Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
V druhém díle Lutesova historického grafického románu hledají Berlíňané po masakru na prvního máje 1929 odpovědi na otázku, co se vlastně stalo. Blíží se druhá světová válka a napětí mezi komunisty a nacionalisty, Židy a góji roste. Marta Müllerová doprovází svého milence Kurta Severinga, když zpovídá účastníky prvomájové demonstrace, a začíná se orientovat v politických střetech výmarské republiky. Ovšem její vztah ke Kurtovi se hroutí a ona propadá dekadentnímu berlínskému nočnímu životu. Tak jako u Berlína, města kamene se Jasonu Lutesovi daří skvěle vykreslit atmosféru úzkosti a hrozící zkázy.

Obsahuje sešity série Berlin #9-16 (červen 2002 - červen 2008)

Scénář
Jason Lutes
Art
Jason Lutes
Obálka
Jason Lutes
Lettering
Ludmila Nussbergerová
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Hana Musilová, Richard Podaný
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7461-247-3 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
145 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
438 g
Stran
216
Cena
299 Kč
Originál
Berlin: City of Smoke (Drawn & Quarterly, 2008)
  • sedw
    sedw12.2.2023 15:54Berlín #02: Město kouře
    Druhý díl, oproti konci prvního, opět na začátku mírně zvolňuje, ale k postavám jsem si už vypěstoval v prvním díle vztah a proto ani pomalejší rozjezd není takový problém, jako v prvním díle. Na pozadí příběhu stále více přituhuje a vše nasvědčuje, že bude ještě dusno.
  • faster86
    faster8623.3.2021 11:47Berlín #02: Město kouře
    Kresba super jak u jedničky, v tomto díle i když je lehce ředěn jazzovou kapelou a bohémskými večírky jde hlavně o politiku, je to hodně ukecané. Za mě slabší díl, protože nejsem velký fanoušek politických rozjímání.
  • Norri
    Norri mecenáš3.7.2020 16:41Berlín #02: Město kouře
    Město kouře bezprostředně navazuje na Město kamene. První díl se nesl v duchu počínajících změn a nadšení jedné z hlavních hrdinek z velké kulturní metropole. Druhý díl se soustředí na střet komunismu a národního socialismu. Zejména pak na osudy lidí, které tento souboj ideologií semlel. Větší prostor zde dostávají vedlejší postavy z prvního dílu. Město kouře lehce ztrácí tempo v nekonečných politických a propagandistických proslovech.
    Komiks se kupodivu vyhýbá Hitlerovi a jeho politickým začátkům. Stejně tak se vyhýbá zobrazení hákového kříže, což je na historický komiks o této době zvláštní. Možná je to kvůli emocím, kterou tyto nacistické symboly vyvolávají. Zjitřené emoce by čtenářům mohly zabránit racionálně se zamyslet nad situací, která tenkrát ve Výmarské republice panovala a také nad tehdejší situací prostého německého obyvatelstva. Zamyslet se nad atmosférou, která vyústila v drtivé vítězství nacistů v německých volbách.
    Ke grafické stránce komiksu můžu říci to samé, co k prvnímu dílu - je to pěkné. Kresba se mi líbí a teď už mi nedělalo problém orientovat se ve všech těch tvářích, co v komiksu jsou. A že jich není málo. Hodně se mi líbilo i panelování. Ač jde jen o čtverce a obdélníky, tak mi díky kompozici připadaly estetické a nápadité.
    Nakonec musím zmínit něco, co hanebně sráží české vydání. Je to velikost knihy. Tentokrát nejde ani tak o kresbu, jako o písmo. Vidím dobře a ještě se mi nestalo, abych musel komiks číst z takové blízkosti jako Berlín. Chvílemi jsem dokonce litoval, že nemám lupu. 4*
  • Fry
    Fry admin14.9.2019 15:08Berlín #02: Město kouře
    Berlín #02: Město kouře - Politická situace se stále více vyostřuje, sociální demokraté, národní socialisté, nacionalisté, socialisté, demokraté a nejspíše i několik dalších politických uskupení se stále více snaží dostat do čela Německé republiky a v ulicích denně dochází k dalším a dalším konfliktům. V mezičase se však Jason Lutes věnuje hlavně naprosto obyčejným postavám, lidem ze střední až nízké mocenské třídy a nepřestává nám ukazovat kontrast mezi 'smetánkou a plebsem'. Napětí graduje a situace začíná být stále více neúnosná ... Za mě 5*!
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 02:47Berlín #02: Město kouře
    Po dramatickém konci Města kamene, jsem čekal děsuplnou katarzi, ke které kupodivu vlastně ani moc nedojde. Přestože se na Berlín snese další krize ve formě krachu na newyorské burze, nějak jsem neměl pocit, že by se to hlavních postav výrazně dotklo. Kdo byl chudý, chudý zůstal, kdo hýřil na večírcích, hýřil na nich dál. Děj tak potratil výraznější spád a i když se osudy hrdinů začnou splétat dohromady, jejich vyústění končí poměrně suše. Nijak to nezachrání ani pár nových figur, pro příběh v důsledku lehce zbytečných.
    Oproti první dílu tak Jason Lutes okouzlil spíše kresbou zachycující dobový Berlín, než dojemnou zápletkou. I když opět zaujme příběhy obyčejných lidí, zabruslil tentokrát mezi společnost pro mě naprosto cizí. V čem je však jeho dílo bezesporu výjimečné, je autentické vykreslení rozmachu nacismu, který strhl Německo do hlubin pekelných. Nechává události zapadnout do kontextu a dává čtenáři možnost pochopit, jak mohlo k dalšímu vývoji historie vůbec dojít.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:04Berlín #02: Město kouře
    Jason Lutes mi onehdá zpříjemňoval pobyt v nemocnici. Ze startu je to trochu tužší záležitost, autor našlapuje ztěžka a hledá téma, v závěru první knihy se to ale konečně rozjede tím správným směrem a ta druhá už se pak jenom veze. Moc pěkný příběh, nejspíš si jej pořídím do sbírky. I když co já vím, třeba se mi to jenom zdálo... ta sedativa tenkrát zabírala docela rychle.
  • kaylin
    kaylin27.8.2014 08:18Berlín #02: Město kouře
    Lutes dokáže prezentovat jako hlavní postavu nikoli lidi, ale opravdu ono město, které je určováno tím, jaká hudba byla poslouchána, tím, co se psalo do novin, a tím, jací lidé zde žili, co prováděli, a případně jak umírali nebo utíkali. Lutes tak prostřednictvím postav vytváří obraz města, které vytváří obraz společnosti a doby. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/08/728-berlin-2-mesto-koure-80.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.3.2013 21:49Berlín #02: Město kouře
    Přelom dvacátých a třicátých let, hospodářská krize v plném proudu, nezaměstnanost, hlad, křehká a rozhádaná demokracie. Před blížící se nacistickou apokalypsou se jedna část lidí utápí v existenčních problémech, druhá tančí na potápějícím se titaniku, další usilovně přemýšlí, co s tím, ale uvědomuje si, že má omezené možnosti. Zmanipulované masy ideologií jsou silnější. Doba, ve které ještě může dostat nácek přes hubu (a může dopadnout i hůř), je sympatičtější, ale ti, co to vykonávají, stojí většinou na opačném pólu, který znamená stejně hrůznou diktaturu, jen v jiné barvě. Střed je slabý. Německo se šine pomalu ale jistě ke katastrofě.

