Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Jsou tři, brázdí celý svět, hledají vše podivné a zázračné a odhalují věci, které by jiní raději nechali v skrytu. Jsou to archeologové záhad, odkrývají tajné dějiny planety a mapují neviditelné hranice fantazie.
První díl Ellisovy a Cassadayovy série, jakkoli skvělý, byl pouhou předehrou a úvodem do problematiky. Teprve teď začíná jít do tuhého a rouška tajemství se pomaličku zvedá. A vy se dozvíte, jaké podivné superhrdiny zrodila Británie, co zvláštního se dělo v jedné tajné základně v poušti nebo proč z Ameriky není vidět jistý ostrov obývaný od nepaměti Amazonkami... aha, a abychom nezapomněli, taky zjistíte, proč přišel Elijáš Snow o podstatnou část svých vzpomínek a kdo je ten tajemný Čtvrtý.

Obsahuje sešity série Planetary #7-12

Scénář
Warren Ellis
Art
John Cassaday
Barvy
Laura DePuy Martin
Obálka
Ed Roeder
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Viktor Janiš
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-354-8 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
462 g
Stran
144
Cena
399 Kč
Originál
Planetary 2: The Fourth Man ()
  • ludek.n
    ludek.n19.6.2023 09:04Planetary #02: Čtvrtý muž
    Co se nepovedlo jedničce, to se bohužel nedaří ani druhé knize ze série Planetary: nějak výrazně zaujmout. Ano, pánové Ellis i Cassaday se snaží vytvořit poutavý a mnohotvárný svět, v němž je možné téměř cokoli, ale nějak se jim nedaří pořádně uchopit prazáklad dobrého příběhu, který by pak kresba povznesla ke slávě a nezapomenutelnosti. Jednotlivé epizody už skoro ani nepředstírají vzájemnou provázanost, a co hůře, občas tam zařadí zpátečku tak ostentativním způsobem, že vás nechají daleko za sebou. Platí všechno to, s čím se už potýkala první kniha: kulhající dějová linka a absence výraznějších nápadů. Ve dvojce se navíc přidává jistá nepřehlednost základních motivů a příběhová roztříštěnost, kterou tentokráte nezachrání ani vizuální stránka. Bizarnost postav je tentokrát spíše k smíchu, vsuvky (např. ta s obřími mravenci) působí násilně, prvoplánově a v konečném důsledku i kontraproduktivně, některé kapitoly mají podobu dortu od pejska a kočičky. Druhá kniha Planetary je prostě takový nesourodý slepenec, který drží pohromadě jen se sebezapřením.
  • Skot
    Skot mecenáš13.8.2021 20:30Planetary #02: Čtvrtý muž
    Druhý díl je samozřejmě lepší než první , imformace do sebe začínají zapadat, hlavní příběh je ucelenější , kresba nadále výborná. Je to přirozené děj je rozvržen a graduje. A tak na závěr nezbývá než si postesknout a znovu se zeptat. Proč nebylo možno dovydat 2 slovy dva zbývající díly .
  • trudoš
    trudoš editor11.2.2020 06:47Planetary #02: Čtvrtý muž
    O chlup lepší než první album, především proto, že příběhy jsou o trošku ucelenější a souvislosti konečně začínávají nabývat smyslu. Z tohoto pohledu je jasné, že po dočtení celé série Planetary bude kniha Do všech koutů světa viděna ve zcela novém světle. Ovšem pouze v případě, že se toho někdy dočkáme. A třebaže ubral Warren Ellis na drsňáckém humoru, pořád sestava „archeologů nemožného“ baví už jen svým stylizovaným chováním, záporáky nevyjímaje. Scénář pak výrazně posouvá hranice toho, co člověk v dobrodružném komiksu považuje za možné.
    Jak už jsem naznačil na začátku, dějová osnova drží víc pohromadě, a i když vyprávění nedisponuje předimenzovanou akcí, jakou by člověk u superhrdinského komiksu čekal, bohatě to vynahrazuje hutnou atmosférou a neotřelými nápady. Chvílemi ze všech těch záhad běhá až mráz po zádech, přičemž očekávání hrůz příštích je naprosto pohlcující. Ostatně ono celé to žonglování s nadpřirozenem a moderními technologiemi je ohromně strhující i zábavné zároveň.
