Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Příběh nejobávanějšího náčelníka lupičů Lipse Tulliana vytvořil Kája Saudek společně s Jaroslavem Weigelem. Komiks vycházel v 70. letech na pokračování v časopise Mladý svět a dlouho byl jedním z mála kvalitních, ideologicky nezatížených komiksů u nás. Lips Tullian byl historickou postavou, která posloužila Friedrichu Schillerovi jako reálná předloha Karla Moora z jeho slavných Loupežníků (1781) a Kájovi Saudkovi zase jako námět 59 stran komiksu, jehož scénář vytvořil Jaroslav Weigel.

Vydáno ve spolupráci s Pavlem Noskem a nakladatelstvím Zlatý kůň.

Publikace obsahuje první souborné vydání první řady Lipse Tulliana vycházejicího na pokračování v Mladém světě v roce 1972 + jeho nedokončené volné pokračování Černý Filip - Mladý svět 1974 (díly 1-6), samizdat Podivné pohádky 1974 (díl 7) a dosud nikdy nepublikovaný díl 8.


Scénář
Jaroslav Weigel
Art
Kája Saudek
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, historický
ISBN/ISSN
978-80-259-0029-1 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
295 x 345 mm
Tisk
černobílý / barevný
Váha
1378 g
Stran
128
Cena
599 Kč
  • trudoš
    trudoš editor9.9.2020 09:56Lips Tullian
    Budeme-li se bavit o klenotech českého komiksu, Lips Tullian mezi nimi bezesporu zastupuje přední místo, jestli rovnou není zlatou korunou, diamanty osázenou. Tohle je prostě fantastická věc, stojící na práci Káji Saudka. Tím nechci zpochybňovat kouzlo scénáře Jaroslava Weigla, avšak teprve souhra těchto dvou géniů dokázala vdechnout šestákovému krváku šmrnc veledíla. Přitom nejde o nic složitějšího, než veselé dobrodružství plné chrabré statečnosti, horoucí lásky a spravedlnosti pro všechny. Asi proto seriál komunistům tak vadil, protože ani jedno z toho jim nikdy nic neříkalo.
    Tímto bych chtěl poděkovat redakci nakladatelství Plus, které původní příběhy na pokračování vydalo v důstojné podobě a navrch přidalo i nikdy nedokončeného Černého Filipa. Dalo mi tak možnost vrátit se o třicet let nazpět, do doby, kdy jsem jako klučina hltal stránky Stříbrného pokladu a Konce Sahrbergovy bandy a tajně snil, že by epizody z Mladého světa mohly jednou spatřit světlo světa v souhrnném vydání.
  • louza
    louza7.1.2020 15:23Lips Tullian
    Nejsem fanatickým fanouškem Saudka, ani jsem na Lips Tullianovi nevyrůstal (ne na tomhle), ale pokud bych měl volit nejlepší český původní komiks všech dob. Byla by to tato kniha. Dokonalá synergie, kterou předvádí duo milovníků pulpu, skrze vkusné cimrmanovské aranžmá mistra Weigela prostupuje jinak naprosto šíleným brakem, který Sudek opentlil svojí vrozenou ironií. Ale jak opentlil! Kniha je doslova nacpaná žertíky, šloufky, eventuelně špásky. Na každé stránce perlí hromadami nápadů, čítající pop kulturní odkazy, ale i odhalenou feminí a maskulinní touhu v podobě vyvalených koz a naběhlých bicáků, jejichž politická (a rasová - cikáni jsou zločinci obchodující s bílým masem a v knize není ani jeden černoch, či homosexuál!) nekorektnost je dnes už takřka stejně alarmující jako v době svého vzniku. Sudek se ale neomezuje jen na dobré nápady faktické, ale drtí čtenáře i po stránce grafické. Přehršel různých perspektiv, elegantní posouvání a porušování komiksových pravidel, střídání barevnosti od čistých pérovek přes coloring až po něco připomínající kvaš podtrhuje jeho až nelidsky přesná a vycízlovaná linka nad níž svého času asi musel uznale pokývat i Burian. Z celé knihy je znát naprostá oddanost a láska ke komiksu a všeho co s ním souvisí. Kája Saudek tímhle půl stoletím starým dílem dokonale redefinoval tvář komiksu a to i v celosvětovém měřítku. 