Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
„Válka skončila… konečně jsem doma…
Co by mě teď… vůbec mohlo rozzlobit?“

Je dobojováno. Bažináč se vrací z Pekla a chce jen spočinout v Abbyině náruči. Právě to mu je ale odepřeno – v jeho nepřítomnosti fotograf Howard Fleck zveřejnil fotografie Bažináče a Abby a vyvolal tím skandál. Abby byla obviněna ze zoofilie a nakonec utekla do Gothamu. A právě tam se za ní Bažináč vydá, vstříc konfliktu s Batmanem, Lexem Luthoren i gothamskou policií…

Obsahuje sešity série Saga of the Swamp Thing #51-56

Scénář
Alan Moore
Art
Stephen R. Bissette, John T. Totleben, Rick Veitch
Ink
Alfredo P. Alcala (Christian Volt), John T. Totleben
Barvy
Tatjana Wood
Obálka
John T. Totleben
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
horor, městská fantasy, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-283-1 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
676 g
Stran
160
Cena
499 Kč
Originál
Swamp Thing: Earth to Earth (Vertigo (DC Comics))
  • Qvestor
    Plus SPOILER

    Swamp Thing: V prach se obrátíš je album, ze kterého jsem měl mírné obavy; přece jen představuje lehký odklon od předchozích svazků. Hlavní příběh je prostý a přímočarý - Bažináč si jde pro Abby zadrženou v Gothamu a proto musí demonstrovat svoji moc způsobem doposud nevídaným, ochromit město zelenou džunglí. I přes elementární jednoduchost dokázal Moore přinést do komiksu emoce. Bažináč říká obyvatelům Gothamu: „Dlouho jsem byl k vašemu druhu shovívavý. Snášel jsem vaši krutost a chamtivost a nesnesitelnou aroganci. Zamořujete půdu a trávíte řeky. Vyhlazujete rostlinstvo, až pak nedokážete ani nakrmit své lidi. A pak se holedbáte, jak lidstvo triumfovalo nad přírodou.
    Vy hlupáci, kdyby příroda jen pokrčila rameny či zvedla obočí... pak by po vás byla veta.“
    Toto sděluje Moore v komiksu z roku 1986. Nyní, v roce 2023 jsme o mnoho blíž nezvratné přírodní katastrofě, jejíž příchod už dlouho oznamují klimatické změny a pohromy jako jsou nenadálé extrémní záplavy či požáry ze sucha, vysychání vodních toků, což jsou jevy, které nemůže okecat vůbec nikdo.
    Bažináčův boj o Abby je banální komiksová historka, byť nabízí i zábavné pasáže jako je ztlučení Batmana, což mě upřímně rozesmálo, nebo krásné scenérie přetvořeného, rozkvetlého města... ale důležité jsou ty věci pod povrchem, podtext celé Swamp Thing ságy, to je zlato, jež si musí vyrýžovat každý sám. Dva sešity následující po sestřelení bažináče, Květiny z lásky a V prach se obrátíš působí skoro nadbytečně, jako zdržení, přinejmenším první z nich.
    Pokud by tímto album končilo, dal bych tři hvězdy. Ale ještě je tu sešit Moje modré nebe, sen, který by se mohl zalíbit i Dalímu či Gigerovi, triumf komiksu a předvedení jeho možností, podobný Svěcení jara z druhého svazku.
  • MignolaMoore
    Swamp thing mě rozpolcuje. Na jedné straně se jedná o dokonalou, monumentální, poetickou komiksárnu a na straně druhé o metafyzickou, ujetou lsd jízdu. Kombimace, kterou asi nikdo nezvládne dát dohromady tak, aby z toho všeho vznikl příběh, co má hlavu, batát, a patu. Jen mistr Moore pronikl do logiky takového scénáře.
  • faster86
    Velký boj ustal, přeživší se vracejí do klidných domovů, nebo aspoņ to si bažináč představuje. Gotham, batman, ukázka síly, truchlení. V tomto díle se vystřídá spousta emocí. Druhá půlka je o chlup lepší než ta první. Pořád ještě dobře napsané a i když "vyvrcholení" bylo v minulém díle, tak mi to nepřijde přehnaně natahované.
  • MEGA
    Tohle se mi líbilo krapet víc, než předchozí kniha. Část v Gothamu mi prišla povedená, dobře se četla a líbilo se mi zahrnutí vedlejších postav z předchozích příběhů. Následují dva jednosešitové příběhy zaměřující se na Abby, kde první byl super a druhý byl zbytečný a nezajímavý. Poslední sešit je ale hlavní důvod, proč dávám 5*. Ten byl něco neskutečnýho. Myšlenka mě prostě dostala a kresba s barvami (či barvou?) to krásně podtrhla.
  • sedw
    Nejemotivnější díl, bez debat. Od Bažináčova příchodu do Gothamu až po konec, byla to jízda plná emocí. Už dlouho mě komiks takto nezasáhl. Třetí díl bych mírně lepší, ale jen o chloupek.
