Dílo Edwarda Goreye je vskutku bizarní a vzpírá se zařazení. Na komiks pracuje málo s obrazem, na literaturu zase příliš málo s textem. Podobně kolísají i nálady. Jeho příběhy plné absurdity jsou někdy lehce morbidní, aby vzápětí skočily do úsměvné roviny. Goreyův humor však postrádá radikální ironii, naopak, pod slupkou absurdnosti se skrývá humor dandyovsky blazeovaný - nechybí mu osten, ale ani elegance. Téměř všudypřítomná je nedořečenost - příběhům někdy chybí začátek, scény na sebe navazují dle surrealistických asociací, jejichž význam je často nepochopitelný, vyústění děje také není podmínkou. Díky tomu všemu je Goreyovo dílo velmi bohaté a čtenář musí být neustále ve střehu. Octárna a jiné příběhy je po předchozí Kuriózní lenošce naším druhým výběrem z autorova rozsáhlého díla, které původně vydával v malých nakladatelstvích či samizdatem a které je dnes předmětem obrovského sběratelského zájmu.


Art
Edward Gorey
Překlad
Michal Jareš, Jaroslava Kočová (Koudelka)
Žánry
horor, humorný, satirický
ISBN/ISSN
978-80-7363-309-7 (Dokořán)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 200 mm
Tisk
černobílý
Váha
432 g
Stran
120
Cena
265 Kč
  • Netorack
    Netorack13.8.2020 18:42Octárna a jiné příběhy
    O něco lepší než Hloupý žert, který jsem četl předtím. Abeceda, Host i Hmyzáci se mi líbili hodně, zbytek už tak moc ne, zrovna jsem na to nebyl naladěn.
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.3.2014 08:12Octárna a jiné příběhy
    Zapnout Tiger Lillies, otevřít a už jen sát tu zvláštně surrealistickou náladu, kterou Gorey vměstnal do svých obrázků. Západní křídlo je vyloženě pocitová záležitost, na ten obrázek se sloupanou tapetou jsem čuměl dobrých deset minut. Zbytek knihy je taky výborný, chudáčci děti, obzvlášť Káťa;) Knihy od Goreye mají své nepopsatelné specifické kouzlo, stačí mít tu správnou náladu a otevřít na kterékoli stránce a ponořit se, člověk si nemůže být jist ničím, ani tím jestli jsou postavy živé či ne, podle toho jak všichni skoro levitují na špičkách to fakt poznat nejde a účel jejich konání je zcela zastřen. Tleskám a Čerstvě deflorovanou dívku posouvám trochu výše na svém seznamu "chci".
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš6.10.2012 11:40Octárna a jiné příběhy
    Po Kuriózní lenošce jemňoulinké zklamání. Z těch dvou knih je jasné, že Gorey je extratřída, od níž budu vždy na další publikaci zvědav, nicméně lenoška na mě zapůsobila víc. Možná větší epičností, možná mi přijde, že menší panely svědčí jeho kresbě víc.
  • Slaine
    Slaine admin24.1.2012 21:44Octárna a jiné příběhy
    Označil bych nejspíš jako "absurdní balady". Velice atmosférické, neurčité, tajemné, poťouchlé, originální. Všem, kterým tyto přívlastky něco říkají mohu doporučit jako skvělou večerní jednohubku. Já sám si rozhodně dopořídím Kuriozní lenošku.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.2.2011 13:45Octárna a jiné příběhy
    A surrealismem myslím knihu, nikoli mojí ubohou poezii, aby nedošlo k mýlce:D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.2.2011 13:44Octárna a jiné příběhy
    D jako Draco, uškrcena milenci, N jako Nobilis, pobodána v červenci.

    Tak tohle je surrealismus, kdyby to čtenáři Maxxe netušili. Ne vážně, Octárna je opět dokonalé Goreyho dílko. Jako milovník Edwarda Leara, nemůžu jinak než za 100.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin25.1.2011 13:22Octárna a jiné příběhy
    C jako Ctibor, bagr ho rozdrtil. K jako Kamil, v žumpě se utopil.

    Další dávka cynismu ve viktoriánském balení dokazuje, že Gorey si našel s Kuriozní lenoškou své příznivce a můžeme se těšit na další a další díly :)
1152