50 let a nikdo se k tomu čeho v mladém světě dosáhl nedokázal přiblížit. Mistrovské dílo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš25.12.2017 20:24Lips Tullian
    Když pominu mé dětství, tak toto je řádné seznámení se s Mistrem. Jsem rád, že zrovna toto byl můj "první" saudkovský komiks. Hltal jsem každý panel a každý detail a pořád nemám dost. Tohle je prostě skvost, který neměl nikdy skončit za takových podmínek za jakých skončil. Je to neúcta vůči Saudkovi a panu Weigelovi. Skvost a skvost. Nádherné vyprávění, postavy, příběh, přesahy a samozřejmě erotika. Troufám si říct, že toto je asi Saudkův komiksový vrchol. Má spoustu dobrých děl, ale tohle je prostě nádhera. Vazba a formát mi vyhovuje, i když musím kvůli tomu nafukovat svoji knihovničku. Oceňuji, že každá stránka je na speciálním a tvrdém papíře. Bonus a doprovodné kresby jsou důstojnou tečkou v této edici. Snad jediné mínus je, že chybí další pokračování. Formát je menší, pravda, ale i tak je to škoda. Nebo to aspoň měli dovydat, ať je to komplet. Každopádně Lips Tullian je povinností každého komiksáka si přečíst.
  • autokineton
    autokineton18.7.2017 23:55Lips Tullian
    Asi nebudu daleko od pravdy, když své dojmy shrnu do dvou slov - orgastická záležitost :-) 100% a paperbackové vydání z 90´s spolu s druhým hardbackovým vydáním z roku 2004 nechť jsou zapomenuty!
  • Norri
    Norri mecenáš17.6.2016 07:46Lips Tullian
    Lips Tullian a jeho trable s ženskýma. Úžasné dílo! U každé stránky jsem si říkal, jak takový skvost plný detailů dokázal každý týden nakreslit. Ačkoliv mám velké formáty rád, tak jediné co tomu můžu vytknout je formát. Otevřená kniha je příliš široká a tak se kolem ní špatně pokládají ruce na stůl. A maličké písmenka na horním okraji jsou při položení na stůl dost daleko. Ale jinak je to pecka.
  • Vrenn
    Vrenn4.8.2015 02:50Lips Tullian
    V tomto legendárním veledíle se Kája Saudek opravdu projevil v plné síle. Dokonalá kresba s hromadou srandiček a narážek ať již očividných, nebo umně skrytých (a na svou dobu minimálně stejně odvážných, jako náčelník lupičů osobně). Navíc vydáno v perfektním, knihovny odstrašujícím formátu. Lips má na rozdíl od mnoha Kájových komiksů ještě jedno velké plus, a to je Weigelův dobrodružný scénář, který z braku vydoloval velmi chytlavou a zábavnou záležitost. Rozhodně jedna z nejlepších Saudkových prací.
  • pata
    pata23.7.2015 10:56Lips Tullian
    Dlouho jsem odolával... nevím z jakého důvodu jsem si myslel, že to není čtení pro mě. Nakonec jsem si to pořídil jen kvůli kresbám KS. Jaké bylo ale překvapení, když jsem se začetl a zjistil, že se od toho nemůžu odtrhnout:) Dávám 5 hvězd!
  • Tomeek
    Tomeek13.7.2014 17:07Lips Tullian
    Za mě 1000% a více.
    Jako zasloužilý hipster musím vzpomenout dobu, kdy mi ze sběru od sousedů zachráněný originál z MS prosvětloval temnou dobu totáče...
    Toto vydání je luxusní přesně tak, jak tento brak zaslouží.
    OÚÚÚNZ!
