Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Píše se rok 1942 a Duňa má dojem, že válka skončila. Tatínek se vrátil domů, a i když Francie vlastně prohrála, všechno vypadá docela dobře. Ale jen do té doby, než otec přijde domů s tím, že budou všichni muset nosit na kabátě "šerifskou" hvězdu. Rázem je Duňa - a s ní všichni židovští kamarádi - ve škole terčem posměchu a opovržení.O tom i o všem, co následovalo, když si pro ně jednou v noci přišla policie a odvezla jí rodiče, údajně na práci do Německa, teď Duňa po letech vypráví své malé vnučce. Jímavý a ve své jednoduchosti a přímočarosti nesmírně působivý komiksový příběh o ponížení, pramenícím ze samotné lidské identity, ocejchované žlutou hvězdou.

Scénář
Loïc Dauvillier
Art
Marc Lizano
Obálka
Marc Lizano
Překlad
Dana Melanová
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-00-03038-8 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
barevný
Stran
80
Cena
179 Kč
Originál
L'enfant cachée ()
  • Zack
    Zack admin15.6.2022 12:16Dítě s hvězdičkou
    Příběh je jako vždy u podobných comicsů naprosto triviální až naivní, protože nosný má být hlavně ten souboj nenávisti k Židům a základní lidské dobroty, speciálně co se týče dětí. V tomhle případě to mělo být asi mířené k dětem, ale mám pocit, že opravdu dítěti (speciálně dnes) to absolutně nic neřekne, protože jim bez základní znalosti doby nic neřekne. A pro dospělé je to zas děsně banální, když si odmyslíme pro tohle vyprávění trochu netypickou Francii, protože jako připomínka, že to neměli lehký nikde v Evropě, to je funguje dobře.
    Co zaujalo mě, je hlavně ten výtvarný styl, který se k tomu příběhu vlastně strasně nehodí, ale funguje dokonale.
  • trudoš
    trudoš editor10.5.2021 13:02Dítě s hvězdičkou
    Převážně nevážně o věcech až děsivě vážných. Tvůrci Loïc Dauvillier a Marc Lizano si předsevzali hravým stylem vyprávět o holocaustu za Druhé světové války z pohledu nevinného dítěte, pro které byl fanatismus dospělých nepochopitelný. Jeden den jste dobří sousedé, a druhý – pro ty samé lidi – veřejný nepřítel, aniž by přitom mezi jedním i druhým byla přímá souvislost. To vše na drobném rozsahu a s nepříliš velkým objemem slov. Pro malé čtenáře ideální, ačkoli představa, že z pozice dospělého musím dítěti vysvětlit, co za zlo se může skrývat v lidských srdcích, mě kapánek děsí.
    Vyprávění je situované do pro nás méně známého francouzského prostředí, kdy Židé museli pod nátlakem hromadně mizet z velkých měst. Víme o Německu, Polsku, Nizozemsku a mnoha dalších, ale Francii máme tendenci z mysli vytlačovat, třebaže patřila mezi první nacisty dobytá území. A i když se to nečte příjemně, pořád je podle mne mnohem hodnotnější poznat osudy jednotlivců, než umět se nabiflovat zlopověstná čísla.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.6.2013 22:51Dítě s hvězdičkou
    Komiks určený především pro mladší čtenáře mě rozhodně zaujal svým silným a dojemným příběhem. Mnohem lepší zpracování než u Anny Frankové, takové lidštější, přirozenější, uvolněnější, přesto nepopírající závažnost tématu...

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    kaylin11.6.2013 11:34Dítě s hvězdičkou
    "Dítě s hvězdičkou" je útlá knížka, je to na první pohled pro děti, ale v komiksu prostě nemá vždy smysl hodnotit na první pohled. Je to jako s jakoukoli jinou knihou. Hodnotíme často podle prvního dojmu. Ten by nás však vždy neměl odradit. Ten druhý dojem v nás totiž může zanechat velmi silný prožitek. V případě komiksu "Dítě s hvězdičkou" vás to čeká. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/124-dite-s-hvezdickou-85.html
162