Ukázka
Ukázka
Ukázka
Po fenomenálním úspěchu díla Pod dekou pracoval Craig Thompson dlouho na svém mistrovském díle, téměř sedmisetstránkové alegorii ve stylu arabských pohádek a islámských příběhů. Odehrává se ve fiktivním světě, který je krutější a soudobější verzí Tisíce a jedné noci, a líčí životní osudy Dodoly a Zama, dvou uprchlých dětských otroků. Ti v ní projdou mnoha proměnami a překonávají početné překážky, jež se staví do cesty jejich lásce a shledání.

Habíbí je milostný příběh s početnými přesahy, podobenství o roli člověka v přírodě, výpověď o rozdílech mezi vyspělým a rozvojovým světem, líčení společného kulturního dědictví křesťanství a islámu a v neposlední řadě opět neskutečná hostina vyzrálého vypravěčství a košatého, orientálně zdobného výtvarného stylu, který autora prudce odlišuje od minimalismu, jenž v oblasti „komiksů pro dospělé“ jinak drtivě převažuje.

Scénář
Craig Thompson
Art
Craig Thompson
Obálka
Craig Thompson
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Viktor Janiš
Žánry
fantasy, romantický, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7461-098-1 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Stran
672
Cena
690 Kč
Originál
Habibi (Pantheon Books, 2011)
Varianty
Habíbí (2. vydání) (2022)
Habíbí (2012)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš22.9.2023 15:17Habíbí (2. vydání)
    "Můj nejmilovanější, jsi více než jen příběh..."

    Habibi je fakt víc než další příběh. V těchto slovech hlavní hrdinky knihy se odráží přesný dojem, kterým tato kniha na čtenáře působí. Je to více než jenom příběh – je to zážitek, umělecké dílo a okno do jiného světa. Habibi je bezpochyby jedním z nejvýznamnějších grafických románů své doby a Norri to vyšvihnul hned v druhé větě - ta kniha je skvělá a je vynikající na mnoha úrovních! Je to naprosto epesní záležitost a jsem rád, že tu vyšlo už 2. vydání v luxusní formě. Je to kniha, kterou rozhodně chcete v knihovně mít, kterou si můžete listovat opakovaně, i proto, že vás kresba Craiga Thompsona uchvátí.

    Thompsona jsem si zamiloval díky jeho intimnímu autobiografickému příběhu Pod Dekou a musím říci, že ani zde neubral nic na svém stylu a dramatizaci. V Habibi se proměňují kulisy - mění Bibli za Korán, Západní civilizaci za Blízký východ, a sníh za poušť - přesto však zůstává věrný způsobu popisu vnitřních prožitků, zranitelnosti a velkých výzev, kterým musí jeho mladí hrdinové čelit. Z prvních listů máte hned pocit, že se snaží překonat sám sebe a těšíte se, až zase otočíte list.

    Na první pohled vás uchvátí vizuální stránka knihy - a je to jedna z hlavních silných stránek, na kterém příběh i celá kniha stojí. Tohle je prostě opravdu grafický román, který si budou vaše oči užívat. Thompsonova kresba dosahuje nových výšin, a to zejména díky pečlivému zaměření na arabskou kaligrafii a abstraktní geometrické vzory. Každý panel knihy je tak detailní a výtvarně bohatý, že to s klidem označím za skutečné umělecké dílo (a já chápu, proč na tom pracoval několik let) - vyloženě jsem si užil Thompsonovu snahu vyjádřit kresbou nekonečnost Boha a zároveň vnitřní pocity hrdinů.

    Přestože je Thompson především vynikajícím kreslířem, nezapomíná ani na svou schopnost vyprávět intimní i drsné příběhy zároveň. Habibi je obstojný román, kde se snaží své postavy rozvíjet a dodat jim důležitou plasticitu, ale nedosahuje to takové úrovně jako u své biografického díla. Přesto se s hrdiny dokážete lehce sžít, dokážete jim porozumět, trpíte s nimi a je přirozené, že jim fandíte. Z předchozích komentářů by se mohlo zdát, že by mohlo jít pouze o parafrází příběhu Tisíce a jedné noci, ale není tomu tak. Je to originální příběh, který pouze čerpá z kultury, do níž je usazen, ale je rozhodně samostatný a čtenář netuší, jak se vše nakonec skutečně vyvine.