  • Schramm
    Schramm27.2.2014 10:03Lips Tullian
    Jiné než absolutní hodnocení není možné. Tohle je mistrovské dílo českého komiksu! Lipsovy příběhy jsou napínavé a zábavné, korunu tomu ovšem nasazuje Saudkova kresba. Ta se dá prohlížet pořád dokola a vždycky člověk najde něco, co přehlídnul. Strašně mě baví ty vtípky, co tam Kája dokázal narvat. Když si představím, že to bouchali týden, co týden, poklona, pánové! Černý Filip už je slabší, ale zas má historickou cenu. Za ten cliffhanger bych soudruhům nakopal prdel! Nechápu, proč to zařízli, vždyť je to ideově nezávadný! Na druhou stranu si tak Kája s Weiglem zachovali tvář a nemuseli bát dělat kompromisy s ďáblem. Provedení knihy je hodně solidní, jen mi přijde zbytečný ten tisk jen po jedné straně, asi aby to vypadalo, že za ty peníze člověk hodně dostane. Ale to přece platí i tak! Nejde o to,kolik má tahle věc stran, jde o obsah a ten je nesporný. Nehledě na to, že při rozměrech knihy, by se úspora na stránkách, tedy i na váze šikla. To je ale jen detail. S ohledem na nutnost pečlivého studia kresby a rozměrům knihy je stejně jasný, že tahle věc se nečte v MHD, ale výhradně u stolu (nejlíp se sklenkou něčeho dobrého). Zábava zaručena!
  • Awakener
    Awakener15.2.2012 14:10Lips Tullian
    tak ani po roce jsem to nedocetl a asi uz ani nedoctu, stasna nuda
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 00:36Lips Tullian
    Největší klasika českého komiksu - a navíc velice dobrá, co naplat, Kája uměl. Až mi je skoro líto, že těch pokračování tenkrát v Mladém světě nevyšlo více, protože román, ze kterého Kája čerpal nabízel téměř nevyčerpatelnou látku a mnoho a mnoho scénáře na dlouho dopředu. Nezbývá, než zamáčknout slzu.
  • erik
    erik21.5.2011 10:53Lips Tullian
    Mal som chvíľku pred koncertom Blackfoot v Prahe, nuž som skončil v tom centre na Chodove a ako som tak kukal na túto knižku, neodolal som a kúpil. Saudek je v našich končinách absolútne zjavenie, jeho kresba v takto rozmernom formáte je jednoducho božská. Plno vtipov a narážok, Moore a jeho ligy, Smaxovia a podobné záležitosti by sa mohli učiť. Pravda je, že do deja som sa musel nútiť, je vidieť, že ide o jednohubkové časopisecké čtivo, kde dej slúži skôr ako podklad pre majstra vizualizácie. Ako decko by som asi blahom nespal, to je pravda.

    Otázka najkrajšej ženy nie je zodpovedateľná. Mne sa páčila drzá a vyzývavá Berta, hlavne preto, lebo v realite nemám to potešenie tento typ žien stretať (a teraz nemyslím na to, že je dcérou muža vymierajúceho remesla - mlynárčiny).

    Všetky úskalia čítania vyvažuje absolútne geniálna forma diela a Saudek, takže niet čo riešiť, zásadná publikácia, ktorá sa nezmestí do žiadnej konfekčnej knižnej police.
  • willis
    willis28.4.2011 11:26Lips Tullian
    Krásné vydání, škoda že nevyšly plánované komentáře J. Weigla. Problém mám se samotným žánrem zbojnického románu. Dočítal jsem s "povinnosti", do každého příběhu jsem se nutil, zkrátka samotný komiks mě nebavil. Asi moje chyba, možná kdyby Tullian běhal po Marsu a střílel paprskometem........ :)
  • flipflop
    flipflop16.3.2011 08:15Lips Tullian
    Fakt paráda!
