Guy Delisle se coby animátor ocitá v čínském Šen-čenu. Méně politizujícím pohledem než ve svém díle Pchjongjang popisuje realitu běžného života v komunistické Číně. Vtipně glosuje nesnadnost dorozumění se s obyvatelstvem z malého města, ale i s pracovníky vlastního studia, kteří příliš nechápou animační postupy. Setkání s „přáteli“ mají také svá úskalí, vycházející z absolutně odlišných kulturních návyků.

Scénář
Guy Delisle
Art
Guy Delisle
Obálka
Guy Delisle
Překlad
Kateřina Reinischová
Redakce
Richard Podaný
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-543-1 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 235 mm
Tisk
černobílý
Stran
152
Cena
349 Kč
  • filemon
    Teda vyrazit s Delislem na služební cestu musí být kvalitní očistec. Chlapík to psal ve svých třicátých letech a přitom zní jako důchodce, kdy je jeho největším zážitkem (spoiler) uklouznutí po banánové slupce. Bravo, téma na dvě hodiny u večeře v restauraci, kde si asi po stopadesátéprvní objedná jídlo s vejcem. Mladá rošťa mu dělá náznaky s albem, kterýžto samozřejmě náš superzábavný hrdina úmyslně nerozklíčuje. Nene, tohle je destilovaná nuda, jejímž jediným přínosem pro čtenáře je uvědomnění, jak bohatý a rozmanitý život oproti panu animátorovi žije.
  • james89
    Trochu jiný styl kresby, ale to nevadí.
    Co mi možná trochu vadilo, tak častý vysvětlování animace a kreslení komiksů namísto většího rozepsání o zemi.
  • kaylin
    Guy Delisle podává obrázek o místních obyvatelích v mírně cynickém tónu, který vyplývá z toho, že smířit se s přístupem jiných je někdy vyloženě složité. Guy tohle dokáže zachytit výborně a s nadhledem, a i když si většinou dělá srandu z místních, nevadí mu dělat si srandu i ze sebe. Některá specifika jsou však natolik jedinečná, že je člověk prostě musí zachytit. Takovým specifikem jsou například veřejné záchodky a vůbec vyměšování. To je docela síla pro člověka, který je zvyklý na příjemný, snadno ovladatelný a komfortní splachovací záchod. Guy dokáže zachytit takové maličkosti, které jsou zajímavé a jeho nadhled jim dává správný podkres. Sice mám pocit, že je místy celkem buran, co má problémy s vlastním zakořeněním, ale jeho přístup a kresby mi prostě sedí. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/628-sen-cen-cestovni-denik-z-ciny-75.html
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš9.4.2014 08:29Šen-čen: Cestovní deník z Číny
    Rád cestuju a mám rád zábavný cestovní deníky a to tenhle je. Pchojgjangem si nechávám až na potom, protože má být údajně lepší. Nicméně i tohle mě bavilo. Zajímavé je, že po přečtení komiksu má člověk pocit, že tam byl Guy nejméně rok a on "jen" tři měšíce. Je příjemné mít ve své poličce i něco jiného než jen superhrdiny .o) Jestli chcete vtipný cestovní deník a ještě k tomu komiks...
  • willis
    S výtkama níže a porovnáni s Pchojgjangem se dá souhlasit, takže je nebudu opakovat. Přesto jsem knížku zhltnul aniž bych se nudil.
  • Azalin
    Azalin mecenáš15.11.2010 12:45Šen-čen: Cestovní deník z Číny
    Velmi příjemné překvapení. Četl jsem dřív než Pchjongjang, což určitě k dojmu přispělo, protože současná Čína prostě není pro čtenáře ani zdaleka tak tajemná a zajímavá jako Severní Korea. Tento komiks je v podstatě povinnost, možná někoho odradí černobílost, možná někomu nesednou vtípky na adresu čínských soudruhů, mně ale sednul příběh i kresba maximálně.
  • krvinka56
    krvinka5618.9.2010 10:14Šen-čen: Cestovní deník z Číny
    Ta todle mne už tak nezaujalo jako předešlá kniha.Místy je pár povedenýchh forků.Ale jinak převažuje nuda.Nějaké ty zajímavé informace tu taky sou.Kresba mi teda o proti předešlé knize přišla o něco horší.Prvotní nadšení u mne opadlo po prvních několika stranách.Číst to před tím krejským příběhem tak ten si již nezakoupím.
  • Woffce
    Snad je to tím, že mi "Výlet do Severní Koreje" přišel první do ruky, snad je to tím, že mi "Výlet do Severní Koreje" přišel prostě zajímavější, i já ale Delislovu "reportáž" z Pchjongjangu považuju za zdařilejší. Důvod, řek´ bych, tkví mimojiný v rozdílnosti obou režimů - díky svý totální uzavřenosti dala Korea Delislemu přeci jen trochu větší prostor se s ní konfrontovat, a to se odrazilo i v knize. To ale neznamená, že by "Šen-čen" byl suchopárným cestopisem, založeným na pouhým popisu podivuhodností, jež uvádějí kanadského animátora co stránku do úžasu - kdepak; opět se jedná o čtivý chytrý dílko, plný vtipných postřehů, a - to budiž autorovi k dobru - i postřehů né až tak vtipných ("...Opravdu jsem nepochopil, co provedli. ....Chápu ale, že škrtnutí jsou ti, kteří již byli popraveni." - poznamenal si Delisle u tabule na ulici s policejními fotkami zadržených).
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.7.2010 09:47Šen-čen: Cestovní deník z Číny
    Je to roztomilé, plné vtipných momentů, ale následující Pchjongjang se Delislemu povedl o něco více.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš7.1.2010 08:28Šen-čen: Cestovní deník z Číny
    Další důkaz (po Singapurském speciálu) , že komiksové cestovní deníky jsou pestré, citlivé i vtipné čtení. Doporučuji všem kdo se chtějí pobavit i cestovat z pohodlý svého obýváku.
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš10.11.2009 00:50Šen-čen: Cestovní deník z Číny
    Pokud se chcete příjemně pobavit u praskajícího krbu, zasmát se, zasnít se a zakroutit hlavou, jak že jsou ty číňani podivný tvorové, tohle je ta pravá volba. Ve srovnání s Koreou je tohle méně depresivnější, bohužel kratší (a nebo jsem se ti prolouskal snázeji?:) Přišlo mi, že je zde méně filozofujících myšlenek a o trochu hezčí kresba..:) Zkrátka milé čtení na večer. Mě se to líbilo a měl jsem rozečtený tři komixy vedle sebe a stejně jsem sáhl po tomhle:)
  • Jokerka
    V srovnani s Pchojngjangem je to o dost slabší. Ted nehodnotim kresbu, ktera byla jeste vice kresebnejsi nez u minulyho ale to jak svou situaci podava. Zazitky vyborny, ale jejich "opepreni" (to jsou hodne velky, tlusty a ironicky uvozovky!) vulgarismama me nijak neoslovilo. Nejsem zadnej estet, ale zrovna u Delisla mi to prislo jako laciny gesto. Delisle v Pchojngjangu pobavil i bez toho. A daleko lip. Nevim zda je to prekladem, nebo esli to je i v originale takhle napsany, ale proste a jednoduse me to votravilo...nooo...boooze...
91591