženě hladí oči a sytí duši. Tak citlivé použití barev a stínování mi chybí u dnešních komiksů pro děti víc než cokoliv jiného.
    Dospělý se nepobaví nad každým dílem, zvláště u Malého Vinnetoua, ale některé skryté vtipy a ironické narážky jsou naprosto neuvěřitelné, často jsem si musela text přečíst i třikrát za sebou, abych se ujistila, že co je dáno, to je psáno a mohla se dosyta bavit.
    Jen je škoda, že uvedených obrázkových seriálů nevyšlo víc. Takhle mi Franta došel moc brzo.
    Recenzi psala: Kateřina
    Redakční úprava a krácení: Kopcová
  • kaylin
    kaylin20.12.2013 16:47Karel Franta - Kniha komiksů
    Karel Franta může i současným tvůrcům ukázat, jak se dělá komiks pro děti a mládež, a tato kniha by měla být skvělým připomenutím toho, jak velké autory jsme mezi sebou měli, respektive ještě máme. Nesmíme zapomínat na svou minulost, hlavně v komiksu ne. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/430-karel-franta-kniha-komiksu-85.html
291