Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Války v zámoří zaměstnaly armádu i Národní gardu natolik, že vláda USA zanedbala víc než reálnou hrozbu protivládních bojůvek a milicí rozptýlených po celé zemi. A spící obr se probudil a rozpoutal druhou občanskou válku, která se ustálila na vratké linii příměří: na Manhattanu. Nebo, jak se mu dnes říká častěji, v demilitarizované zóně: DMZ.

Matty Roth, naivní a ctižádostivý fotoreportér, dostane vysněnou práci: má doprovodit zkušeného válečného dopisovatele do centra DMZ. Brzy se ale začnou dít hrozné věci a Matty se ocitne sám, ztracen ve světě, který dřív vídal jen v televizi.

Tady má na vybranou: buď se pokusí z ostrova nějak dostat, anebo využije situace, za kterou by většina novinářů zabíjela, a vybuduje si kariéru. Jenomže aby to či ono dokázal, musí nejdřív v divočině válečné zóny přežít – až pak bude všem moct povědět pravdu.

Obsahuje sešity série DMZ #1-5 (listopad 2005 - březen 2006)

Scénář
Brian Wood
Art
Riccardo Burchielli, Brian Wood
Barvy
Jeromy Cox
Obálka
Brian Wood
Lettering
Nikola Žogliková
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Viktor Janiš
Žánry
akční, thriller, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7381-656-8 (BBart s.r.o.)
978-80-7381-656-8 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
410 g
Stran
128
Cena
399 Kč
Originál
DMZ #01: On the Ground (Vertigo (DC Comics), 2006)
  • davefa
    davefa7.3.2021 21:55DMZ #01: Válečná zóna
    Tahle série mě tedy opravdu bavila úplně celá. Kresba skvělá, příběh napínavý, člověk hltá a čeká jak se budu vyvíjet dál.
  • faster86
    faster8611.8.2018 01:02DMZ #01: Válečná zóna
    Prvni půlka je rychlá seznamovačka prvnich dnů druhá je posunuta o nějaký měsíc dopředu, to už se Matt lehce zabydlel. Ne tu super "střih" takže je to strašně vtahující. Kresba tomu perfektně sedí.
  • perak
    perak31.5.2018 19:53DMZ #01: Válečná zóna
    Slušný rozjezd série. Párkrát jsem se nad něčím pozastavil, ale mnohdy autor na následujících stránkách přišel s určitým ne nelogickým vysvětlením. Nakonec snad i věřím, že by to takto nějak přibližně mohlo v reálu zafungovat. Takže nakonec autorovi vytýkám snad jen příliš rychlou přeměnu hlavního hrdiny z unuděného zelenáče v uvědomělou postavu, která nemá moc problémů se pohybovat ve zcela cizím prostředí. Kresba mi zpočátku vadila, ale zvyknul jsme si na ni v případě vykreslení prostředí, města, bojů, budov. Nezvyknul jsme si moc na kresbu postav, například Zee se opravdu nepovedla. Za výbornou linku, která se zřejmě bude proplétat celou sérií, považuji otázku hodnověrnosti médií, jejich způsobu vykreslování válečných konfliktů (vlastně jakýchkoliv událostí), vytváření umělých realit.
  • karl173
    karl173 mecenáš22.5.2018 20:29DMZ #01: Válečná zóna
    DMZ začíná dobře. Podařilo se čtenáře celkem rychle uvést do dění a způsobu života v 2. občanské válce. Wood a jeho styl psaní mi sedl a po chvilce jsem se do toho dobře začetl. Podobně na tom je i kresba kde mi po několika stránkách začala dobře pasovat k ději. Trochu mi to v tomhle připomnělo Skalpy kdy na první pohled celkem nehezká kresba, ale detailně zachycující zmar a depresivní místa, perfektně padla do oka. Jedinou slabinou této knihy je zatím příběh, který je jen lehce načatý a teprve by se měl rozjet. Jako úvod do válečné zóny se to ale povedlo. 80%
  • MickeyStuma
    MickeyStuma21.1.2018 14:35DMZ #01: Válečná zóna
    Druhá občanská válka v USA. Už ten námět přitahuje a s tím spojená zvědavost, co konkrétně bude pojednávat. Autor si vzal na paškál jako hlavní postavu novináře, což asi byla ta nejjednodušší možnost. Takový člověk v rámci svého povolání prožije vskutku ledasco. Kresba trochu táhne k mainstreamu a drží se smyslu pro detail. Scénář je pevný a drží se živoucího chaotismu jak veřejného života, tak i politického myšlení. To ve spojení vytváří temný až děsivý obraz světa, z kterého už dnes má mnoho lidí obavy. Na komiks se však musí chvíli zvykat. Místy je děj příliš zkratkovitý a tak dějově trochu nepřehledný. Příběh postupně představuje různá místa komunit a skrytá nebezpečí. Je poukázáno na strasti, zoufalství a nebezpečí smrti každou minutou. První díl nezačíná špatně, ale přeci jen by mohla být o něco lepší plynulost.