  • mearez
    mearez10.6.2018 20:47Planetary #02: Čtvrtý muž
    Před rokem jsem četl první book, a vůbec mě nebavil. Dal jsem tedy po roce Planetary druhou šanci, a... Je to ještě horší. Až na poslední sešit je to jen změť úplně náhodnejch a nesmyslnejch nápadů, který jsou splácaný do několika sešitů. Když mi potom naservíruje Ellis na konci knihy dva plot twisty, tak mě to vůbec nezajímá, protože celá kniha je o ničem a potom na mě nějákej plot twist nemá vůbec účinek, a ani jeden z plot twistů vůbec nedává smysl. Za mě 2*, jen díky posledním sešitům, který tenhle komiks tahaj z bahna.
  • louza
    louza16.5.2018 16:49Planetary #02: Čtvrtý muž
    Druhá kniha Planetary z kraje pokračuje povídkovým systémem stejně jako ta první. Během čtyř kapitol se však pointa příběhů začne čím dál víc naklánět směrem ke hlavní linii, která přestává být jen pomyslně tušená a vyústění knihy je třeskuté prozření jednoho z hrdinů. Kniha končí v obzvláště zajímavém momentu a je velká škoda, že je pro českého čtenáře poslední. Série, která mohla konvergovat do zajímavých končin se zasekla na pomalém rozjezdu, překombinovanosti a nutnosti vícenásobného čtení. Náročná kniha, kterou nebude mít každý trpělivost rozžvýkat.
  • perak
    perak6.2.2018 12:30Planetary #02: Čtvrtý muž
    Hodně originální komiks se skvělou atmosférou tajemna. Některé otázky z jedničky zodpovězeny, spousta informací zapadla do sebe, ale stejně tak je tu spousta nových otázek. Každá kapitola začíná skvělou obálku a ačkoliv tyto kapitoly skáčí mezi postavami, čase, prostoru i mimoprostoru:), děj je kompaktnější než v jedničce. Škoda, že u nás další díly nevyjdou, předpokládám, že až po dočtení posledního dílu by mohlo být možno docenit i tyto předchozí díly.
  • S4TW
    S4TW31.1.2018 08:40Planetary #02: Čtvrtý muž
    Osobně jsem také spokojenější s druhým dílem, než s tím prvním. Tak nějak jsem do toho totiž už spadnul, věděl, co a jak. Postupně se mi začaly jednotlivé střípky příběhu spojovat, spousta záhad je odhalená, ale ještě jich velké množství zůstává (určitě budu muset dokoupit zbytek série v originále, jelikož mě chytla a bavila). Co mě ovšem nejvíc potěšilo, že jsem daleko víc pochytával jednotlivé náznaky, parodie a odkazy na jiná komiksová díla a postavy. Díl, kde jsou parodie DC superhrdinů odrovnávány mě bavil snad nejvíc. Někde jsem četl názor, že série funguje jak jako samostatné povídky, tak jako kompletní celek. To může být pravda, ale můj názor je, že kdybych vzal jen jednotlivé sešity, tak to taková zábava není a jednalo by se o průměrné čtivo, takhle se jedná o skvělou, zamotanou, komplikovanou sérii, která je vyloženě multižánrová. Je i pravda, že se autor tolik nevěnuje jednotlivým postavám a spíš pomalu poodkrývá celý příběh, ale to je spíš problém českého vydání, které skončilo po druhém díle. Ještě musím vyzdvihnout vynikající kresbu Cassadaye, která je v symbióze s psaním Ellise. Jak mění Warren nálady jednotlivých sešitů, tak se mění i kresba a místy působí jak od několika kreslířů (výborných kreslířů). Vše završují parádní barvy a úchvatné obálky. Váhal jsem, mezi 4* a 5*, ale závěr to rozsekl poměrně jasně. Jo, lepší jak první díl a já jdu objednat omnibus.
  • jh666
    jh6664.6.2017 09:05Planetary #02: Čtvrtý muž
    Oproti předchozímu dílu zlepšení, jelikož se tu začíná více projevovat dlouhodobý příběh. Jinak kvalita povídek je stále na dobré úrovni a Cassaday už se přibližuje jeho pozdější kresbě. 77 % Škoda, že zbytek u nás nevyjde.
