Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Lovec Kraven vystopoval a zabil každé zvíře, které kdy chodilo, létalo či plavalo na naší planetě. Jen jedna dravá bestie mu stále uniká. Jen jedna šelma mu vždycky dokázala utéct a vysmát se mu. Ďábelská temná bytost šplhající po zdech a vznášející se na pavučinách. Zvíře jménem Spider-Man.
V Kravenově hlavě se rodí plán. Aby dokázal, že je pavoukovi nadřazený, musí ho zabít, převzít jeho místo a porazit jediného protivníka, který byl nad Spider-Manovy síly.
Spisovatel J. M. DeMatteis a malíř Mike Zeck stvořili jeden z nejzásadnějších příběhů ve Spider-Manově pohnuté historii. Stvořili historii nelítostné pomsty, posedlosti, která se mění v šílenství, a zmučených bytostí, schopných udělat všechno proto, aby konečně dosáhly klidu. Kravenův poslední lov je temný a sugestivní příběh, v němž se komiksoví hrdinové poprvé projevují jako skuteční lidé.

Obsahuje sešity sérií Web of Spider-man #31-32, Amazing Spider-man #293-294, Spectacular Spider-Man #131-132

Scénář
J.M. DeMatteis (Michael Ellis, Wally Lombego)
Art
Bob McLeod, Michael J. Zeck (Mike)
Ink
Bob McLeod
Barvy
Janet Jackson, Bob Sharen, Michael J. Zeck (Mike)
Obálka
Michael J. Zeck (Mike)
Překlad
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-87083-58-1 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
402 g
Stran
152
Cena
369 Kč
Originál
Spider-Man: Kraven's Last Hunt (Marvel Comics, 1987)
Varianty
Komiksový výběr Spider-Man #035: Kravenův poslední lov (2021)
Ultimátní komiksový komplet #008: The Amazing Spider-man: Kravenův poslední lov (2013)
Spider-Man: Kravenův poslední lov (2009)
  • martin28
    Temný příběh, který se vymyká téměř všem dobovým příběhům se Spider-Manem. Ač mám raději pavouka právě v temnějších polohách, zde mi celkový dojem zkazilo přílišné filozofování. Nejvíce na mne paradoxně zapůsobil Vermin a jeho neuhasitelný apetit. Na Spider-Manův zoufalý boj s Verminem v úzkých hlubokých stokách plných sraček nezapomenu, tohle zrovna nebyl pavoukův parket. Nevšední Spidey s neokoukanou kresbou. 80%
  • Moon
    Nečekaně temný příběh o konci. Překvapivě se komiks snaží být až psychologicky negativní a docela mu to vychází. Rozhodně to není veselá procházka rozkvetlým sadem. Naopak vše je temné (někdy až přehnaně), frustrující a možná i lehce smutné. Tento komiks má sílu, která na vás zapůsobí.
  • Bary02
    Na tento komiks jsem slýchával ze všech stran samou chválu, takže jsem byl pochopitelně velice natěšený na to jaké to vůbec bude. A nakonec, možná to bylo mými moc přehnanými očekáváními, ale moc mě 35 díl spidermanovského kompletu nechytl. Na první přečtení jsem si řekl: "Co to proboha bylo?" Když jsem však knížku otevřel podruhé byl z ní dojem už mnohem lepší. V konečném zhodnocení mi tento díl kompletu spadl do průměru.
  • Darth Raelchi
    Už to pro mě není tak silné, jako když jsem to četl poprvé, ale pořád musím konstatovat, že se jedná o silné dílo, které můžu číst vícekrát. Na to konto mě to aspoň "nutí" se více orientovat na detaily a kresbu. To jsem si zase užil. Dodatečný příběh, můžeme jej klidně nazvat epilog, je prostě důstojná tečka. Tak, jak jsme na Spider-mana zvyklí, jde se do nitra a psychologizuje se. Vlastně se v tom moc neděje, ale to je to, co máme na Spideym rádi, že je člověk a snaží se své lidství dát do kontrastu se supráctvím. Kresba mi přijde více standardní, jaká je běžná v sérii, ale i zde to ničemu neuškodí, jen to není taková pastva jako v hlavním příběhu. Trochu mě zarazila kontinuita s oblekem Spider-mana. V Duši lovce má červený, ale měl by mít ještě černý. Sám se v tom přesně nevyznám, jaká je kontinuita a jak moc jsou si Poslední lov a Duše lovce od sebe dějově vzdáleni, ale takhle mi to přišlo, že obleky nesedí. To je nicméně drobnost, která na zážitku neubírá.
    Suma sumárum, máme tady kompletní story arc, který funguje od začátku do konce, nic dalšího k tomu není potřeba. Takhle jsem tohoto Spideyho poprvé dostal v UKK do ruky a takhle jsem ho četl, a to umí málokterý suprácký komiks - číst ho bez tie-inů a všelijakých sešitů před a po, aby se čtenář chytil. Můžu jedině doporučit. Krásná věc.
  • hroubek
    Až při druhém čtením jsem tento komiks docenil. To, co zde scénárista J.M. DeMatteis rozjede je naprosto neočekávané a drsné. Není to žádný úsměvný příběh našeho dobrého pavouka ze sousedství. Tohle je cesta do hlubin šílencovi mysli. Je to filozofické dílo o smyslu života s křížené hororovými okamžiky. Není to jednoduché čtení, a ani to není moc zábavné, ale ten jiný pohled za to rozhodně stojí, jelikož velmi výrazně ukazuje, že svět není jednoduché místo a existují i jiné barvy, než černá a bíla. Kravův poslední lov je výrazný autorský komiks, který svojí nekompromisností je důležitým milníkem ve Spideyho historii.