  • smrtihlav7
    smrtihlav712.2.2011 11:32Lips Tullian
    Kdo nemá, tak ať neváhá...pro každého fanouška comicsu povinnost, Saudek v nejlepší formě a v zatím v nejlepším vydání jež bylo děláno s maximální úctou k Mistrovi.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.1.2011 16:45Lips Tullian
    Awakener:
    Blasphemy!:-)
  • Awakener
    Awakener10.1.2011 14:40Lips Tullian
    tak jsem si to taky poridil v povanocnim vyprodeji, ac jsem to puvodne nemel v planu, precetl jsem prvnich pet dilu a odlozil na pozdeji pac mi to prijde jako strasna nuda, hodnotit samozrejme nebudu dokud/pokud to nedoctu
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin9.1.2011 22:01Lips Tullian
    Kateřina.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.1.2011 16:01Lips Tullian
    Inu, Lips Tullian je krásná knížka a já byl minulý rok asi moc hodný, neboť jsem jí dostal od přítelkyně k Vánocům. Jinak co k němu říct, když vše bylo řečeno?
    Je určitě pravda, že velká vlna očekávání plus toto extra elegantní vydání dává tomuto dílu punc výjimečnosti a kdoví, zdali by se nad ní všichni tolik rozplývali, kdyby Lipse četli třeba v sešitu. Tím to však nijak nekritizuji, neboť forma je opravdu skvělá. Člověk má z uměleckého díla vždy o něco víc, když zná ten příbeh okolo, inspiraci, potíže při tvorbě, účel, apod.
    Kája Saudek je prostě kreslířský génius s ohromnou dávkou vtipu. Ačkoli cenzura byla tvrdá a Kája musel občas vypustit do světa ošklivé výblitky (viz např. onen rozhovor v MS, ale i opravdu "zle" malovaní jezuité, šlechtici, apod.), které šly na ruku režimu, nikdy si neodpustil nějakou více či méně skrytou narážku, od amerikanismů k nějaké lechtivé scénce. Neodpustil si je ani tehdy, když mu šli komanči očividně po krku, a za to mu patří jednoznačně palec nahoru.
    Samotný Lips Tullian je na první pohled jednoduchým brakem, který by vzhledem ke svému zdroji inspirace mohl být psát téměř věčně, ale brakem naprosto skvěle namalovaným a půvabně pojatým. Většinou komiksy hltám během jednoho až tří dnů, tenhle jsem si vychutnával po kouscích. Přes jeho rozměry jistě dostane nějaké to prestižní či výstavní místo v mé knihovně:)

    P.S: Pořád nevím, kdo je nejkrásnější: Hedvika, Hilda, Kateřina, Tereza, Berta, Eliška, Helenka nebo někdo další?:-)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš28.12.2010 17:46Lips Tullian
    Udělím absolutorium, byť je to trochu nespravedlivé vůči publikacím, které jsou i scénáristicky bezkonkurenční. Lips je přeci jen "pouze" brakovým dobrodružstvím. Nemá zde již cenu rozebírat dále Káju, je někdy až neskutečný a opět jsem si při četbě Lipse povzdechl nad tím, kde asi mohl být, kdyby mohl publikovat v zahraničí. Skládám hold vydavateli za to, že složil hold Kájovi touto nádhernou publikací a navíc za rozumnou cenu. Knihu jsem zhltnul prakticky naráz a pak se asi na dva dny nakazil archaickým jazykem, kterého užívá. A mimochodem, chtěl bych poděkovati za epizodku z rodného Chomutova.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš26.12.2010 12:45Lips Tullian
    Nádherná publikace. Naštěstí se mi do knihovničky vejde, protože jsem připraven na vše .o) Zbytečný psát něco dalšího. Prostě legendární pecka.
