Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Marzi, polská Marjánka, působí v komiksovém světě už několik roků jako vyslanec. Zastupuje polské děti a nejspíš i všechny děti z někdejšího východního bloku. Marzi vznikla z vyprávění o dětství tenkrát na Východě. Marzena Sowa (* 1979) vysvětlovala svému novému příteli, kterého potkala na stáži v Bordeaux, jak se žilo u nich doma, když byla malá. Tím přítelem byl komiksový kreslíř Sylvain Savoia (* 1969). Spolu začali vyprávěné skládat do obrázků a malých příběhů. Společně vytvořili malou Marzi, jedináčka ze sídliště za hutěmi v polském městě Stalowa Wola, a nechali ji tam prožít druhou polovinu osmdesátých let.

Scénář
Marzena Sowa
Art
Sylvain Savoia
Obálka
Sylvain Savoia
Překlad
Hana Zahradníčková
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-259-0141-0 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
165 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
650 g
Stran
224
Cena
369 Kč
Originál
Marzi 1984 - 1987 ()
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.3. 06:36Marzi 1984-1987
    Příjemná sonda do dřívějších dob. Je vidět, že to Poláci měli dost podobné jako my a viděno dětskou optikou ten zážitek ještě umocňuje. Škoda, že Plus nevydal komplet. Takhle je to prostě ufiklé v půlce a celé to visí ve vzduchu.
  • Gmork
    Gmork5.7.2020 06:54Marzi 1984-1987
    Komunismus jsem zažil pouze jako dítě, takže mi bolševik nestačil nikterak ublížit, přesto se mi tento komiks hodně líbil, což je určitě taky díky citlivému překladu paní Zahradníčkové. Komiks jsem si musel dočíst v polštině, kde si překlad z francouzštiny střihla samotná autorka (pochopitelně), další díly si berou na paškál 90 léta, která byla v Polsku stejně divoká jako v Čechách a v zatím posledním sedmém dílu Marzi na prázdninách na Baltu prožije svou první lásku. Tento díl (Nouvelle vague) jsem si dokonce koupil na Champs Elysées ve Fnacu, čili ho mám na poličce jak ve francouzštině, tak v polštině. Tak moc mám tuhle sérii rád.
    http://imgup.cz/images/2020/07/05/marzi.jpg
  • deefha
    deefha mecenáš4.7.2020 23:51Marzi 1984-1987
    Jsem ročník 1978, Marzi 1979 (jde de facto o autobiografii), takže jsme si padli do oka. Fakt jsem rád, že jsem prvních deset let mého života prožil aspoň o kousek víc na jih od Polska, protože jejich tehdejší problémy byly mnohem horší, než ty naše. Nemám tak sice vzpomínky na věčně prázdnou lednici, přídělový systém, stanné právo a stávkující rodiče, takže o tom nemůžu napsat komiks... Ale pochopit ho dokážu stejně dobře.
    V dobovém kontextu mě vytáčí snad jen těch pár příbehů, které se dotýkají církve a víry obecně. Nechápu, proč se Poláci téhle koule na noze nedokážou asi nikdy zbavit - vždyť třeba právě v téhle knize je krásně vidět, jak si jsou obě ideologie (křesťanství a komunismus) vlastně v jádru podobné.
    A ano, říkám "v knize", protože tohle je opravdu hodně, hodně moc ukecaný komiks :-) Ale vůbec mi to nevadilo! Docela rád bych si přečetl další dvě knihy příběhů, které v originále vyšly. Ale francouzsky se kvůli tomu učit nehodlám...
  • Lobok257
    Lobok25710.8.2018 13:44Marzi 1984-1987
    "Přestavba má zádrhel, není papír na prdel" Socialismus ve své šedé každodennosti: nedostatek základního zboží, fronty na cokoliv, co přivezou do prázdných obchodů. Polsko 80tých let z pohledu malého dítěte vyrůstajícím na panelovém sídlišti, kde na pozadí dětských her a drobných starostí člověk vnímá rozklad systému a bezmoc obyčejných lidí. S výjimkou vykreslené silné tradiční role katolictví v Polsku, zkušenost dokonale přenositelná na ČSSR.
  • steve
    steve18.11.2017 20:59Marzi 1984-1987
    Výborně vystižená atmosféra skomírajícího totalitního režimu. Přesně takto si 80. léta pamatuji - šeď života a fronty před obchody.
