Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Detektiv Richard Fell byl odstrčený do rozpadajícího se města, které pod poetickým názvem Snowtown skrývá hnijící smetiště lidských neřestí. Má začít znova od začátku, ve městě, ve kterém je zlo a šílenství všudypřítomné a nic nedává smysl. Na takovém místě se může Fell držet jediné základní pravdy...
Každý něco skrývá.
Dokonce i on sám.

Scénář
Warren Ellis
Art
Ben Templesmith
Obálka
Ben Templesmith
Překlad
Darek Šmíd
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
detektivka, noir, thriller
ISBN/ISSN
978-80-87033-62-8 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
400 g
Stran
148
Cena
389 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.5.2021 21:56Fell #1 - Kruté město
    Hmm, tak ne. Nakonec to nezapadlo. Snaha byla, ale prostě mě to ve finále nechalo chladným a snad jediné co mě bavilo byla kresba. Warrena Ellise zkouším dlouho a prostě ne a ne. Neklikne to.
  • Palebras
    Palebras27.10.2020 10:11Fell #1 - Kruté město
    Na Fell - Kruté město jsem narazil zcela náhodně a fakt, že je k sehnání i po deseti letech a scénáristou je Warren Ellis mě přesvědčil. A absolutně nelituji. Jedná se o perfektní noir thriller z hnusem a špínou prolezlého městečka, kde nedávají dobrou noc lišky ale vrahové, feťáci a všemožná i nemožná havěť. Už hned první případ detektiva Richarda Fella je zcela neotřelý a perfektně zpracovaný. Vlastně celá kniha se skládá z několika případů, každý je něčím zvláštní a rozdílný, ať už je to vyslýchání podezřelého v ,,akváriu´´ či bombový atentát v kabince obchoďáku. Myslím, že zde si vybere opravdu každý. Ellis skvěle scénáristicky vystihl všechnu tu depresi, bolest, žal a bezmoc, ruku v ruce s Templesmithem, který svou kresbou vše podtrhuje i když se může zdát jeho kresba odfláklá až odpudivá, tak opak je pravdou a k tématu Krutého města sedí dokonale. Jedinou výtkou k jinak skvělému Fellu mám, že Ellis se k pokračování nedostal a kdo ví jestli se někdy vůbec dostane, tudíž některé nastíněné věci zůstaly nedořešeny a snaha o začátku něco budovat vychází tak nějak do ztracena. Určitě ale i tento jediný díl stojí za přečtení, protože se jedná o kvalitně zpracovanou thrillerovou noir detektivku, kterých u nás moc nenajdeme.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.1.2020 21:58Fell #1 - Kruté město
    K tomuhle komiksu jsem se dostal přes zvrácenýho úchyláka Templšmita, jehož hnusostyl jsem prvně spatřil v Silent Hill komiksu a byl to nejlepší, co mohlo sajlnt hil potkat. 30 dní dlouhá noc jsem od něj zatím ještě neviděl, ale věřím, že se na daný komiks taktéž hodí. Když jsem četl Fell, tak jsem byl prakticky hned pohlcen stylem vyprávění, drsnou atmosférou, syrovostí, hnusem snoutaunu a jeho obyvatel. Co sešit, to jeden případ, druhý případ si mě získal naprosto a já byl rozhodlý dát 5* bez rozmyšlení, bohužel jsem musel přestat číst, abych pak dočetl zbylých 6 případů druhý den, a to už se moje vnitřní pohlcení humusem vytratilo. Kresba/malba Templšmita (tak mu prostě říkám) je hnusná až je krásná, což jsem psal již u sajlnthilu a též shodou okolnosti u jiného kreslíře (spajdy 09 - padlé město), ale Templšmit je prostě stylovej, ty hnusný ruce a prsty vedou nejvíc :D on se na podobný příběhy vyloženě hodí (mohl by zkusit nakreslit sin city nějakou povídku ;) btw. Fell nad sin city vítězí ;) ), dalo by se říct, že celý komiks je originální jak příběhem, tak kresbou a je to prostě luxus. Další pokračování zřejmě tedy nebude, ještě existuje 9.díl, který přečtu v brzké době anglicky. Nejlepší postava v knize: hororová jeptiška trasvestit ;)
  • PKD
    PKD29.12.2018 11:26Fell #1 - Kruté město
    Perfektní. Templesmithe žeru už od Silent Hillu a Ellis je rozhodně jeden z top scénáristů,to bezpochyby. Jen crew opět nezklamala,co se týče týče faktu,že za ty jejich nehorázné ceny (když to samé by bbart měl o kilo levnější! a hl.lépe slepené a svázané),se vám to už při prvním čtení,začne rozpadati od konce (v podstatě celá 8.kap.vypadla) na prvočinitele. Hl.aby Pavlovský a spol.měli prachy na to ježdění po amerických comic conech. Bravo! Ne,fakt to nešlo udělati ve tvrdé vazbě,že???? Já bych si klidně připlatil. Zlaté comics centrum. To jsou sice zloději na kvadrát a změnšují formát,ale aspoň mají kvalitní tvrdou vazbu. Sic! P.s.jen doufám,že 2.kniha bude ještě za mého života.:) A vydá ji někdo jiný.