  • louza
    Tahle kniha prvním čtením tedy rozhodně neprošla. O dekádu později s odstupem a připravenější hodnotím smířlivěji. Svět byl tehdy pod velkým tlakem temného rytíře, který znenadání svým návratem poslal žánr do trochu vyšších sfér a Marvel chtěl držet krok. Nemyslím, že by Spideymu hororově temná fazóna i přes tehdy aktuální černý kostým nějak zvlášť sedla. Autorům ale nelze upřít velkou snahu. Obětovali dokonce zavedeného byť trošku bčkovějšího padoucha, aby Petra přivedli k dospělosti. A ke strachu. Ústřední charaktery jsou pod dusivým tlakem, Kravenovi krásně a dokonale hrabe a doplňkový padouch Vermin žere lidi. Frank Miller to není, ale je vidět, že autoři ze sebe vydali maximum Millerovství jakého byli schopni. Dopad příběhu dokazuje i na devadesátky celkem fajn bonusový sešit, v němž má Petr z téhle epizodky evidentně stále nahnáno.
  • Delphín
    ,,Každý muž... každá žena... každý národ... každý věk má svého Pavouka. Ty jsi byl můj. Jaká to čest!"
    Naprosto fenomenální dílo, ke kterému se mi jen těžko hledají slova, abych se odlišil od ostatních recenzí. Vše podstatné již ale o tomto komiksu bylo již mnohokráte řečeno a já se budu jen s chutí opakovat.
    Naprosto geniální cesta do hloubi duše Spider-Mana ale hlavně Kravena. Jako záporáka jsem ho nikdy moc nemusel. Tady se ale ukázal jako neuvěřitelně charizmatický člověk s nešťastným osudem. Myšlenkové rámečky jsou tu udělané oproti jiným komiksům odlišně, díky čemuž se více můžete ponořit do té velké psychologické noty, která zní celým tímto komiksem. Podstatu příběhu navíc pochopí každý, nemusíte být nějaký vystudovaný psycholog.
    Kresba na první pohled taková klasika, která neurazí. K tomuto příběhu ale skvěle sedne. Furt tam prší, každý panel na Vás doslova vdechuje tu depresivní atmosféru špinavých uliček v New Yorku.
  • Ivan Kucera
    Pecka, ktorej k dokonalosti chýba azda iba ešte mohutnejšie sústredenie na majestátneho Kravena. Ten spočiatku pripomína Návrat Temného rytiera (1986), kde je postava tiež stará, unavená, deprimovaná a nestíha rýchlej novej dobe, ale ešte raz (možno posledný) sa musí vrátiť do akcie. Síce možno umrie, ale so vztýčenou hlavou. Bohužiaľ, postupne začne čoraz menej ísť o (fantastického) Kravena a čoraz viac o Spider-Mana. A Vermin nebol zlý, miestami bol dokonca skvelý, ale aj tak som sa nevedel zbaviť hryzavej myšlienky, že je pre dej svojím spôsobom zbytočný a bez jeho dejovej linky by to bolo ešte lepšie, ešte svižnejšie, ešte (v dobrom) priamočiarejšie. Ale aj tak to bola radosť čítať. Fantastický, vzrušujúci príbeh s výbornými postavami. O popularite (a dôležitosti pre univerzum) tohto diela vypovedá i to, že v našich končinách vyšiel už tri razy: okrem tohto ešte CREWácke vydanie z r. 2009 a v r. 2021 vyšiel v rámci KVS. Mimochodom, aby toho nebolo málo, tak v r. 2008 vznikol Kravenův první lov (u nás vyšiel v KVS v r. 2021), ktorý napriek (zavádzajúcemu) názvu nebol prequelom, ale venoval sa Kravenovej dcére.
  • MEGA
    Hodně nevšední komiks o Spider-manovi. Určitě to není něco, co bych rád s touto postavou četl pořád, ale jednou za čas je zajímavé kouknout se na tohoto superhrdinu z jiného pohledu v naději, že najdeme větší hloubku. A to se této knize podařilo i přes to, že zde hlavní roli hraje Kraven. Jeho vnitřní monology z něho dělají jednoho z nejkomplexnějších Spideyho záporáků. Hlavní konflikt je na první pohled jednoduchý, ale postupně přicházíme na to, ze mnohé skrývá pod povrchem. Líbilo se mi originální zobrazení myšlenkových rámečků, díky čemuž postavy působily uvěřitelně. Nechybí zde i mnoho akce, ale hlavní důraz se klade právě na postavy a silná témata. Přes temný a místy až depresivní tón vyniká Spider-manova hlavní podstata, kterou Kraven odmítá věnovat pozornost a to je lidskost a láska. To může znít jako kýč, ale do příběhu je to zakomponované s citem a velkým vypravěčským umem. Ve zkratce tato klasika obstála zub času a stále má mnohé co nabídnout!
  • trudoš
    Teď už to vím najisto - přijdu do komiksového pekla, kde ze mě Obelix uvaří paštiku, Daredevil si namaže na chleba a Pinďa... no, já vlastně ani nechci vědět, co se mnou udělá Pinďa.
    Ani druhé čtení Kravenova posledního lovu ve mě nevyvolalo jiné emoce, než: „Ech?“ Uznávám, že v rámci Spider-Manovského kánonu šlo o revoluční krok, který vyšel na jedničku - tedy nebýt toho, že Marvel celou věc později devalvoval padouchovým znovuzrozením. Ale asi jsem na tyhle věci moc mladej, protože jsem se při vší té hutné atmosféře a metaforické symbolice nudil podobně jako při nedělní bohoslužbě. Přitom ústřední motiv je perfektní. Zároveň nemůžu říct, že by J. M. DeMatteis nějak plýtval slovy, celé to staví spíše na pochmurné kresbě, o níž se postaral skvělý Mike Zeck. Jen to na mě zkrátka nezapůsobilo v tom nejdůležitějším - vcítěním se do psychologie jednotlivých protagonistů. Každopádně díky úvodu do děje, jsem zápletce alespoň nelítal tolik, jako poprvé v roce 2009. A že to nejde, říkala Crew.
  • DanMac
    Krásna kresba, zaujímavá myšlienka, no veľmi filozofické.