  • zd
    zd13.1.2017 15:02Marzi 1984-1987
    Spíš než komiks mi Marzi připadala jak kniha plná ilustrovanýho textu. A obsahově jsem čekal nějakýho polskýho Hrdýho Budžese, ale to je můj problém.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš24.5.2016 17:04Marzi 1984-1987
    Dal jsem si trochu odstup po přečtení komiksu, abych zjistil, jestli si ještě něco budu pamatovat. Pamatuji si hlavně na kapitoly se zvířátky, stání front na všechno možné v obchodech, pár lumpáren, co děti prováděly v baráku a reakci na výbuch Černobylu.
    Politika mě tu dost minula – nebo mi nepřišla zajímavě popsaná, už ani nevím. Většina komiksu je barvená do šedých barev a pokud tu byly znázorněny nějaké velké emoce, tak mě to minulo. Už někdy ve třetině knihy jsem počítal, kolik toho ještě ‚musím‘ přečíst a druhá část už mě téměř vůbec nebavila.
    Na vině je hlavně velké množství textu. Mnoho panelů má drobným písmem napsaný odstavec textu nahoře a dole. Přímá řeč v bublinách je jen někde. To už bych si snad raději přečetl klasickou knihu.
    Jako dítě bych to určitě nečetl. Jako senior bych asi nepřečetl písmenka. Takže zbývá věk, ve kterém jsem, ale nějak se necítím být v cílové skupině.
    Takže tolik k dojmům; pro mne nic moc.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.3.2014 12:21Marzi 1984-1987
    Marzi je dalším klasickým příkladem snahy dívat se na určitou dějinnou epochu či politické prostředí skrze jakési dějiny každodennosti, u kterých však hrozí, že ona "obyčejnost" bude až příliš obyčejná. K tomu Marzi možná občas sklouzává, ale jinak z celého díla nejsem tolik zklamán jako čtenáři pode mnou. Kresba je úžasná, celkový "design" působí příjemným, neřkuli až moderním dojmem, přestože samotný obsah i forma je vzhledem k popisovaným údalostem spíše nesmírně šedá. Aneb komunistická 80. léta v Polsku. Je to trochu náhoda, že jsem před týdnem byl zrovna v Krakowě a následně v hospodě potkal Poláka historika - na spoustu věcí, o kterých jsem tam přemýšlel či jsem na ně narazil, jsou tady probírány. Je fascinující, jak je polská společnost na jednu stranu tak moc blízká té české a zároveň v mnoha věcech tak odlišná. Nejsympatičtěji pak vyznívají pasáže, jak běžní Poláci vůči Jaruzelského režimu vystupovali... jistě, koho historie a politika tak moc nezajímá, vidí v knize pouze nudné vzpomínky malé holčičky, ale jenom o tom ta kniha není. Skrze vyprávění Marzi totiž neprosvítají jen ony celospolečenské kontexty, ale člověka při četbě napadá spousta jiných věcí - od toho, co všechno si sám pamatuje z dětství až po to, v jak úplně jiné době žije (a to uplynulo pouhopouhých 25 let). Jak si člověk dnes neváží svobody, které má, a zároveň si ani ale necení čistě materiálních věcí, které kapitalismus produkuje a nutí nesmyslně spotřebovávat. Nové, nové, nové, nové věci... kup, kup! Musíš. Marzi byla ráda za hadrovou panenku a pomeranče, které náhodou dorazily do Polska.

    Celkový dojem: 70%
  • kaylin
    kaylin14.9.2013 18:54Marzi 1984-1987
    Kresba Sylvaina Savoii rozhodně není slabinou, naopak, mám pocit, že to je nejsilnější stránka komiksu. Scénář je naopak neskutečně monotónní, téměř dokumentaristický a jaksi bezkrevný. Savoia dokáže skvěle zachytit mimiku a gestikulaci, ale Marzena Sowa jede jako kolovrátek, nezastavuje se, nechce prozrazovat žádné emoce. To zůstává na vizuální stránce. Vzhledem k tomu, že je komiks osobní zpovědí, čekal bych i trochu větší zásah a vcítění se autorky jako scénáristky. Bohužel, to opravdu silně postrádám. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/278-marzi-1984-1987-55.html
  • yogi
    yogi29.3.2013 23:08Marzi 1984-1987
    Život v Polsku za komančů očima malé holčičky , tohle téma slibovalo hodně . Snad proto se historky polské Máří dostalo v našich mediích celkem kladného hodnocení . Bohužel komiks je to nevýrazný a šedivý jako betonové králíkárny ve kterých se odehrává . Je tam vše co člověk čeká , fronty v krámech a podobné skopičiny ale nic z toho vám neutkví v hlavě a těžko se ke komiksu někdy budete chtít vrátit.