  • karl173
    karl173 mecenáš15.12.2018 11:27Fell #1 - Kruté město
    Fell je zajímavá série, která rozhodně má slušný potenciál. Umí navodit tu správnou atmosféru a Ellis umí napsat velmi dobré dialogy. Jenže pro mě byl problém, že nemá žádný delší příběh, všechno to jsou jen takové krátké povídky, které jsou víceméně stále ve stejném stylu a celkový děj se nikam moc neposune. A vzhledem k tomu, že už je zcela jasné, že tuhle sérii Ellis poslal k ledu, tak je tahle kniha jen slušným rozjezdem. Zároveň kresba byla pro mě na hraně. Sice dokázala dobře vykreslit ten hnus ve kterém se tohle celé odehrává, ale zároveň jsem si musel zvykat na její styl, jak vypadají postavy a nebo akčnější pasáže. Rozhodně se jedná o dobré čtivo, ale mě tu zkrátka ještě něco chybělo. 75%
  • perak
    perak13.8.2018 21:58Fell #1 - Kruté město
    Tato knížka mne chytila hned na první stránce a nepustila, dokud jsem nedočetl. Jediné, co jí mohu vytknout je to, že je tak krátká a že nemá pokračování. Od začátku skvělá hutná a temná atmosféra Snowtownu - města bez naděje, do něhož přes most, cestou, z níž není cesty zpět, přijde Richard Fell, aby tomuto městu (či spíše některým jejím obyvatelům) alespoň nějakou malou naději dal. Svým osobitým způsobem řeší případy, kdy občas účel světí prostředky, ale zde nelze vždy hrát podle pravidel. Možná trochu škoda malého rozsahu, díky němuž přece jen jsou případy vyřešeny zkratkovitě, na druhou stranu alespoň vyprávění neztrácí tempo. Vše je dokresleno svéráznými postavičkami, které skvěle hlavnímu hrdinovi v jednotlivých příbězích sekundují, jako např. odpudivá jeptiška, svačící ohledávač mrtvol, atentátník v převlékací kabince. Kresba na první pohled nezajímavá, ale při čtění jsem si říkal, že výborně doplňuje tento typ příběhů a nyní si k tom jinou jen těžko představuji. Tuto knihu jsem si opravdu užil:).
  • Destiny666
    Destiny6665.8.2018 11:58Fell #1 - Kruté město
    Jak to že tohle už dávno není beznadějně vyprodané??? Jedna z nejlepších věcí co jsem kdy četl 120%
  • james89
    james8918.6.2018 20:02Fell #1 - Kruté město
    Zajímavé krátké povídky, kde mi případy občas přišly moc snadno vyřešený, ale to ničemu nevadí. Líbila se mi i temná atmosféra. Hlavnímu hrdinovi bych možná dal jinej vzhled, ale celkově se mi kniha líbila a uvítal bych další díl :-)
  • autokineton
    autokineton26.4.2018 17:57Fell #1 - Kruté město
    Parádní Ellis, temné, drsné výživné :-) 90% a doufám, že se dočkáme pokračování....
  • luky.kuky10
    luky.kuky107.2.2017 15:11Fell #1 - Kruté město
    Naprostá bomba! Vždycky, když se dostanu k nějakému komiksu, ke kterému se mi ze začátku moc nechce, tak mě ve většině případů překvapí. Tak se stalo i u Fell: Kruté město. Atmosféra, příběhy, hlavní hrdina - detektiv a vedlejší postavy jsou prostě dokonalé! Celé zabaleno v lahůdkové kresbě podtrhující atmosféru celé knihy. Doufám, že se někdy dočkáme dalšího pokračování.
  • Fimi
    Fimi mecenáš5.2.2017 20:45Fell #1 - Kruté město
    tak takovou depku jsem fakt nečekal, dekadence jak se patří, hnus a dezolát na každém kroku. To by mě zajímalo, jak na tohle Ellis přišel...doufám, že tu druhou knihu co nejdříve napíše
  • Norri
    Norri mecenáš31.1.2016 13:35Fell #1 - Kruté město
    Lehké zklamání. Kresba je šílená, ale dá se na ni zvyknout. Případy jsou dostatečně šílené, ale jejich řešení je příliš rychlé. Kolikrát se o detektivní práci nedá ani mluvit. Má mrtvolu, promluví si o ní s přítelkyní a najednou má nápad a jde téměř najisto. Na druhou stranu se to četlo dobře.
  • bloodheco
    bloodheco9.10.2015 10:23Fell #1 - Kruté město
    Uzasny spinavy drsny nekompromisny komiks. jednotlive pribehy su pisane jednoduchym stylom a zanechavaju pri citani pocit mrazenia na chrbte. Kresba je specificka a bez tejto kresby by nebol komiks tym cim je temnou zumpou s atmosferou votrelca.