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.5.2017 23:23Planetary #02: Čtvrtý muž
    tahle serie mě prostě baví, Warren vypráví klidným, pomalým stylem, ale má to prostě koule, odsýpá to a pěkně se to čte. je neskutečná škoda, že u nás vyšly jen dvě knihy protože mezi těmi všemi superhrdinskými UKK, NHM a DCKK je Planetary opravdu někde jinde....Warren válí a já ho hltám a žeru mu to....
  • Gustik5
    Gustik526.5.2017 00:14Planetary #02: Čtvrtý muž
    Tohle je dokonalá hra se čtenářem. A i když se toho tady děje strašně moc, postupně lze vysledovat určitou linku, táhnoucí se napříč všemi rozličnými povídkami. A pak... Znáte ten pocit, když dočtete už druhou komiksovou knihu ze série a teprve na konci to chytne neskutečný grády? Nu tak přesně ten jsem po přečtení druhého Planetary měl. Ten závěrečný plot twist je super. A pěkných pár dílků zapadlo do sebe. Pořád mi jich ale (stejně jako panu Snowovi :) ), zbylo rozházených dost na to, abych byl napružený na další část. Té se nám ale v češtině bohužel asi jen tak nedostane... Komiks jsem měl vypůjčený a kupovat ho asi, byť v příjemné ceně nebudu... Jo a celkem jsem se taky cynicky zasmál u narážky na známé nejmenované superhrdiny od DC...
  • Norri
    Norri mecenáš9.4.2017 14:55Planetary #02: Čtvrtý muž
    Je to zvláštní. Stejně jako první díl mě to po dvou příbězích moc nebralo a plánoval jsem tomu 2 hvězdičky. Na konci jsem ale chtěl další díl. Ony ty příběhy jsou zajímavé, ale prostě potřebují zasadit do většího celku, jinak nedávají žádný smysl.
  • mrkirby
    mrkirby11.8.2014 10:18Planetary #02: Čtvrtý muž
    Ellis je vychcaný parchant, který si se čtenářem hraje jako kočka s myší. Chvilku se zdá, že čtete tu největší sračku na světě a hned na druhé stránce vřískáte nadšením. Pokud na jeho hru přistoupíte, budete se skvěle bavit. Něco tak rozporuplného a zároveň parádního jsem ještě nečetl.
  • Fry
    Fry admin2.7.2014 10:24Planetary #02: Čtvrtý muž
    "Planetary #2: Čtvrtý muž" - Nevím... jsem z toho zmatený... ale tak nějak příjemně. Je to zvláštní série, nesmíte v jednotlivých kapitolách hledat větší význam, než takový, který vám poskytnou, musíte počkat až do chvíle, kdy vám to Ellis vysvětlí, protože ten chlap je fakt borec... Nicméně je to celkem složité čtení, protože v jednotlivých kapitolách, která má každá jiný styl obálky (vynikající) jste svědky jen krátkého příběhu vždy z jiné části 20. století a nevíte, jaký to má dávat smysl, je to zvláštní, je to jiné... z ničím takovým jsem se v komiksu ještě nesetkal... Mám smíšené pocity... je to zmatené, ale mě baví být zmatený. Za mě 4*!
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 23:23Planetary #02: Čtvrtý muž
    Já to tušil, ten hajzl to má celý promyšlený! Je tu druhá kniha a já přicházím Planetary pořád víc a víc na chuť. Aniž bych měl ovšem nějak víc jasno o co tu vlastně jde. Odpovědi plodí další otázky a pravda? Ta se nám tlemí tam někde venku :)
  • sedw
    sedw11.11.2013 21:28Planetary #02: Čtvrtý muž
    Lepší než první díl. Ač mě první příběh tohoto svazku příliš nenadchnul, dále už není co vytknout. Jednotlivé střípky se postupně začínají spojovat, ale nové otázky se objevují, takže po dočtení nebude člověk o moc moudřejší, než na jeho začátku. Nicméně jsem přesvědčen, že až si člověk přečte všechny knihy, plně docení, co se povedlo Ellisovi vytvořit a bude se na celou sérii dívat uplně jinýma očima.
