El Borbah je 200 kilogramové soukromé očko v zápasnickém obleku a tajuplné masce, žijící v tajuplném městě jako vystřiženém z noirové kriminálky, plném podivných existencí a šílených vědců. Je živ pouze ze špatné mexické stravy, piva a cigár a svá vyšetřování vede drsně a nevybíravě, při sledování rozbíjí jak dveře, tak lebky.

Scénář
Charles Burns
Art
Charles Burns
Obálka
Charles Burns
Překlad
Martin Gec (Feuer)
ISBN/ISSN
978-80-903599-2-5 (Al dente)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
černobílý
Váha
428 g
Stran
106
Cena
279 Kč
Originál
El Borbah ()
  • SNUFKIN
    SNUFKIN29.2.2020 10:17El Borbah
    Nejlepsi detektiv ever.
  • choze
    choze16.2.2019 12:02El Borbah
    El Borbah je sympaticky hlásící soukromé očko netradičního zjevu a se zálibou v mexické kuchyni, které nejde pro nadávku a ránu daleko a díky své zjevné fyzické převaze postupuje při řešení případů velmi rychle. Jenže zatímco hlavní postava mě bavila, její případy už méně - sice jsou plné bizarností, ale ty krátké byly moc jednoduché a i u těch delších mi bylo dost jedno, jak to dopadne a o nějakém napětí nemohlo být řeči. Za což ale může i samotná postava - o El Borbaha se prostě nebojíte, jen se těšíte, koho zase setře nebo zmlátí. Takže zatímco jeho si pamatovat budu, z jeho případů si už po pár dnech nepamatuju skoro nic. Kresebně se mi to líbilo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 04:58El Borbah
    Širokou kritickou obcí adorovaná Černá díra od Charlieho Burnse mě k smrti nudila a měl jsem potíže ji vůbec dočíst... zato jeho El Borbah, panečku, to je jiné žrádlo! Soukromý detektiv/wrestler vyšetřuje různé ujeté zločiny, případně pátrá po ještě ujetějších podezřelých a přitom všem na potkání rozdává tvrdé rány a sype jednu drsnou hlášku za druhou. Celé je to černobílé, vtipné a ujeté. Hodně ujeté. Pixy vedle toho vypadá jako chudý příbuzný, protože Burns, narozdíl od Anderssona, umí i obstojně kreslit. A to se počítá. Velký palec nahoru pro Al Dente (R.I.P.).

    P.S.: Jednou bych si chtěl přečíst crossover El Borbah vs Torpedo. To by byl masomlejn!
  • kaylin
    kaylin9.8.2016 04:44El Borbah
    Charles Burns je vlastně jako vypravěč poměrně klasický, ale jaké nápady používá, to z něj prostě dělá zajímavého autora. Ukazuje, že každý nápad má v příběhu své místo, pokud se jej ujme schopný vypravěč, a že v podstatě nezáleží na tom, jak je ten nápad šílený. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/08/1232-el-borbah-70.html
  • sedw
    sedw27.4.2015 22:56El Borbah
    Velmi solidní čtení. V podstatě se jedná o klasickou detektivku co do námětů a průběhu děje, která však vyniká zasazením do absurdního světa, plného originálních postav a výjevů. A právě toto prostředí, absurdita a originalita zápletek dělá z komiksu něco víc, než jen průměrnou detektivku. Fantazie autora nezná mezí. Kresba byla naprosto skvělá a dodala celému komiksu správný depresivní tón, který opět prohloubil zážitek. Moje druhé setkání s alternativním komiksem (prvním byl Pixy) a opět spokojenost, pořád bych to číst nemohl, ale sem tam proložit mainstream něčím takovým je příjemné zpestření.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš4.11.2012 05:05El Borbah
    Srandička parodující noirovky ve skvostných pulpových a bizarních kulisách pan Burnse. Výborně jsem se pobavil.
  • mart.in
    mart.in mecenáš16.5.2012 23:52El Borbah
    "Uh... nějakej chlap v kostýmu... říká si El Borbah..." Jo, tak tohle tlustý soukromý očko rozdávající žabí údery si mě získalo od první stránky, celou dobu sem se neuvěřitelně bavil, jak bizarností světa a postav, tak jeho vyšetřovacíma metodama a chováním ("Paráda, mladej, ale stejně ti musim jednu vrazit, jenom proto, že seš tak hnusnej!"). Kresba dokonale sedí, úplně nejlepší jsou starý hlavy s dětskejma tělíčkama. Pro mě zatím nejpovedenější kousek od Al dente, a to ani ty ostatní nejsou vůbec špatný. "Nejsem tady kvůli zdraví... dej mi čtyři piva a dva dvojitý bourbony."

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.4.2012 19:38El Borbah
    Tak moje třetí setkání s podivnými bestialitkami z dílny Charlese Burnse nijak zvlášť nepřekvapilo. Tentokrát nás svým živtoním dobrodružství provede maskovaný(?) superhrdina s pupkatou visáží antihrdiny. Tenhle "mexický wrestler" je takové svérázné soukromé očko a hrdina, který jde na věci zpříma. Prakticky až na výjimky se nestane, že by nastal nějaký problém, zádrhel či zajetí (inu, také se stane, ale málokdy), které využívají komiksoví tvůrci zcela běžně, aby stvořili "zápletku". Stejně se z toho hrdina nakonec vždycky dostane, tak proč se s tím zatěžovat. Vyšetřování slouží pouze jako průvodce bizarními zápletkami ve světě oněch nám dobře známých Burnsových zrůdiček a lehce depresivního světa. Bezesporu stále originální komiks.

    Celkový dojem: 70%
121831
Četl/a (50)
123peta, 2scha, Ashek, ben_bella, bierce, binnmode, Cabal, caro_luxurians, choze, Doly, Draco nobilis, farnhajt, filemon, flynander, Fox01, Hawwwran, J.Connor, jankie, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaluž, kaylin, KdG, Keno, Khagrael, kubosos, Le Porello, Light, Lobok257, LookAss, Mariohurbanek, mart.in, Moyek, NecRoman, Ozymandias, PAK, pearlxjam, pechna, RadimNemec, robertsedmik, rockyt, SNUFKIN, start05, the.kasztan, tuzexchrist, Ukko, yogi, zd, zgrywus
(104)
123peta, 2scha, 8602, adam.butch.kubik, Alfi, antiimini, Ashek, batoo, beanek, BeeSee, Benji, bierce, binnmode, bioh, blackJag, Bob, Braindead, Cabal, calviti, choze, Cr4sh, DAxik, deefha, DEmnoG, disclose, Doly, doophy, Draco nobilis, farnhajt, filemon, Fox01, Fréza, goodspeed, grinder, Hawwwran, hellw10, holubdema, Hulik, invape, J.Connor, jankie, jett, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaluž, kaylin, KdG, Keno, kubosos, Le Porello, Lenny, Light, listr, Lobok257, LookAss, lutrix, maara, macomix, Mankin, Mariohurbanek, mart.in, Marvin, merhyx, mikki.maser, monty.cl, Moyek, NecRoman, Neuro, Nightmare, Noci, noMster, Nyxxie, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, RadimNemec, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, Saran, sedw, skepsi, Slaine, sleepless, SNUFKIN, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tombal, trudoš, tuzexchrist, Ukko, Velkej šéf, xai, xintax, yogi, Zajo original, zd, zebedee, zgrywus
Chce (8)
AlienDr, Crazyliquid, CSE_AC/DC, cybern, fusnix, GeorgeeW, nx, willis
Shání (2)
CSE_AC/DC, GeorgeeW