  • koudy
    koudy mecenáš12.3.2015 13:05Fell #1 - Kruté město
    Výborně drsné a drsně výborné.
    Seznámíte se s městem, ve kterém by pravděpodobně nechtěl bydlet nikdo z nás, ale výlet s detektivem Fellem je opravdu zážitek.
    Určitě ne zážitek, který byste chtěli zažít na vlastní kůži, ale přesto zážitek, kterým si musíte projít!
    Ke kresbě - musím říct, že ze začátku jsem s tím bojoval, ale když se ponoříte do příběhu, v podstatě to je ten nejlepší způsob jak tenhle hnus vykreslit v pravých barvách.

    Jediné co tomu můžu vytknout je, že to nemá pokračování!
  • Bubsy
    Bubsy16.11.2014 15:23Fell #1 - Kruté město
    Mám Warrena Ellise rád. Tady jsem si jen potvrdil, že s ním snad nejde šlápnout vedle. Tahle temná kriminální jednohubka skvěle funguje. Kresbu Bena Templesmithe jsem nikdy moc nemusel. V tomto případě, ale skvěle dotváří bezútěšnou atmosféru města. Docela mě zamrzelo, že Ellis nenapsal ještě další díly.
  • mrkirby
    mrkirby11.8.2014 10:15Fell #1 - Kruté město
    Naprostá lahůdka. Šichta v tomhle městě je jedna velká noční můra, ve které přežijí jen ti nejsilnější. A pro mě to byl jeden velký zážitkový orgasmus. Stylové příběhy kterým nechybí překvapení a ještě stylovější kresba. To by byl seriál!
  • sedw
    sedw15.7.2014 20:30Fell #1 - Kruté město
    Úžasná věc. Každý příběh měl něco, co mě bavilo, každý byl originální a každý měl naprosto skvělou atmosféru. Téměř dokonalý scénář je pak podtržen fascinující kresbou Bena Templesmitha, která k tomuto dílu sedla naprosto dokonale. Pevně doufám, že Ellis s Templesmithem dokončí tuto sérii, protože ač příběhy fungují výborně i samostatně, po dočtení zůstane spousta nezodpovězených otázek. Avšak i kdyby již nikdy neměly další díly vyjít, rozhodně tento komiks doporučuji, nebudete litovat.
  • faster86
    faster8623.5.2014 01:36Fell #1 - Kruté město
    Furt jsem nevěděl jestli jako koupit nebo jako nekoupit a ...... Prostě: ty vole, to je dobrý.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš10.1.2014 12:08Fell #1 - Kruté město
    Neříkám, že potřebuju nějakou realistickou, řekněme tradiční kresbu, ale Templesmith mi čistě subjektivně nesedí. Je to atmosférické, skvěle kolorované, ale kresbu zkrátka nějak nedávám. Možní i díky dobrému scénáři se mi však toto setkání (po Silent Hillu a 30 dní dlouhá noc) zatím pozdávalo nejvíc. Komiksu v mých očích také dost neprospělo místní abnormálně vysoké hodnocení, což byl konečně i důvod ke koupi a samozřejmě očekávání byla vysoká. Nesplnila se, ale rozhodně koupě nelituju, velmi slušná temná krimoška.
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 23:31Fell #1 - Kruté město
    Spider Jerusalem promine, ale tohle je Ellisovo opus magnum. Kresba asi nesedne každému, ale atmosféru vytváří excelentně a dojem by bez ní byl poloviční. Fell je jednoznačně jedním z klenotů mé sbírky.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.5.2013 17:27Fell #1 - Kruté město
    Je to kresba, která dává i jinak velmi zajímavému příběh tu "pravou šťávu". Jakoby vykreslení postav celý komiks zjemňovalo až posouvalo - ruku v ruce se scénářem - kamsi k nadsázce, na druhé straně je to opět kresba, tentokrát barvy, pozadí, které tomu všemu - opět v souladu se scénářem - dává úplně jiný rozměr, až děsivou atmosféru... moc pěkné příběhy.

    Celkový dojem: 90%
  • kaylin
    kaylin16.5.2013 08:17Fell #1 - Kruté město
    Warren Ellis je zde ve vrcholné formě a myslím, že ohromí i kresba Bena Templesmithe, který je v tomto komiksu mnohem umírněnější než obvykle, mnohem realističtější a méně rozmáchlý. Warren s Benem Templesmithem předvádí jednu z nejlepších kooperací poslední doby. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/66-fell-krute-mesto-90-devaty-dil-80.html
  • Josh
    Josh27.3.2013 01:11Fell #1 - Kruté město
    Co dodat... věřim, že výtky směrem ke kresbě snad ani nikdo nemohl brát vážně... právě ona tomu všemu dodává tu pochmurnost, tu správnou atmosféru, která je potřebná a ve který Fell o to víc vyniká.

