Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
„Můj ty smutku,“ povzdychne si vždycky Charlie Brown, hlavní hrdina ságy Peanuts, když propadne úzkosti, depresi či naprosté beznaději. A důvodů se pro to najde dost – celý svět se mu občas jeví jako nepřátelské, zhola nepochopitelné místo, kam se mu nedaří zapadnout; jako místo, kde na něj na každém kroku číhají všemožné potíže. Zároveň na sebe Charlie Brown až příliš ochotně bere tíhu celého světa: strasti jeho blízkých se ho hluboce dotýkají a on trpí pocitem viny, že jim s nimi nedokáže pomoci. A k dovršení všeho zlého jej někdy přepadne pocit, že ho přes všechnu jeho snahu vlastně nikdo nemá rád, snad ani jeho pes Snoopy ne… Svůj heroický boj s osudem však nikdy nevzdává; i když ke dnu sklíčenosti klesá často, pokaždé se od něj znovu odrazí. Na nepřízeň světa nereaguje agresí, rozmrzelosti či podrážděností; nanejvýš si poněkud udiveně postěžuje, nastaví druhou tvář, otřepe se a odhodlaně kráčí dál. Smutek a neporozumění jsou nevyhnutelnou součástí života každého z nás, ovšem stripy Charlese Schulze je činí rozhodně snesitelnějšími.

Vybrané stripy Peanuts z let 1960 - 2000

Scénář
Charles M. Schulz
Art
Charles M. Schulz
Obálka
Charles M. Schulz
Překlad
Petr Onufer
Žánry
humorný, stripy
ISBN/ISSN
978-80-259-0092-5 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
853 g
Stran
216
Cena
279 Kč
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš3.6.2023 08:03Můj ty smutku!
    „A teď mě poslouchej, ty pitomej bígle.“ Podobne rozkošné stripy, ako napr. Calvin a Hobbes. Vtipné, pôvabné, milé, ale i sarkasticko-filozoficko-existenciálne, hlboké a hĺbavé, precítené, melancholické a v podstate depresívne a temné, zároveň výstižne udierajúce klinec po hlavičke. Autor mal v podstate celý dospelý život rôzne zdravotné problémy a i vinou toho dosť komplikovaný súkromný život, čo sa nejeden raz logicky premietalo i do jeho tvorby, postáv atď. Paradoxne je to napriek tomu (značne špecifickým spôsobom) veselé a zábavné. Dole klobúk pred Schulzom za tonu skvelých hlášok a dialógov a za to, koľko vtipov dokázal vymyslieť na tú istú tému (lopta, Snoopyho jedným slovom otrasné nočné stráženie, kradnutie „deky bezpečia“). Niektoré nápady sú neskutočné (za mňa boli najvtipnejšie nádherne WTF scény, v ktorých sa ľudské postavy snažili komunikovať so Snoopym v jeho rodnej psej reči, čomu vôbec nechápal, prípadne z toho bol na prášky), avšak na rozdiel od Lucy si nie som až taký istý, že je to plemeno bígla. Zbierka je smutne zaujímavá i tým, že je na nej vidieť, ako sa autorov zdravotný stav ku koncu zhoršoval. Posledné diely vyzerajú relatívne inak ako prvé, hoc pravdupovediac kresba už v prvých častiach bola jednoduchá a „detská“, takže si to niektorí čitatelia zrejme nevšimnú. Kniha disponuje zaujímavými, menej častými rozmermi a kvalitným 7-stranovým textovo-vizuálnym bonusovým materiálom.
  • p3tris
    p3tris19.2.2016 09:21Můj ty smutku!
    Krásný průřez Schulzovou tvorbou. A i když je na pozdních kresbách vidět zhoršující se autorův zdravotní stav, humor ho rozhodně neopouštěl.
  • sedw
    sedw25.4.2014 23:49Můj ty smutku!
    Tak tahle sbírka mi vážně sedla. Trochu méně vtipné, než předchozí díly, ale snad všechny stripy byly tak ze života, že se snad nenajde nikdo, kdo by se alespoň s některými nemohl ztotožnit. Opravdu výborné čtení, které i přes svůj mírně depresivní nádech pohladí po duši a donutí člověka si říct - vždy to může být ještě horší.
  • kaylin
    kaylin14.1.2014 08:52Můj ty smutku!
    "Můj ty smutku!" je celkem depresivní sbírka, ale na druhou stranu, pořád je zde ona potřebná lehkost. Co je ale na první pohled patrné, to jsou opakující se témata, případně i opakující se scény, které už po několikáté nejsou řešeny příliš zajímavě, a to ani zábavně, ani jinak. Jistě, ty pointy jsou pokaždé trochu jiné, ale máte pocit, že při téhle struktuře vybraných stripů podle tématu, najednou dostáváte něco, co zas tolik nápadů nemá. Přitom jsou "Peanuts" strašně bohatou sérií. Snad nám to další knihy potvrdí. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/453-muj-ty-smutku-75.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.2.2013 18:09Můj ty smutku!
    Máte chuť se oběsit, podřezat si žíly nebo si lehnout pod vlak? Pak rozhodně nečtěte tuhle várku depresivních stripů, mohli byste se smíchy potrhat a taková sebevražda prý není zrovna dvakrát příjemná.
  • Azalin
    Azalin mecenáš12.1.2012 19:27Můj ty smutku!
    Zase skvělý díl!
481