Alternativní obálka
Ferko, dokumentárně zachycuje život šedesátiletého olašského Roma ze severních Čech a jeho různé světy. Uvidíme svět, který obklopuje Ferka jako invalidního důchodce, který si sběrem starého železa a velmi často se stěhuje z místa na místo.
Vedle toho nahlédneme svět jeho vyprávění, ve kterém vystupuje Ferko jako hrdina a jako moudrý a spravedlivý muž s vysokou morální autoritou i mimořádnou fyzickou silou. Zároveň nahlédneme do světa šlechetných olašských Romů, ve kterém stojí dobré slovo víc než diamanty.

Trilogie O přibjehi se skládá z komiksových knih nazvaných podle jmen hlavních hrdinů: Ferko, Keva a Albína.
V roce 2011 vyšlo souborně ve francouzštině pod názvem O Přibjehi - Histoires viz. alternativní obálka.


Scénář
Máša Bořkovcová, Markéta Hajská, Vojtěch Mašek
Art
Vojtěch Mašek
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-907284-2-3 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Stran
176
Cena
249 Kč
  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 10:09O přibjehi: Ferko
    Mám pocit, že autoři sami se stratili ve Ferkově hromadě historek a báchorek, nevěděli si s takovou hromadou materiálu rady a občas už radši přecházeli do prózy s ilustracemi. Měl jsem ještě velký problém s rozlišením obličejů různých postav, kterých je nepřeberně. Ferko ve mě jako jediný z celé trilogie nezanechal výraznější citovou stopu a působil jako veskrze plochá a nevýrazná figurka.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.3.2011 15:03O přibjehi: Ferko
    Na tuhle sérii jsem se těšil jakože dost, tak mám za sebou první díl. Maškova kresba, která mě tak baví u Pandemonia či "chobotnatovské" trilogie opět nezklame - složitější to je s příběhem. Nápad a námět je to originální, svým způsobem i chvályhodný. Jakožto přesvědčený antirasista si v době, kdy Novým Bydžovem procházejí náckové a fízlové jim dělají ochranku, rád ponořím do světa jiné kultury a mentality. Pravdou však je, že přes můj odpor k rasismu, jsem si cestu k romské kultuře nikdy moc nenašel (ve smyslu, že by mě hlouběji zajímala a bavila, či jinak fascinovala), a to jsem kvůli tomu četl nejrůznější romské povídky, apod. Ani tahle knížka ve mně nevzbudila v tomto ohledu větší zájem. Je roztomilé, jakým způsobem si Ferko vymýšlí své fantaspříběhy (to ti slibuju!) a obhajuje sebe i svůj život, nicméně pravdou zůstává, že takový život stojí za velké prd.

    Každopádně velký respekt k lidem, kteří se o Romy zajímají, nebo je alespoň rasisticky neodsuzují a neřadí se tak do většinového stáda čecháčků. GNWP.
  • aza
    aza19.11.2010 14:11O přibjehi: Ferko
    Když jsem se začetla, čekala jsem alespoň tolik, jako u Albíny. Ferkovy bájivé výklady mě bavily.... jenže na konci jsem měla dojem, že nedržím v ruce knížku, ale hromádku nesvázaných skic, které je teprv potřeba vytřídit a dodělat tak, aby z Ferkova příběhu NĚCO uchopitelného vzniklo.
  • flipflop
    flipflop13.9.2010 10:11O přibjehi: Ferko
    Tenhle komiks nemohu hodnotit, dostal jsem se do půlky a nemám sílu číst dál. Připadá mi to jako hroznej miš maš ve kterym se vůbec neorientuju. Chápu jen, že je rozdíl v tom, co Ferko říká a jak žije, ale nijak mi to nedává smysl. Z jeho doslova zaznamenané češtiny bych vyrost. Jednoho dne snad v sobě najdu sílu to dočíst a přidám hodnocení. Prozatím odkládám a čekám až přejdu na vyšší level, abych dokázal pochopit o co tam vlastně jde.
51