Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Spider-Man má narozeniny. S nimi přicházejí dárky, dorty, polibky, gratulace a... konec světa?
S pětistým číslem Spider-Mana nejen přichází spousta marvelovských velikánů jako je Thor, Fantastic Four, Iron Man, Cyclops a Doctor Strange, ale Spidey se navíc podívá do minulosti i budoucnosti! Bude si muset znovu prožít nejzlomovější okamžiky svého života a znovu se utkat se svými největšími protivníky.
Šťastné narozeniny, Spider-Mane.
Doufáme, že je přežiješ.

Obsahuje sešity sérií The Amazing Spider-Man (Vol. 2) #57-58 (srpen 2003 - září 2003) a The Amazing Spider-Man (Vol. 1) #500-502 (říjen 2003 - prosinec 2003)

Scénář
J. Michael Straczynski
Art
John Romita Jr., John Romita Sr.
Ink
Scott Hanna
Barvy
Avalon Studios, Dan Kemp
Obálka
J.Scott Campbel, Dan Kemp, Tim Townsend
Překlad
Jiří Pavlovský
Redakce
Filip Gotfrid
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7449-001-9 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
437 g
Stran
158
Cena
369 Kč
Originál
The Amazing Spider-Man #06: Happy Birthday (Marvel Comics, 2004)
  • Django
    V tomhle případě se hodí citát nesuď knihu podle obalu. Čekal jsem zábavnou oddechovku, a dostal jsem dost průměrný komiks. Začátek byl prostě utrpení, kvůli kresbě a coloringu, s dalšími příběhy se kresba a barvy výrazně zlepší, ale děj je místy dost nuda.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.3.2020 08:53The Amazing Spider-Man #05: Šťastné narozeniny
    Tohle mě fakt nebavilo a strašně vycpávkové a nejhorší jsou úplně ty výroční a tributní sešity. Tlačí se na pilu a snaha to nějak šikovně zakomponovat do hlavního děje se ne vždy povede a tady fakt ne. Nebavilo mě to. Koloring byl jiný, naštěstí k lepšímu, ale už mě ten Romita ml. moc nebaví.
  • karl173
    Upřímně slabota. Civilní stránku jsem si tentokrát vůbec neužíval, protože nebylo moc co. Straczynski se v příběhu s holčičkou hledajícího bratra šíleně opakoval. Jako kdyby tohle nepoužil o pár čísel nazpět. Romita navíc v kresbě moc nezářil. Pak přišla zčistajasna akce. Její příchod byl veskrze průměrný, ale i tak jsem byl za ní rád. Romita navíc zvládá akci lépe než civilní panely, takže v tomhle ohledu v pohodě. Jenže z akce se najednou stala jen ubohá opakovačka historie, kterou autoři rádi používají když si chtějí šetřit nápady. A tady ta opakovačka funguje opravdu velmi špatně. Závěrečný sešit už byl jen takový výkřik do tmy. Sice to nebylo tak špatné, ale ani za nic to nedokázalo pozvednout kvalitu knihy výše. Budu se opakovat, slabota. 50%
  • hroubek
    Chápu, že si tvůrci šetří to nejlepší na prostředek knihy, protože je to ten nejlepší příběh, který v dané knize prodávají, ale mně moc ty úvodní a konečné příběhy nebaví. Tady nejsou špatné a krásně rozšiřují vnímání Spideyho z jiného úhlu, přesto ten hlavní příběh je o dvě třídy lepší a zajímavější. Projdeme si v něm ve zkratce celou Spideyho historií a všemi důležitými událostmi, což se mně jako velkému fanouškovy hodně moc líbilo. Čte se to hodně dobře a kdyby příběh skončil Štastnými narozeniny, tak by to bylo mnohem silnější.
  • sedw
    Váhal jsem mezi 3 a 4*, ale první příběh a poslední sešit to vytáhly na 4. Samotné Šťastné narozeniny mě spíše zklamaly (od Straczynského jsem zvyklý na vyšší kvalitu) a tento arc by byl na 3*. Velmi mě ale bavil první příběh, opět o něco civilnější, ve kterém si užijeme i Petera a nejen Spider-mana. Poslední sešit byl také velmi příjemný a opět šlo o jiný pohled na věc, takže díky tomu musím nakonec za 4*.
  • Luigim
    Mě to bavilo ! Tuto sérii od Straczynskiho mam komplet, díky ni jsem si vytvořil velice kladný vztah ke Spidermanovi. Dříve mi přišel takový neosobní. Prostě jen hrdina. Ale tady je to člověk / hrdina a sedí mi tam i ta kresba. Takže hodnotím kladně!