  • Spacecore
    Příběh sice ubral na tempu, ale stále míří dál, ve stejných kulisách, ale s dalšími zajímavými tématy a myšlenkami, které Moore tahá jako králíky z klobouku. Je lehké si zvyknout na takovou kvalitu, co mě ale nepřestává fascinovat je kolik osobního materiálu nám sem Moore vkládá. Výtvarný tým jako vždy předvádí špičkovou práci a kresba je nadčasová. Baví mě rozhodně víc než např. kresba Animal Mana nebo raného Hellblazera také z osmdesátých let.
  • autokineton
    Bažináč.... je prostě super! Moore ve vrcholné formě a jeden z nejlepších komiksů co znám. Komplexní filozoficko-eko-existenciální sága okořeněná Moorovým specifickým humorem. Zejména 4. díl Hejno vran s opulentním finálem je prostě skvost. Hodnocení celé série 100% - koneckonců jedině Bažináč může zachránit Supermana :-)
  • louza
    Rozhodně zajímavější než předchozí kniha. Bažináč a Abby jsou prozrazeni, což hlavní hrdina zjišťuje těsně po návratu domů, vydá se tedy hledat svou milou a narazí na největší nařachance a mozky planety. Situaci si trošku kalí outsourcing hrdinů z DC vesmíru, ale díky dobrému příběhu to ani tak moc nevadí. Je celkem zajímavé vidět jak si Moore poradí se zásadním zlomem ve prostředku knihy, který je využit k nadpozemské vizuální prezentaci a grafickým orgiím. Velmi pěkně zpracovaná kniha po grafické i příběhové stránce.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš17.6.2015 10:05Swamp Thing - Bažináč #05: V prach se obrátíš
    Nestává se mi úplně často, abych byl dojat poetikou a ještě navíc v komiksu, ale tady se to stalo. Moore musel chtě nechtě po minulém díle trochu zvolnit, což mi vůbec nevadí. Opět brilantní scénář a kresba, kde některé obrázky mají tak hutnou atmosféru, že jsem si je pár minul prohlížel a kochal se. Což nedělám fakt často. K Bažináčovi se fakt rád vracím...
  • Fry
    "Swamp Thing – Bažináč #5: V prach se obrátíš" - Tak tohle jsem opravdu nečekal. Věděl jsem, že tento díl bude patřit určitě k těm zásadnějším, ale že to bude až takhle zásadní? Bažináč se vrací z pekla, ale mezitím co on bojoval byla Aby obviněna ze zoofilie a byla na ni uvalena vazba. Každý ji začal prořezávat pohledem a dopisů a urážek dostala tolik, že se rozhodla utéct do Gothamu! V tom si to ale nakráčí Bažináč do Abyjina domu a zjistí, co se v době jeho nepřítomnosti stalo a začne běsnit! Gotham se má na co těšit a vlastně se má na co těšit i Bažináč, protože tahle kniha je pro něj hodně osudová! S napětím se těším na závěr! Za mě 5*!
  • kaylin
    "Bažináč" je jedním z nejoriginálnějších superhdinů, jací kdy byli vytvořeni, a Alan Moore nám ukazuje, že na superhrdinu je možné se dívat trochu jiným způsobem. Dějí se zde věci, které se dějí i v jiných superhrdinských příbězích. Cestuje se na jiné planety, bojuje se s velkými padouchy, ale přitom to nevypadá pateticky. "Bažináč" je komiks, který vám představuje silné příběhy, které jsou plné emocí, ale hlavně, co mě naprosto dostává, zase jednou budete mít pocit, že u tohohle vyprávění někdo přemýšlel. Nejsou to jen dobře poskládaná slova, ale ta slova mají význam, který se k vám naplno dostane jen ve chvíli, kdy se na ně - ve spojitosti s kresbou - budete plně soustředit. A užijte si modrou, která vůbec není šmoulově roztomilá. Nesmím ještě zapomenout na naprosto skvělé české provedení knihy, kdy hlavně ty oči na zadních deskách jsou skvělé. Člověka vedle vás při čtení pořád sledují. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/294-swamp-thing-bazinac-5-v-prach-se.html
  • Kapis
    Poetika Bažináče mě nepřestane uchvacovat. Víření vody a hru větru ve větvích člověk z toho přímo fyzicky cítí. Moore se ještě zdaleka nevyčerpal - jeho neotřelé nápady by stačily deseti jiným scénáristům na celý život - a naservíroval nám klasickou "Krásku a Zvíře" ve svém podání, které rozhodně stojí za to. Myslím, že už víc jak polovinu příběhů, co u nás vyšly řeší nebohý Alek furt problémy s babou, tu v pekle, tu ve vězení, že mu ta jeho láska ale dává pokuřit!!