  • Kabukiman
    Kabukiman23.10.2013 20:25Planetary #02: Čtvrtý muž
    Mám na tenhle díl stejný názor jako GWB a erik. Po povedeném prvním dílu je tenhle až moc chaotický a abych všechno pochopil,musel bych to číst několikrát a dělat si k tomu poznámky. A ani tak si nejsem jistý,že by mi to všechno nějak zapadlo do jednoho smysluplného celku... Na můj vkus příliš překombinované a oproti předchozímu dílu podstatně méně čtivé...škoda. Uvidíme co bude dál...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.9.2013 19:30Planetary #02: Čtvrtý muž
    Jak mě první díl navnadil, zde jsem dlouho čekal na onu zábavu servírovanou v prvním sešitu. Povídky se jaksi převalují sem a tam bez pořádné pointy, příběh jde od devíti k pěti, zápletky mi nepřišly nijak zajímavé, veškeré komentáře postav k politice 20. století byly jak od hospodského idiota, černá obálka knihy je hned upatlaná, prostě past vedle pasti, zklamání... ale poslední příběh jakoby zažehl jakousi jiskru mého zájmu, povedl se. Svině.

    Celkový dojem: 60%
  • kaylin
    kaylin3.9.2013 08:37Planetary #02: Čtvrtý muž
    Warren Ellis je jedním z těch scénáristů, kteří nacházejí se svými kreslíři specifické, autorské propojení. Darick Robertson by mohl mluvit. Cassadayova kresba není stejná pro každý komiks, ale je přizpůsobována. Někde je více šrafury, jinde je zase jasnější linka, anebo ta je naopak širší. Všechno je to ve prospěch příběhu a dojmu, který má která kapitola ve čtenáři vytvářet. Tohle jsou atributy skvělého kreslíře. A to ještě nemluvím o obálkách. Nad nimi se ale rozplývá i Whedon v úvodu, tak to nechám na něm. Podívejte se ale na obálku poslední kapitoly této knihy. Naprosto unikátní nápad, který sám o sobě naznačuje, že vás čeká kapitola, která nebude jen tak ledajaká. Nechte se uchvátit podivným a zároveň docela blízkým světem "Planetary". Tohle je jeden z nejoriginálnějších a nejzvláštnějších komiksů, které budete číst. A to stejně budete mít pocit, že tohle - asi podvědomě - znáte. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/263-planetary-2-ctvrty-muz-90.html
  • erik
    erik25.8.2013 09:09Planetary #02: Čtvrtý muž
    A do tretice, teraz sˇ´ď už dobre, ospravedlňujem sa adminom:

    Pokračovanie Planetary prináša ďalšiu várku poviedok, v ktorých sa Ellis pod Cassadayovým štandardným vizuálom snaží vytvárať dojem akéhosi tajomného multidimenzionálneho spiknutia odohrávajúceho sa v tajných dejinách 20. storočia.

    Darí sa mu to menej ako minule. Ellis väčšinu času používa fintu, ktorá ma značne otravovala. Prakticky nepracuje s postavami, ktoré poznáme, dej sa hýbe v retrospektívnych prelínačkách a takmer vždy sa týka postavy, ktorá kedysi bola v tíme Planetary, mala vzťah k Planetary alebo bola iný tajný agent. No a čo, miestami som sa dokonca nudil. Stále je tu však dosť príjemných momentov (zákulisie z Hitlerovho života, celý príbeh ducha ženy v tajnom stredisku určenom na pokusy na ľuďoch, "Som jediný, kto pozná zápletku") a v závere sa dokonca odhalí, čo je zač Eliáš Snow.

    Kým prvá kniha bola zaujímavo širokospektrálna, druhá sa stráca v nejakom strihu rôznych časových línií a i keď som zvedavý, čo bude ďalej, prvý diel bol ďaleko lepší.
  • erik
    erik25.8.2013 09:07Planetary #02: Čtvrtý muž
    Oprava - Elijáš Snow.
  • erik
    erik25.8.2013 09:05Planetary #02: Čtvrtý muž
    Darí sa mu to menej ako minule. Ellis väčšinu času používa fintu, ktorá ma značne otravovala. Prakticky nepracuje s postavami, ktoré poznáme, dej sa hýbe v retrospektívnych prelínačkách a takmer vždy sa týka postavy, ktorá kedysi bola v tíme Planetary, mala vzťah k Planetary alebo bola iný tajný agent. No a čo, miestami som sa dokonca nudil. Stále je tu však dosť príjemných momentov (zákulisie z Hitlerovho života, celý príbeh ducha ženy v tajnom stredisku určenom na pokusy na ľuďoch, "Som jediný, kto pozná zápletku") a v závere sa dokonca odhalí, čo je zač Elias Snow.