  • Venomslav12stars
    po druhém přečtení měním hodnocení na 4-5
  • Venomslav12stars
    Tak další spiderman a dalších 5* sice něco mezi 4 jak zmíňil karl má spoustu skvělých momentů a i pár blbých momentů příběh je hodně psycho ale velmi povedený 5-5
  • karl173
    Příběh je svým způsobem uchopený dobře a zábavně. Je velmi temný a má spoustu skvělých momentů. Bohužel přijde mi že tak jako má spoustu skvělých momentů, tak má i spoustu blbých momentů. Některé věci zde vyjdou naprázdno a ve výsledku nedávají smysl. Především chování Spider-mana jsem často nechápal. Nějak nedokážu popsat jak je to možné, ale zkrátka mám z tohohle díla rozporuplné pocity a i když mi přijde že je to dobré čtení, tak nemohu s čistým svědomím říct že jsem z toho byl nadšený. Bavilo mě to ale prostě tam něco bylo špatně. Možná až si to jednou přečtu znovu, tak mě to pohltí víc, ale takhle jen za 60%
  • Blackhand47XD
    Vím, že se jedná o velkou klasiku, ale tolik mne to nebavilo. Kraven i Vermin jsou zajímavé postavy, jednu hvězdičku proto přidávám navíc právě kvůli nim.
  • Darth Raelchi
    Krásně nakreslené a krásně odvyprávěné. Kravenův poslední lov je opravdu labutí písní, ale v tom pozitivním slova smyslu. Opravdu důstojné rozloučení s postavou, i na úkor toho, že se pak recykluje. Tady tomu věřím. A od dob Spider-man TAS se mi Kraven moc líbil a těžko se mi pak věřilo, že je to vlastně jeden z hlavních záporáků. Tady je tomu právě tak, jak v tom seriálu. Není jednoznačné kam Kraven patří a paradoxně mi vyšlo, že na stranu přírody a animálnosti. Obě postavy si sáhnou na své dno a pěkně to s nimi zamává. Obdivuji ty příběhy, kde to není jen o mlácení a rvačkách.
  • tom99
    Tohle je opravdu mistrovské dílo. Skvěle adaptovaný scénář, který výborně pracuje s postavami. Chválu si zde zaslouží především Kraven a jeho poslání, které je zde vypracované na prostém instinktu, přesto je vše dokonalé a pasuje dobře do sebe.
  • mearez
    Hned na začátek řeknu, že je to zajímavý. Od začátku po pátý číslo jsem si myslel, že to bude sračka, ale po Spideyho rozhovoru s Kravenem tahle kniha u mě vyskočila na příčku ,,Nejlepší osmdesátkové komiksy". Jinak vesměs to je typickej osmdesátkovej Marvel, líbí se mi ale i to, že DeMatteis už malinko nabíhal na linku Venoma a celý je to takový pěkný. Ale pokud chcete hlašky, bežte jinam. Krásně temnej, dospělej komiks o Spider-manově psychologii, smýšlení Kravena a o vztahu Kraven/Spidey. Spider-man neřekne prakticky ani slovo a v celim booku je jen jedna hláška. Je to depresivní, takže přesně takový, jaký jsem si to představoval. A nejlepší cover je asi u pátýho čísla, jinak zbytek stojí za prd. Dávám tomu pět jen za ten krásný Kravenův konec a je škoda, že ho přivedli zpět.
  • Fimi
    Asi nejnetypcikej Spiderman, to vážnější dospělejší pojetí tomu velmi sluší a kdo jiný by mohl stát proti Spidermanovi než Kraven. Výborné, taková psycologická cesta do duší dvou hlavních protagonistů, no a linka s Verminem byla jen třešničkou...za mě velmi příjemné a pohodové....
  • hroubek
    Hodně zajímavý komiks, který staví do popředí Kravena a ne Spider-mana. Kresba je dost temná a syrová a dalo by se říci, že přesně vypovídá o myšlenkových pochodech Kravena a následném vzteku, který má Spider-man. Tohle není typický mainstreamový komiks, ve kterém je všechno krásně sluníčkové, tohle je docela depresivní a filozofická záležitost. Je to prostě jiné, než obvyklé komiksy.
  • autokineton
    autokineton11.5.2017 12:22Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Jeden z nejlepších Spider-Manů vůbec... temné, dospělé
  • sedw
    Pro mě velmi příjemné překvapení, líbilo se mi zcela jiné a temnější pojetí Spider-mana. Sice některé části (monology Kravena) mě úplně nebavily, jako celek však osvěžující záležitost. Coloring je poplatný době vzniku, ale k příběhu mi seděl a rozhodně bych mu nic nevytýkal.
  • Gustik5
    Jeden z nejlepších příběhů se Spideym, co jsem zatím četl. Je to mrazivé a temné. Chvílemi i děsivé a nechutné. A hlavně je to jiné. Kraven je tu vykreslen jako naprostý šílenec schopný čehokoli, jehož jediným cílem je pokořit pavouka. Plný počet nedávám kvůli mírnému znechucení. Tady nečekejte humorně hláškujícího pavoučího muže. Tohle je depresivní a, ano opakuji se, temné.
  • CJFlip
    Jednoznačně to nejlepší co jsem v rámci UKK četl. Mám rád Spideyho příběhy, ale tohle je pecka ve všech směrech! Příběh je depresivní až mrazivý. Kresba se mi moc líbí, což je pro mě rozhodující faktor. Pokud mě kresba nezaujme, tak se mi komiks čte blbě. Tady za výbornou! Nejsem nějaký velký komiksový fanoušek, ale postava Kravena mě nikdy nezajímala. Znal jsem ho pouze z kresleného seriály z roku 1994, kde mě moc nebavil, ale tady mě bavil. V příběhu vynikají jeho schopnosti a touha polapit pavouka jednou pro vždy. Za mě 100 %.