    Poslední dvě knihy byly přece jenom lepší, díky epickému košatému příběhu v nezemských sférách a velkému souboji prapůvodních sil, ale tato civilnější kniha, se všemi problémy obyčejných smrtelníků a jejich přirozeně lidským chováním, má taky dost do sebe, dost na to, abych ji dal bez problémů 95%, 5 hvězd jak vyšitých.

    V předchozích dílech jsem se u jednoho sešitu zamýšlel nad tím, jestli bych našel odvahu si kousnout do bažináčova plodu - zde batátu (a to nechávám stranou, že batát není měkký plod z kterého by crčelo, když se do něj kousne) - jak jsou stanovena měřítka dobra/zla a jak bych mohl mít vnitřní jistotu, zda jsem dobrý nebo špatný a co by se se mnou dělo? Nikdo není úplně jenom dobrý nebo zlý, nevezl bych se na tripu nějaké špatné vlny některého ze svých činů na který třeba nejsem úplně hrdý nebo na nějakém aspektu své osobnosti, na nějakém svém zlém divokém Stepním vlkovi? Moorovi to taky evidentně nedalo a tuto myšlenku pěkně rozvinul a dokončil skrzevá pana Hipísáka. Super. Jo a ještě se mi líbilo jak dostal ten prkenný Batman nakládačku:-)

    Moorovo dílo má zkrátka dost hloubku, ač se tak nemusí na první pohled zdát - a určitě by to nikoho nenapadlo při pohledu na obálky jednotlivých sešitů, za jejichž galerii na konci jsem velice rád. Do konce Moorava runu chybí 8 sešitů, jestli se nepletu, tak jsem zvědav, jestli to vyjde v jedné bichli nebo jestli se bude pokračovat i když už to bude bez Moora.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.4.2013 22:05Swamp Thing - Bažináč #05: V prach se obrátíš
    Souhlasím s erikem, že Bažináč tak trochu popírá sám sebe svou agresí, ale tak co, jde o ženskou, to jde všechno stranou, že... zasazení do Gothamu je zajímavé, ale je to všechno trochu přitažené za vlasy a extrémní. Sem tam se mi to zdá scénáristicky až moc uměle nalinkované či průhledné. Navíc Batman se mi zdá trochu divnej. Ale nic z toho není tak rušivé... jde opět kvalitní počtení, Moore umí.

