Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Temná fantasy manga s povídkovými příběhy, které zaujmou zejména fanoušky mangy Labyrint.
Krásná tvář, výborná studentka, vždy perfektní výkon. Až do chvíle, kdy se najde někdo, kdo ji předstihne. Před dokonalou Šizukou se jednoho dne objeví anděl smrti Hal! Zažehne temná síla, kterou Šizuce nabídne, plamen jejích nejčernějších přání? A jakou cenu bude muset zaplatit, pokud jeho nabídku přijme?
Jaké to je šikanovat, jaké je být šikanován? Co když vám někdo dřívější zlo oplatí dobrem? Je možné odpustit tomu, kdo vám ublížil?
Kastovní systém – vytvořili jej lidé nebo bohové? Co se stane, když člověk spadne z vrcholu až na dno?
Jaké to je být slavnou dětskou hvězdou? A jaké je být bývalou hvězdou a sledovat rostoucí slávu někoho, pro něhož jste kdysi byli vzorem?

Scénář
Aoi Makino
Art
Aoi Makino
Obálka
Aoi Makino
Překlad
Kristýna Zezulová
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7413-155-4 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
110 x 175 mm
Tisk
černobílý
Stran
176
Cena
179 Kč
Originál
Hal ()
  • Plocan
    Plocan30.1.2014 23:42Hal
    Pozor! Text může obsahovat spoilery! Jelikož jsem dočetl Naruta a pořád se rozhodoval nad tím, jakou sérii teď rozečíst a nemohl na nic přijít, rozhodl jsem se (podle rady kamarádky) pustit do jednodílných mang, kterých mám v knihovničce taky pár kousků. A kousek který mi hned padl do oka byl HAL. Tááákže...
    Manga HAL se skládá ze čtyř samostatných, na sebe nenavazujících, povídek:
    První povídka je o Anděli smrti, Halovi, který se zjeví čtrnáctileté Šizuce Mijazaki, která je ve škole nejkrásnější, nejchytřejší, nejoblíbenější a také nejrychlejší dívkou a zdá se, že není nikoho lepšího, než je ona. Andělé smrti, jako je Hal, se živí lidskými negativními vlastnostmi a na oplátku mohou zajistit pro člověka, kterému se zjeví, smrt (respektive vymazání existence) tří lidí. Šizuka se Halovi vysměje, neboť je nyní na vrcholu a nezdá se, že by její postavení mohl kdokoliv ohrozit. Navíc také Halovi nevěří a chce jeho schopnost otestovat na obyčejném švábovi. I když zjistí, že Halova síla funguje, rozhodne se jí nevyužít. Záhy k ní do třídy ale přestupuje jiná dívenka Júki Abe, která postupně začne Šizuce její „nej“ přebírat. Nejprve dosáhne lepších výsledků ve srovnávacích testech než Šizuka, potom ji vyfoukne post nejrychlejší běžkyně a nakonec se stane Miss školy, namísto Šizuky. Podrážděná Šizuka, ve které se hromadí nenávist a zloba vůči Júki, požádá Hala aby ji zabil. A když se zdá, že zmizením Júki vše končí, opak je pravdou. Jelikož nemá Šizuka nyní nikoho, s kým by soupeřila a co by ji hnalo dopředu, zakrní a její výsledky jsou horší, než když soupeřila s Júki. Když si uvědomí, že ona nakonec nikdy nikomu v ničem nepomohla, zjistí, že vše, co doposud udělala byla chyba a že se musí změnit. Proto poslední osobou, kterou si přeje zabít je sám Anděl smrti - Hal. Ten něco takového vůbec nečekal, a tak slibuje Šizuce, že i když se změní ona, ostatní lidé zůstanou stejní a on se zjeví někomu jinému...
    Druhá povídka nese název „Sedm dní poté“. Je o dívce jménem Konoha (ne, není to žádná chodící Vesnice ukrytá v Listí), která jde jednoho slunečného rána do školy. Předjede ji kluk na kole a všimne si, že dívka jde po ulici bosá. Dá jí proto své boty a odjíždí. Konoha nemůže onoho chlapce dostat z hlavy, a tak mu druhý den boty vrací. Samotné však vrací jiná dívenka boty, které jí Konoha stejného rána půjčila. Konoha a ostatně i ten kluk jménem Mijuki si myslí, že Konoha i holčička byly terčem šikany. Po všech možných zamotávačkách a rozmotávačkách vyjde najevo, že sama Konoha kdysi šikanovala malého Mijukiho tím, že mu kradla boty, které si u sebe dodnes nechávala a když se Mijukimu konečně za ty roky omluvila, zakopali boty jako válečnou sekeru a začali spolu chodit (víc klišé už to snad být nemohlo).