  • S4TW
    Tohle je trochu jiný Spider-Man než ho známe. Je to mnohem temnější a depresivnější příběh, Spider-Man nekypí svým humorem, jelikož okolnosti jsou až příliš vážné. Kresba i scénář na jedničku. Perfektně jsou zde rozebrány vnitřní pocity hlavních hrdinů. Ačkoliv se jedná o jiného Spider-Mana než obvykle, tak jsem byl maximálně spokojen.
  • MrKulda
    Je to dobré,ale nejsem teda tím uchvácen tolik,jak je to vychvalováno jako nejlepší Spider-Manův příběh.Vážně,znám mnohem lepší příběhy...to ale němění nic na tom že si tohle zaslouží čtyři *
  • jh666
    Spider-manovo třetí vystoupení v UKK nemohlo dopadnout lépe. Temná atmosféra čiší z každé stránky. Výborně napsaný příběh navíc podtrhuje výborná kresba, hlavně na svou dobu.
  • firesnake
    Dobrý příběh a skvělá kresba, ale možná si stačí koupit to první vydání od Crwe.
  • Xeelee
    Syrový, surový, animální. Lovec, vyděšená masožravá zrůda v kanalizaci... Halucinogenní (bad)trip do Kravenova světa. S Kravenem a Verminem jsem se potkal poprvé a v tomhle příběhu byli vykresleni úžasně.
  • mAGiic
    mAGiic editor21.10.2014 21:57Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Velmi netradiční příběh, který se táhl několika řadami Spider-Mana a sledoval tento tragický osud Lovce Kravena. Na komiksu mi zaujaly vnitřní dialogy postav a atmosféra. Kravena jsem nikdy neměl rád, ale tahle kniha můj názor na něho úplně změnila. V hlavě si budu dlouho pamatovat obraz muže bez trička, který kope hrob za deště.
  • luky.kuky10
    Tento comics me potesil atmosferou i pribehem. Neni mezi top co jsem se Spiderem cetl, kazdopadne myslenka je skvela, a kraven je zde vynikajici. Osobne mam radsi pribehy ktere nejsou az tolik na premysleni, vice akce a mene kecani, ale tento dil ukk mi sedl dobre.
  • mr.des
  • jirin
    Původně jsem chtěl dát jen dvě hvězdičky, protože mě to opravdu nechytlo. Spider-man mě ani nijak extra nebaví jako postava. Ale konec s Kravenem to u mě aspoň o tu hvězdičku pozvedl. A taky musím pochválit velmi povedenou kresbu, zatím mě bavila z UKK, co jsem četl nejvíce.
  • Flash
    Pěkné emotivní dílo,škoda Kravena.
  • Michal Opitz
    Ponurá atmosféra a pěkná práce s komiksovou řečí. V té době to musel být pro příznivce Spidermana opravdu mírný šok. Spiderman poprvé opravdu na kolenou, srandičky stranou. Při čtení jsem měl pocit, že Kraven nadopoval něčím i mě. Velice dobrý book.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.10.2013 16:18Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Obyčejná kresba doplněná místy - jak vtipně popsal WildBear - neskutečnými bláboly, ať už v dialozích či v myslích postav a vyprávění, které se však snaží tvářit převelice přehluboce a nastínit nám vnitřní psychologická pnutí v hlavách Spidermana či Kravena, jenž je skutečně podivným bláznem.

    Mňam. Tma? Jsem Kraven. Jsem mrtvý? Dnes v noci. Je krásný - je odporný. Já. Já jsem. Já jsem pavouk. Miluju Tě. Už přichází... Rakev! Chycený. Tohle prostě nefunguje, tohle uměle šponované napětí... bez toho by to bylo určitě lepší.

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    Toto je trošku zvláštny Spider-man, ktorý asi každému nesadne, ale mne sa tá psychopatická verva, s akou sa furt opakujú tie isté myšlienkové pochody (čo je rozhodne pri obsesívne zameranom šialencovi Kravenovho typu vierohodné), páči. Pretože je to niečo iné, než humorný Spidey, a ešte je to aj celé akési nepochopiteľne neuchopiteľné (záverečné motívy i konanie chlapíka z názvu), hodnotím tento komiks veľmi vysoko.
  • Fry
    No konečně UKK, které mě zase dostalo! Po minulých knihách z UKK, které jsem četl byla tato jako spadlá z nebes. Konečně žádné zbytečné kecy, žádné zbytečné vysvětlování, zkrátka nic zde nebylo zbytečné a stálo to za to!

    "UKK - Kravenův poslední lov" - Opravdu snad nejlepší "Spider-man", jakého jsem kdy četl! Někdo pode mnou psal, že je škoda, že právě Kravena (prý řadového nepřítele) pasovali do role zabít Spider-mana, ale já osobně mám Kravena rád a proto jsem opravdu hltal každou stránku! V podstatě jde o to, že chce Kraven zabít Spider-mana (možná bude i spoiler, takže bacha), což se mu povede hned v první kapitole. Ve zbytku knihy se poté snaží stát Spider-manem, aby se zbavil svého nepřítele, svého ponížení. Jenže Spider-man se nenechá jen tak zabít a vstává z hrobu (vlastně ani nezemřel) a musí se postavit "Verminovi" (kryso-muži) z podzemí, který za jeho nepřítomnosti jedl lidi. Konec je ale smutnější než vypadá, protože nakonec i někdo zemře (a plno z vás asi tuší kdo). Je to super knížka, která si v UKK místo opravdu zaslouží a jsem na sebe naštvaný, že jsem se do toho nepustil dřív, protože jsem knížku celkem přehlížel.... Dám 5*!