  • louza
    Straczynskiho run Spider-Mana vidím jako to hodně lepší co v rámci základní řady vzniklo. Ale násilně vklíněný narozeninový speciál je bohužel zároveň tím nejhorším ze Straczynskiho nášupu. Spidey dělá fóry i komplikace a řeší nekonečné rodinné problémy. Romita Jr. drtí svou karikaturou čtenáře jako pokaždé a je až k nevíře, že jde o toho samého člověka, který kreslil zásadní díly Spideyho vydané u nás ještě pod Semicem. Kreslit tehdy takhle, tak jsem raději vyrůstal na Pifovi s Rahanem. Kniha se jen těžko hrabe nad průměr.

  • mAGiic
    Asi nejslabší Spidey, co jsem zatím od Straczynskiho četl, cestování časem mi moc nebralo a tenhle příběh tvoří jádro téhle knihy. Zbylé sešity průměrné. **
  • luky.kuky10
    Ezekielovo pusobeni me zajima cim dal vic, skoda ze prvni pribeh neni vice rozvinuty (treba v dalsi knize?). Kazdopadne hlavni dejova linie, kdy se spidey dostane do budoucnosti i minulosti zaroven, je skvele vymyslena. Jako bonus si muzeme pripomenout dulezite souboj se znamymi protivniky. A Konecna cast s Tetickou mi naopak dobre zapada k pribehum z predchozich knih. Ja se u tehle serie bavim vic a vic, a tak uz jen nezbyva nez poprat: "stastne narozeniny Spider-mane!"
  • jh666
    Straczynski zkrátka umí. Je pravda, že poslední sešit trochu kazí dojem, ale nikdo vás ho nenutí číst. Zbytek knihy se pak povedl na výbornou. Úvodní epizodka o nečekaných následcích nám ukáže i druhou stranu zásahů super hrdinů, což je zajímavé. Ale samozřejmě, to nejlepší je centrální příběh, který nám ukáže Peterovu minulost i budoucnost. A ta budoucnost, no radši si to přečtěte. 90 % (bez posledního příběhu 100 %)
  • Hauzina
    Nevíte někdo, jaká čísla v originále obsahuje?
  • Pavouk01
    No, vasku, všichni takové zrůdy nejsou! :-D, já taky nechci, aby byl Peter jen s MJ... ! To se mu jednou stalo ale v nějaké dimenzi, a ze vzteku se z něj stal Spider - Carnage. Ale tím se zabírat nebudu. Komiks je jinak celkem dobrej, ale příběh je trochu slabej. 87% by mělo stačit...
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš1.9.2011 19:06The Amazing Spider-Man #05: Šťastné narozeniny
    A ne a ne a ne! Mě to nepřijde špatný. Vůbec ne. Ano, začátek je trošku slabší, ale zase koukneme na Petra jak se snaží pomáhat i v civilu. Je to prostě hodný chlapec. Náš přátelský Spiderman ze sousedství. Ale pak se to srovná. Přichází Dr. Strange a já nevim jak vás, ale kousek se starym spider-manem prostě bavfil. Mě to vlastně vůbec celkem bavilo. Možná mi pomohlo to, že jsem k tomu přistupoval s lehkým despektem díky hodnocení ostatních a pak dostal klasického spideyho. Kresba Romity Jr. mi sice nesedí (ona asi skoro nikomu) ale zvykl jsem si na ni. Navíc tu spiderman solí dost hlášek. Prostě fajn Spidey na fajn čtvrteční odpoledne. Já jsem spokojen. Děkuji za pozornost.
  • erik
    Narodeninová šedá masa korenená putovaním čase, z toho je dosť nudná kaša, ktorú nezachraňuje...vlastne nič. Dám 50 percent, za trošku sociálneho cítenia na úvod a pietny akt na záver.
  • tonda
    vipadá to dobře je to barevný je to dobrý ne!
  • krvinka56
    Co říci asi nejleší na tom je ta obálka jinak pokus o epický příběh moc nevyšel.Ale ty dvoustrany stojí za to.Místy poněkud zašmodrchané .A první příběh s morálním ponaučním spíše pro Američany než pro nás takovéto bláboly moc nemusím.Kor ve Spider-Manovi.Ale je to dobrá jednohubka na noční odregavání po danácti hodinové šichtě když se nikomu moc nechce přemýšlet.
    Vasek jo pořádném epickém příběhu rovnou v jeho náručí a aby to byla ještě jeho vyna.
  • vasek
    Nechápu, co všichni máte proti tetičce May, vy zrůdy :-) Vždyť je to Peterova jediná rodina, herdek. To byste tu hodnou stařenku nechali zdechnout jen proto, že zabírá pár panelů a několik bublin? Styďte se. Všichni!
