Alternativní obálka
Alternativní obálka
Desky zadní

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Kreslený biografický román vycházející ze skutečných událostí, jak je ve svých zápiscích zachytil mladý cestovatel a botanik Alberto Vojtěch Frič. V zimě roku 1908 přiveze z Paraguaye do Evropy indiána Čerwuiše, jehož kmen sužuje neznámá choroba. Podmanivý příběh o setkání dvou mužů ze zcela rozdílných kultur, jejichž cesty se na krátký čas spojily. Komiksové vyprávění protkané humornými i temnými tóny.

Identický dotisk v roce 2022.
V roce 2011 vyšlo také ve francouzštině u nakladatelství Actes Sud pod názvem Les sauvages, v roce 2012 u nakladatelství Centrala v polštině pod názvem Dzicy, v roce 2020 v němčině u nakladatelství Bahoe Books pod názvem Die Wilden a v roce 2023 v angličtině pod názvem Savages, viz alternativní obálky.


Scénář
Lucie Lomová
Art
Lucie Lomová
Obálka
Lucie Lomová
Lettering
Lucie Lomová
Redakce
Joachim Dvořák
Žánry
humorný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-87260-26-5 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 250 x 12 mm
Tisk
barevný
Váha
400 g
Stran
152
Cena
295 Kč
  • Norri
    Norri mecenáš26.2.2023 14:11Divoši
    Moje první setkání s Lucií Lomovou. Komiksové i osobní. V roce 2019 jsem navštívil její přednášku k Divochům na Světě knihy. Tam jsem od ní tuto knihu koupil a ona mi ji pokreslila a přidala milé věnování. Nyní jsem se konečně dostal k jejímu čtení a jsem velmi spokojený. Hodně mě to bavilo a přečetl jsem to takřka jedním dechem. Je to vtipné a poučné zároveň. Je to biografie skutečného českého cestovatele Alberto Vojtěcha Friče a dává to nahlédnout na události, které se mohou zdát jen těžko uvěřitelné, a přece se staly. Život píše zajímavé příběhy a je dobře, že se k tomuto příběhu Lucie Lomová dostala a zpracovala ho. Kniha také ukazuje společenské nálady, které panovaly před vznikem Československa, i nezdravou rivalitu, jen na první pohled úsměvnou, mezi pražskými cestovateli.
    Kresba je pěkná a dokonale k vyprávění sedí. Je dynamická i dostatečně popisná, aby ukázala pražské i jihoamerické reálie. Rozhodně to výtvarně patří k tomu lepšímu, co u nás vzniká.
  • trudoš
    trudoš editor30.5.2016 23:46Divoši
    Celkově parádní, o to víc, že komiks vychází ze skutečných událostí. Kresba Lucie Lomové má však tu slabinu, že vyprávění nechtíc staví do pozice pestrobarevné veselohry. Přitom její postavy nejsou ani zdaleka černobílé a pro jejich časté změny chování je občas těžké najít si k nim cestu. Problémem je i trochu nejednotný scénář, který postrádá nosnou dějovou linii a vyznívá především jako série humorných etud indián vs. Česko. Zároveň s tím je průběžně rozbíháno množství odboček, z nichž jen málokterá se dočká řádného zakončení. A to včetně základní osnovy, kdy Alberto Vojtěch Frič přiveze indiána Čerwuiše do Evropy, aby našel lék na jeho nemoc. Nejvíc mě pak mrzí zahozený motiv přátelství mezi oběma hrdiny, které se táhne napříč celým příběhem. Nu což, život není literatura.
    Faktem je, že autorka jako by nevěděla, jestli psát životopis, psychologické drama nebo kulturně rozdílnou tezi, a nakonec se snaží o vše najednou, aniž by alespoň jedno dovedla do finále. Ale i přesto dobrý.
  • massilia
    massilia25.12.2015 11:54Divoši
    Podle mého názoru jedno z nejlepších děl českého komiksu v době posaudkovské. Z božského Káji nemůže žít český komiks věčně, a tak díky bohu za každého autora, který umí spojit zajímavý a čtivý scénář s kvalitní kresbou a který by navíc mohl obstát i v zahraniční konkurenci. A že je u nás takových pořád málo... U Lucie Lomové mám rád její styl kresby - přehledný, neexhibující, civilní, který zcela slouží ději knihy. Ten v této knize sice plyne pomaleji, zato ale nabízí silný příběh o střetu civilizací plný běžných lidských emocí. Lomová umí rozesmát i dojmout - a po pravdě - kdy se vám něco takového u českého komiksu stalo? Za zmínku stojí i silná faktografická příprava - jak zmiňuje v předchozím hodnocení J.Connor - kniha odkazuje na spoustu dalších událostí té doby i společenské a kulturní pozadí příběhu. U mě jasných pět hvězdiček.
  • Kabukiman
    Kabukiman17.11.2013 20:46Divoši