    Vůbec jsem nečekal, že to bude tak příjemnej, civilní chlápek. Žádnej superponurej detektiv, kterej se upíjí k smrti a doprovází děj tvrďáckym voice-overem. Pomáhá ostatním, protože je to správný a dělá to rád, ať už zachraňuje šílenýho sebevraha nebo malou holčičku. Zároveň to při tý snaze často sám dost schytá, každou chvíli ho někdo pobodá nebo jinak zmrzačí:)) Nutno podotknout, že s vrácením úderu nikdy neváhá. Podle mě mu nelze nefandit.

    Jinak knížku samotnou jsem spíš vnímal jako sbírku povídek, zvolna se proplétajících. A směrem do budoucna neztrácim naději, protože tam zbejvá ještě tolik nevyřčenejch odpovědí, tolik náznaků a příslibů, že snad Ellis neni taková svině, aby nedopsal pokračování:))

    PS: Zfilmovat s Danielem Craigem nebo Bradleym Cooperem v hlavní roli!
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš18.1.2013 08:10Fell #1 - Kruté město
    Asi by se k tomu hodil nejvíc přídavek "originální". I když jak se to vezme, že jo. Hlavní hrdina je poslán do zaflusaného města plného úchylů, magorů, sebevražedných atentátníků, hovad co vám nastrkají hřebíky do bananů (chybí už jen žiletky na vodní skluzavce) a dalších pokřivených individuí. Zákon tu skoro nikomu nic neříká a být tu nějaký superhero, mohl by být opravdu pánem města .o) Kresbu Bena Templesmitha miluju. Je to správně úchylný a k noirový detektivce z města kde snad neni ani světlo si nedokážu představit lepší kresbu, ale jasně, někomu se z toho může chtít zvracet. Věc názoru.
    Fell je sympatická postava, to samé kambodžanka Mayko. Další díly zřejmě Warren nenapíše (i když kdo ví, že jo) a tak aspoň díky za tohle!
  • Crazyliquid
    Crazyliquid16.10.2012 22:55Fell #1 - Kruté město
    Kresba je parádní, kdo se má furt dívat na ty sterilní anatomicky přesný figurky, říkající to samý pořád dokola, tohle má pořádnej výraz, (kerej teda nemusí někomu sedět, ok). A nakonec je to stejně vlastně spíš malba, linky jsou doplňující, důležitá je kolorizace tón v tónu, kde hlavní roli hrajou světelný momenty a občasnej vpád jiný barvy, s příběhem to dohromady dává dokonale svírající tíživou atmo. Souhlas s Kapisem (možná až na ty ultradivusoviny). Baví mě, že kapitolky nemají slovní, jen další, představy vyvolávájící tajemnej obrázkovej nástin a pak to hravý cedulkování. Zápletky origoš, doporučuju, a smutním, že není další díl. Jeptiška mi bude ještě nějakou dobu strašit v hlavě†...
  • rooty
    rooty28.3.2012 00:35Fell #1 - Kruté město
    Už jen pro tu atmosféru musím dát plnou palbu, scéna v márnici,tuším hned v první povídce, mě rozsekala.
    Hlavní postava je sympaťák a snad jediný normální člověk ve Snowtownu a už jenom proto, kde pracuje..mu všichni musí fandit. Kresba..malba..či co to @#$%^ je.. mi fakt sedla. Poslední stránka s pohledem na hlavní město při svítání mě v očekávání věci příštích nadchnulo.

    Ale další díly dle infa nebudou .... No co, stejně by si to neudrželo kvalitu a jestli jo,tak už se to stejně nedozvíme. :)
  • mart.in
    mart.in mecenáš24.9.2011 19:32Fell #1 - Kruté město
    Atmosféra jako prase, občas hodně vtipné, kresba po zkušenosti s 30 dní dlouhá noc velmi příjemným překvapením (právě kvůli templesmithovi sem dlouho váhal jestli koupit nebo ne, až komentáře tady mě přesvědčily - takže dík). Parádní dílo, chci víc!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.7.2011 15:51Fell #1 - Kruté město
    Richard Fell, malý muž ve vyhnanství, v městě plném strachu, hnusu a psychopatických jeptišek. Krátké a úderné kapitoly ze života schopného detektiva, který se za vyřešením vražd žene s razancí pitbula, jsou doprovázeny atmosférickou kresbou, vyvolávající všudypřítomnou tíseň. Vylidněné noční ulice, prázdný bar, výslechové místnosti, Templesmith má atmosféru noir v krvi. Baví mě ta zkratkovitost, je obdivuhodné na jak malé ploše je možné vystihnout zvrácený případ, jeho vyšetřování a nic při tom nezanedbat. Poslední kapitola s prezentací fotografií je naprosto výtečná. Potěší také Ellisovy choré postavičky - slizký doktor z márnice, zvrácená jeptiška (detail se zmrzlinou mě totálně urval), Fellův pomatený nadřízený nebo zhrzená sekretářka z policejního oddělení. Za oko mě trošku tahají celkem velké mezery mezi jednotlivými komiksovými políčky (možná by tomu pomohlo spíše černé pozadí nebo menší formát). Každopádně objednávám devátý sešit a posílám Ellisovi výhružný mail, ve kterém mu osvětlím příměr o Baťových cvičkách.