  • louza
    louza20.3.2017 11:51DMZ #01: Válečná zóna
    Spojenými státy zmítá podivná občanská válka mezi tradičním pojetím "svobody" a těmi co si na svobodné hrají. Ostrov Manhattan se stává neutrální zónou DMZ, kde se obě strany střetávají. Majetní byli dávno evakuovaní a na ostrově zůstává jen těžce přežívající chudina v kleštích obou armád, která se jako jediná zdá skutečně svobodná, což se oběma bojujícím stranám poměrně zajídá. Ústřední hrdina fotograf a reportér Matty je vhozen do DMZ a v první knize se zatím jen seznamuje s prostředím. Potenciál zápletky je tu nicméně dobře patrný a i když se kniha prezentuje jako válečná, není to klasický válečný příběh jaké píše třeba Ennis. Wood se zaměřuje spíš na příběhy lidí v mezních situacích způsobené tlaky různých estabilišmentů. Děj je velmi hladký, autor neplácá a udržuje velmi příjemné tempo vyprávění. Čtivá kniha.
  • luky.kuky10
    luky.kuky103.7.2015 22:02DMZ #01: Válečná zóna
    Skvely scenar a kresba. Tenhle comics mi hodne sedl, je zabavny a po precteni mate chut vrhnout se na dalsi dil. Jen tak mimochodem, nikde jinde jsem nevidel tolikrat pouzity slovo ku*va:D
  • Fry
    Fry admin5.1.2014 11:01DMZ #01: Válečná zóna
    DMZ #01: Válečná zóna - Válka na Manhattanu začala už dávno ... Mladý novinář Matty je vyhozen v demilitarizované oblasti Manhattanu za účelem zaznamenávání událostí přímo v epicentru válečného dění. Denně je tak nucen riskovat svůj život, skrývat se před válečnými útoky a také si nacházet nové přátele, na které se tak nějak před začátkem války zapomnělo. Přesto, že se jedná teprve o úvod, stane se toho na poměry prvních knih jiných sérií docela dost, je nám nastíněn opravdu drsný svět a mě osobně to neskutečně baví ... Za mě 4*!
  • kaylin
    kaylin18.6.2013 16:47DMZ #01: Válečná zóna
    "DMZ: Válečná zóna" není žádným nadupaným akčním komiksem. Brian Wood je spíše člověk, který se zamýšlí nad tím, co by mohlo být, kdyby... Není to jen kritika Američanů, je to sociální kritika obecně. Co jsme schopni udělat pro to, abychom přežili? Jak daleko zajdeme? Zbavíme se všech hodnot, které nás společnost učí? Mají ty hodnoty vůbec nějaký smysl? Tenhle komiks donutí přemýšlet, navíc kresba, která je propojením Burchielliho a místy i Woodových vlastních panelů, je naprosto dokonalá pro vizi poměrně depresivního světa, vlastně jen jednoho města.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš20.5.2013 19:15DMZ #01: Válečná zóna
    Celkem fajn rozjed. Jestli to někdy uvidim ve frcu, nemám s tim problém. Jinak tady podle mě ale vycházejí daleko lepší věci...
  • tommybauch
    tommybauch6.2.2013 20:06DMZ #01: Válečná zóna
    Super námět, hezká kresba... :-)
  • choze
    choze26.1.2013 10:07DMZ #01: Válečná zóna
    Za jedinou slabinu bych označil nijak extra sympatický hlavní postavy. Jinak je to slušnej rozjezd série s vynikajícím námětem a kvalitní mainstreamovou kresbou.
  • Oompa Loompa
    Oompa Loompa3.1.2013 22:40DMZ #01: Válečná zóna
    Vyzkoušel jsem to, a bavilo mě to. Nepokakávám se z toho, ale s teplým úsměvem jsem to přečetl a rozhodně jsem se nenudil.
