Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Kontroverzní a dlouho očekávané „předkračování“ nejlepšího grafického románu je konečně tady: PŘED STRÁŽCI! Celých dvacet let byla minulost dnes již ikonických postav z přelomového komiksu Alana Moora a Dava Gibbonse jen předmětem mnoha spekulací a teorií. Teď ale společnost DC Comics dala dohromady nejtalentovanější tvůrce v komiksové branži, a ti svět STRÁŽCŮ dále rozvinuli. A prvním svazku hrají hlavní roli MINUTEMANI a HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK.

Kritikou oceňovaný nositel Eisnerovy ceny a tvůrce komiksu DC: The New Frontier Darwyn Cooke propůjčil svůj talent MINUTEMANŮM. Tito předchůdci Strážců mají společně bojovat proti světu, který se vymknul z kloubů. Dokážou ale tito hrdinové, kteří pocházejí z úplně jiného prostředí a mají naprosto rozdílný postoj ke zločinu, navzájem spolupracovat? Anebo se rozpadnou ještě dříve, než začnou?

HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK je introspektivní pohled na boj význačné členky Strážců s panovačnou superhrdinskou matkou a na její roztěkanou cestu k tomu, aby se stala Hedvábným přízrakem. I díky nádherné kresbě spoluscenáristky a malířky Amandy Connerové (Power Girl, The Pro) nabízí komiks HEDVÁBNÝ PŘÍZRAK jiný pohled na svět PŘED STRÁŽCI.

Obsahuje sešity série Before Watchmen: Minutemen #1-6 a Before Watchmen: Silk Spectre #1-4

Vyšlo v brožované, limitovanější pevné vazbě s přebalem (500ks) a extra limitované pevné vazbě s přebalem, speciální verzí obálky (Jim Lee), číslované s certifikátem (100ks).


Scénář
Amanda Conner, Darwyn Cooke
Art
Amanda Conner, Darwyn Cooke
Obálka
Jim Lee
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
retro, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-415-6 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Stran
288
Náklad
100ks
Cena
999 Kč
Originál
Before Watchmen: Minutemen/Silk Spectre Deluxe Edition (DC Comics, 2013)
Varianty
Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak (2. vydání) (2021)
Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak (paperback) (2013)
Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak (pevná vazba) (2013)
Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak (limitovaná edice 100ks) (2013)
  • Norri
    Minutemani

    Darwyn Cooke navazuje na Alana Moora a pokračuje v dekonstrukci superhrdinského žánru. Chybí mu však Moorova elegance a hloubka. O to sžíravější a kritičtější ale je. Navazuje na Moorovy ukázky z Masonovy knihy "Pod kápí" a dále je rozvíjí do dalších vzpomínek a událostí. Vypravěčem je právě původní Sůva, Hollis Mason. Cooke je ve svém vyprávění mnohem explicitnější než Moore a to, co je ve Strážcích jen naznačeno, to je zde rovnou ukázáno. Vypráví také o komplikacích a nevoli svých bývalých kolegů před vydáním knihy. Během čtení jsem si říkal, že se Cooke nechal příliš unést a až moc se vzdálil Minutemanům z Moorových Strážců. Závěr ale přináší něco, co všechno uvede na pravou míru. Takže ve výsledku musím říct, že jsem s těmito Minutemany spokojený. Zpočátku se mi sice zajídalo velké množství vyprávěcích obdélníků, ale časem si to sedlo a já jsem si to užil. Hodně tomu pomohla Cookova kresba, která je zkrátka geniální.

    Hedvábný přízrak

    Je zatraceně těžké být dcerou Sally Jupiterové. Terorizuje tě matka, která se z tebe snaží vychovat vlastní kopii, a sežrat ti to dávají i ty krávy ve škole, které proti tobě taky použijí tvoji matku. To prostě nechceš. Proto Laura utíká do hipísáckého San Francisca plného drog. Jízda plná míru, lásky a divokých barev začíná…
    Komiks Hedvábný přízrak je o mladické rebelii proti rodičům, o prvním velkém zklamání, o drogách a samozřejmě i o nějaké té superhrdinské akci. Scénář Darwyna Cooka a Amandy Connerové je zde úplně jiný, než jací jsou Minutemani. Amandina kresba a barvy jsou taky úplně jiné než od Darwyna. Přesto se ty dva příběhy tak nějak zvláštně doplňují. Když jsem tuto první knihu ze série Před Strážci začal číst, tak jsem dopředu počítal s tím, že ty knihy nemají nejlepší pověst. Za sebe ale můžu říct, že s touto knihou jsem spokojený. Jasně, nemá to kvalitu Strážců, to málo co, ale sedlo mi to.
  • hroubek
    Minutemani - Tuto část napsal a nakreslil výborný scénárista a kreslíř Darwyn Cooke. Cooke dělá osobitou kresbu, která nejlépe sedí na "retro příběhy". Z mého pohledu se tato část hodně povedla. Cooke nenuceným způsobem odkazuje na klasické komiksy ze zlatého věku (druhá světová válka, počátky superhrdinů) a zároveň vypráví hodně moderně s odkazem na původní Strážce (rámování panelů, přeskakování mezi hrdiny, vyprávění ve vyprávění atd.). Tento příběh je hodně pěkně a zajímavě napsaný, vůbec nevadí, že je tam dost dialogů, protože Cooke je skvělý vypravěč. Osobně jsem rád, že mě příběh několikrát překvapil, a ke všemu má dobrou pointu. 8/10