  • Spider-man
    Tak co s tím? Po návštěvě letošního Crweconu (2013) a po vyslechnutí Lennyho přednášky jsem ani nevěděl, jestli do tohohle booku mám jít. Celé roky jsem se na něj chystal...ale nakonec jsem si řekl, nu což. Dvě kilča mi za Spideyho stojí. A i když si vážím Ondrova názoru, zde se tedy vážně rozcházíme. Takhle dobře napsanýho Spidera jsem dlouho nečetl. Silný příběh, přesahující filozoficky mnohem hloubš a výš než jsem čekal. Jediná škoda je, že Spidey vůbec nepochopil oč Kravenovi ve skutečnosti šlo. Obecně si myslím, že tenhle příběh docení hlavně ti, co si v životě už prošli lecjakými temnými zkušenostmi a lecjakými tvrdými zážitky a poznali, že život není sranda....lidi se životem v klidu a ve vatě to sotva pochopí.....
  • Michal Opitz
  • xflori01
    Trochu horší díl. Ale jak se říkalo na začátku, temný a dospělácký to je určitě. Rozhodně to není poklidné čtení, ale spíše na zamyšlení. 4 hvězdy.
  • J.Connor
  • Landauer
    Je to jiné, a tudíž rozporuplné. Není to klasický dovádění Spideyho za ohňostroje velevtipných hlášek. Je to pomalé, zádumčivé, rozjímavé, halucinogenní, temné, promyšlené, zvláštní. Je to atmosférické zamyšlení naroubované na nečekané postavy. Upřímně Kraven je bukvice v kožichu, jedna z těch figur, která vznikla ve zdrogovaných šedesátých letech, ale nějak se jí podařilo přežít do let osmdesátých - do časů Temného rytíře a Watchmenů. A co teď s ní. Blbě vypadá, má feťácký motivace (Spiderman jako trofej nad krbem, nezlobte se na mě...), a tak by asi bylo vhodné, se jí už tak nějak zbavit. Jenže tenhle konec je prostě pro Kravena až moc dobrej. Trošku tu cítím snahu se s troubovitostí týhle záporný postavy vyrovnat: Kraven zde odhaluje pohnutou minulost, která by trochu zpevnila ty vratký základy, na kterejch stojí motivace jeho konání. Zkrátka Kraven by v tomhle komiksu byla skvělá postava, kdyby to nebyl Kraven. Jinak je na tom Vermin. To je podle mě jednoznačnej tahák Posledního lovu. Glum z kanálů se sílou vlkodlaka (pardon, krysodlaka). Je děsivý a přitom vyděšený. Je silný a slabý zároveň. Rozsévá strach a hrůzu, ale sám se bojí. Zabíjí a masakruje, ale sám je masakrován. Myslím, že Vermin je klíčový - graduje v něm rozpolcenost, kterou vládnou ostatní hrdinové. Konečně tu totiž nemám černobílý svět: Padouch vs. Hrdina. Spidey má svoje slabé chvíle a Kraven není lump, spíš oběť své minulosti. Je to prostě něco jinýho, než další vybíjená arcilotrů z povolání. A všechno, co je jiné, je přijímáno s rozpaky. Proto i Kravenův poslední lov leckoho zklame a leckoho nadchne.
  • Mleako
    Za mě 5*. Chytlo mě to jako dlouho nic a přečetl jsem to jedním dechem.
  • Final
    Díky čtenářským reakcím na předchozí vydání Kravenova posledního lovu jsem neměl tušení, zda mne příběh stárnoucího lovce Kravena zaujme či nikoliv. Naštěstí, teď už mám jasno a jsem velmi rád, že sem si tento díl UKK opatřil. Velice mile mě překvapila temná dějová linie příběhu, příjemná kresba i samotné postavy. Samotný Vermin by mi asi v klasickém příběhu se Spider-Manem nepřišel zajímavý, ovšem zde je jeho místo v příběhu naprosto odpodstatněné. Kravenův plán se mi také zamlouval a tato postava si svůj poslední lov opravdu řádně užila. Bonusové materiály ve formě rozhovorů s autory potěšily, stejně tak dvoustránka podob Kravena od jednotlivých výtvarníků či jeho rodinný rodokmen. Hodnotím 90%.

  • formi123.
    Každý má jiný názor a tak nemůžu soudit a řikat tenhle si určitě kupte,no mě velice bavil,jak příběhově tak kresbou.Souhlasim s lennym že rodokmen byl super ale za mě 4 hvězdičky.
  • Lenny
    Jelikož v šalině nebylo co dělat, odhodlal jsem se přečíst si Kravena, který měl původně sloužit jen jako část obrázku. Nu... pořád je to blbé, ale přišlo mi to blbé o něco míň. Kresba je fajna velké plus dávám Hachettu za bonusový materiál, rodokmen potěšil. Akorát ta poslední stránka "co číst dál" je vždycky mimo.
  • Azalin
    Azalin mecenáš20.6.2013 17:34Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Vynikající, ještě lepší než Zrození Venoma.
  • Fruitix
    Tak Spider-man už dávno není to co bejvával: Daily-bug, tetička May a studentská léta. Petr je tady trošku v ústraní, ale obrázky mezi řádky nesou moderní náboj problematiky dnešní doby. Holt Stan Lee už to nepíše, člověk taky proto dostane něco co vůbec nečeká.
  • blackJag
    blackJag admin3.6.2011 10:58Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Sebezpytné psycho, na zvoleného komiksového hrdinu nečekaně sugestivní (a vůbec celkově nečekané), ve své délce ale trochu přetažené a v závěru se až maniakálně opakující (může být vyloženo jako potřeba gradace, mně už to ale těžklo na zracích). Dokáží pochopit, proč má tento příběh místo mezi marvelovskými legendami, stejně jako je mi jasné, že bude nemálo těch, co tuto věc označí za blábol (asi jim tu chybí tetička May :-))
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš16.11.2010 09:00Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Nejvíc nenávidim, když předmluva něco fanaticky chválí. Jako to tady chválil Stan Lee v předmluvě. Řikal sem si "o bože, zase ten americkej patos" jenže kulový. Kraven je bomba. Zřejmě nejlepší Spider-man kterého jsem zatim četl. Vlastně jediné co se mi nelíbí je obálka, kde Kraven vypadá jako vlasatej retard, jinak je to pecka. Jinej Spidey než ostatní, ale výbornej. Postavy lidské i s jejich démony, protože nic není černobíle a každé má své vlastní motivace. Hodnocení nechápu, ale vlastně je mi to jedno. Od dob Semicu sem si na spidermanovy takhle nepochutnal...
