Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Pro ty, kdo to ještě nevědí, Dilbert je komiks moderní doby. Je to typický americký příběh introvertního inženýra a jeho megalomaniakálního psa, plný duchaplných postřehů (sarkasmů), vřelého přátelství (mezi člověkem a počítačem), vznešených ambicí (bludů o slávě) a smíchu, rozechvívajícího celé břicho (snadno zaměnitelného se zažívacími obtížemi).
Dilbert vychází denně ve více než 2000 denících v 65 zemích a 25 jazycích a celkem příznačně byl prvním komiksovým novinovým stripem zpřístupněným na internetu (America Online). Scott Adams kreslí Dilberta od roku 1989 a ve své práci vychází ze zkušeností, které získal jako technický inženýr u jedné californské telekomunikační společnosti. „Jak vydrhnout velrybě stoličku“ vychází jako první z řady knížek sebraných Dilbertových stripů.

Scénář
Scott Adams
Art
Scott Adams
Obálka
Scott Adams
Lettering
David Horák
Překlad
Filip Škába
Redakce
Jana Jůzlová, Jiří Pavlovský
Žánry
humorný, satirický, stripy
ISBN/ISSN
978-80-7449-005-7 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 230 mm
Tisk
černobílý
Váha
398 g
Stran
128
Cena
199 Kč
Originál
Dilbert: Shave the Whales (Andrews McMeel Publishing, 1994)
  • sedw
    Naprosté nadšení! Už první strip mě poslal do kolen a kvalita rozhdně neklesala. Calvina řadím ještě o krapet výš, ale to je i tím, že jsem přečetl všechny díly a vytvořil si k sérii vztah. Pokud bude Dilbert i dál stejně kvalitní, jak tento díl, může se Calvinovi vyrovnat. Jasných 5*.
  • Schramm
    Mě Dilbert zaujal. Kresba nijaký (jasně, je to strip, ale v porovnání s Garfieldem, Calvinem nebo Liberty Meadows je prostě jinde), ani ten humor jsem nedocenil. Trefnější než 2 hvězdičky z 5 by bylo hodnocení 50%. Prostě takovej průměr, kterej nenadchne, ale taky neurazí.
  • Shpeckk
    Po Calvinovi a Garfieldovi se Dilbert dělí o třetí místo spolu s Liberty Meadows :-)
  • luky.kuky10
    Výborný strip! tyto druhy comicsů jsou nejlepší na tzv: "záchodové čtení":D Dogbert je best!
  • Kabukiman
    Taky Dilberta považuji za nejlepší strip co tu vychází. Nechápu nízkou prodejnost...
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš2.7.2013 12:39Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    Pro mě nejvtipnější strip co tu vychází.
  • Josh
    Skvělá oddychovka.

    Dilbertovo pokusy o navázání známosti vždycky pobaví, Dogbert je zase tak roztomilej pejsek, že má člověk tendence přehlížet, jakej je to ve skutečnosti cynickej parchant:)) Líbí se mi ten klídek, ve kterym všechno prožívají. Jen občas přijde delší pásmo, který je trochu sušší (např. dinousary bych oželel), tak za to body dolů.

    Každopádně hodlám koupit i pokračování:)
  • smazy
    Hodně fórů je špičkovejch, ale Calvina i Garfielda mám radši a jsou podle mě i vtipnější
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš6.7.2011 15:35Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    Některý fóry jsou špičkový, ale většina jich zaniká (stejně jako u Garfielda). Nicméně se to údajně má s dalšími knihami zlepšit a můžu říct, že na to se těšim...
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš24.6.2011 00:33Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    Google je mocny a ma zvedavost obrovska. Borgove - Star Trek: Nova generace, Kdo je Q, rok 1989. Takze bych to videl tak, ze preklad je spravny a je to narazka na Stoparova pruvodce (rok 1979).
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš23.6.2011 23:11Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    A vida, ted jsem si precetl starsi komentare a i Kapis si mysli, ze "odpor je zbytecny" je narazka na Star Trek. I kdyz, nemyslis, ze to spis bylo mineno na Stoparova pruvodce po galaxii? "Veskery odpor je zbytecny" je ultimatni odpoved Vogonu:). Pravda, netusim, jestli v roce 1988 uz po Star Trek Universe behali Borgove.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš23.6.2011 23:06Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    U me Dilbert nezabodoval. Mozna je to tim, ze nejsem klasicka managerska, kancelarska krysa, ktera pulku dne beha po poradach a druhou pulku dne pise a odpovida na nesmyslne e-maily, kdo vi. U par stripu jsem se pousmal, at uz jde o Dilbertovi cestu do Elbonie a jeji zaver, nebo kdyz se Dogbert nabije statickou elektrinou... vyrok "odpor je zbytecny" me velmi pobavil, i kdyz netusim, jestli autorem byla tato dvojsecna hlaska minena i na Borgy. Co se da delat, humor je holt osemetna vec. Vratim se nazpatek ke Calvinu a Hobbesovi, ktery mi sedne dokonale nebo k Peanuts:).
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš10.6.2011 10:48Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    Niekedy fakt vtipné, no väčšinou som sa smial len tak popod fúzy. Čiže priemer, ale určite pôjdem do ďalšej časti, lebo sa teším, keď to začne byť viac o IT a managerských joke-och.
  • Fry
    Skvělé, Dilbert nesklamal je skvělý, vtipný a je tam plno dobrých postav!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.3.2011 22:58Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    Adamsova kresba mi silně neimponuje, nebaví mě. Dlouho jsem navíc při četbě zachovával poker face, ale ten se nakonec prolomil ve smích. Dilbert je skutečně vtipný a člověk se jen do toho (podobně jako u Snoopyho) prostě musí dostat. Ačkoli se originalita střídá někdy s méně povedenými a originálnimi vtipy, celkově jde o parádní strip comics.

