Ukázka
V tomto příběhu podniká Tintin výpravu na Dálný východ. Během cesty lodí je však obviněn z pašování opia a rázem se zaplétá do neuvěřitelného sledu náhod, při němž odhalí mocný gang pašeráků drog. Faraonovy doutníky patří mezi jedno z nejnapínavějších a nejbláznivějších Tintinových dobrodružství.


Původní vydání Les Cigares du pharaon vyšlo v roce 1934 černobíle, v roce 1955 pak poprvé barevně.

Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Lubomír Kuba, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-02798-2 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 295 mm
Tisk
barevný
Stran
64
Cena
159 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #04: Les Cigares du pharaon (Casterman, 1934)
Varianty
Tintinova dobrodružství #04: Faraonovy doutníky (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #04: Faraonovy doutníky (dotisk 2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #04: Faraonovy doutníky (2. vydání) (2011)
Tintinova dobrodružství #04: Faraonovy doutníky (2004)
  • instageek_cz
    Jo, tak tohle už by šlo!:) Už krásná obálka napovídá, že nás čeká kvalitativní posun vpřed, a to ve všech směrech. Poprvé není Tintin jen sledem šílených eskapád, detektivní zápletka je výrazná a hlavně zajímavá. Opravdu jsem byl zvědavý, kdo nebo co že se skrývá za tím tajemným symbolem, na který belgický reportér všude naráží. Akorát se tedy moc netěšte na prostředí Egypta a jeho památek, v tom obálka klame. Většina děje se totiž odehrává v Arábii.

    Představují se tajní policisté Kadlec a Tkadlec, u nichž nepřekvapí, že se proměnili ve stálice tintinovského světa. Povedené komediální duo! A já bych dodal: povedené komediální duo!;)) Taky je fajn, že na rozdíl od Konga zde Tintin zvířata nemasakruje, nýbrž se s nimi přátelí. Nepřímo potrápí jen chudáka pejska Filutu, kterému jednou ujede neznámo kam po kolejích a jindy se před jeho zraky nechá popravit i pohřbít! Aneb v tomhle směru je to pořád dost drsné, Tintina chce neustále někdo zabít a dotyční se o to fakt hodně snaží.

    Opět je tu spoustu akce a honiček, které jsou díky silnější příběhové lince o to napínavější. Kresbě není co vytknout, její čistý styl i celková barevná paleta jsou moc příjemné na pohled.

    Závěrem jedna zajímavost. Když Tintin narazí na bohatého šejka, dotyčný mu oznamuje, že je jeho velkým fanouškem a v ruce drží album, na němž vidíme obálku mnohem pozdějšího Tintinova dobrodružství "Míříme na Měsíc". Nejedná se o časový paradox, ale o aktualizaci pro dobová vydání Tintina. Původně zde totiž byl "Tintin v Kongu" i "Tintin v Americe"! Tuhle změnu moc nechápu, myslím, že jako reklama pro zvýšení prodejnosti to fungovat nemohlo a čtenáře to akorát zarazí. Přitom starší příběhy zde dávaly perfektní smysl. Tak to jen taková malá bizarnost:)
  • sedw
    Další z příjemných Tintinů. Nedosahuje kvalit pozdějších čísel, ale je to příjemná oddechovka.
  • Darth Raelchi
    Tohle už má veškeré parametry klasického Tintina, jak jsme na něj zvyklí, ale ještě pořád to není ono. Pořád se skáče a z lokace do lokace a opravdu nedokážu pochopit, že se mi to v mládí tak moc líbilo. Možná je to dáno i tím, že to pro mě v té době byl nedostatkový komiks a byl vlastně poslední, který mi do sbírky chyběl. Buď jak buď, lokace a reálie super, prostřihy a skoky ne. Ve finále jednoduchá zápletka je rozmělněna na 62 stran a k tomu ještě Hergé nabídl pokračování. Přesto pořád 4 hvězdy.
  • J.Connor
    Co se týče Tintina, tak mi nějak postačily tři díly vyšlé v 90. letech. Po letošní návštěvě Kodaně a obchodu Faraos Cigarer http://www.faraos.dk/, jsem zatoužil se seznámit s dílkem, po němž je pojmenován. Tento mega komiks (cosplay, games) krám doporučuju všem kolegům, podle mě to musí být jeden z největších shopů světa. Je to několik obchodů vedle sebe, které v podstatě zabírají celou jednu ulici v centru města. Jakékoliv jedno oddělení (Warhammer, manga apod.) je větší než klasický komiksový krám střihu CZ, Německa či vlastně čehokoliv, co jsem dosud navštívil, a že tu těch oddělení je... Co se týče samotného komiksu, tak jsem si musel dost zvykat na tu naivitu a "náhodovost" celého příběhu, ale musím říct, že postupem času jsem se díky vysokému tempu začal docela slušně bavit. Když navíc přihlédnu k datu vzniku, musela to být tehdy neskutečná bomba. Když si ale budu chtít někdy přečíst dílo podobného typu, přeci jen raději sáhnu zase po Asterixovi či Lukovi, kteří jsou přeci jen vyspělejší a pro dospělého tudíž zábavnější.
  • Fry
    Napínavý příběh Faraonovy doutníky jsem konečně sehnal - jedinný Tintin kterého mám jako 2. vydání

    Příběh byl velice napínavý, ani mi nepřišlo že to pokračuje v Modrém Lotosu který už jsem četl - jedinné co tomu nasvědčovalo je záporák a podtext na poslední straně příběhu - rozhodně doporučuji!!!
  • The Genius
    Tenhle díl rozjíždí to, co dokončí díl následující. Je to fajn počtení, od Tintina v Americe docela výrazný pokrok.
  • muflon
    pro mě jednoznačně jedno z nejlepších děl nejen své doby..mistr kresby i vtipu
  • yogi
    Pokud si na Tintina zvyknete ,neměl by vás album zklamat.Příběhy jsou stále podle stejného vzorce. To není na škodu,přesto jsem zvědav na nějaký vývoj. Jako dokument z komiksových prvohor skvělé.
  • Spider-man
    Klasicky naivní Tintin. Trochu se na něm vyřádila doba vzniku a doba příběhu. Jinak ale dobrý detektivní příběh, byť místy trochu zmatený. Tintina jsem však miloval už jako tv seriál. Jen mi trochu nesedí české mutace jmen postav. "naivní" Spider-man.
  • Neutrino
    S Modrým lotosem je to geniální dvojalbum. Jedno z nejlepších.
  • andre
    Trošku jsem zmaten z názvu "faraonovy doutníky" a pak se to odehrává v indii a tak všude jinde. Ale jinak zase hezký, příjemně naivní Tintin. Ikdyž občas zvláštní "názory", snad je to dánou tou dobou kdy to vznikalo. Mám moc rád tu jednoduchou kresbu.
  • DEmnoG
    Tenhle dil se mi libil vic nez Tintin v Americe...
  • Kocour
    A tenhle se mi taky líbí, prostě proč ne?Má to docela jakousi "naivní" atmosféru doby vzniku..
15236