  • Kapis
    Kapis mecenáš13.12.2010 09:57Lips Tullian
    Jak všichni víme, komiks je méduim pro děcka, v lepším případě pro nedozralé jedince, kteří si naivně myslí, že už dospělosti dosáhli a které je nositelem pokleské zábavy bez hlubšího poselství. Ano, tak to je přesně tato publikace:-) Tato úžasná publikace, kterou čísti je jedna velká radost až na kost. Původní formát dává vyniknout každé drobnosti a nádherným vychytávkám. Každý jich tam našel určitě mraky, mě celkem potěšily Bony v rukou jednoho drážďanského šlechtice, Sahrberg jak se vracel z kláštera to vypadalo to úplně jako Krakonoš z večerníčku, RAJ u jednoho hostince, Batman ten tam byl myslím třikrát různě schován atd. Jde vidět i vývoj, kdy Kája některé strany později koncipoval v docela odvážných složeních, kdy ze začátku musel dávat i šipky odkud kam číst, protože lidé nebyli zvyklí dostávat do rukou tuto prohnilou kreslenou podzábavu. Sešit se Stříbrným pokladem a koncem Sahrbergovy bandy jsem jako malý přečetl snad stokrát a jsem moc rád, že jsem si doplnil i další dobrodružství Nejobávanějšího nálčelníka lupičů. Černý Filip už byl slabý, ale i tak je s podivem, že v sedmdesátých letech taková věc mohla vycházet. Opravdu nádherná a překrásná věc, pro jejíž formát mám jedno zvětšené patro knihovny a proto mi pěkne vejde vedle Arkwrighta, atlasu světa a podobných velkých knih, takže v tomto ohledu v pohodě, jediné, co se mi tam opravdu nevleze je toto - http://www.dobre-knihy.cz/detail-107961/kosmos-michael-sparrow.htm - ale to tu nepatří;-)
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš5.12.2010 22:29Lips Tullian
    Jeden knihkupec mi prozradil pár měsíců před vydáním, že se chystá Lips Tullian. Poskočil jsem radostí jako blázen, a on se jen usmíval..:) Po objevení Lipse na pultě, zjištění ohromného rozměru knihy, jsem šel do kolen. Přísahám, že v době mého mládí, když jsem měl tohodle Lipse v originále půjčeného od kamaráda, bych za takovou knihu dal levé varle..(možná i to pravé..:) Je tomu už pěkných dvacettři let a já jsem i po téhle době stejně naměko, když držím božského Káju v ruce, stejně jako tehdy, když mi bylo 10 a brečel že musím ony vytrhané zadní listy Mladého světa vrátit.. Teď jsem hrdý majitel tohohle svostu, tiše doufajíc, že to není poslední perla tohoto světového velikána. Je to nejúžasnější dílo v mojí sbírce komixů, a nikdy nic na světě jí už nemůže překonat. Pro mě vrchol u kterého jsem začal a díky kterému komix miluju. Už to tady zaznělo, ale nedá se než opakovat: Kdyby tu bylo hodnocení více jak 100% , tak tohle má 150+ % :) a ano ... GENIÁLNÍ..:)
  • Corvus
    Corvus9.11.2010 19:19Lips Tullian
    Měla-li by stupnice hodnoty přesahující 100%, udělím je bez mrknutí oka. O nepřekonatelném mistru Saudkovi byly popsány stohy papíru (a doufejme, že ještě popsány budou), k Filipovi z Mengštejnu alias L. Tullianovi však stačí jedno jediné slovo: GENIÁLNÍ. 150%+
  • Sirius
    Sirius4.11.2010 08:18Lips Tullian
    Nemůžu jinak, než udělit plných 100%. Ne kvůli tomu, že komiks je náš, ale proto že ten příběh mě bral i po těch letech, co vznikl a taky proto, že Saudka musím obdivovat pro jeho fenomenální kresbu, která si to může s přehledem rozdat se světovou produkcí. A obdiv si zaslouží i to, že celý projekt vznikal v době, která stála za hovno. Příběh je pak sice přímočarý, ale mě to nevadilo - přesně takové zbožňuju. Je tu všechno co má mít - lásku, zradu, šermovačky, krásné ženy a především sympatického bouchače v hlavní roli. Škoda že se Saudek nepotkal s Howardem - to by svět umění zažil věci.
  • doophy
    doophy31.10.2010 06:23Lips Tullian
    Velkej šéf, Zack: Já zapomněl, že zde jsou všichni neomylní a nikdy zde nikdo neudělal překlep...
  • Velkej šéf
    Velkej šéf30.10.2010 12:57Lips Tullian
    doophy: Schizofrenie, nebo jenom pokus napravit chybu v Sudkovi?
  • doophy
    doophy30.10.2010 11:30Lips Tullian
    A zase ten SAUDEK! Je vidět kdo umí!!!