  • Benuben
    Naprosto geniální a možná ten nejvíc nedocenovaný komiks na světě. Doopravdy nedovedu pochopit tupost těch lidí, co tvrděj že postavy blábolí nesmysly-podle mě jenom prostě čekali nějakou bezduchou blbost, nebo jsou prostě jenom pitomí. Dopravdy, tenhle příběh není o superhrdinovi, co nakope zmetkům zadek. Tohle je příběh o lidech. Tohle je příběh o šílenství, samotě a touhy po konečném klidu, který nakonec nepřejete jen Spider-manovi, ale i Kravenovi, dokonce i Verminovi.
  • Kocour
    Pokus o vážnějšího Spider-Mana. Scenárista J. M. DeMatteis si asi přečetl Strážce a řekl si, že by bylo fajn vytvořit nějaký Spideyho příběh pro změnu s myšlenkou. To je záslužný cíl, když si člověk uvědomí, že dobrodružství Petera Parkera byla po desetiletí naprosto uniformní, neměnná. Na druhou stranu také ne vyloženě špatná, prostě jen bez výraznější změny. V roce 1984 obdržel Spider-Man černý kostým, v roce 1987 byl zabit Kravenem v tomto komiksu. Myšlenka byla obdivuhodná, provedení již méně. Text i obrázky byly rozděleny takovým způsobem, že bylo velmi obtížné to číst. Je to jako kdyby Matteis nevěděl jak na to. Pokus o simultánní linii s pavouky a krysou je zajímavý, ale nedotažený. Zápletka není špatná, ale mnohem víc se mi líbil tematicky podobný komiks J. M. Straczynského The Other - Evolve or Die. Tohle byl jen takový experiment, který by si zasloužil více péče. Ve výsledku dám totiž radši přednost těm stále se opakujícím, ale jinak špičkově provedeným a zábavným příběhům ze 70. let.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin9.2.2010 15:20Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Myslela jsem si, že se mi nikdy nemůže líbit Spidey. Inu, když tam není a místo něj je filozofující inteligentní postava... Tak se mi líbí i Spidey. Podotýkám, že je to ignorant, který ani zbla nechápe Kravenovu motivaci a sílu jeho přesvědčení, nutnost lovu pro lov a cti pro čest... Jsem na čekané a má kořist je vzácná, opatrná a neustále mě poráží... Dobře vím, jak se Kraven cítí.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf5.2.2010 19:52Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Vynikající Spider-Man téměř bez Spider-Mana!
    Tak to mě se to zas líbilo a to nemusím moc klasický Spider-Many. Jednak je tam skvělá kresba, která mi teda zezačátku přišla nic moc, taková moc zaoblená a tak, ale pak jsem si na ní zvykl a skvěle mi k tomu seděle. Druhak je tu scénář... Příběh o Kravenovi, kterýmu hrábne je prostě super a to, že tam skoro nebyl Spíďa se mi u toho možná i líbilo, protože se bojím, že by to právě těmi hláškami zabil. Sice je pravda, že se tam více myslí, než mluví, ale podle mého to vůbec není na obtíž. Právě naopak. Přišlo mi to, že to tomu dodává tu šťávu a skvěle to pasuje k atmosféře, která je dost povedená a já prostě miluju comicsy, co si drží tu temnou (nebo jakoukoli svojí) atmosféru. Akorát co mi na tom vadilo bylo, že Vermina jsem doteď neznal, takže jsem netušil o koho se jedná. Ale aspoň jsem si své znalosti obohatil o další postavu Marvel universa.
  • KdG
    Kresebně je to v pořádku, a je to poplatné době vzniku, a i mě osobně se to celkem líbilo. Zato scénář mě až tolik nenadchnul, je to na mě zbytečně moc psycho(logické).
  • willis
    Mám přečteny řádově stovky sešitů se SM dobrodružstvími a nidky jsem si z jeho scénářů na zadek nesedl. Většinou nepřekvapivé příběhy se stále dokola recyklovanými postavami. Občas se ale najdou i díly, či příběhy které vybočují ze schématu (většinou jsou to ty, ve kterých nějkterá z hlavních postav zemře) a Kravenova série je jednou z nich. Kravenje tady jasně hlavní postavou, bojující se svou posedlostí a psychickou rezervaností, SM mu spíše jen stínuje a Vermin je tak nějak do počtu. Co scénárista přehnal jsou ty schizofrenní duševní pochody Kravena, v tom aby se Nešpor vyznal. Jinak můžu říct, že jsem docela spokojený, určitě jeden z těch lepších dílů SM řady a tak to i hodnotím.

    S tím co tady psal Lenny o napsání nějakého úvodu do děje souhlasím... pár odkazů na minulé díly by nebylo špatné dovysvětlit. Stejně jako představení u nás zas ne tak často vyskytujících se postav.