    Jednou z nejvýraznějších vlastností knihy je právě způsob propojování i kontrastů. Na první dobrou tady máte propojení výtvarného talentu s příběhem, kde se spojuje mnoho kulturních, mystických a náboženských prvků s lidskou přirozeností a drsností reálného světa, kde je čistá voda vzácnost. Zároveň objevujete svět plného kontrastů a protikladů, kde se ideály, islámské motivy a symbolika prolínají s emocemi a osudem hlavních postav. Bohatství a chudoba. Technologické vymoženosti vs devastace planety. Thompsonova reflexe nad otázkami identity, sexuality, svobody a vztahem k náboženství dodává příběhu hloubku a sílu. Hlavní hrdinové jsou komplexní postavy s autentickými emocemi. Jejich vývoj a vztah jsou srdcervoucí a přinášejí do příběhu opravdovou lidskost. Sledovat jejich cestu přežití i touhu po naplnění ve světě, který je často krutý a neúprosný, je emotivní zážitek.

    Přestože má Habibi mnoho kladných stránek, nelze opomenout ani některé jeho nedostatky. Možná nejvýraznějším je jeho plynutí a hlavně nadměrná stereotypizace arabského a islámského světa, která se vyskytuje v celé knize. Najít postavu vyloženě mimo rámec, je obtížné a potkáte je jen pouze jako odloučenou komunitu. Navzdory tomu, že fiktivní příběh má současný rámec, tyto stereotypy mohou působit dost rušivě. Jistě, moderní otroctví stále existuje, stejně jako obchod s lidmi či nedobrovolná prostituce, ale většina postav kolem, obzvláště ty, jež nesou plášť padoucha, jsou spíše groteskní představou Američana, který viděl Araba či Peršana pouze ve filmu plného islámských teroristů. Thompsonovi ambicí bylo jistě přiblížit islámský svět v jiném světle, ale úplně se mu to nepodařilo a některé stereotypy spíše zesílil.

    Klady knihy ovšem jednoznačně přehlušují tyhle negativa a rozhodně potěší každého náročnějšího čtenáře. Thompsonova práce v Habibi je nádherným důkazem síly komiksu jako uměleckého média a jeho schopnosti sdělovat hluboké lidské příběhy črtem fixu se snad už učí na školách.

    Plusy
    - vizuální nádhera - detailní a ladná kresba spojující arabskou kaligrafii i lidské emoce
    - hustá a poetická atmosféra, která dodává příběhu hloubku i uvěřitelnost imaginárního místa
    - Silné postavy, uvěřitelný příběh navzdory kulisám příběhu Šeherezády
    - kniha, která se dotkne vašich emocí

    Mínusy
    - Některé pasáže mohou být pro české čtenáře obtížněji pochopitelné kvůli kulturním / náboženským rozdílům
    - 700 stránek, ve kterých příběh plyne leckdy velmi volným tempem a když vše skončí máte pocit, že by se mohlo ještě vyprávět,
    - přílišná stereotypizace negativních elementů arabského a muslimského světa

    Celkové hodnocení: 90%
  • Norri
    Norri mecenáš31.12.2022 00:41Habíbí (2. vydání)
    Jedno musím říct hned na začátku. Ta kniha je skvělá! Po všech stránkách. Desky jsou úžasně udělané a na první pohled můžou vypadat jako luxusní vydání Koránu. Komiks je vytištěný na hrubém, ale velmi lehkém papíru, takže celá kniha je i při svých rozměrech neuvěřitelně lehká. Černobílá kresba na něm vypadá skvěle a stránky se dobře otáčely. Kresba Craiga Thompsona je stejně fantastická jako v jeho předchozí knize Pod dekou. Je ladná a krásně stínovaná pomocí jemného šrafování. Ale to není všechno. V této knize je navíc na stránkách spousta ozdobných rámečku a jiné orientální estetiky, a to celou knihu posunuje někam jinam. Co se týká příběhu, tak tomu se budu věnovat v následujících odstavcích. Zde už jen dodám, že vyprávění je velmi chytlavé a těch 672 stran uteče jako voda.