  • Mankin
    Mankin mecenáš29.10.2010 07:53Lips Tullian
    Saudek je proste klasik, ktorého (pre našu generáciu) už asi nik z tunajších autorov neprekoná. Je to mňamózne dielko. Saudek na vrchole! Prepracovaná kresba, vypiplané detaily, kvantum informácií vtesnané do netradičného (takmer) štvorcového formátu, sprvu neviditeľné drobnosti, ktoré objavíte až po pozornom prehliadnutí jednotlivých panelov... Mimochodom, majster má okrem kresby, absolútne dokonalý ručný lettering, a to nehovorím iba o dialógových bublinách. Myslím, že i zahraniční lettereri by sa mohli čomu-tomu priučiť.

    Škoda, že Kája už asi žiadny ďalší komiks nenakreslí...
  • Azalin
    Azalin mecenáš28.10.2010 22:33Lips Tullian
    Naprosto orgastická záležitost...
  • seeker666
    seeker66627.10.2010 09:05Lips Tullian
    Dlouho očekávané vydání tohoto díla se povedlo na výbornou. Doufám, že začnou vycházet i další Kájova díla v podobné vydavatelské kvalitě.
    P.S. Díky kolegovi vachudik007 za dodávku knihy :-)
  • vachudik007
    vachudik00725.10.2010 23:33Lips Tullian
    Co dodat?Snad jenom ať vycházejí další díla od Saudka,protože je to BOMBA,PECKA,NÁŘEZ :o)
  • Zack
    Zack admin22.10.2010 18:00Lips Tullian
    Za toho Sudka bych ti mel smazat ucet :)
  • doophy
    doophy22.10.2010 16:08Lips Tullian
    A zase ten SUDEK! Je vidět kdo umí!!!
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin18.10.2010 20:08Lips Tullian
    Och! To bylo první, na co jsem se zmohla, když jsem otevřela tuto publikaci. A pak už jen následovalo koch, koch, (bacillus) koch... že jsi Kájo v kómatu, achich och. Ta slastná vůně, ten jemný a tuhý papír, to snad, to snad... ne! To vskutku nemůže být pravda! Ale je to tak! Je to on, mého srdce žampión!

    Kniha sama je obrovská, nevejde se mi sem, nevejde se mi tam, ne, ba ani tam... Ale dobře tomu tak! Je přizpůsobena původnímu časopickému formátu a lahodí oku. Pan Saudek je král a Lips je dost možná to nejlepší, co nakreslil. Více jak 50 dílů, kde si mohl vyhrát(a že si v každém díle vskutku vyhrál!) s drobnostmi, jako jsou popkulturní odkazy(Batman visící v ježibabině jeskyni je věc, kterou z hlavy dlouho nevyženu), které míří všemi směry, od vážné hudby až po Mickey Mouse. Nápodobně je tomu v oblasti "zvuků", nikdo nedovedl tak kouzelně zpracovat ony "výkřiky" nejen vizuálně, leč i zvukomalebně, ba češtinomalebně(příkladem za všechny budiž RACHOT, který se objevuje velmi brzy). Od realismu ke karikatuře a od karikatury k realismu se tu letí zběsileji než na dvoukoláku s čtyřspřežím a pokud se koloruje, barvy září a přitom se nevnucují a neruší kresbu. Na druhý pohled se ovšem prozrazuje použití omezeného spektra, netuším proč to...

    Jaroslav Weigel uplatňuje svůj "cimrmanovský" humor a obrací loupežnickou romanci samu proti sobě, z díla se stává dobrodružná komedie plná ironie a sarkasmů mířících nejen na Lipse a "jeho" ženy, ale i autory samotné. Je otázkou, jak moc ony drobné vtípky v druhém, třetím... bůhvíkolikátém plánu dotvářel K.S. až při kresbě, ale syntéza těchto autorů se nadmíru vyvedla. Tak, že ani uspěchaný, odříznutý konec by pro mne, neznaje původních reálií a zkazek o tomto díle, zůstal naprosto a zcela skryt! Tedy až na poslední díl, že. Ale proč ne polootevřený konec, koneckonců, himmelhergotdonnerwetterkrucajselement!