    Do teď si pamatuji,jak jsem v pubertě četl Albertovu útlou knížečku O kaktech a jejich narkotických účincích a hltal jeho vyprávění o kouzelném halucinogenním kaktusu. Každopádně od té doby mám tohoto zapomenutého českého Indiana Jonese rád a jsem za toto zpracování Lucii Lomové vděčný. Je velmi překvapivé, že se tento příběh A.V.Friče a jeho indiánského přítele Čerwuiše dočkal již třetího komiksového zpracování! Před Lucií Lomovou se objevil dvakrát na stránkách časopisu ABC a to v příbězích Lovci zelených pokladů a Pán jaguárů (viz. Velká kniha komiksů 2 a 3). Každopádně tohle zpracování je nejlepší a před Lucií Lomovou hluboce smekám. Její pojetí je naprosto skvělé. Místo očekávané hromady akce a dobrodružství se na nás hrne hromada emocí, kterým se jen těžko dá odolat, což také dokazuje vysoké hodnocení, které tady Divoši dostávají. Zasloužených pět hvězd a těším se na další komiks L.L.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš16.5.2012 23:58Divoši
    Příběh A.V. Friče a Čerwuiše je samozřejmě českému komiksovému čtenáři dobře znám, neboť hodně sumarizovaný vyšel v rámci cyklu Lovci zelených pokladů v ABC včetně Velké knihy komiksů (ilustrace od mého oblíbence L. Hlavsy), kde mě zaujal už jako děcko. S velkolepým dílem Lomové se samozřejmě nemůže měřit. Já osobně jsem nadšen na maximální možnou míru. Nejen, že se věnuje zajímavé, originální a mnohdy humorné historce z českých dějin, ale není nijak suchopárný a naopak má přesahy do mnoha oblastí - město/vesnice, industrializace, kolonizace, přátelství, cizinci, láska, závist, cestování, rodina/kariéra, C.K. věci, Češi a Němci atp. atp. Je jasné, že při takovém záběru pak některá témata můžou působit mělce, ale pocit, který se po dočtení dostavil, měl k mělkosti hodně daleko. Jen tak dál L.L. !
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 00:58Divoši
    Sláva, sláva, sláva. Mnohem lepší než Anna chce skočit. Příběh má pomalý spád, což ale vůbec nevadí. Čtenář se sžívá s hrdiny, o to více potěší, že vychází ze skutečných událostí. Málokdo příběh dočte, aniž by si na internetu nevyhledal informace o Fričovi a jeho cestách po Jižní Americe. Už se těším na další tvorbu této opravdu výjimečné autorky.
  • andre
    andre mecenáš20.9.2011 08:32Divoši
    Ani jsem nečekal, že mě tato kniha zaujme, ale musím říct, že mě bavila. Sice nemá nějakou gradaci děje, ale tak nějak si příjemně plyne. ..... Jedinou "větší" výtku bych měl ke colouringu, většina je v pořádku, ale občas, zvláště u davových scén, je takový příliš amatérskočtyřlístkový. Přitom většina knihy má takové příjemné plochy a najednou hrcprc fleky s přechodama, zbytečně. .... Takže tak.
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.8.2011 22:03Divoši
    Po velmi dobrém a dle mého názoru poněkud nedoceněném komiksovém albu "Anna chce skočit" nám předkládá autorka výsledek své tříleté práce a je to výsledek, který opravdu stojí za to. Tenhle komiks má světové parametry a hravě strčí do kapsy většinu u nás vydaných komiksů evropských autorů.
  • aza
    aza19.8.2011 16:12Divoši
    Tenhle komiks ve mně nechal takový filmový pocit, který rezonoval ještě několik dnů...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.7.2011 14:38Divoši
    Tentokrát si Lomová vypůjčila známého "podivína" a pěstitele kaktusů české historie A. V. Friče. Dílo je díky autorce typicky melancholické a něžné. Příběh pomalu plyne a člověk se knížkou rád prokousává až k samému konci. Oceňuji výběr originálního tématu i styl zpracování, i když se nemůžu místy ubránit pojmu, že pocity Indiána (ne)ztraceného v evropské civilizaci počátku 20. století by se daly vykreslit ještě hlouběji a že místy autorka klouže po povrchu. Na druhou stranu, jak se musel Čerwuiš cítit doopravdy, by těžko vykreslili současníci, natož komiksový tvůrce 21. století. Sympatický počin.
  • vachudik007
    vachudik00723.6.2011 15:25Divoši
    Skvělý nápad vzpomenout si na staré časy jaké to tady u nás bylo ve dvacátých letech.Celkem pěkná kresba s dobrým a celkem i vtipným dějem...
  • Lenny
    Lenny mecenáš9.6.2011 22:47Divoši
    Strašně sympatické dílko. Je fajn, že Lomová zabrousila do naší minulosti a vybrala (alespoň pro mě) neznámou a zajímavou eskapádu. Kresba je (jak je autorčiným zvykem ) výborná a se spoustou věcí si vyhrála - a obálka je perfektní. Příběh si plyne svým tempem, příjemně odsejpá a než se čtenář naděje, je konec (a potěší i vysvětlující závěrečná část).
    Co se struktury příběhu týče, kombinuje dobové problémy a obecně "vážnější" chvíle (chování k indiánům, lov volavek, vrcholem je pak vyhnání Čerwuiše ) se spoustou humorných situací. A tady osobně vidím menší nedostatky.
    Spousta věcí (hlavně v cca druhé půlce Prahy) na mě působilo, jako by šlo o slepení stripů k sobě s občasným zásahem vážnějšího tématu (tady mám sukni z lázní /střih/ vtip se sněhem /střih/ atp.). V příběhu mi chyběla nějaká jasnější spojující linka a třeba i větší charakterové zaměření na Friče + některé z těch vážnějších situací mohli mít víc prostoru...
    Každopádně velmi zajímavá věc, která stojí za koupi. Už se těším na další autorčin počin.
17234