Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Dva samurajové - Manzō Shiotsu a Hikosaburō Sōma - přesídlí těsně před začátkem období Meiji do Spojených států, aby zde začali nový život. Usadí se Wyomingu, kde žijí poklidně až do doby, kdy z rukou bílých mužů zachrání indiánskou dívku. Od toho okamžiku je jejich osud svázán s kmenem Oglalů, náležícím k národu Siouxů. Díky své odvaze a udatnosti získají oba cizinci obdiv Indiánů a přátelství náčelníka Splašeného koně. Stanou se součástí kmene a přijmou jména Nebeský orel a Větrný vlk.
Stejně jako v dalším Taniguchiho díle, "Knize větru", i v "Nebeském orlu" se prolíná historie s fikcí a hlavní hrdinové se účastní skutečných událostí. Kromě toho Taniguchi znovu dokazuje, že v kresbě přírodní scenerie mu není rovno.

Tento komiks byl v r. 2010 nominován na prestižní cenu Japan Expo Award v kategorii seinen manga (komiksy určené dospělým čtenářům).

Scénář
Jirō Taniguchi
Art
Jirō Taniguchi
Obálka
Jirō Taniguchi
Lettering
Julia Strzyga (Minako)
Překlad
Anna Petrášová
Redakce
Radosław Bolałek, Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Žánry
dobrodružný, western
ISBN/ISSN
978-83-60740-54-5 (Hanami)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
400 g
Stran
288
Cena
308 Kč
Originál
Ten no Taka ()
  • Scaleo1
    Scaleo129.12.2014 21:00Nebeský orel
    jestli mám číst mangu o divokém západě, tak jedině Steel Ball Run. kovbojové nalíčení jako levné děvky prostě nemají chybu :D.
    o Taniguchim jsem slyšel, že jeho silnou stránkou jsou příběhy z normálního života. v to doufám. jeho akční příběhy rozhodně nevyčnívají. nicméně je to nakreslené lépe, než většina dnešní mainstream mangy. na to, že to je pro "dospělé", bych ale čekal více rozvinuté postavy a ne nudný stereotypy. kdo vůbec určuje v Japonsku ty věkové kategorie? brutálnější scény jsem viděl i v mnohých shounenech a ty jsou určeny hlavně puberťákům :D
  • Boss007
    Boss00711.5.2012 08:41Nebeský orel
    Tak sehnal jsem si to až ted a konečně něco pro staré romantiky jako jsem já:-). Výborná kresba, kde konečně japonci vypadají jako japonci a kvituji, že je styl psaní tak jak má být, tohle je z japonska a né z usa. Starý Vinnetou by záviděl:-).
  • ledman
    ledman17.7.2011 09:56Nebeský orel
    Jediný problém jsem měl s přítomností dvou samurajů z období Meidži na Divokém západě. Jinak celkem pěkná historická fikce. Lidem postiženým "dobrodružným romantismem" by se komiks mohl zamlouvat, já jsem z toho už vyrostl.

    Mám radši, když Taniguči jen kreslí..
  • flipflop
    flipflop13.2.2011 20:52Nebeský orel
    Tak jsem si přečetl svou první mangu. Trochu dětský příběh s pěknou kresbou, který ale ničím nepřekvapuje. Zasazení do dobových reálií je fajn, akorát jsou ty japončíci na můj vkus až moc super. Na obalu je s vykřičníkem napsáno: komiks pro dospělé! -No nevim... Trochu mě také mrzí to obrácené čtení. Je to sice zajímavé, ale k pohodové četbě to moc nepřispívá. A vychází to přece u nás! No jo, ale asi jsme zase o něco světovější, když se chytneme každý blbosti..
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.2.2011 15:32Nebeský orel
    Hehe, jestli v japonských komiksech Japonci nevypadají vůbec jako Japonci, tak tady to platí na 1000%:-) Jinak docela příjemná fikce zasazená do reálných dějin... (až na tu málem "férovku" mezi Custerem a Orlem). A kresba taky pěkná.
  • Lenny
    Lenny mecenáš27.12.2010 18:10Nebeský orel
    Kresebně opět výborné, přesto mě Orel dějově bavil zatím nejmíň. Setkání samurajů s indiány je zajímavé, ale +- vše podstatné se odehraje na začátku. Pak je vše takové strašně "táhlé" (indiáni vyplení toto, vyplení tamto - vláda urobí toto...) a čekal jsem, kdy už konečně bude ten Little Big Horn. Tenhle pomalý spád vyprávění sedí do Japonska, ale na Divokej západ moc ne. Netuším zda to tak bylo, ale VŠICHNI amíci tam jsou vylíčeni jako hrozní hajzlové ^^-
  • willis
    willis3.12.2010 10:30Nebeský orel
    Raději bych zase něco přímo z Japonska jako u Knihy větru. Námět divokého západu je u nás dost provařený. Takže tady je klasická směs jako vybíjení bizonů, válka proti modrokabátníkům, stavba železnice a dojde na Little Bighorn. Všechno tohle je vylepšeno o dva elitní japonské samuraje a zabaleno do pěkné Taniguchiho kresby. Škoda jen, že barva došla už čtyřech stránkách :).
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.11.2010 20:38Nebeský orel
    Musím říct, že tématiku divokého západu jsem měl rád už od dětských let a spouštěcím mechanismem byl Vinnetou. Samuraje jsem si oblíbil až o pár let později, ale to na výsledku nic nemění. Po Knize větru jsem byl ještě navíc pořádně namlsaný kresbou Jiró Taniguchiho (mimochodem, jeho mangy bych doporučil těm, co ještě trpí předsudky, že v manze mají všechny postavy 'velké oči') - v Nebeském orlu ho navíc obdivuji za kresby koní, jež považuji za zvířata obtížná ke kreslení.
    Příběh dvou samurajů, kteří se v druhé polovině 19. století dostanou mezi indiány a spolu s nimi čelí davům rozpínavých bělochů, mi příjemně sedl a setkání s Custerem mi nevadilo, naopak mi přišlo jako osvěžující nápad. Zároveň můžeme letmo sledovat některé skutečné momenty z historie.
    Setkání různých kultur - japonské, indiánské a americké vytváří zajímavý střet. Ukazuje, že morální zásady japonské jsou podobné indiánským a lidská nátura nezná mezí, obzvláště propukne-li zlatá horečka.
    Celkově mám z téhle mangy výborný pocit a četl jsem ji se zájmem. Doufám, že podobných kousků se u nás objeví víc.
  • Mankin
    Mankin mecenáš8.11.2010 07:26Nebeský orel
    Moja tretia manga v živote, tretia od Hanami. Westernovky príliš nemusím, ale Nebeský orel sa mi páčil. Taniguchiho kresba sa mi páčila už v Knihe větru, takže rozhodne plus. Hanami tentokrát vsadilo na komiksovejší font, takže mi lettering nerušil čítanie. A čítať sprava doľava som si už zvykol. Len tak ďalej.
  • erik
    erik12.10.2010 17:55Nebeský orel
    Príjemný jednorázový príbeh, ktorý sa nás snaží presvedčiť, že Custer doplatil na ignoráciu japonských indiánov.
7841