  • Kapis
    Kapis mecenáš1.10.2012 08:35DMZ #01: Válečná zóna
    Není to vůbec špatný rozjezd a celkem se mi to líbilo. Trochu jsem se jen musel smát, kde že je to bojiště umístěno - v návaznosti na všechny ty SF a katastrofické USA filmy, kdy se všechny invaze/katastrofy/dopady atd. dějí v centrech velkých amerických měst - ale musím dodat, že zde to dává smysl, tahle fronta nemohla být umístěna lépe. Přečetl jsem podruhé všechny 3.díly, než si dám čtyřku a pořád si nejsem zcela jist, na které "straně" p. Wood vlastně je, i když myslím, že na té správné;-) Nicméně, jak tady píše pode mnou m.z.stanko, jako společenská kritika je tento díl přece jenom málo úderný a naivní, i když už nadhazuje do placu některé běžné situace, způsobené lživou mediální manipulací, které známe ze současnosti. Pro příklad: šíření falešných zpráv o divoších, kteří jedí krysy na Manhatnu;-) kdy pak veřejnost nemá problém s tím, když se tam ti "divoši" kapku zasypou bombama. Pokud člověk sleduje trochu dění, je to stejná situace, kdy většina tupé americké populace bude fanaticky s máváním vlajky a pokřikem jůesej souhlasit s bombardováním těch "divochů" někde v Afghanistánu, Pakistánu, Jemenu, Lybii, Somálsku, Sýrii a vůbec kdekoli. I když už vlastně nikdo neví proč v tom Afghánistánu jsou, válka proti "terorismu" vedená teroristy je nelegitimní, ale to je přece jedno - je třeba ty divochy vybombardovat. V dalších dílech pak jde Wood dál a je to ještě poutavější. Pokud to někteří mladší či zadeklování čtenáři nebudou brát jen jako zajímavý komiks, ale taky jako aktuální kritiku, má tento počin opravdu smysl. Kresba se mi líbí, tyto tenké linky já prostě můžu, obálky a pasáže jsou pak vždy ještě o stupeň výše a kvalitně příběh dělí. Spokojenost. Takových skoro 90%.
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.2.2012 13:44DMZ #01: Válečná zóna
    Nemůžu říct, že by tento comics, podobně jako Y:Poslední z můžů, byl můj šálek čaje, ale je to čtivá záležitost.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko24.10.2011 11:08DMZ #01: Válečná zóna
    pravdou je, že mě bližší společenská kritkika
    musí obsahovat víc než jen stopové množství humoru
    (viď. transmetropolitan)
    nicméně dynamika příběhu a barvitost postav
    tuto absenci adekvátně vyvažuje.
    Ale jsme teprve na začátku
    přísnější soudy si nechám na pokračování
  • bboorreekk
    bboorreekk1.9.2011 21:15DMZ #01: Válečná zóna
    Přidávám se k hodnocení Hulika :
    "Nevěděl jsem co od tohoto kousku očekávat, páč jsem o něm neslyšel zhola nic. S o to větším nadšením jsem tenhle book zhltl a řadím ho do mého komiksového top ten. Kresba mi k příběhu dokonale sedí a příběh mě dokonale pohltil. Takže s maximálním hodnocením neváhám ani na minutku."

    A už se moc těším na druhou knihu, kterou jsem si dnes pořídil :-)
    Neváhejte a čtěte - opravdu to stojí za to :-)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.8.2011 14:11DMZ #01: Válečná zóna
    Paralela s Joe Saccem je zajímavá, taky se mi vybavila. jenže tohle není "real" , tohle je vlastně švanda. Spíš mi ten celý styl připomněl Parchanty (hlavně tu kresbu žeru), takže jsem se docela těšil. Tak dobré to není, ale nezklame to. Je tam pár věcí, co mi vadí - např. až podezřele rychlá psychologická proměna hlavního hrdiny z ňoumy v profíka a jeho permanentní debílkovské chování. Ale i tak se těším na dvojku, co mi leží teď doma.
  • mart.in
    mart.in mecenáš5.4.2011 14:45DMZ #01: Válečná zóna
    Zajímavý námět, fajn příběh, k tomu opravdu parádní kresba. Velká spokojenost.