  • matrosh
    matrosh17.12.2010 14:56Fell #1 - Kruté město
    jasný comics roku. krutý, sarkastický, inteligentní a velice působivý.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš19.8.2010 15:52Fell #1 - Kruté město
    A ako tu už napísali predomnou. Tá atmosféra (ktorú som v takej hutnej a špecifickej forme ešte nezažil) je dosiahnutá perfektným splynutím kresby a príbehov (a hlavnej postavy) v jeden skvelo fungujúci celok.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš19.8.2010 15:48Fell #1 - Kruté město
    Dokonalá chladná atmosféra. Inteligentné pointy. Chytlavá hlavná postava, ktorá prináša trochu nádeje a logiky do sveta hnusu a chaosu. Čo viac si priať.
  • Woffce
    Woffce16.8.2010 15:10Fell #1 - Kruté město
    Co dodat po Kapisovi...? Ta dráždivě temná atmosféra, docílená nevídanou kompaktností kresby a scénářů jednotlivých příběhů, je prostě neodolatelná -a zároveň těžce návyková (bohužel - ano, andre, bohužel).
  • andre
    andre mecenáš23.7.2010 13:47Fell #1 - Kruté město
    "Bohužel" to dělá chuť na další díly:( .... Čtivé a ztvárnění dotváří atmosféru.
  • flipflop
    flipflop6.5.2010 18:22Fell #1 - Kruté město
    Úžasně temná atmosféra, parádní kresba i děj.
  • andywart
    andywart13.3.2010 08:43Fell #1 - Kruté město
    Príbeh a kresba k sebe výborne ladia...snáď lepšie než keby išlo o vyložene realistickú kresbu.
  • royan
    royan2.3.2010 12:05Fell #1 - Kruté město
    Zajímavý námět. Příběhy mi ale přišly příliš krátké, uvítal bych jednotlivé příběhy na více stránek aby zápletka nebyla tak rychle vyřešená. Jinak spokojenost.
  • willis
    willis26.2.2010 13:33Fell #1 - Kruté město
    Naposled jsem Templesmitha měl možnost vidět v 30 dní dlouhé noci a je vidět v kresbě posun, už začínám rozeznávat i jednotlivá pohlaví :). Jinak temná a beznadějná atmosféra "problémového" města funguje moc pěkně a takový. Jednotlivé epizodky jsou jenom 16-ti stránkové, takže v některých se jde až příliš rychle na věc a není moc času na nějaké pečlivější vykreslení příběhu. Občas by se hodilo klasických 24 stránek, hlavní hrdina by se pak nemusel tolik spoléhat na štěstí nebo náhodu. Jinak se ale přidávám ke chvále.
  • yojimbo
    yojimbo23.2.2010 15:28Fell #1 - Kruté město
    Komiks, který bohatě splnil má očekávání. Skvělé spojení scénáře a kresby, atmosférou připomínající Arkham Asylum.
  • Pafnuc
    Pafnuc18.2.2010 21:36Fell #1 - Kruté město
    Příjemně překvapilo.
  • massilia
    massilia28.1.2010 13:55Fell #1 - Kruté město
    Warren Ellisi, četl jsem všechny díly Hellblazera, které jsi napsal, a ty byly moc dobré. Tušil jsem proto, že jsi talentovaný hoch, ale, že jsi génius, jsem poznal, až když jsem si přečetl Fell. To, že jsi si vzal k ruce Bena Templesmitha, byl moc dobrý tah. Klape vám to spolu báječně. Stačí vám málo, abyste vykouzlili ponurou atmosféru, umíte perfektně zhustit a vypointovat krátký kriminální příběh, a ještě schováte mezi řádky něco, co pak čtenáři vrtá hlavou. Že by nějaké poselství nebo něco takového? Člověk pak nemusí ani chvíli přemýšlet nad tím, co byl nejlepší překladový komiks roku 2009. Díky.
  • vachudik007
    vachudik0071.1.2010 16:43Fell #1 - Kruté město
    Exceletní kresba Bena Templesmitha,která se hodí na 8 příběhů tohoto žánru.Dějová linie scénáře Warrena Ellise mohla být trochu tvrdší,ale budiš i tak je to celkem dobré.Jediný slabší článek této detektivní serie je rozvržení obrázků,které jsou velikostí téměř stejné a není tam akčnější rozvržení děje....