  • Lenny
    Lenny mecenáš8.2.2013 10:34Marzi 1984-1987
    Tady jsem se docela seknul. Obálka působí takovým vážným dojmem a čekal jsem takový evropský Persepolis. Nestalo se =(. S Persepolis to má společné akorát malou holku v centru dění a členění do kapitolek (různého rozsahu, ale krátké). Marzi cílí spíš na menší ročníky a popisuje jedno konrkténí dětství. Máme tu problémy s kamarádkami, prázdniny u babičky, první domácí zvířátko a dalších X věcí, které jsou společné většině děcek nehledě na dobu (a chyběl mi tu třeba první školní den).
    Režim tu působí spíš jako kulisa - žádný popis politické situace nečekejte, ale znalost polské historie není potřeba - je tu spousta příběhů na téma "fronta na X" a z některých zbytečně vyčnívá morální patos (to je jedno, že nemám věci z USA, hlavně že mám doma tatínka).
    Pár příběhů se povedlo a byly dost zajímavé, ale bylo jich pro mě málo (třeba počernobylská situace nebo hamounění benzínu).
    Marzi na mě bohužel byla až moc dětská
51264
  • Darker
    Darker mecenáš7.7.2020 07:20Marzi 1984-1987
    Souhlas. Slepá víra, ať už ve stranu nebo v Boha, je stejné zlo. To, že tehdy jedni poroučel z pozice moci světské a ti druzí si hráli na svaté a poroučeli z pozice, já jsem správný křesťan, mě bys měl poslouchat, nic nemění na tom, že na takové lidi je třeba si dát pozor. Můj názor, opřený o 19 let pravidelného každo-nedělního chodění do kostela a poslouchání kázání od faráře. A taky o vyrůstání v komunismu.
  • cyboy
    cyboy mecenáš6.7.2020 05:16Marzi 1984-1987
    GWB: Chapu co chtel deefha rict a neni to az tak prekvapive, jak by to mohlo vypadat. Napr. Francois Furet v Minulosti jedne iluze krasne ukazuje, ze komunismus je predevsim nabozenstvi. Aplikovat to lze i opacne, ale byl bych s tim hodne opatrny.
    Hlavne prosim zadny dalsi flame, nehodnotim neci viru. ;)
  • deefha
    deefha mecenáš5.7.2020 23:14Marzi 1984-1987
    Chtěl jsem tím prostě jen říct, že je to jedna sračka jako druhá. Ale jinak pravda, polemizování si necháme třeba na nějaký další sraz.
  • filozof
    filozof5.7.2020 22:39Marzi 1984-1987
    Nebudu polemizovat s tvými názory, pouze se divím, že jsi poctivě přečetl a ohodnotil všechny náboženské komiksy na databázi, to je vše.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.7.2020 20:55Marzi 1984-1987
    "...jak si jsou obě ideologie (křesťanství a komunismus) vlastně v jádru podobné."

    Ehm. What?
  • deefha
    deefha mecenáš5.7.2020 09:48Marzi 1984-1987
    Pokud je to na mě, tak ano - Bible je jen jedna (vím, že to není pravda, ale vy zase víte, jak to myslím) a měl jsem s ní tu čest. Že bych ji měl prostudovanou dvakrát tam a zpátky, to sice ne, ale právo na hodnocení mi to rozhodně dává. A nejen to: pocházím z vesnice a v příbuzenstvu jsme měli jednu takovou větev, která se nás všechny snažila přivést na tu "jejich" cestu... Naštěstí mí rodiče jsou celkem osvícení (sic!) a raději se s těmihle typy prostě přestali stýkat. Čili podobně to teď mám i já. Na nikoho neútočím, nikomu jeho víru (ať už to znamená cokoli) neberu, aspoň až do okamžiku, kdy ji on nezačne hustit do mě. Ale obecně si prostě myslím, že do 21. století takovéhle věci už opravdu nepatří. Ačkoli kdy jindy by vlastně měli lidi začít znovu blbnout, než právě na sklonku jedné civilizace...
  • filozof
    filozof5.7.2020 01:20Marzi 1984-1987
    Je zajímavé, že jsi navzdory svým názorům přečetl a ohodnotil všechny Bible v databázi! :-)