    V jednoduchosti se dá říct, že příběh je o dvou dětech, které se spolu protloukají fiktivním arabským světem. Celý příběh se odehrává v průběhu nějakých osmnácti let, takže ony děti jsou na konci už dospělými lidmi. Starší dívka často vypráví mladšímu chlapci příběhy z Koránu a ty ho následně provází celým životem. Kouzlo je zde v souvislostech a okolnostech. Vyprávěný příběh je vždy podobenstvím k aktuálnímu dění v hlavním příběhu obou dětí. Ve výsledku to tedy vypadá tak, že ke každé životní situaci a ke každé nesnázi existuje nějaký příběh, ve kterém jeho posluchač může najít ponaučení anebo úlevu. Není to však jen o vyprávění příběhů mezi těmi dvěmi. Dojde také na jejich odloučení a jejich samostatné osudy. Oba se však k vyprávěným příběhům ve vzpomínkách vrací a ty jim pomáhají přečkat těžké časy.
    Komiks se také hodně zabývá arabským písmem, magickými čtverci a jinou perskou alchymií a mysticismem. Pro neznalého je to příjemně informativní. Zajímavé je také poznání, jak známé biblické příběhy vypráví Korán a jak se ty verze vzájemně liší.

    Druhým aspektem celého vyprávění je onen fiktivní svět, ve kterém se to odehrává. Je to jakási poušť s jedním vyspělým městem a jednou velmi nuznou vesnicí. Je to směs moderního světa s jeho mrakodrapy, auty, motorkami a přehradami, a středověkého světa s jeho sultány, harémy, strážnými s halapartnami místo “ákáček” a samozřejmě s otrokáři a otroky. Během čtení jsem často zapomínal, že jde o současnost, a ne o dobu pohádek Tisíce a jedné noci. Nejhorší na tomto fiktivním světě je, že nevím, jak moc fiktivní je. Co když taková místa na středním východě anebo v Africe stále existují? Co když stále jsou místa, kde rodiče prodávají své dcery, místa, kde je život černého otroka nemá žádnou cenu, místa, kde středověk neskončil…