    Třetí povídka „Anděl loučení" je opět o dívce, tentokrát o Moně Amane, která věří, že na škole existuje něco jako kastovní systém a ona měla kdysi to štěstí být v té nejvyšší kastě. Potom se však pohádala s jinou vlivnou dívkou a ta se postarala pomocí drbů a pomluv, aby se Mona propadla jako mávnutím kouzelného proutku do nejnižší kasty. Nikdo se s ní nebavil, nikdo se k ní nehlásil a nikdo s ní o polední přestávce nechtěl obědvat. Tak si krátila přestávku na oběd tím, že hrála na klavír v učebně hudební výchovy. Toho si všiml i Čihaja Jamašita patřící do nejvyšší kasty. Toho však něco jako kastovní systém vůbec nezajímá a baví se s Monou jako s normální holkou. Když se konečně spřátelí a Čihaja ukáže ostatním spolužákům, jak skvěle dokáže Mona hrát na klavír, všichni si ji zamilují a Mona se opět ocitá v nejvyšší kastě. Čihaja se však naopak dostává na dno, protože se bavil s neoblíbeným člověkem. A kdo by to byl čekal, že i tahle povídka bude mít klišé konec, nakonec je oběma jedno v jaké kastě budou, prostě se spolu budou přátelit a ostatní spolužáci je nechají na pokoji.
    Poslední povídka se jmenuje „Modrá křídla" a je překvapivě opět o dívce! Anzai jednoho dne cestou do školy uvidí kluka, který utíká před dalšími dětmi (spíš smrady a parchanty, ale buďme i k hajzlíkům hodní), jež ho šikanují. Anzai ani na chvíli neváhá a pomůže klukovi schovat se na střechu opuštěného panelového domu, kde kluk zůstává místo toho, aby šel do školy. Jelikož ani Anzai tomu ve škole moc nedává, přijde za chvíli na střechu taky. Chlapec jménem Akira Wakabajaši zůstává na střeše a zapisuje si do zápisníku všechno, co má rád. Anzai zjišťuje, že je Akira vlastně mladý nadějný herec, jehož největším idolem je bývalá hvězda Lyrika, která ukončila svoji kariéru před několika lety. Nakonec se ukazuje, že Anzai je ona Lyrika a stanou se s Akirou velkými kamarády.
    Popis poslední povídky jsem odflákl, jelikož byla prakticky o ničem, ale paradoxně se mi líbila nejvíc ze všech čtyřech. Já vám nevím, ale když se řekne „temná fantasy manga" jak je napsáno vzadu, tak si rozhodně nevybavím klišé povídky, kde všichni předem vědí, jak to skončí a vlastně by se ani nic nestalo, kdybychom viděli stránku ze začátku, stránku ze středu povídky a poslední stránku... Taková VkVčka až na to, že se tahle manga dá těžko označit za „Pravidelnou dávku emocí". Ony jsou vlastně Ulice a Vékávéčka taky temné fantasy seriály, když se to tak vezme...
    Co však manze nemůžu upřít, jsou skvěle nakreslená kukadla, na které mám, zdá se, jakousi úchylku... Ale co naplat. Očíčka jsou skvěle nakreslená, stejně jako Hal s kosou, ale... To je asi tak vše, co se dá na manze vychválit. Taktéž jsem nepochopil název celé mangy Hal, když to byl jen název první povídky, ale to už bych byl hnidopich (což stejně jsem).
    Čas, který jsem strávil u mangy, vyloženě ztracený nebyl, ale... Když chci číst temnou fantasy mangu, nechci mangu o vlhkých čtrnáctkách, které řeší pořád to stejné téma: Šikanu, první lásku a společenské postavení ve škole... Jsou to sice skutečně temná témata a to, jak kluk odpustí holce to, že ho celé dětství šikanovala a ještě se do ní zamiluje, je sice trošku fantasy, ale jiné, než jsem očekával...
    40%
  • hhannie
    hhannie20.3.2013 08:59Hal
    "Temná fantasy manga s povídkovými příběhy" - po přečtení tohohle popisku jsem se těšila na opravdovou temnotu, a ne infantilnost největšího kalibru, které se mi dostalo. Jinak také nechápu, proč manga dostala název Hal, který se objeví jen v prvním příběhu? Jediné, co mohu vyzdvihnout byla kresba, ta se mi opravdu hodně líbila. Mangu Labyrint mám v plánu, ale pokud to bude něco podobného jako Hal, tak se skoro obávám si ji přečíst.
1225
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš1.2. 16:17Hal
  • NecRoman
    NecRoman2.5.2018 17:44Hal
  • Sammael
    Sammael12.4.2017 09:02Hal
  • Plocan
    Plocan30.1.2014 23:42Hal
  • Lobok257
    Lobok25714.1.2014 12:41Hal
  • hhannie
    hhannie20.3.2013 08:58Hal
  • xflori01
    xflori0115.2.2013 19:22Hal
  • Kari55
    Kari554.4.2012 21:46Hal
  • Mitsuko
    Mitsuko18.3.2012 11:32Hal
  • DanQ
    DanQ8.3.2012 13:03Hal