  • andywart
    andywart18.12.2009 12:09Fell #1 - Kruté město
    Zo začiatku som mal z kresby zmiešané pocity, ale keď som videl obsah, tak ma to celkom nadchlo. Karikatúrny prejav s nedopovedaným či neistým rukopisom je zámerný a dodáva príbehu snovú atmosféru. Farby sú tiež veľmi dobre a citlivo vybrané. Prirovnávať to k prejavu decka s obrnou je prehnané , jedine ak by to decko bolo génius...
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.12.2009 09:56Fell #1 - Kruté město
    Tak za prvé: Ogre, vyliskej se;-) Neber to špatně, jestli se někomu kresba/malba líbí nebo ne, je čistě subjektivní záležitost, tys to prolistoval a myslíš, že by to nakreslila polodementní křivičná prasoopice se skleněným okem - OK, já si to nemyslím. Házet ti do tváře věty typu "ukaž co umíš nakreslit ty, když někoho odsuzuješ jako neumětela" apod. tu nebudu - beru, že tvé chápaní estetična je jiné než moje, ale něco podobného napsat by si zasloužilo dejme tomu toto: http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=1384 nebo jiné ultradivusoviny. To jen k tomu tvému rychlému zatracení, které jako první komentář by mohlo leckoho odradit - pokud jsi to pořádně v ruce neměl, možná je lepší si takové výkřiky odpustit. I když i na to máš právo a už stačí moralizování, babrám se v tom nějak dlouho, když chcu vlastně psát o svém včrejším zážitku nad Fellem. Oproti tobě jsem s grafickou stránkou komiksu nadšený. Schválně píšu grafickou stránkou, protože si nejsem jistý, zda-li je to kresba, malba a jestli tam nejsou nějaké fotokoláže a dozajista to je ještě projeté kompem. Je to prostě výtvárná orgasmusiáda, kterou překoná možná jen pořádné číslo s dogou;-) Akce jsou nádherně rozmázle dynamické, krev, hnus a maras je zobrazen taky v plné palbě. Světelné efekty přímo fantazie! Lidi jsou ztvárněni pokřiveně, jak je stoka nejnižších lidských představitelných zvráceností "za mostem" všechny semlela. Nejlépe je to vidět na jejich prstech, přesně to náhrává obscénní atmosféře Snowtownu, plné úchylných a temných tajemství. Myslel jsem, že Sin City nic nemůže překonat, ale Ellisovi se to atmosféricky povedlo. Příběh letí jak namydlený blesk nebo spíš jako svištící trubka a sebral mě od prvního okýnka až po poslední panel. Trochu mě sere, že je Fell takový superpolda a každý sešit vyřeší jeden případ (a nejsou to ledajaké případy, jak trefně píše Dinik, tady by se asi metrošampón Simír, i když je jeho tempo vražedné, nechytal) - ale možná, že právě proto to má takový spád. A celé je to k tomu neskutečně zábavné. Prostě takový nářez jsem ani nečekal. Jsem nadšen a věřím, Zacku, že se tvá předpověď nevyplní a snad Ellis ještě někdy vypotí pár veselých kreslených příběhů pro děti z tohoto bezstarostného ráje na zemi.

    Co mě trochu sralo byl překlad D. Šmída. Kdybych neviděl kus free originálu na netu...překládat Devil cop jako "fízl rohatej" UFFF, to je hrůzoděs a to jsem takhle porovnával jen pár prvních stránek. Radši možná nevidět, naštěstí to nemohlo přebít perfektní zážitek, který Ellis s Templesmithem přichystali.
  • Hulik
    Hulik10.12.2009 23:08Fell #1 - Kruté město
    Tohle mě chytlo hodně,jinde se mi Templesmithova kresba moc nelíbí(Sillent Hill,30 dní dlouhá noc),ale tady atmosféricky perfektně sedne.Scénář od Ellise taky výborný a když se přidají nadupané hlášky(to je jako kdyby Angelina Jolie chodila s hovězím dobytkem).Tak musím dát zasloužených sto procent.No a nezbyde mi než se těšit na další příběhy z tohohle malebného městečka:-).
  • The Genius
    The Genius8.12.2009 21:02Fell #1 - Kruté město
    Pro mě je Fell zatím 100% největším překvapením roku. Jednoduše proto, že mi po dlouhé době sedl jako málo co. Ellis ukazuje, že opravdu umí napsat krátké povídky, které míří přímo na cíl, a současně budovat malý vnitřní svět ponurého města s detektivem Fellem uvnitř. A buduje ho tak dobře, že má člověk opravdu právo být naštvaný, pokud tahle série nebude pokračovat. Co se týče Templesmithovi kresby, IMHO si o ní můžeme myslet cokoli chceme, ale jedno jí opravdu upřít nemůžeme - atmosféričnost. Líbila se mi jak v 30 days of night, tak v Silent Hillu, ale troufám si říct, že do tohoto booku sedla nejvíc.