    Celkový dojem: 80%
  • morbn
    Perfektný počin. Nič viac k tomu, viac už bolo povedané...
  • erik
    Bažináč sa vracia domov a všetko je inak. Moore sa predchádzajúcim vyvrcholením natoľko vyčerpal, že si dáva trošku pohov. A to tak, že Bažináč poprie všetko, k čomu vyspel, aby sa stal tým, proti čomu bojoval v prvej knihe. Odnesie si to Gotham s Batmanom (miestami je to až trápne). Nedajte sa zmýliť, dostávame tu klasickú telenovelu, pre lásku až za hrob, krásku a netvora. Zív. Druhá polovica knihy následne rieši odlúčenie, pohreb, beh bažinami a v neposlednom rade splín typu "blue" (modrá je v kurze aj mimo modrú planétu). Kresba je fajn. Výsledok je dobrý, predchádzajúce knihy ma však bavili viac.
  • brkowycz
    K novému Bažináči toho nemohu říct mnoho nového - v podstatě mohu pouze odkázat na předchozí komentář "Killingjoke", jehož věty bych mohl pouze parafrázovat.
    Za sebe jen dodávám, že při každém čtení Moora, zejména pak jeho Bažináče, jsem pokaždé znovu překvapen, kam až je schopný autor příběh dovést, jak překvapivými směry se Moore vydává. Z každého nápadu vyždímá absolutní maximum a po jeho přečtení mám pocit, že lépe by dané téma, ať už se jedná střetu civilizace a přírody, nebo příběhu o osamnělosti, nikdo zpracovat nedokázal.
    Navíc... přiznávám, že po otočení poslední strany nemám nejmenší tušení, kam ten příběh mohl směřovat nyní. Stát se zřejmě může absolutně cokoliv.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš18.3.2013 22:08Swamp Thing - Bažináč #05: V prach se obrátíš
    A máme zde páté dostaveníčko monstra z bažin zvaného Swamp Thing. Já si prostě nemůžu pomoct, ale tahle série je velká pecka. Nechci si hrát na nějakého velkého znalce tvorby Alana Moora, ale jeho sága o Bažináčovi se rozhodně neztratí mezi jeho nejlepšími komiksy a to je při myšlence na jeho velká díla opravdu poklona.

    Po minulé knize Swamp Thing opouští své parťáky s jejichž pomocí svedl boj o záchranu světa. Každý chlap, který musel podstoupit takové zkoušky by rád spočinul a užil si pár něžných chvilek v náruči své milé. Proč by to mělo být jinak u Swamp Thinga, jenž má k podstatě lidskosti blíže než leckterý člověk? Alan Moore tak servíruje pohádku o zakázané lásce, míchané z podobného těsta jako známá Kráska a zvíře. Tento těžký boj za záchranu své lásky zavádí Swamp Thinga do nezvyklých lovišť temného velkoměsta, známého jako Gotham City, jenž je domovinou jistého ochránce zákona v netopýři kápi a jejich vzájemný střet je tak nevyhnutelný. Nadchází ikonický střet mezi přírodou a civilizací…

    Alan Moore zase trošku popostrčil legendu o Swamp Thingovi, aby tentokrát předvedl jeho sílu a schopnosti v nevídaném rozsahu. Činí tak opravdu skvělou a čtivou formou, kde nezapomene nadhodit mnohá existencionální témata.