  • brkowycz
    Po reakcích zde jsem k novému Spider-Manovi přistupoval trochu s obavami, a ne úplně neoprávněně. Rozjezd snad ani nemůže být víc vlažný. Petr je v podání Straczynského nesnesitelně čestný (ne ta čest ve smyslu Jesseho Custera, ale spíš ta ve stylu Mirka Dušína) a snaží se pomoct úplně každému, zrovna zde pomáhá coby učitel a Spiderman hledat bratra jedné dívky. Víc sem se snad ani nudit nemohl, navíc tahle celá pasáž dělá z Parkera hrozného troubu. Na druhou stranu je třeba pochválit scénáristického postřehu, že být superhrdinou neznamená jen se bušit s kdejakým slizem z vesmíru, ale i pomáhat hledat ztraceného bratra.
    Další část se rozjíždí megabitvou mezi všemi superhrdiny a bandou tupounů z jiné dimenze, která nudí dál. Člověka napadne, že Straczynski má na víc, než jen na "vezmu všechny superhrdiny, spoustu záporáků a udělám cool bitku!!!" - naštěstí se děje zvrhne, obejví se temný Lord Durmannu (na kterého si matně pamatuji z televizního seriálu) a děj začne být konečně zajímavý... takovým tím mystickým způsobem, a Straczynski nechává Petra Parkera nahlédnout do okamžiku jeho smrti v budoucnosti (na smrti superhrdiny je něco hrozně epického...) a HLAVNĚ! projít celým svým životem znovu. A co může být horší než nejhorší okamžik vašeho života? To že si ten samý okamžik prožijete znovu. A tak kromě toho, že se Spider-Man řeže se všemi svými protivníky, je znovu svědkem smrti Gwen Stacy... bohužel, celá tahle retrospektiva ztrácí na zajímavosti a obratnosti, neboť scénář nedonutí Spidermana znovu zopakovat chybu vedoucí ke Smrti strýčka Bena, vlastně se v celé retrospektivě ani jednou Ben neobjeví, což mi přijde dost hloupé na to, že jde o zásadní okamžik budoucího superhrdiny (když teda pomineme tu fázi s kousnutímpavouka). Ale i tak v rychlém shrnutí života Spider-Mana na nás dolehne ten neutuchající boj a únava z něho.
    Celé to završuje neskutečně hloupá pasáž s tetičkou May, které je tleskáno za to, že někomu rozbila mobilní telefon. Rmoutí mě, že tahle stařena dosud nezemřela, a k celkovému hodnocení musím přidat 5% za pohled na její hrob, když se Spiderman dostane při svém cestování časem do budoucnosti. Nemám jí rád, a nevím kdo by jí mohl mít mezi fanoušky rád, tak nechápu, proč furt žije!
  • willis
    V Spidermanově sérii se vždycky často vzpomíná na minulost, takže nepřekvapí, že i v pětistovce se letem světem potkáme s některými zásadními scénami z minulosti. Vše je zabaleno do celkem ucházejícího scénáře. Přesto se po Návratu JMS nepodařilo udržet nastavenou laťku a tahle řada se tak postupně propadla do klasické spidermanovské kvality. Teta May si vynahrazuje minulou absenci a zde vystupuje na více než malém množství stránek, dokonce je tu i něco jako Tetin speciál... brrrrr.

  • punisher
    Spousta postav=nic moc
  • Lenny
    Normální... na pětisté číslo vcelku slabota.
  • ikshorm
    Tenhle díl je jako překlenovací úvěr. Nenadchne ani nenaštve, jen udrží nad vodou do dalšího období.
  • The Genius
  • Kabukiman
    No...příběh tak nějak normální,žádná pecka,ale četl jsem i horší. Kresba...já tuhle kresbu fakt nemusim. Romita Jr. neni můj šálek kávy a Spiderman v jeho pojetí mi vadí asi nejvíc. Připadá mi jako dítě v kostýmu spidermana a ne jako spiderman.
  • Big G
    Hmm, když člověk uváží, že na tohodle Spider-Mana musel čekat dva a půl roku, tak je to šílený zklamání. Návrat nebo Hvězdy jsou boží, ale tohle je těžkej průměr. Nicméně... Spidey je Spidey, takže nelituju.
  • choze
    Žádná narozeninová bomba se bohužel nekoná - místo jednoho monumentálního příběhu a la Návrat si Peter první dva sešity hraje na Texas Walkera Rangera, pak si v rámci fádní hromadné rubačky FF, Thora, Iron Mana a Cyclopse s jakousi šedivou poskokovskou masou jen velmi letem světem staticky zavzpomíná a uzavírá to jednohubka zase s nějakým nýmandem. Občas si Straczynski trochu zablábolí, občas se zadaří dobrá hláška ("Neslyšel jste, že se vzdává?" "Nikam nekvaltuju."), Romita odvádí solidní práci (malý aplaus za celostránkový panel s odrazem Spideyho v předním skle taxíku) a celkově za jediný zajímavější moment považuju nedořečené nahlédnutí do Spideyho temné budoucnosti, ve které má stylovou pavoučí kamizolu.