    Hedvábný přízrak - Druhá část se věnuje hrdince, která si říká Hedvábný přízrak, a tomto příběhu se dozvíme, jak Laurel převzala štafetu po své matce. Na scénáři dělal opět Darwyn Cooke, ale tenkrát na něm nedělal sám. S velkou mírou se na něm podílela Amanda Conner, která se postarala i samotnou kresbu. Po příběhové stránce mě komiks bavil. Má super uvolněnou atmosféru (odehrává se v 60. letech v San Franciscu), stylovou a krásně udělanou kresbu, která v rozložení panelů opět skládá poctu původnímu dílu a v neposlední řadě dobře napsané charaktery. Cooke a Conner nám parádně představí dospívání Laurel a krásně navazují na to, co s tou postavou udělal sám Alan Moore. Mohlo by se jít více do hloubky, nicméně já jsem ve výsledku hodně spokojený. 7,5/10

    Samotný komiks obsahu spoustu nádherný obálek, náčrty stránek a medailonky autorů. Z mé strany se jedná o velmi povedený komiks.
  • maravenger
    Minutemani určitě 5/5, strhující vybarvení všech postav, odkrývání jednotlivych charakterů, přiblížení postavy Soudce v kápi, nahlídnutí do životů, super kresba ruku v ruce s príběhem // Hedvábný Přízrak byl trochu rozpačitý, hledání své identity a tápání, kresba ok, ale příběhově trochu mimo, každopádně scéna s Komediantem a na závěr příchod ke ,,krotitelům zločinu,, bylo jednoznačně to nejlepší :) “
  • Darth Raelchi
    Tohle byla moje první knížka z univerza Před Strážců a už tenkrát jsem s ní měl problém a i proto jsem se do dalších knih nehrnul. Minutemani jsou sice dobří, a i když dobře propojují moderní komiks se zlatým a stříbrným věkem, těžko si zvykám na Darwyna Cooka. Mám s jeho kresbou opravdu problém - vadí mi vážný tón a tématika v kresbě pro děti. Amanda Conner už je uchopitelnější, ale zase nemusím moc hipíky a do toho je její příběh vlastně jeden drogový úlet náctiletky a to je málo na silný příběh. Je to taková lepší 3-hvězda.
  • MEGA
    Tak jsem si po druhé přečetl všechny "Před-strážce" a musím říct, že mám rozporuplné pocity. Zrovna tato kniha je naštěstí kvalitní. Minutemani jsou prostě skvělý. Darwina Cooka zbožňuju a tady předvádí plejádu skvělých postav, které byli v původních Strážcích jen naťuknuty. Tam bych měl málo co vytknout. Silk Spectre je o něco horší. Pomáhá tomu fakt, že se to nebere moc vážně. Líbí se mi hra s panely, to je nejlepší část komiksu. Celkově ovšem neurazí ani nenadchne.