    Berlín "dvojka" pokračuje ve vyšlapané cestě prvního dílu, kdy se nám prolínají nejrůznější osudy a příběhy nejrůznějších lidí z nejrůznějších poměrů a s nejrůznějším politickým smýšlením. Celkově nelze vypozorovat žádný příběh, který by byl vyprávěn od A do Z, stejně tak nelze vysledovat, zdali druhá kniha slouží jako jakési C-D v celkové sérii. Ale vůbec to nevadí. Je to mistrné dílo s velmi dobře zachycenou atmosférou.

    Celkový dojem: 90%
  • Fry
    Fry admin10.12.2012 09:30Berlín #02: Město kouře
    Berlín! No konečně je tady další díl!

    Pro mě je Berlín zásadním komiksem tohoto roku, protože tak pěkně spletené dějové linky se jen tak nevidí! V tomto komiksu má každá postava své místo, svůj příběh, svoje pocity atd. Je to prostě unikát! A k tomu ještě nádherná kresba - co víc si přát?
    Situace po květnu 1929 je stále ve vzduchu, Kurt Severing má před sebou výslechy ohledně prvního května a Marta Můllerová se zaplétá do svých problémů a důvěřivosti. Dcera matky samoživitelky se sama protlouká světem, mladý Žid si uvědomí, jaká je v Berlíně situace a k tomu ještě do Berlínu přijíždí Jazzová skupina černochů z USA "Cocoa kids"!
16129
Četl/a (57)
2Hitman3, 2scha, ben_bella, Cabal, calvin10, davidek, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, faster86, flipflop, Fry, Géba, hypermlok, invape, James, jindroush, Joshua_T, Kaaos, Kaluž, kaylin, Keno, Killingjoke, kubosos, lacoste, Light, majer, marduk, Mariohurbanek, mart.in, mywiel, Nekrokok, Nexis, nfo, Norri, pechna, Plechy, punisher, robertsedmik, RudyRod, Saint of Killers, sala, Scaleo1, sedw, start05, Stlucius, tacmud, the.kasztan, tricky, trudoš, Velkej šéf, Zbysek2410, zd, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd
(114)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Alfi, amazing_k, Azbest, BadBoy, BeeSee, Benji, ben_bella, blackJag, Blacksad, Bob, Cabal, Calvin Klein, calvin10, calviti, cobe, Cr4sh, CSE_AC/DC, davidek, DAxik, DEmnoG, discovery, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dvoracekpetr1, farnhajt, filemon, flipflop, Fry, gobers, gongon44, goodspeed, Greyman, grinder, hahahoho, hellw10, Holmwood, Hulik, hypermlok, invape, jakouback, James, jankie, José, Joshua_T, Kaluž, Kapis, Keno, Killingjoke, KINIMODUS, knizemyskin, kubosos, lacoste, Lenny, Light, Lobok257, maara, majer, Mankin, marduk, Mariohurbanek, Martin Buchal, Matej-29, Matio, MB, merhyx, Mikei, Mitak, monty.cl, Nekrokok, Nexis, nfo, Nightmare, noMster, normsko, Norri, nx, Olesh, Onkel 1928, pechna, Pjenkus, Poseidon1978, punisher, RadimNemec, Ricarderon, robertsedmik, RR, RudyRod, Saint of Killers, sala, sawtooth, Scaleo1, sercial, Skot, sleepless, start05, Stlucius, tacmud, the.kasztan, trudoš, Velkej šéf, Wiruss, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zd, Zdendy, zebedee, zgrywus, zlejzmrd
Chce (13)
Braindead, burzum, deadpool, deefha, delsemela, filosh, fusnix, massilia, matrosh, Maty48, mikki.maser, shyANDROID, willis
Shání (2)
Černá Krysa, deefha
Nabízí (1)
nx