    P.S.: Na Calvina a Hobbese rozhodně nemá:-)
  • Ruw
    Tak to vypadá, že vedle Garfielda, Snoopyho a Calvina tu mame dalšího do party. Zábavný to nepochybně je a nešel jsem málo stripů, který mě neoslovily. A Dogberta bych klidně bral domů.
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.12.2010 09:18Dilbert #01: Jak vydrhnout velrybě stoličku
    BOMBA!! Párkrát jsem četl Dilberta v novinách, ale nikdy mne moc neoslovil, včera jsem ovšem změnil kompletně názor - nevím, jestli to bylo primárně způsobeno těmi pěti pivy nebo intenzivní inhalací emisí prudké oxidace květenství samičích květů jednoho fotosyntetického organismu čí kombinací obou faktorů, ale bavil jsem se přímo královsky a dokonce jsem se nepokrytě smál nahlas na celé kolo. V tomto stylu humoru jsem se našel, asi proto, že jsem taky takový plachý introvert;-) a Dilbert teď stojí vysoko nad ostatními stripoidními sériemi. Calvine i Garfielde, teď můžete jen závistivě zírat vzhůru. Povedla se celkem i náhrada amerických osobností/pořadů atd. českými reáliemi - u stripu se Sámerem jsem šel málem k zemi.

    Myslím, že i překlad vyšel na jedničku, mám pouze jednu malou hnidopišskou poznámku ke stripu na str. 40 dole se statickou elektřinou. Neviděl jsem originál, ale Dilbert na 100péro použil hlášku "Resist is futile", což je jedna ze tří vět, kterou požívají Borgové ve Star treku. Je to snad nejslavnější fráze tohoto universa - už možná proto, že díly s Borgy jsou vždy nejlepší a věta byla a je překládána jako "Odpor je marný" - a každý, kdo ví, hned ví o co jde - proto překlad "Odpor je zbytečný" nesedí tak jak by měl + "šprťounské" mohlo v dnešní době klidně nahradit variace slova NERD. To je ale jen maličkost, dalším pozitivem jë taková poctivá pevnější, obálka a za to vše velmi příjemná cena.
  • doophy
    Tenta kniha mě docela bavila, ale CALVIN A HOBBES to není....
  • Awakener
    bavil me vic nez Snoopy nebo Garfield, ale ne tak jako Calvin a Hobbes
2221441
Četl/a (44)
binnmode, calvin10, charvos, Const.ex, davidek, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, flipflop, Fry, Hanussen, Houbař, hypermlok, jankie, kadas97, kapicka, Kapis, kaylin, KdG, Light, Lobok257, luky.kuky10, Mamut12, Moyek, namdnas, NecRoman, Noci, oleav, p3tris, petrSF, RaptoR, RR, S313, Satan__666, Schimi85cz, Schramm, seneke, Shpeckk, start05, trudoš, TZcomics, Václav Mikula, Vajper, xflori01
(128)
2scha, Alfi, Azbest, AZTeck, Baffman, Behemoth, berounskej, binnmode, blackJag, Bob, Braindead, calvin10, calviti, charvos, choze, Const.ex, DAN478, davidek, DAxik, DEmnoG, discovery, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dracula, felis, flynander, Fry, goodspeed, grinder, Hamichal, Hanussen, hawkzn, Holmwood, Houbař, Hulik, hypermlok, ikshorm, imro, invape, Jak, jakouback, jankie, jett, jones1240, Josh, Joshua_T, Kabukiman, kadas97, kapicka, Kapis, kaylin, Kazumaki, KdG, KLAUN_DOMINANT, krupan, ledman, Lenny, Light, Lobok257, lostkokots, Luigi, luky.kuky10, Luxor, maara, macomix, MajuJoe, Mamut12, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, Matio, MB, Michal Opitz, monty.cl, Moyek, Mr.Plysh, mywiel, namdnas, NecRoman, Netorack, Nightmare, Noci, Olesh, p3tris, pacient, pavel, pavouk, pechna, petrSF, Poseidon1978, q, RaptoR, Redlum, Ricarderon, RR, S313, Saiffer, saja, Satan__666, Schimi85cz, Schramm, sedw, seneke, Shpeckk, Skot, Slaine, sleepless, smazy, start05, tacmud, Tombal, Tominos, tomned, Trevelyan, trudoš, tulipstros, TZcomics, Václav Mikula, Vajper, Vítek, vranakx, Wiruss, xai, xflori01, xintax, yogi, yojimbo
Chce (3)
fusnix, Santa666, Zod