    Minutemani- 4,5*
    Hedvábný Přízrak- 3*
  • trudoš
    Kupodivu líbilo, a hodně. Neříkám, že to dosahuje kvalit Strážců (autor Alan Moore), v obou případech ale nabízejí tvůrci silné a soběstačné příběhy. Zároveň skládají hold původnímu komiksu a zajímavým způsobem rozvíjejí jeho univerzum, včetně nenápadných detailů či odkazů. Kupodivu říkám proto, že asi jako každý jsem k sérii přistupoval se značnou skepsí. Zbytečně.
    Darwyn Cooke pojal Minutemany příjemně civilně. Zabývá se vzestupem a pádem prvních superhrdinů, kteří zákonitě, přesvědčeni o vlastní vyvolenosti, začnou dojíždět na obyčejné lidské slabosti. Je to napínavé, nostalgické, depresivní - takže skvělé. Oproti tomu se Amanda Connerová soustředí spíše na psychologickou podstatu pokřiveného vztahu mezi matkou a dcerou, přičemž se trochu moc spoléhá na vizuální efekty. Je to taková tragikomedie, ovšem zdaleka ne tak potřeštěná, jako autorčina pozdější tvorba. Ale ani žádná trudomyslná poéma. Navíc hipízáčtí hrdinové i padouši stojí za každou jednu korunu, kterou jsem za komiks dal.
  • Palebras
    Takže co se týče těchto Před Strážců, tak já jsem byl spokojen.. První příběh o zrodů Minutemanů byl skvělý.. Kresba byla fajn jednoduchá a do tohohle příběhu a do té doby perfektně pasovala. Příběh jsem rozkouskoval asi na 3 večery a pokaždé jsem se těšil co bude dál .. Takže za mně velká spokojenost.. Co se týče příběhu druhého, který se zabývá hrdinkou Hedvábný Přízrak, tak tady už to bylo o krapet horší.. Kresba mi sedla ale co se týče scénáře, tak tady se už to na Minutemany nechytalo.. Každopádně, jako komplet si to určitě pozornost zaslouží.. Bylo fajn se vrátit zpátky v čase před Strážce a dozvědět se pár detailů jak to tenkrát bylo..
  • louza
    Skvělá kniha. Cooke tu odpovídá na otázku jak to vlastně bylo s těmi Minutemany, jejichž činnost Moore naznačil v textových přílohách původních Strážců. Darwyn vyšel z toho co Moore naznačil a mistrovsky doplnil chybějící místa tak, aby se neprotivil předloze a zároveň mu z toho vyšel fungující dynamický příběh. Což bylo určitě těžší než se na první pohled zdá. Zvládl to dokonale a se ctí. Když ještě připočteme jeho stylovou cartoonovou kresbu a zachovanou hloubku tématu, dostaneme se téměř na roveň původních strážců. Škoda jen, že Minutemani jsou jen část z celkové opulentní mozaiky, kterou DC pro projekt zvolilo. Jako sólo by určitě vítězili. Už druhý příběh taktéž z pera Cookea však stahuje laťku níže a zabředává to detailu, který asi nebylo potřeba dovyprávět. Osobní přáběh mladičké Laurie sice všechno krásně propojuje na začátek poslední knihy, ale je to "jen" dobře napsaný příběh ze superhrdinského prostředí. Minutemani mají na podstatně víc. Cooke je největší ztráta v komiksu za poslední dekádu. Co mohli v tandemu s Lemirem dokázat...
  • Darth Raelchi
    Darwyna Cooka fakt nemám moc rád. Nedokážu vyjádřit přesně proč, prostě mi jeho kresba nesedí a přijde mi dětinská, zvlášť když se jedná o poměrně drsný a nedětský komiks. Což tato série Před Strážců splňuje všemi deseti. Při čtení mi to nevadilo. Scénář je silný a poodhaluje zajímavé a dříve neviděné informace a při četbě kresba neruší. Přesto mi to prostě nesedí. Snad u Minutemanů ta kresba působí aspoň o trochu lépe, protože se jedná o jakýsi flashback či návart do Golden Age of Comics. A to nějak funguje. Pořád ale ten Cook, no....... Hmm, co s ním... No nic, jdeme dál v Před Strážcích. Příběh je opravdu silný, proto zaručil 4 hvězdy.
  • PKD
    Ne,tak dávno,zesnulý Darwyn Cooke,byl přirozený génius,neboť nikdo neuměl nakreslit ale hl.napsat v 21.st.příběh,který jakoby vypadl ze 40,50tých let. Dodnes mě vto ohromuje. Silk Spectre taky dobrý,ale na 1.story to nemá.
  • choze
    Minutemani: Scenáristicky i kresebně kvalitní prequel, který mi mimořádně sednul, nejlepší z celé série. Fajn cartoonová kresba zajímavě kontrastující s temnotou příběhu a obzvlášť se mi líbilo, jak rozvinuli tragickou postavu Silhouetty. Hedvabný přízrak: kresba fajn, příběh mě už tolik nevzal.
  • Fry
    Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak - Strhující detektivní příběh, o skupině, která se rozhodla chránit svět, tak přesně tohle jsou "Minutemani", a tímhle to teprve celé začíná! Skupina osmi se časem začíná rozpadat a na světlo se vynáší pravda, která je ukryta hluboko pod povrchem. Pátrání Sůvy a závěrečný střed jen podtrhávají tento mistrovský příběh ... "Hedvábný přízrak" pak ve stínu prvního příběhu nenabízí nic převratného, i když se jedná o USA šedesátých let, tedy období lásky, drog a soukromých večírků ... Za mě 5*!
  • J.Connor
    Koupil jsem částečně z rozmaru a částečně ze staré lásky, pak dlouho odkládal a ejhle, příjemné překvapení. Minutemani jsou vynikající, snad až příliš tragičtí, ale co, asi to k tomuto světu patří. Tím, že se jim původní kniha zas tak moc nevěnuje, dostali autoři příjemně dost prostoru a měli výhodu, že "znalci" nebudou moci příliš remcat. Oproti kolegům se mi ovšem dost pozdávala i Silk Spectre. Není to postava, jejíž minulost by již byla příliš protřepávána a zde nastíněný příběh navíc zcela nenásilně a funkčně zapadá do univerza. Linka s pančovaným LSD je sice trochu přitáhlá, ale i zde jsou slušné dramatické situace (vztah s matkou, Komediantův "přínos"), které díky větší civilnosti zůstávají ve stínu epických tragédií v Minutemanech, nicméně jsou o to uvěřitelnější a ve výsledku i stejně působivé, protože jich není dvacet do Minuty.
  • sedw
    Minutemani mě bavili opravdu hodně, autorovi se povedlo parádně provázat příběh se Strážci od Moora a takhle nějak jsem si představoval, že bude tato série fungovat - nenásilné rozšiřování světa příběhy, které mají smysl, jsou napínavé a mají nápad. Takže Minutemani za 5*.

