Nejprve tu byl plán zřídit v Oklahomě indiánskou rezervaci. Potom však kdosi dostal nápad tuto obrovskou zemi osídlit bílými farmáři. Osídlování panenské krajiny však musí probíhat podle zákona, a tak je na hranice Oklahomy povolán člověk z nejpovolanějších: Lucky Luke, muž, který střílí rychleji než jeho stín.

V pořadí osmnáctý svazek vydaný pod nakladatelstvím Egmont ČR, dle chronologického řazení se jedná o 14. svazek série.

Scénář
René Goscinny
Art
Maurice De Bevere (Morris)
Obálka
Maurice De Bevere (Morris)
Překlad
Edda Němcová
Redakce
Stanislav Kadlec
Žánry
humorný, western
ISBN/ISSN
978-80-252-1467-1 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
215 x 285 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
149 Kč
Originál
Lucky Luke #14: Ruée sur l'Oklahoma (Dupuis, 1960)
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 03:04Lucky Luke: Osídlování Oklahomy
    Divoký západ dle pánů Goscinnyho a Morrise je prostě neodolatelný. Humor, který osloví jak děti, tak dospělé, je plným právem nesmrtelný. Tohle jsou přesně ty komiksy, které budou mít i za sto let své osobité kouzlo. Jen škoda, že jsou ty sešity tak krátké...
  • sedw
    Opět výborné provedení námětu, který mě na první pohled příliš nezaujal. Nakonec jsem se však velmi bavil, ač je třeba říci, že, jakkoli je tento příběh nadstandartní, oproti nejlepším kouskům mírně zaostává. Nebál bych se dát ani 5*, ale při pohledu na zbytek série musím být trochu kritičtější.
  • Kabukiman
    Kabukiman17.12.2012 11:03Lucky Luke: Osídlování Oklahomy
    Nedělejte ze sebe Dopeye!:D Volba starosty jak ze života :D Další klasickej Lucky Luke s kvalitní kresbou a odlehčeným humorem.
  • erik
    Sú diela, o ktorých vedia hádam všetci všetko a písať o nich opäť to isté môže iba osoba, ktorá chce buď dokazovať svoju sebarealizáciu alebo túži, čo ja viem, vyhrať v súťaži. Do seba zahľadený jedinec s prebytkom straty súdnosti môjho typu je presvedčený o tom, že zvládne oboje a ani sa nezapotí, nuž idem vypotiť pár viet ku klasike z detstva, keď som ešte čítal Winnetoua a hral sa na kovbojov. Lucky Luke napĺňa obidve zmienené vášne a pretože sa vášni oddávam rád, nebudem sa krotiť.

    Áno, po vzore gitarových virtuózov, ktorí sú presvedčení, že ak zahrajú v sóle sto nôt za minútu, je to umenie (a nie, to, že na strojopise naťukáte tritisíc znakov za minútu, z vás literáta nerobí, to je predsa niečo úplne iné, všakže), využijem svoje grafomanstvo v prospech súťaživosti. Snáď to zvládnem bez chyby, nech si vezmem Habíbí.

    Lucky Luke, to nie je iba Terence Hill, to je aj výučba histórie Divokého západu podaná sviežou humornou formou, ktorú docenia nielen deti, ale aj dospelí, pravda, pokiaľ netrpia snahou vymedziť sa voči svojej latentnej pedofílii výkrikmi typu: "To je pre deti do sedem rokov, to doma mať nemožno!" Goscinny takto nastavené hranice zvláda natoľko bravúrne, že to každý berie ako samozrejmosť a málokomu napadne, že nič porovnateľné vlastne ani neexistuje. To isté platí o hravej kresbe istého Morrisa, ktorého cit pre vystihnutie ksichtíkov a gest sotva zameniť za niekoho iného.

    Osídľovanie Oklahomy sa drží príhodného scenáristického zámeru zvaného "stala sa Luckymu raz taká príhoda (a nebola mozgová)". Už prvá strana komiksu vystihuje humor a nadhľad tohto dielka. A s každou ďalšou stranou je to lepšie a lepšie. Rýchlokurz, ako sa buduje civilizácia a ako sa demograficky, ekonomicky, majetnícky, kriminologicky, politologicky i nelogicky sama zničí, pričom jej hodnota nie je väčšia ako náhrdelník so sklenenými korálkami, sa len tak nevidí.

    Pre Luckyho Lukea mám slabosť.

  • royan
    Tak trochu svérázné osídlování Oklahomy :-)
581