  • spot
    spot4.8.2010 15:30DMZ #01: Válečná zóna
    Prvý book nesklamal, o to viac sa teším na ohlásené pokračovanie...
  • flipflop
    flipflop6.5.2010 16:38DMZ #01: Válečná zóna
    Na rozjezd to bylo moc dobrý a navnadilo mě to na pokračování. snad bude... Parádní barvy i kresba.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen25.3.2010 15:18DMZ #01: Válečná zóna
    Seznamovačka...uvidíme, co přinese další díl (pokud se ho dočkáme).
  • royan
    royan20.2.2010 13:00DMZ #01: Válečná zóna
    Zajímavý námět, dobře čtivé, jinak typický první rozjezdový díl serie, nic z čeho by si čtenář sednul na zadek. Předpokládám, že děj bude v dalších dílech gradovat.
  • Kabukiman
    Kabukiman19.2.2010 09:54DMZ #01: Válečná zóna
    Docela pohodovka. Bohužel jsem před DMZ akorát dočetl Goražde a Palestýnu. Jde v podstatě o velmi podobné komiksy a při čtení DMZ jsem se nemohl zbavit myšlenky,že Wood toho Joe Sacca zrovna taky dočetl a pak si pustil Útěk z L.A a N.Y. a bylo vymalováno. Nemusel jezdit do žádné války,prostě šoupnul novináře do toho filmu,at se tam prohání a posílá infa. Taky jsem každou chvilku čekal,kdy se na nějaké stránce mihne had Plisken:) Nečíst toho Sacca,tak bych hodnotil víc.
  • massilia
    massilia28.1.2010 14:00DMZ #01: Válečná zóna
    DMZ: takže tohle je ta občanská válka na Manhattanu? Trochu slabý čaj, když to třeba srovnáme s Goražde, při kterém člověku běhal mráz po zádech. Kresba je sice moc pěkná, ale příběh asi nestál za moc, když už si z něj dva týdny po přečtení nepamatuji ani ň.
  • KdG
    KdG27.1.2010 09:41DMZ #01: Válečná zóna
    Je to výborný, jak příběh, tak i kresba, která mě nejdřív lehce nesedla, ale pak jsem si zvyknul a musím uznat že se k příběhu hodí dobře.
  • vachudik007
    vachudik00710.1.2010 14:05DMZ #01: Válečná zóna
    Děj:Lineární zobrazení až s příliž rychlím závěrem.... :-(
    Kresba:90%
  • willis
    willis22.12.2009 13:03DMZ #01: Válečná zóna
    Vznik tohohle komiksu si představuju takhle: Brian Wood si jako malý kluk zamiloval film "Útěk z NY". Když byl v nejlepších letech rozhodl se, že udělá něco na ten způsob a uvidí co z toho vyleze. Hrdina v neznámém a potenciálně nebezpečném prostředí... tohle schéma je sice ohrané jako mých 200 nejoblíbenějších vinylů od Evy a Vaška, ale nějaká slušná atmosféra se z toho pořád vytřískat dá. Několik epizod na rozjezd, podpořených pěknými obálkami, slušnou a pro tenhle typ příběhu"správně" kolorovanou kresbou. Na Manhattanu je určitě ještě spousta míst kam nás autor zavede a i Snake Plisken by se v takovémhle světě cítil jako doma.
  • Hulik
    Hulik10.12.2009 23:16DMZ #01: Válečná zóna
    Nevěděl jsem co od tohoto kousku očekávat,páč jsem o něm neslyšel zhola nic.S o to větším nadšením jsem tenhle book zhltl a řadím ho do mého komiksového top ten.Kresba mi k příběhu dokonale sedí a příběh mě dokonale pohltil.Takže s maximálním hodnocením neváhám ani na minutku.
  • andywart
    andywart25.11.2009 19:43DMZ #01: Válečná zóna
    Pripájam sa k hodnoteniu. Fajn reálie. Akorát mi pripadali obyvatelia Manhattanu stále príliš priateľskí na to, že ide o vojnovú zónu. Autori v príbehu dali Američanom pocítiť to čo robia v Iraku či Afganistane
  • Dinik
    Dinik20.11.2009 19:43DMZ #01: Válečná zóna
    Skvělý scénář, skvělá kresba-dokonalá kombinace.