  • Kabukiman
    Kabukiman18.1.2010 21:36Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Totální demeťárna.... Co je horší, je to totální demenťárna,která si hraje na velké dílo. Na mezník,kult a kdo ví na co ještě. Celé je to pojaté jako vnitřní hovory hlavních postav. Kdo umí vnitřní hovory postav je Frank Miller. Mám pocit,jako by DeMatteis chtěl udělat svého "Temného rytíře". Bohužel vnitřní hovor všech zúčastněných je na úrovni dementů (proto jsem napsal,že je to demenťárna). Kraven je magor a jeho počínání nechápe ani čtenář ani Spiderman. Spiderman....no...tak toho tam ani nehledejte. Většinu času tam mlátí padouchy Kraven se spidermanově kostýmu,což mi nepřišlo ani trošku cool,ale jako totál opruz. Mám pocit,že celkově je to prostě nepovedenej a mega nudnej komiks. Kdyby si nehrál na tu kultovku,tak bych nad tím jen mávl rukou,ale takhle fakt...no, dávám 20% za kresbu. Ostatní nestojí za procento. Vlastně moc ani nechápu,proč má tenhle komiks dva názvy- "Strašná souměrnost" a "Kravenův poslední lov". Přijde mi,že autor asi ani nevěděl jaké tomu veledílu dát jméno,tak tam prdnu oba návrhy a basta. A když už nechápu tohle,tak vlastně ani nechápu proč "Strašná souměrnost"? To mi taky hlava nebrala....asi tam mělo být napsáno "strašná sra...ka", pak by to jako celek dávalo smysl,ale místo toho je tam ta souměrnost,takže to celé dává smysl ještě menší...:)))
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.1.2010 23:48Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Tož tuto sračku jsem si cca před rokem po Xtém opěvování ze strany Crwe, jak je to zásadní a úžasnej Spidey koupil. A podobně jako předešlé "legendy" (masky, torment) to stojí dost za prd. A zní to dost slušně. Žádnej McFlaranne, Kraven jakožto moje oblíbená postava a boj na život a na smrt. Stačí přidat uspávací šipku, krysu a máme epic fail
    Původně jsem to neměl v plánu v češtině koupit, ale touha po kompletaci sbírky zvítězila (a podruhé jsem to ani nedočetl).
    Co nám tato kniha chce říct? Že prostě Spidey, kterej po desetiletí uskakuje před desítkami kulek od různých gangsterů se nechá trefit šipkou a finýto. Stupidní Kravenovo "jsem lovec", stupidní Vermin... Tohle prostě nevermore.
    ---
    Je sice pěkné, že tu máme předmluvu, ale mnohem více by potěšil nějaký ten nahazující úvod od Crwe (jako tomu bylo třeba u Masek). Vzhledem k tomu, že Spidey má mindráky ze smrti Leedse a Vermin se odvolává na předchozí boje, bylo by vcelku hezké přiblížení těchto věcí.

    10% alespoň za kresbu a pěknou obálku
  • WildBear
    WildBear24.12.2009 23:50Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Co k tomu říct? Celkem podařená kresba, vyloženě divný scénář, zcela dementní úroveň psaného textu v bublinách (o dialozích se v tomto případě snad ani mluvit nedá),nikde v textu jsem nezaznamenal,že by Kraven a pozdějii Krysák absolvovali nějaký delší let v letadle s dekompresí kabiny-nedostatečně okysličený mozek by potom mohl být příčinou jejich nesrozumitelnch blábolů-což by patrně nejpřijatelnějším způsobem vysvětlovalo prostoduché opakování několika zkomolených bezduchých frází (zejména u bývalého ruského aristokrata bych očekával vyšší úroveň verbálního projevu). Spíďa,trpící kromě svých běžných traumat toho času i kanálofobií, se nechá přes svůj vyhlášený pavoučí instinkt odchytnout jak hloupý svišť,pak si na pár sešitů hajne do hrobu, odkud jako bájný pták Fénix opět bez poskvrnky vyhřezne na světlo Boží jen proto,aby si Kraven mohl zhojit nějaký ten dětský mindrák..následná křečovitá snaha přesvědčit čtenáře, že jakýsi podřadný myšoid přinutil (bez jakýchkoliv dalších souvislostí) Spíďu spojit se s Kapitánem Amerikou,aby uhráli v souboji s ním alespoň plichtu..no..být Dr.Doomem, Dr.Ocem, libovolným Goblinem čí kterýmkliv dalším členem protipavoučího hard-core panteonu, beru tohle odhalení jako dostatečný důvod k naštvání a zbytek svého kresleného života strávím v žoldu DC...ne..děkuji, tenhle komiksový počin není můj šálek kávy...a podobně jako u Arkham Asylum skutečně nevím, z čeho bych měl být tak hrozně unešený..jen proto, že se to jaksi očekává a patří k současnému dobrému tónu pokyvovat nad těmito dílky uznale hlavou?..rád bych věděl kolik horlivých vychvalovatelů tohohle komiksu (potažmo i AA) jen nenašlo odvahu veřejně připustit, že císař kráčí nahý... patnáct procent za kresbu, přečetl jsem (ke konci už se značným sebezapřením) jednou, mám ve sbírce, abych ji udržoval v kompletním stavu a vím s určitostí, že podruhé tuhle věc číst rozhodně nebudu (prostě protipól Watchmenů, Batman-Ticho nebo Hitmana I-II )...
  • brkowycz
    Mno ale jó, najdou se tu nějaký klady a nějaký zápory. Nejdřív jednoznačný klady, tak to pro mě byla kresba. Ta se mi líbila, nebyla příliš realistická, ale přitom precizní, pěkně colorovaná, přišlo mi to jako pravá comicsová kresba jak má bejt.
    No a scénář no... s odstupem musím říct, že se mi líbí celkový koncept - tedy to, jak se Kraven snaží získat zpět svoji čest. Ale co mě vyloženě nebavilo a přišlo mi to trapný, jsou ty myšlenkový pochody. Jestli tohle měli být uvěřitelné myšlenkové pochody hlavních hrdinů, tak já říkám že to byli akorát opakované věty, které pořád dokolečka rušili děj a dělali z hlavních hrdinů tupce, který není schopen přemýšlet ve víc než dvou větách. (JSEM KRAVEN - LOVEC, JSEM KRAVINOV - ČLOVĚK - tohle si řiká Kraven snad celou první kapitolu furt dokola). Vlastně se tam víc myslí než přímo mluví.
    Na závěr musím trochu pochválit, že postavy tu nejsou čistě černobílé, tedy samozřejmě až na Petra, který je opět klaďas do poslední chvíle.