    A teď všichni šupky dupky do knihkupectví, taková druhá kniha na našem trhu není, néé, velevážené obecenstvo, dámy a pánové, ani v sítotisku dělané malonákladovky rozkoušňoučkých umělců, ba ani velkoformátové výpravné grafické publikace, nene, velectěné obecenstvo, zázrak nejkrásnější knihy letošního roku vám přináší právě a jen on, jedinečný, skvělý, superextranadvelegrandiozní Lips Tulliáááán!
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš16.10.2010 16:30Lips Tullian
    Mam uz tez doma na stolecku, zatim jsem jen rozbalil a prolistoval a uznavam, ze je to krasnej, poctivej kus prace. A uz treti comics, ktery se mi nevejde do Expeditu (prvni byl Luther, potom Thomas Ott a ted Lips). Klidne bych za nej dal i litr:).
  • Dalistar
    Dalistar16.10.2010 12:39Lips Tullian
    Kniha je opravdu nádherná. Naprosto mě uchvacuje její velikost....nevejde se mi ani do knihovny. Mohu ji jenom doporučit. Kvalita obsahu nepopsatelná Kája je Kája. Škoda jen že v takovémto formátu nevyšla i Muriel to by bylo něco, ale vzhledem k její barevnosti by byla asi pěkně drahá..dávám jednoznačně 100% protože díky tomuto preciznímu zpracování Kájova díla nebude nikdy zapomenut a jeho odkaz přetrvá další generace a určitě ještě ovlivní spoustu další..
809422
  • Tomeek
    Tomeek25.3.2020 17:52Lips Tullian
    Tuhle mě přepadla malomyslnost, že Saudkovsko/Holtenovského Lipse Tulliana už nikdo na plátna kin nikdy nedostane. A pak, že je to stejně jedno, že by bylo bývalo jedině mělo smysl, aby ho natočili s Matuškou v sedmdesátých letech. A že kvůli normalizaci to tehdy nikoho ani nenapadlo. A pak jsem si po mnoha letech znovu pustil Fantoma Morrisvillu a bylo po trudnomyslnosti, protože to je přesně tatáž poetika lásky k braku, kde vystupují neohrožení hrdinové ostře řezaných rysů, křehké hrdinky se s tichým vydechnutím ách kácejí v mdlobách do jejich náručí, a desperát si střihne jen tak pěvecké sólo, něž chladnokrevně spáchá podlý zločin, za který záhy neujde trestu. Všechno smrtelně vážné a přitom k popukání. Pokud existuje tullianovský film, tak je to pro mě Fantom Morrisvillu. Co to je, co tehdejší filmaři znali, a ti současní ne? Oh, wait...
Četl/a (103)
2scha, Alfred, alois13, autokineton, aza, AZTeck, batoo, ben_bella, Berry669, bierce, calvin10, charvos, cobe, ComicBookGuy, Dalistar, Darth Raelchi, Davidos402, DEmnoG, Draco nobilis, DracoAn, emanek, erik, Fananek, farnhajt, fel68, Filios dVekerec, flipflop, Flowtek, Georgíno J., Glumal, Grrr, guseppe, house192, hugosnowden, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, James, jankie, Jestrab2, jindroush, jiskra, Jonathan Arbuckle, Joshua_T, kallenved, Kapis, Khagrael, kinak, Knuckless, Laik, Lawer de Sanctis, Le Porello, libcenko, lukascus, lukedukenuke, majer, Mariohurbanek, Marra, Marty_von_Shit, mgeralt, monty.cl, MurinWolf, mywiel, NecRoman, Nekrokok, Norri, oleav, Ozymandias, p3tris, Paldini, pearlxjam, Pej, picaccino, Pietro26, Plechy, Poniczech, radimisko, raenius, rajot, robert.hladil, robertsedmik, Satan__666, Schirru, Schramm, SHORTY, SNUFKIN, spagr, start05, tacmud, tankgirl, Tomeek, trudoš, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, votik, VXP, Walome, Yaromil, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(289)