3362112
Četl/a (104)
2Hitman3, 2scha, 3DD!3, Alfray, Alikkk, alois13, ArmadOon, Balů103, batoo, bboorreekk, binnmode, calvin10, Cinema Ranger, cobe, ComicBookGuy, Const.ex, Craxx, crewni.konzerva, cyboy, daon, Darker, davefa, Deckard, Destiny666, Doncek4321, Doppelganger, Dzoglik, farnhajt, FilipNejdl , Final, flipflop, Fox01, Fry, Georgíno J., gumidekmedvidek, guseppe, hugosnowden, hypermlok, invape, Izmir Čupr, Jabba, Jak, James, jankie, jindroush, jiskra, Kaaos, kallenved, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Keenkeen, Keno, kinak, Kocour, Kubix, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, Lord Baltimore, luky.kuky10, marek zigmund stanko, mart.in, Martinb, Matthew, MickeyStuma, MonsterGyre, monty.cl, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Noci, oleav, Oompa Loompa, Paldini, pearlxjam, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , Plechy, punisher, radimisko, RaptoR, Rezet, rooty, RudyRod, SASAN_KING, Schramm, seneke, Shpeckk, SteveCZ, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, Troyoun, trudoš, Velkej šéf, Wasps, Zbysek2410, zlejzmrd
(248)
2scha, 7eleven, adam.ra, afri, Ajit, Alfi, Alfray, Alfred, alois13, amazing_k, andywart, ArmadOon, arsan, Azalin, Azbest, AZTeck, BadBoy, Balů103, batoo, bboorreekk, beanek, BeeSee, Behemoth, Beng.D, binnmode, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, Blair, bmc75, Bob, bob-premky, bobo666_2005, Borg3po, Braindead, Bubsy, Calvin Klein, calvin10, camper, Cassidy, cobe, ComicBookGuy, Const.ex, Corvus, CP, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, daon, Darker, DAxik, deadpool, Deckard, Destiny666, Devilek, devyb, disclose, discovery, Doncek4321, doophy, Doppelganger, dracula, Drakeus, dvoracekpetr1, Dzoglik, Einstain666 , Erich, eseona, EvilvsGod, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, FilipNejdl , filosh, Final, flipflop, flynander, Fox01, Fr3d_K, Fréza, Fry, Georgíno J., Goeger-Devil007, goldschmidchen, goodspeed, Grebenda, grinder, gumidekmedvidek, guseppe, Hades, Hamichal, Hartmann , hawkzn, Hebled, hedgehog, herbert, holubdema, horaczhlinska, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Iggy Pop, invape, Izmir Čupr, J.T.honza, Jabba, Jak, James, james dixon, jankie, jendavondra, Jestrab2, jiskra, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kapis, Kazumaki, KdG, Keenkeen, kendor007, Keno, kinak, KINIMODUS, Kocour, koniklec, Kuba10, kubanec13, Kubix, kucik, Lachvos, lacoste, Leland, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, LuckyLjuk, luky.kuky10, maara, markic, Martin Buchal, Martinb, Marvin, Matthew, mcleek, merhyx, MickeyStuma, mikina, mikki.maser, Mitak, MonsterGyre, monty.cl, moris.cz, MP, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, mttra, mywiel, namdnas, NecRoman, Netorack, netvor, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, Olesh, Oompa Loompa, OwerLord, Paldini, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, Pepares, Petr, Petrisko911 , Plechy, POLAKST, Poseidon1978, ppilch, Premek, punisher, radimisko, Radkos, RainDamage, RaptoR, Remi LeBo, Ricarderon, rooty, rorymac, RudyRod, Saiffer, Salien, SantinoV, Saran, SASAN_KING, sawtooth, Schramm, Shpeckk, Sick666, skepsi, Skot, sleepless, SpiderJerusalem, spot, StanleyHu, stanleystar, suricattaontheway, tacmud, timek, tomasko33, tomastrejbal, Tombal, tommybauch, TommyBOYER, tomned, Tony TwoDee, Trevelyan, Troyoun, trudoš, tulipstros, Valis, vallyslayer, Vcelka_Maja, Velkej šéf, Viking, Vítek, vranakx, Wasps, Wiruss, wittos, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, Zíďas, zlejzmrd
Chce (12)
besikv, Blacklarch, delsemela, DevCageR, fusnix, isildur heir, jakouback, mára, Odal , Ronik, tkorvas, Zod
Shání (1)
Al0f0k
Nabízí (7)
Fox01, Grynca, hedgehog, Librarian, Mistak, Niaz, raimi