  • Zack
    Zack admin23.11.2009 11:49Fell #1 - Kruté město
    Zadny dalsi dil neni a nejspis nikdy nebude. Typicka Ellisovka :)
  • Dinik
    Dinik20.11.2009 19:48Fell #1 - Kruté město
    Fell mě dostal. Výborné pochmurné příběhy. Detektiv Fell exceluje v policejním revíru ve kterém by Wolf, borci z kriminálky Miami ba dokonce i komisař Rex zoufalstvím okamžitě spáchali sebevraždu. Templesmithova kresba k tomu parádně pasuje. Už chci další díl.
  • erik
    erik12.11.2009 13:58Fell #1 - Kruté město
    Aj ja patrím k tým, ktorí pri vyslovení mena Templesmith nostalgicky spomínajú na výtvarnú výchovu na prvom stupni ZŠ. Napriek zjavnej nechuti som si Fell kúpil, pretože mám detektívky rád.

    Úprimne povedané, je to bomba. Bezútešná, znepokojivá, mŕtvolná (doslova). Nie je to detektívny triler, skôr interpersonálna sonda do hlbín ľudskej podstaty, ktorá sa bradatému oblačníkovi trošku vymkla z rúk (alebo sme naozaj jeho obraz a ostáva už len povzdych - no zbohom...). Hlavný hrdinasa nebojí ísť do akcie, čo je inak pekná blbina, nakoľko nie je nič moc akčný hero. Prípady sú často iba fragmenty okamihu, náhražky spravedlnosti, sklamané momentky. Veľa je nevypovedaného, minulosť vyvoláva otázniky, prítomnosť je pokrútená skoro ako paragrafy slovenskej zbierky zákonov (na to Ellis ešte nemá, mal by zavítať do rozvíjajúcej sa stredoeurópskej "demokracie") a budúcnosť... Na konci knihy sa ukazuje, že asi nie je o čo stáť.

    Kombinácia kresby a príbehu je výborná, hoci Templáka fakt nemusím. Dostalo ma to a teším sa na pokračovanie (niekedy o sto rokov).
  • brkowycz
    brkowycz2.11.2009 17:33Fell #1 - Kruté město
    Takže: Struktura příběhu - Hrdina je policista, kterej udělá nějakej průser a je proto přeložen do města, které je plné násilníků a zločinců, které postrádá základní sociální služby a skoro každej tady jde na vlastní pěst. Nuda. Otřepané téma temného města a drsného klaďáka se znovu zjevuje v comicsu Fell - Kruté město.
    ALE (!) Warren Ellis si, přijde mi, s tématem pohrál neuvěřitelně šikovně. Knihu máme rozdělenou na osm kriminálních příběhů, každý samostatný příchází s (na dnešní poměry) celkem orginální zápletkou - Sebevražedný atentátník, který je rozhodnutý vyhodit do vzduchu krám staré hodné babičky. JE zajímavé sledovat Fella během jeho vyšetřování, jeho nápady jsou originální, na nic nepřijde jako by náhodně během "náhlého osvícení". Jeho důslednost a schopnost přesně si poskládat dohromady střípky nějakého zločinu však není pokaždé 100%ní, jindy je zase kvůli přesnosti a důslednosti detektiva vrah propuště na svobodu. Každý příběh má v sobě určité kouzlo, hlavní hrdina mi byl sympatický. Ellis do toho neoriginálního tématu nacpal originality, co se jí tam vešlo.
    Kresba je hnusná - tedy linky, představa že by to bylo černobílí mi vrací obsah žaludku zpátky na jazyk. Ale myslím že dík kolorování a stínování z toho vyleze slušná atmosférická ilustrace, která se mi fakt líbí a docela rád bych viděl Z PEKLA nakreslenou od Templesmitha
  • Ogre
    Ogre1.11.2009 08:54Fell #1 - Kruté město
    Ja mam pocit ze uz tie komiksy kresli skoro kazdy co vie udrzat ceruzku v ruke .... ved to vyzera, ako keby to kreslilo nejake dieta s obrnou a so sedym zakalom. Pribeh moze byt fajn, ale to zobrazenie ..... Len som to prelistoval, za to teda peniaze nevyhodim ....
104377
  • Franta z Čokolády
    Franta z Čokolády29.12.2018 13:12Fell #1 - Kruté město
    Pkd:Tak ten komiks je pomalu 10 let starý,ale uznávám,že v té době s tímhletím měla Crew problémy.
    Ale zase řikat,že BB art má levnější komiksy v lepší vazbě je blbost, protože Rebirth dělá i Crew a u New 52 to byl jak který komiks+zrovna nejlevnější komiksy teď vydává Crew.
    U Comics Centra,jestli to jsou zloději nebo ne,je diskutabilní.
  • Zack
    Zack admin29.12.2018 11:45Fell #1 - Kruté město
    PKD: zadna druha kniha neexistuje, cekas marne.