  • The Genius
    The Genius8.12.2009 20:56Spider-Man: Kravenův poslední lov
    Ano, musím uznat, že mám Spider-mana radši jako hláškujícího barevnýho hrdinu s nadupanou barevnou akcí. A ano, musím stejně jako Choze přiznat, že Masky a Utrpení pro mě byly kromě kresby zklamáním. Ale taky musím uznat, že Kravenův poslední lov narozdíl od nich funguje dokonale. Dostat mě, člověka který si zakládá především na kvalitním příběhu, na pouhou atmosféru (podpořenou výbornou kresbou) se povede máločemu (nedokázalo to ani Arkham Asylum). Ale Kraven mě prostě dostal se vším všudy. Ta hlavní myšlenka mi příjde geniální a jakkoli může někdo namítat, že se celý book nic neděje, v mé hlavě se toho při jeho čtení dělo tolik, že už teď můžu říct, že v mé knihovně rozhodně nezapadne.
  • choze
    A tady šel pohodový osmdesátkový Spidey, jakého u nás vydával blahé paměti Semic-Slovart, ze dne na den pěkně do prdele (následoval řezník Todd McFarlen, slabí padouši, klonová sága...). Stejná, jakože temná, ublábolená nuda a la Masky a Utrpení. Tenhle typ bezdějových rádobydrásavých bu bu bu scénářů přímo nenávidím. Za jak dlouho to člověk asi takovou opakující se snůšku blábolů na místo dialogů člověk spíchne? Za odpoledne? Přitom ten námět není vůbec špatný stejně tak kresba. Kdyby mě aspoň ušetřili těch nebetyčných keců o zásadnosti díla a jak se tu postavy poprvé chovají reálně...
  • erik
    Dlho som sa na tento titul tešil a po prečítaní jedným dychom nemôžem inak, ako byť nadšený.

    Psychopatické konanie Kravena, ktoré odstaví Spider mana zo štyroch zošitov (z celkového množstva 6) je mrazivé a neveril by som, že Peter môže mať fóbiu z kanalizácie, kde sa v jeho živote deje pomerne dosť okamihov. A stačí tak málo, Kraven s puškou...

    Tretí do party, krysoid Vermin je vcelku tragická postavička, je celkom zábavné sledovať, ako má Spidey vždy najviac problémov s postavičkami typu Stilt Man, Vermin a pod., slovom, kdesi z konca nezaujímavých céčkových déčiek medzi záporákmi.

    Kam sa hrabe Straczynski, toto je Spider man v čiernom - temnota víťazí a Spidey nielen že ťahá za kratší koniec, ale sa z toho ani nevyhrabe, pretože Kraven ho prešťal na celej čiare.
10010241105
Četl/a (70)
123peta, 66pepo66, autokineton, blackJag, calvin10, Clarkos, daon, Darth Raelchi, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, erik, fifas, Goldfinch, hicks, house192, hroubek, hypermlok, invape, jh666, Jonathan Arbuckle, kaylin, KdG, Keno, Killingjoke, kuzz, lacoste, Madmax, mAGiic, marduk, mart.in, Martinb, mearez, Mercurio, monty.cl, MP, NecRoman, Nexis, oleav, Olesh, Paldini, PatrikTheMighty, pechna, Petrisko911 , PH79, Piggyslav, punisher, radimisko, raenius, raimi, RaptoR, Raul, robertsedmik, seneke, SHORTY, Shpeckk, smazenapikantniskeble, Son-Goku, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tiba, tomkalhotka, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, Velkej šéf, VvV, xxSIMIxx
(170)
123peta, 665+1, 66pepo66, adam.ra, afri, Alfi, antiimini, asgardpepa, Askalon, Azbest, bboorreekk, Bellatrix, Benji, Black Bro, yo, blackJag, bobo666_2005, Braindead, Broda, Bury, calvin10, calviti, camper, carlmichael, Cassidy, Clarkos, Corvus, CoupeC, CP, CSE_AC/DC, daon, dasik, DEmnoG, disclose, doophy, Doppelganger, dracula, Drbo Jebo, Elhonzo , eliera, erik, fel68, felis, filemon, firesnake, FrAnK, Fréza, Godsmacker, goodspeed, GORERATED, grinder, Hamichal, Hebled, herbert, hicks, holubdema, house192, hroubek, Hulik, hypermlok, Indy, invape, J.T.honza, James, jendavondra, Jestrab2, jh666, Josh, Joshua_T, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, KINIMODUS, KLAUN_DOMINANT, komik.sx, lacoste, listr, Lobok257, Longin, maara, marduk, markic, Martin Buchal, Martinb, Marvin, Masinfira, Mercurio, merhyx, mikado, MIKER65, mikki.maser, mimo_provoz, Miriyak, Mistak, moiqpiom, Mononoke, monty.cl, MP, Mr.Plysh, MrKulda, NecRoman, Nexis, Nightmare, noMster, nx, Olesh, pacient, Paldini, PatrikTheMighty, pavel, Pavouk01, pechna, pennywise, Petrisko911 , PH79, Piggyslav, POLAKST, Poseidon1978, punisher, Radkos, Radowan, raenius, Raikou, raimi, RainDamage, RaptoR, Redlum, Ricarderon, robertsedmik, Rocksteady147, Ronik, Saran, seneke, SHORTY, Shpeckk, Skot, sleepless, smazenapikantniskeble, Son-Goku, stanleystar, superheroesstuff, suricattaontheway, tacmud, Teach, terrordemon, The Genius, TheWrecker, Tiba, timek, Tombal, Tominos, tomkalhotka, tonda, Toren, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Velkej šéf, Viking, VvV, willis, Wiruss, xai, xintax, xxSIMIxx, yogi, Zajo original, Zíďas
Chce (14)
Ajit, Azik2586, deefha, FatMonster, fusnix, isildur heir, Madao, Maty48, Odal , Samurai-Jack, Sebastian the wise, vlasy, xxaannddeerr, Zod
Shání (2)
deefha, FatMonster
Nabízí (4)
firesnake, LuckyLjuk, Mistak, Rocksteady147