    Třetím aspektem komiksu je to, jak se člověk chová k přírodě. Jak zasírá každý kout přírody svými odpadky, jak někteří lidé z pozice síly kradou přírodní zdroje ostatním. To ovšem není specialita jen islámského světa. Tohle téma ani není v komiksu hlavní. Jenom je tam ten bordel všudypřítomný a podtrhuje ten propastný rozdíl mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.9.2021 09:02Habíbí
    Habíbí je prostě skvělý komiks, který nádherně ilustruje drsnost a proměnlivost okolního světa v závislosti na vývoji a růstu postav od dětského do dospělého věku. Ten kontrast je přímo nádherný a jak je do toho ještě ukázaná společnost / civilizace a jak ona roste a vyvíjí se, někdy až moc rychle, je rovněž něco co kontrastuje náš život. Takhle krásně přemýšlet a dávat si vše do souvislostí moc komiksů, natož příběhů, neumí. Ale Habíbí je prostě paráda. Pohádkově laděný příběh, který ale umí ukázat i tu druhou stranu, to ošklivé ve světě, ale přitom krásně nakreslené. Tohle je vynikající práce. Thompsonův opus magnum.
  • rajot
    rajot11.5.2017 11:57Habíbí
    Krásnej příběh o lásce, odloučení a shledání, o lidskym štěstí, ale spíš útrapách, protkanej spoustou dalších minipříběhů, pohádek, někdy veselejších, někdy krvavějších. Trochu jsem se nejdřív bál, jestli to nebude trochu moc náboženský, ale není, byť i takový pasáže tam jsou, ale naštěstí je jich minimum. Všemu vévodí přenádherná a úchvatná černobílá kresba. Škoda, že BBart nepokračuje v cestě vydávání podobnejch uzavřejnejch komiksovejch knih, protože od něj vycházely ty nejlepší kousky (Strážci, Z pekla, Bezpečná zóna Goražde, Palestina, V jako Vendeta, Persepolis, Jeruzalém, Criminal, Pchjongjang nebo právě Habíbí, atd.), trochu se obávám, že v tomdle ranku vznikne trochu díra a budeme ochuzeni o spoustu podobnejch parádních kousků, což by (pro nás čtenáře) byla obrovská škoda.
  • michelangelo
    michelangelo22.5.2016 08:29Habíbí
    Boží(!)
  • trudoš
    trudoš editor1.2.2016 21:46Habíbí
    Habíbí je jakousi parafrází příběhů Tisíce a jedné noci - rozhodně ne doslovnou, spíše jde o příběh odvyprávěný podobnou formou. Kombinace východního a západního folklóru vytváří zajímavou propletenici, a je jen věc vkusu, které motivy ve vás zanechají silnější dojem. Je to tragické, krásné, poetické i epické zároveň. Jsou tu situace, které naprosto okouzlí, stejně jako chvíle, kdy se člověk neubrání spánku. Ale pakliže nejste zrovna otrok, pouliční prostitutka, eunuch v harému, či sultánova konkubína, těžko najdete v příběhu místa, ve kterých byste se poznali, jako to bylo v autorově prvotině Pod dekou.
    I tak nelze jinak, než smeknout klobouk, protože to, co Craig Thompson v komiksu předvádí, už zdaleka není jen obyčejný obrázkový příběh, ale dílo s poselstvím, jež by mu záviděl kdejaký román. Navíc práce, kterou si s kresbou dal, musela být neskutečná, především pak hrátky s arabským písmem, jež se často skrývá v samotných obrázcích, a které rozpoznáte až na druhý třetí pohled.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa28.10.2014 15:44Habíbí
    Nádherná kniha, zlaté zdobeni, úchvatná kresba dovedená do takových detailů, že to bere dech. Léta práce jsou na ní skutečně vidět. A je až neskutečně tlustá! Když jsem ji ukázala kolegyni v práci a řekla jí, že to je komiks (pro ni komiks=čtyřlístek) tak jí bez nadsázky spadla čelist. Zkrátka malé mistrovské dílo.

    Příběh jsem vnímala stránku za stránkou od začátku knihy po konec velmi silně a kontinuálně, proto mě dost překvapily některé komentáře níže, že tam příběh chybí. Snad někoho může rušit, že se vyprávění větví do mikropříběhů a pohádek vyprávěnych hlavní hrdinkou a do krátkých úryvků z Koránu, ale mě to nijak nepřekáželo ve sledování hlavní linie.
    Děj se odehrává ve fiktivní zemi Orientu a jak už jsem psala, nachází se v něm spousty odkazů a úryvků z Koránu. Ale netřeba se plašit, kniha je velmi dobře čitelná i pro zapřísáhlého odpůrce Islámu.