5124911
Četl/a (117)
2Hitman3, 2scha, Alfred, Ash Pointak, autokineton, Baffman55, Bedou, ben_bella, binnmode, Blackmoor, buscheer, calvin10, charvos, chcita, cybern, cyboy, dajik, Deckard, DEmnoG, Django, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, figis, Final, flipflop, foudy, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Grrr, Hønzza, hellblazer, HellWeber, house192, hromotlk, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, James, jankie, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, Keenkeen, Khagrael, Killingjoke, kinak, Kraken, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lojza, LookAss, marek zigmund stanko, MEGA, MignolaMoore, mineralk, motycond, mstefl, namdnas, NecRoman, NylKasbri, oleav, PAK, pearlxjam, Peppa, Petr, Petrisko911 , Philologus, puolpm, Qvestor, raenius, rockyt, RudyRod, Schirru, sedw, SHORTY, Sir_Pete, snuk, Spacecore, Spike, suricattaontheway, T3ss, taidana, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, tom173, Tomket.Tom, Tony TwoDee, tricky, Ukko, VanTom, Velkej šéf, vita, VskPrzk, VXP, wolfgang, Yaromil, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(263)
2scha, 81splinter, Alfi, Alfred, amazing_k, andik007, antiimini, Ash Pointak, Ashek, autokineton, Awakener, Azalin, Azbest, Babany, BadBoy, batoo, bboorreekk, beanek, Bedou, BeeSee, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blackmoor, Blacksad, bmc75, borknagar1, bourgeois, brkowycz, bronxik, burzum, buscheer, calvin10, Cassidy, charvos, chcita, cobe, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Davedd168, DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, disclose, Django, Doly, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Dov, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, erik, farnhajt, faster86, felis, figis, filemon, FilipNejdl , filippo, filosh, Final, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fréza, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Golem, goodspeed, grellenort, grinder, Grrr, Hamichal, hanocri, Hebled, hellblazer, hellw10, HellWeber, herbert, holubdema, Honzin, Horstik, house192, hromotlk, Hulik, husakpetr93, hyba1991, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, iob, James, james dixon, jankie, jeanbaklajean, jett, jh666, jiskra, jjjirik, joehot, Johnny Sasaki, JORDY, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, KdG, Keenkeen, kinak, Komediant1842, Kraken, Lachvos, lacoste, Leland, Lenny, Light, Lobok257, Lojza, LookAss, m.abrams, maara, Malachias, Mamut12, markic, Martin Buchal, martintuna, Marvin, Maryl, Maty48, MEGA, merhyx, mikado, Mikei, mikina, mineralk, mira1239, mirror, Mitak, moiqpiom, monty.cl, morbn, MP, MP81, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, Mrlah, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, Norri, NylKasbri, obitus, okbook, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, padre_negro, PAK, Paldini, paulhunter, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , Philologus, Pietro26, POLAKST, porculan, Poseidon1978, puolpm, RadimNemec, raenius, raimi, RaptoR, Ricarderon, Rich, RicHard. , Rinter, Rocksteady147, rockyt, RudyRod, Rumburaq, Saiffer, Salien, Saran, Satyricon, Schirru, Schramm, Šedo, sedw, SHORTY, Sir_Pete, SiWeX, skepsi, Skot, sleepless, snuk, Son-Goku, Spike, Suchman, syon, T3ss, tacmud, taidana, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, Tiba, Toe, tom173, Tomasino79, Tomket.Tom, TommyBOYER, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, utresyby, VanTom, Velkej šéf, Viking, vita, Vítek, VXP, Wasps, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, ZD3H, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (24)
AlienDr, Azik2586, Badgu.y1902, Benji, besikv, Braindead, Dalamar, deadpool, delsemela, DracoAn, Fida, Grebenda, HevyEli, koniklec, Marthy76, Moyek, mozzu, nx, Sebastian the wise, seeker666, skepsi, vrazdinek, WMN, Zod
Shání (5)
Al0f0k, AlienDr, Černá Krysa, HevyEli, mozzu
Nabízí (1)
bourgeois