Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Sešit Likvidator je první komiksový počin Nakladatelství Československé anarchistické federace, komiksová edice

Obsah:

Comicsy:
Likvidátor na Ukrajině 1920 - Paměti Machnovštiny (31 stran) - Ryszard Dabrowski
Nestor Makhno (2 strany)

Publicistika:
Úvodem
Ryszard Dabrowski - Profil autora - Witold Tkaczyk
Nestor Ivanovič Machno - životopis - Paul Avrich
Volin - životopis
Nestor I. Machno - Boj proti státu - esej
Programové minimum Československé Anarchistické federace

V únoru roku 2011 vychází pro velký zájem dotisk tohoto čísla ovšem ve zmenšeném formátu A5.

Příběh "Likvidator" je přeložen z polského orignálu "Likwidator na Ukrainie 1920", vydaného nakladatelstvím Zielony Front v roce 2008. Česká verze je ovšem nekompletní a chybí několik závěrečných stran...

Příběh "Nestor Makhno" původně vyšel ve španělštině v roce 1976. Překlad vychází z anglické mutace příběhu, která vyšla v magazínu Anarchy Comix #01 roku 1978


Scénář
Ryszard Dabrowski
Art
Ryszard Dabrowski
Překlad
Květoslav Vobořil
Redakce
Stanislav Rubeš
Žánry
underground
ISBN/ISSN
Nakladatelství Československé anarchistické federace
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
200 x 290 mm
Tisk
černobílý
Stran
38
Cena
40 Kč
Originál
- (-)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš24.4.2023 15:41Likvidator
    Fajnová anarchistická jednohubka. Jasně, je to agitka, ale celkem dobře to odsýpá a je to vtipně brutální. Navíc je to postavené na reálných skutečnostech v Machnovščyně, takže to sekání hlav bolševikům sem sedne a trochu té ancom propagandy mi vlastně vůbec nevadí.
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.1.2012 09:25Likvidator
    Zakládám si na své apolitičnosti, nenechám se řadit ani vlevo ani vpravo, navíc když si myslím, že to jsou už dávno pouze vyprázdněné pojmy - nicméně jsem se od puberty pohyboval v levicově smýšlejících kruzích, takže bych byl směšný, kdybych si nepřiznal, že mě to neovlivnilo. Propogoval jsem nejeden punxnotdead koncert a tento komiks mi přijde jako takový trochu nadstandard zin, kterých jsem měl možnost prolistovat za život více než dost. Jde vidět, že anarchistická scéna je přece jen co k čemu a dokážou tvořit - ne tak tupé náckovské stádo, od kterého se dá dočkat akorát bezdůvodná agrese.

    No ale pojďme ke komiksu, kterému sluší samizdatová kvalita, je dobře, že příběhy jsou postaveny na skutečných historických událostech a jsou vzadu i sumárně popsány. Jinak spravedlivý anarcho-eko-teror šířený hlavní postavou je výtečný - je krásně naivní a roztomilé, jak na bojišti za střelby kanónů a jízdy dokážou dva protivníci sypat encyklopedické šablonové definice zcela přirozeně, každý jeden voják vštěpeny základní ideje strany, za kterou bojuje. Utápění se v nenávisti vůči bolševikům, kapitalistům, stejně jako socialistům, hodní nebozí venkované a superhodní anarchisté, proti karikaturovaným slintajícím bolševickým bestiím, nese všechny znaky propagandy, ale to se tak nějak dalo čekat, už při otevření sešitu.

    "Padl korupční návrh" jako zářný vzor všech vznešených myšlenek nositele příběhu, mě málem do koulející role pod stůl složil. Následné mučení je ale spravedlivé:-) Myslím, že taky trochu utekl překlad z polštiny, kdy si všichni všude tykají a malý kluk říká něco ve smyslu co "PÁN" myslel nebo tak něco (nemám sešit u sebe) - to poláci používají běžně toho pána a myslím, že by se to nemělo překládat - když taxe radši podívám doma konkrétně, ale přišlo mi to jako pěst na oko.

    Jinak celkově jo, dobře, že taková věc u nás vyšla a klidně si s chutí dám další likvidátorskou ideologickou masáž:-)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.4.2011 12:36Likvidator
    Mno. O principech anarchismu jsem ochoten diskutovat hodiny a hodiny, protože jde o velmi zajímavou - a také širokou - ideologii. Na jejich propagandu jsem ale místy silně alergický. Člověk problému znalý se však umí proti takové mozkové masáži obrnit a propagandu odložit na vedlejší kolej. Kdybych měl ale naopak hodnotit pouze příběh, zbyla by pitomoučká dějová linie. Takže bez oné politiky, historie a ideového přesahu se tady prostě taky neobejdeme a musíme poslušně vnímat ekologicko-anarchsitickou agitku. Je chvályhodné, že alespoň ve zkratce hlavní hrdiny a historický námět ČSAF na stránkách komiksu připomene.

    Možná bych mohl zkritizovat naskenování a lettering, ale je to spíše androš záležitost, takže budu pokorně zticha. Osobně jsem spíš zvědavý, zdali bude ČSAF ve vydávání pokračovat, nebo zůstane jen u slibů a anarch(ist)ické organizace:-)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš12.3.2011 22:59Likvidator
    Zhltnout se dá náramně a místy pobavil, né že né. Nicméně se bohužel nedokážu přenést přes jeho propagandistickou náladu. Nejsem nějaký odborník na revoluční dění na Ukrajině, ale že to byla doba zlá a krutá je jasné. A já se pak v kontextu historických reálií takového kalibru nedokážu moc dobře bavit popravami, mučením apod., ať už jsou v zájmu kohokoliv. Ve fikčních světech s tím samozřejmě problém nemám.
  • choze
    choze10.9.2010 22:09Likvidator
    "Introduce a little anarchy" zavelel v Temném rytíři Joker a vedle Harvey Denta nato zjevně slyšeli i čeští anarchisté. Underground podle mého gusta a že underground nemusím. Ekostroj času, komunistický vačnatec a Vladimír Iljič osobně. Mírně ukecané, ale vtipné a brutální, s titulním vytlemeným hrdinou, nehorázným sympaťákem.
621