    Příběh dvou otroků kteři se protloukají životem jak se dá, je velmi dojemný, ale v žádém případě ne sentimentální. Stěžejní je tu skutečnost, že traumatický zážitek může hlouběji zasáhnout toho, kdo ho viděl, než toho, kdo byl obětí. Ukazuje to na fakt, že stejný zážitek může zanechat následky na každé zůčastněné osobě zcela různé a to od téměř žádných až po naprosto destruktivní, v závislosti na zážitcích předchozích a řadě dalších aspektů.
    Ve vyprávění se dále objevuje rozmanitá řada dalších osob, na kterých jsou mistrně zpodobněny různé lidské povahy, jakož i vliv těchto povah na jejich život. Tak trochu encyklopedie lidí :)
    Celkově Habibi považuju za jeden z nejlepších komiksů, který jsem četla.
  • erik
    erik12.7.2014 11:52Habíbí
    Príjemná love story, ktorá dojme, zaujímavo sa prelína dej, akoby staroveký, a zrazu je z toho súčasnosť. Kresba je pekná. Škoda, že autor túžil poistiť si hlbšie posolstvá za každú cenu, a tak tam občas fičí náboženské nadprirodzeno kombinované s mystikou, až to bolí. Najlepšia vec na celom diele je obálka. Habibí ma utvrdilo v tom, že je fajn byť Európan a rovnako sa vyplatí dávať ruky preč od všetkých náboženstiev.
  • brkowycz
    brkowycz6.10.2013 16:08Habíbí
    Velice krásná kniha. Absenci příběhu jsem tedy rozhodně nezaznamenal, podle mě knize příběh nechybí. Jsem absolutně nadšený. Záložky a zadní strany knih většinou obsahují text, který knihu vychvaluje a který se snaží každého, kdo si ho náhodou přečte, přilákat k přečtení celé knihy. Zcela vyjmečně se stane, že text na zadní straně knihy není pouhým lákadlem, ale dokonalým zhodnocením publikace. Klidně bych zkopčil to samé, co se píše zde v profilu této publikace. Zejména ta část "...s početnými přesahy". To asi hodnotí tuhle knihu nejlépe: "Početné přesahy". A do všech stran. Paráda, nevím co by se tomu dalo vytknout. Snad jen, že autor zřejmě nechal Biblickým prorokům, kteří vystupují i v Koránu, arabská jména. Z příběhu většinou každý pochopí o koho jde, že Núh je Noe, Sulajmán je Šalamoun, ale stejně mi to přišlo zbytečný. Je to asi jako kdyby někdo vyprávěl příběh o anglických usedlících a místo "Ježíš" nebo "Jan" psal "Jesus" nebo "John". Dost zvláštní je také autorovo skákání mezi slovem "Bůh" a "Alláh" - což v podstatě znamená totéž, akorát jedno v češtině (potažmo tedy zřejmě angličtině) a druhé v arabštině. Dalo by se to sjednotit a držet jednotný styl.
    Ale... to je jen taková blbost, která mi rozhodně zážitek ze čtení nekazila. A ta kresba? Neskutečný!!!

  • mart.in
    mart.in mecenáš6.8.2012 22:54Habíbí
    Celé to vypadá moc krásně, kresba je úžasná, některé stránky by se snad daly klidně zarámovat... ale příběh mě tolik nezaujal, nebo spíš úplně nevtáhl. V některých pasážích mi prostě bylo celkem jedno, co se s postavami stane, a několikrát jsem knihu i odložil, protože jsem se začínal nudit. Třeba někdy jindy zafunguje líp, uvidíme. Nicméně za průměr bych to rozhodně neoznačil, takže čtyři hvězdy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.7.2012 16:21Habíbí
    Na knížku jsem se těšil strašně moc a ona mě nezklamala. Craig Thompson je přesně tím autorem, který je ve světě komiksu úplně někde jinde než většina ostatních. Nesouhlasíte-li s tím, že kvalitativně, tak tématicky zcela jistě. A takováhle krásná tlustá pevně vázaná kniha za 690,-? Sice jsem si ji nemusel kupovat, ale cena je to příjemná.

    Perskou, arabskou, orientální či jednoduše islámskou tématiku v příbězích jsem si oblíbil při četbě Borgesových povídek - zde se velmi podobným způsobem ponoříme do mystického a hloubavého vyprávění plného kontrastů a emocí. "Jemná" černobílá kresba Thompsona (která je sama o sobě vynikající) se může zdát někdy trochu odfláknutá - je to přece jenom skoro 700 stran -, ale nikde to myslím zvlášť neruší. Komiks by stál určitě za rozsáhlejší komentář, ale nechme to tak, pravé zážitky tkví v četbě.