    Kým prvá kniha bola zaujímavo širokospektrálna, druhá sa stráca v nejakom strihu rôznych časových línií a i keď som zvedavý, čo bude ďalej, prvý diel bol ďaleko lepší.
2831142
Četl/a (98)
2scha, Alikkk, autokineton, Bedou, ben_bella, bierce, binnmode, calvin10, Chaolinek, ComicBookGuy, Const.ex, cyboy, daon, Darker, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, Doncek4321, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, erik, figis, Final, Fox01, Fry, Georgíno J., Grrr, guseppe, Gustik5, hellblazer, hypermlok, invape, Jabba, James, james dixon, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Joshua_T, kallenved, kaylin, Keenkeen, Killingjoke, Kitykatyn, Koci, Kocour, koudy, kubosos, Lachvos, lacoste, Light, ludek.n, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mearez, mineralk, monte walsh, mozzu, mstefl, namdnas, NecRoman, Norri, oleav, Onkel 1928, Paldini, pechna, perak, petad, Petr, Petrisko911 , punisher, RadimNemec, raimi, RaptoR, rewkon, RR, RudyRod, S4TW, Schramm, seneke, Sir_Pete, Skot, Spacecore, tacmud, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tiba, tom173, trudoš, Ukko, VskPrzk, VXP, WEAPONE, xflori01, zgrywus
(237)
2scha, 665+1, adam.ra, afri, Agiru, Aldo26, Alfi, Alfred, Alikkk, ArmadOon, autokineton, Awakener, Azalin, Azbest, Babany, BadBoy, bboorreekk, beanek, Bedou, BeeSee, Benji, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, bobo666_2005, bronxik, Bubsy, burzum, calvin10, calviti, Cassidy, Caylen-Tor, Chaolinek, cobe, ComicBookGuy, ConanVJ, Const.ex, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, daon, Darker, DAxik, Deckard, DEmnoG, Devilek, Dezodoo, disclose, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, Einstain666 , eliera, Elnie, erik, farnhajt, faster86, FatMonster, fel68, figis, filemon, filosh, Final, Fos4, Fox01, Fr3d_K, Fréza, Fry, Georgíno J., goodspeed, Grebenda, grinder, Grrr, guseppe, Hades, Hamichal, hanocri, Hartmann , Hebled, herbert, holubdema, Horstik, hyba1991, hypermlok, Idy, invape, Jabba, James, james dixon, jeanbaklajean, jerry67, Jestrab2, jh666, jiskra, jjjirik, jones1240, Josh, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keenkeen, keNNoslaw, KINIMODUS, Kitykatyn, Koci, Kocour, komik.sx, koniklec, koudak89, kronoss, kubosos, kucik, Lachvos, lacoste, Lavk, Lobok257, Lord Baltimore, maara, Mankin, Mariohurbanek, markic, Martin Buchal, Marvin, matrosh, Maty48, mcleek, meffis, merhyx, Mighty_Morphine, MIKER65, mineralk, Miriyak, misa, moiqpiom, monty.cl, moris.cz, mozzu, MP, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Neuro, Nightmare, NOD82, noMster, nx, Olesh, Onkel 1928, opytz, padre_negro, Paldini, palo, pavel, pearlxjam, pechna, perper, petad, Petr, Petrisko911 , POLAKST, Poseidon1978, punisher, RadimNemec, raimi, RaptoR, rewkon, Ricarderon, Rich, Rowan, RudyRod, S4TW, Saiffer, Salien, SASAN_KING, Schramm, sedw, seneke, Sick666, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, snuk, songoku, Spacecore, SpiderJerusalem, StanleyHu, stanleystar, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, TheLavk, Thurin, Tiba, timek, Toe, tom173, Tombal, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Valis, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, Vítek, vranakx, WEAPONE, willis, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas
Chce (10)
arnecht, Braindead, delsemela, gongon44, jakouback, Maryl, Premek, quardok, Saran, Xeelee
Nabízí (5)
Alfred, Grrr, Kreatik, kubosos, Onkel 1928