    Na druhou stranu Hedvábný přízrak považuju za krystalický průměr. Příběh mě sám o sobě příliš nenadchl, kresba byla příjemná, ale také nic, co by mě odrovnalo. Hlavní však je, že mi příběh s ohledem na mytologii přišel v podstatě zbytečný a do světa Strážců nic nepřinesl. Za mě tedy průměrný příběh a 3*.
  • Lawer de Sanctis
    Jak jsem ho dlouho odkladal, ze to bude nuda, tak mne to uprimne prekvapilo svou ctivosti a sviznym dejem. Prvni pulka vyrazne lepsi, Hedvabny prizrak je uz spis predvidatelnejsi, mainstreamovejsi a to nejen kresbou. Ale celkove urcite palec nahoru, nemuzu rict, ze to byl nevhodny darek.
  • 2scha
    knihu jsem si ani nechtěl kupovat,ale vyhrál jsem ji v předvánoční soutěži (díky MdS).a vlastně mi až do teď ležela v knihovně a mně se do ní nechtělo.ale nějak nebylo co a ja se začetl a jsem nadmíru spokojen!
  • AxusNalim
    Ředidlo na Watchmeny. Minutemani by ještě jakž-takž šli (hlavně kdyby vyšli jako jediný prequel a ne jako součást deseti sérií), ale Silk Spectre je už úplná hovadina.
  • George Walker Bush
    Odpusťte mi mé předsudky, ale i k tomuto komiksu jsem přistupoval se značnou skepsí, a to zejména proto, že jsem někde zaslechl, že Alan Moore projekt řádně sepsul, a také proto, že se celá věc jevila jako jasný komerční tah vytřískat něco více ze slavných Watchmenů. Ale jaké bylo moje velké překvapení, když jsem se začetl! Komiks nerozjíždí žádnou veleakci a brutální souboje maskovaných superhrdinů a navzdory tomu, nebo možná právě kvůli tomu, se na stránkách může odehrávat tak trochu jiný, ale stále vynikající příběh. Přesněji řečeno příběhy: příběhy lidí, kteří si jako dospělí tak trochu na něco hráli, byli hvězdami, byli obdivováni, byli průkopníci a svým způsobem to byli drsňáci. Ovšem jejich soukromý život byl plný "normálních" problémů, obyčejných lidských krizí. Na jedné straně skupina superhrdinů cenící své chrupy na fotografy, na druhé straně banda joudů, kterým se často něco nepovede, mají problémy se svou sexualitou, strachem, alkoholem, nabytou slávou, atp.

    Takoví jsou Minutemani, řeší se zde jejich soukromí a všechno narozdíl od všech klasických superhrdinských eposů to vyznívá tak strašně moc sympaticky a "realisticky" (a to v jiném smyslu - jasně, že se tu mihne i Dr. Mannhatan, ale to se absolutně nevylučuje), lidsky autenticky. Hedvábný přízrak už je jen pokračování a logický důsledek: ze Sally se stává spíše starostlivá máma se slavnou minulostí. Já myslím, že tohle se nakonec velmi povedlo.

    Celkový dojem: 90%
  • kaylin
    Darwyn Cooke by si zasloužil za své "Minutemany" takový 85 až 90 %, Amanda Conner maximálně 55 %. V průměru to tedy na těch 70 % vychází. Pozitivní je skutečnost, že to originálu neublížilo a autoři se celkem obstojně zviditelnili. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/324-pred-strazci-1-minutemanihedvabny.html
  • marek zigmund stanko
    .. nic proti ničemu, hlavně se nikoho nedotknout a v hlubokém předklonu si uctít modly. Ne neurazilo, v pohodě se to četlo a hezky na to koukalo (kresba není vyloženě mainstreamová) ale počkám na autory s větší invencí
3057193