  • Darker
    Darker mecenáš27.11.2017 18:58Fell #1 - Kruté město
    Prosím o přidání žánru pro tento nedoceněný skvost :)
Četl/a (130)
123peta, 2scha, Aldo26, Anton Whatever, autokineton, BadBoy, Bedou, bierce, binnmode, blackJag, Blacksad, Bronn, calvin10, charvos, chcita, Const.ex, cowok, cyboy, D.K.Logic, dajik, daon, Darker, Darth Raelchi, Deckard, DEmnoG, Destiny666, Dezodoo, Django, Doppelganger, Draco nobilis, erik, fel68, filemon, filosh, flipflop, Fox01, Franta z Čokolády, Géba, Golem, hromotlk, hypermlok, IndyP, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, jindroush, jiskra, Kaaos, kadas97, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, Keno, Killingjoke, kinak, koudy, Kouzelnik7, kubosos, Lachvos, Le Porello, Librarian, Light, Lobok257, LookAss, luky.kuky10, majer, Mamut12, Mariohurbanek, mart.in, Marty_von_Shit, Matthew, mgeralt, Michal, MonsterGyre, mrstffl, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, oleav, Olesh, opytz, Ozymandias, PAK, Paldini, Palebras, Pavel2222, pearlxjam, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , Pietro26, PKD, Plechy, radimisko, raimi, rajot, rockyt, rooty, RudyRod, Saiffer, Scaleo1, Schramm, sercial, SNUFKIN, Spacecore, start05, strougy, Suši, taidana, terrordemon, the.kasztan, Tony, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Vajper, Vojtěch 393, vranakx, VvV, VXP, xflori01, XGMan!ak, Zbysek2410, zd, zgrywus
(262)
2scha, 7eleven, 8602, adam.ra, Agiru, Aldo26, Alfi, andywart, antiimini, Anton Whatever, ardath, autokineton, Awakener, Azalin, Azbest, Babany, BadBoy, bananzluty, Bedou, Beng.D, Benji, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Bob, bobo666_2005, Borg3po, bourgeois, Braindead, brkowycz, bronxik, Bubsy, calvin10, calviti, Cassidy, ChaoticMan, charvos, chcita, Const.ex, Corvus, cowok, CSE_AC/DC, cyboy, DAN478, daon, Darker, DAxik, Deckard, DEmnoG, Destiny666, Devilek, Dinik, disclose, Django, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, ebbe_voe, Erich, erik, faster86, fel68, felis, filemon, filippo, filosh, flipflop, Fox01, Franta z Čokolády, Fréza, Géba, Ghostt, Golem, gongon44, goodspeed, GORERATED, grinder, Hamichal, hawkzn, hellblazer, herbert, herrman, holubdema, hromotlk, Hulik, hyba1991, hypermlok, Iggy Pop, illy, imro, IndyP, invape, J.Connor, Jabba, James, jett, jindroush, jiskra, joehot, Johnny Sasaki, jones1240, Josh, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kaluž, Kapis, Karel Sec, karl173, kaylin, Kazumaki, Keenkeen, Keno, Killingjoke, kinak, komik.sx, koniklec, krupan, krvinka56, kubosos, Lachvos, Le Porello, lemon_zobak, Lenny, Librarian, Light, Lisien, Lobok257, LookAss, luky.kuky10, lutrix, maara, mainman, majer, Mamut12, Mariohurbanek, markic, mart.in, Marthy76, Marty_von_Shit, Marvin, matohan, matrosh, Matthew, MB, mcleek, merhyx, mgeralt, mikado, mikina, mikki.maser, mirec, Mistak, moiqpiom, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, Mr. Terrible, Mr.Plysh, mrkirby, mrstffl, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, NewYorkMan, Nexis, Nightmare, nixtreme, Nomad, noMster, ohromno, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Pafnuc, Paldini, Palebras, paveln, pavouk, pearlxjam, pechna, pennywise, Petr, Petrisko911 , PKD, POLAKST, Poseidon1978, q, radimisko, raimi, RainDamage, rajot, recode, Redlum, regressiv, Ricarderon, rockyt, Ronik, rooty, RudyRod, Saiffer, Salien, san, Saran, Scaleo1, Schramm, schwita, sedw, sercial, shyANDROID, Sidi Santini, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, songoku, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, Suši, tacmud, taidana, terrordemon, The Genius, the.kasztan, Tialster, Tomas024, Tombal, Tony TwoDee, tracheotomia, trudoš, tukak, tulipstros, Vajper, Velkej šéf, Viking, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, VvV, willis, Wiruss, xai, xflori01, XGMan!ak, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zd, zebedee, zgrywus, Zíďas
Chce (20)
AlienDr, Baffman, barthez, besikv, ComicBookGuy, delsemela, DKoscik, flynander, fusnix, gumidekmedvidek, HevyEli, isildur heir, karel, pepenzie, spot, tankgirl, vteco, VXP, Xeelee, Zod
Shání (3)
AlienDr, Baffman, HevyEli
Nabízí (3)
karl173, MB, zd