    Celkový dojem: 90%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.5.2012 14:06Habíbí
    Budu rovněž stručný. Ten příběh tam je, ale spíš pro šťouraly. Kdo ho tam chce, ten ho najde. Akční to moc není, nahoty je hodně, detailů přemnoho a kresba je příliš příjemná. Většinu času jsem si ale přál, aby se tam už něco 'dělo.' Ve výsledku tedy moc nevím, co o tom napsat - vypomůžu si proto doprovodným textem na konci knihy - "...podobenství o roli člověka v přírodě, výpověď o rozdílech mezi vyspělým a rozvojovým světem (otroci vs. zlí mocní boháči), líčení společného kulturního dědictví křesťanství a islámu..." - to poslední ve velkém. Přidal bych ještě popis nadmíry mateřských citů a klasické téma věznění a odloučení.
    Z 'příběhu' dvou sirotků Dodoly a Zama se klube něco jako cestovní deník po arabském světě (někdo by řekl, že smyšlený, někdo zase, že pravdivý). Proč ne, jistou skupinu lidí to opravdu může zaujmout.
    Jenže s tou obrázkovou bouří to vypadá fakt skvěle. Takže já bych k těm třem původním hvězdičkám přidal ještě jednu za snahu a práci.
  • Azalin
    Azalin mecenáš22.5.2012 10:49Habíbí
    Budu stručný. Kresba je naprosto dokonalá. Až maniakálně dokonalá. Možná až příliž dokonalá, protože se zřejmě kvůli ni zapomnělo na to nejdůležitější. Na příběh. A ten se nekoná. Bohužel.
371561
Četl/a (54)
123peta, Afrodoman, aza, calvin10, Černá Krysa, cybern, Dalistar, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, filosh, flyboj, Freckles, Georgíno J., Grrr, Henry108, house192, invape, James, jindroush, jiskra, kaylin, Killingjoke, kubosos, Le Porello, Librarian, Light, Mariohurbanek, mart.in, michelangelo, namdnas, Nexis, oleav, PAK, pechna, Plechy, punisher, RadimNemec, rajot, RudyRod, spagr, start05, the.kasztan, tricky, trudoš, Ukko, Velkej šéf, VXP, yogi, zgrywus
(132)
123peta, Afrodoman, Agiru, AlienDr, amazing_k, Azbest, bboorreekk, beanek, BeeSee, blackJag, Blacksad, bourgeois, Braindead, brkowycz, calvin10, Černá Krysa, Cr4sh, cybern, Dalistar, DAN478, Darth Raelchi, davidek, DAxik, DEmnoG, discovery, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dvoracekpetr1, erik, farnhajt, faster86, figis, filemon, filosh, Flowtek, flyboj, Fréza, Fry, George Walker Bush, Georgíno J., goodspeed, Grebenda, grellenort, grinder, Grrr, hellw10, Henry108, Holmwood, house192, hypermlok, Indy, invape, James, jindroush, jiskra, jjjirik, Johnny Sasaki, Jokerka, Joshua_T, K-Os, Kaluž, Kapis, Kazumaki, Kjon, knizemyskin, krvinka56, Kuba10, Kublaj, kubosos, Le Porello, Lenny, Librarian, Light, listr, Lobodlak, Mankin, Mariohurbanek, Martin Buchal, matohan, MB, merhyx, Michal Opitz, michelangelo, mikki.maser, MP, MP81, namdnas, Netorack, Nexis, Niaz, Nightmare, Nomad, noMster, pajo1919, pechna, Poseidon1978, ppilch, RadimNemec, rajot, Ricarderon, Rouziii, RudyRod, Saran, sawtooth, Šedo, Skot, Slaine, sleepless, spagr, start05, Suchman, tacmud, The Genius, the.kasztan, Toe, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vishnar, Vrenn, VXP, Wasseg10, Wiruss, Woffce, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, yojimbo, Zajo original, zgrywus
Chce (19)
andik007, barthez, Bubsy, chcita, ComicBookGuy, Corvus, fusnix, jakouback, Jenna De Vinne, kerb, Lobok257, Maty48, Meesha, Mikei, Moyek, nx, raimi, skepsi, tankgirl
Shání (5)
Ashek, Corvus, GeorgeeW, Meesha, sefca
Nabízí (2)
Fox01, Librarian