20362392
Četl/a (100)
123peta, 2scha, 66pepo66, Alfred, amaniakl, anka, Azbest, Baffman55, ben_bella, Big_Boss, Bronn, calvin10, chuckboris, Clarkos, cyboy, dajik, Darth Raelchi, dbar, deadpool, DEmnoG, Django, Doncek4321, Doppelganger, erik, Final, Fox01, gezic, Hønzza, hicks, holubdema, house192, hroubek, hypermlok, inosuke, izuku midoria, Jabba, Jak, jh666, Jonathan Arbuckle, Kaaos, karl173, kaylin, Keno, Killingjoke, Knuckless, Lawer de Sanctis, Librarian, Light, LookAss, luky.kuky10, mAGiic, malylada, marduk, Martinb, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, mozzu, namdnas, NecRoman, Olesh, oru, Ozymandias, Paldini, PatrikTheMighty, pbabinec, pearlxjam, pechna, Petr, Petrisko911 , petrSF, Piggyslav, prokop.prcik, punisher, raenius, RaptoR, Raul, robertsedmik, roswelll, sedw, SHORTY, Shpeckk, Spike, Standis0202, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tiba, trudoš, Tyfus, VanTom, vishnar, vrazdinek, VskPrzk, VvV, Wiw, YARYNN, Zbysek2410, zlejzmrd
(216)
10milda, 2scha, 665+1, 66pepo66, adam.ra, afri, Aldo26, Alfred, amaniakl, anka, Arthas_SVK, asgardpepa, Azbest, Baffman, Baffman55, bboorreekk, Benji, Big_Boss, blackJag, Blair, bobo666_2005, bourgeois, BoVon, Braindead, brkowycz, Bury, calvin10, choze, chuckboris, Clarkos, Corvus, CoupeC, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, dasik, dbar, Dejweez26, DEmnoG, Dinik, Dinik, discovery, Django, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Drbo Jebo, dr_benway, Duracell, eagle.newz, Einstain666 , Elhonzo , erik, faster86, fel68, filemon, Final, firesnake, Fox01, FrAnK, Fréza, Godsmacker, goodspeed, GORERATED, grinder, Grynca, hedgehog, herbert, holubdema, house192, hroubek, Hulik, hypermlok, ikshorm, inosuke, invape, izuku midoria, J.T.honza, Jabba, Jak, jerry67, jh666, Joshua_T, Kabukiman, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, Kjon, KLAUN_DOMINANT, Knuckless, komik.sx, komiksák007, krvinka56, Lawer de Sanctis, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, Longin, LookAss, Luigim, luky.kuky10, maara, Malachias, malylada, marduk, markic, Marthy76, Martin Buchal, Martinb, Marvin, Masinfira, Maty48, ma_fecko, MB, mcezik, MEGA, Mercurio, merhyx, mikado, Mikei, MIKER65, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, misa, Mononoke, MonsterGyre, monty.cl, mortadelo, mozzu, namdnas, NecRoman, Netorack, Nightmare, noMster, nx, Olesh, Oompa Loompa, oru, Paldini, Pandos11, PatrikTheMighty, pbabinec, pearlxjam, pechna, pennywise, Petr, Petrisko911 , petrSF, petrsimcik, Piggyslav, POLAKST, Poseidon1978, pršiplášť, punisher, pusta, Radkos, raenius, Raikou, RaptoR, Renato, Ricarderon, robertsedmik, Rocker93, RodRoder, Roiser, roswelll, Saiko-chan, saja, Salien, Samurai-Jack, Saran, sedw, seezeethree, SHORTY, Shpeckk, Sidi Santini, Skot, slavik38, sleepless, Spider-man, Spike, Standis0202, stanleystar, superheroesstuff, tacmud, terrordemon, The Genius, the One, Tialster, Tiba, Tomasino79, Tombal, Toren, Traum, trudoš, tulipstros, Tyfus, VanTom, Viking, vrazdinek, VvV, willis, Wiruss, Wiw, xai, xintax, yarda, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, Zíďas, zlejzmrd
Chce (23)
arnecht, Azik2586, deadpool, DracoAn, FatMonster, filosh, fusnix, Hauzina, henrycruel, isildur heir, jedy357, Kapis, KINIMODUS, komiksák13, Madao, Madmax, Mitthrawnuruodo, Odal , prokop.prcik, RedButton, Slaine, suchosch, xflori01
Shání (5)
Al0f0k, Hauzina, m.jedle, pavel, suricattaontheway
Nabízí (4)
Joshua_T, Luigim, MB, sleepless