123peta, 2scha, 5555, 8602, adam.ra, Aerchel, afri, Afrodoman, Agent24, Alfred, alois13, antiimini, Ashek, autokineton, aza, Azalin, Azbest, AZTeck, batoo, Benji, ben_bella, Berry669, Betelguese, Bhesserg, bierce, blackJag, Blacklarch, Blair, bmc75, Bob, bourgeois, Braindead, bronxik, burzum, buscheer, calvin10, charvos, chcita, choze, cobe, ComicBookGuy, Corvus, CoupeC, Crics, CSE_AC/DC, cybern, D.K.Logic, Dali, Dalistar, daniel.cermak, Darth Raelchi, Dave-7, Davidos402, davos22, DAxik, DEmnoG, disclose, discovery, Doctorow, doophy, Draco nobilis, DracoAn, dre, Druid, dvoracekpetr1, Dyler, ebbe_voe, Einstain666 , emanek, Erich, erik, Famozní, Fananek, farnhajt, fel68, felis, Filios dVekerec, flipflop, Flowtek, Fox01, Fréza, fubong, Gattsu, George Walker Bush, Georgíno J., Glumal, godycz, Gonor, goodspeed, grinder, Grrr, gumidekmedvidek, guseppe, Gustik5, Hamichal, hawkzn, hellblazer, herbert, herrman, holubdema, horaczhlinska, house192, hovad2, hugosnowden, Hulik, hypermlok, invape, J.Connor, Jabba, James, jankie, jendavondra, Jestrab2, jindroush, jiskra, jjjirik, Jokerka, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kazumaki, KdG, kefidlo, kerb, kinak, kjghme, Kjon, knizemyskin, Knuckless, komik.sx, kubosos, kucik, Laik, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lenny, libcenko, listr, Lobok257, Lojza, Londo, lostkokots, lukascus, LukasX, m.jedle, maara, macomix, mainman, majer, Majkl, Mamut12, mangan, Mankin, Mariohurbanek, Marra, Marthy76, Marty_von_Shit, Marvin, Masinfira, Matejrychly89, Mauzr, Meesha, merhyx, mgeralt, mikado, mike731, MIKER65, mikina, mikki.maser, mikolas, Miriyak, misa, Mistak, Mitak, Mitthrawnuruodo, Mleako, moiqpiom, monte walsh, monty.cl, Moyek, MP, Mr. Bobeček, Mr. Terrible, Mr.Plysh, MurinWolf, Murphy722, naut77, NecRoman, Nekrokok, NellUl, Netorack, Neutrino, Niaz, Nightmare, noMster, Norri, o2t2, Ondraseeek, p3tris, padre_negro, Paldini, pata, paulhunter, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Pej, Philologus, picaccino, pk123x, POLAKST, Poniczech, Poseidon1978, q, radimisko, RadimNemec, Radkos, raenius, rajot, Ricarderon, robert.hladil, robertsedmik, Saran, SASAN_KING, Satan__666, Scaleo1, Schirru, Schramm, Šedo, SHORTY, Sirius, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, smrtihlav7, SNUFKIN, songoku, spagr, SpiderJerusalem, Stara.kryta, start05, stik, stnly, suricattaontheway, T3ss, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, tertr556, the.kasztan, Tialster, tomastrejbal, Tombal, Tomeek, Tominos, trener83, Trevelyan, Trimbuon, trudoš, Ukko, u_anděla, vallyslayer, vasek, Velkej šéf, Viking, Vítek, Vlcacka, Vojtěch 393, votik, vranakx, Vrenn, VXP, Wasps, willis, Wiruss, Woffce, worf, xintax, Yaromil, Zajo original, zebedee, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis, Zod
Chce (16)
007, 203902, barthez, deefha, DKoscik, Himlik, Holmwood, isildur heir, Kukajz, Macek78, N.A.S.A., nx, spekktrum, tracheotomia, XGMan!ak, xspeed
Shání (1)
deefha
Nabízí (6)
Draco nobilis, Erich, Fox01, Kreatik, Londo, pavel