První svazek nové edice komiksů přináší výjimečný příběh o putování mezi fantazií a realitou. Objevte kouzlo pustiny, která v sobě skrývá tajemná místa, pomníky předválečných dob i rozrůstající se nové civilizace.

Scénář
Nikkarin
Art
Nikkarin
Obálka
Nikkarin
Redakce
Tomáš Matějíček (Hibi)
Žánry
fantasy, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-87260-01-2 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 250 mm
Tisk
černobílý
Stran
104
Cena
185 Kč
Varianty
130 #01: Odysea (2. vydání) (2015)
130 #01: Odysea (2009)
  • perak
    perak22.3.2020 17:59130 #01: Odysea
    Zpočátku mne kniha moc neoslovila. Poměrně surrealistické, aniž bych se chytal, jaký je smysl vyprávění. Ale postupně se příběh stával ucelenějším a čtivějším, takže se celkem těším na pokračování.
  • Kapis
    Kapis mecenáš2.8.2019 09:43130 #01: Odysea
    Tak, leží mi to v knihovně bohdá 10 let a když jsem teď spěchal do práce a rychle hledal, co si vzít na čtení, padl mi zrak na tuto trilogii a došel jsem v momentě k přesvědčení, že na Stotřicítku právě dozrál čas. Čapl jsem ji, těpl do batohu a v autobuse se do toho konečně ponořil.

    Sled nesouvisejících surrealit je naštěstí trochu stmelen na straně 53 a pak to začne dávat jakž takž smysl. Jakoby těch prvních pár desítek stran bylo kresleno jen tak pro radost a až posléze se to Nikkarin rozhodl posešívat nití obsáhlejšího příběhu. Ale i tak zůstávají některé výjevy čistě solitérním příspěvkem, bez hlubšího smyslu pro celý příběh. Odkazy v detailech jsou příjemné, některé jsou zjevné (Malý princ, Dálí, Rychlé šípy), některé méně - třeba Voleman či na straně 72 je na televizi komiks Kook, který vyšel v nákladu 100 ks a kdo nebyl komiksák před deseti lety, asi o něm nemá ani páru (http://comicsdb.cz/comics/2740/kook). Všechny ty tzv. "popkulturní" odkazy jsem určitě nerozšifroval, zajímalo by mě na co odkazuje třeba scéna na "šrotišti." No, celkově atmosféra i kresba se mi líbila, ale jsem jakýsi nenaplněn zcela, přece jen jistá křečovitost v tom ještě byla, ale jsem zvědav, kam se to bude ubírat v druhém díle, který jsem dostal podepsaný od N. osobně.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.7.2019 12:19130 #01: Odysea (2. vydání)
    Arzach s Incalem na druhou ale po Česku. Kresba je až nápadně podobná, ale v prvním díle mě to nevadilo a příběh mi přišel nějak smysluplný. Snové variace a scifi pasáže jsou ok a nebilo se to do očí. Dobrý komiks, ale nic k čemu bych se vrátil.
  • choze
    choze20.5.2018 15:21130 #01: Odysea
    Příjemná věc, scenáristicky a hlavně kresebně. Nemůžu říct, že by mě to nějak strhlo, že bych si zamiloval nějaké postavy a nemohl dospat další knihy, taky humor včetně odkazů mi přijde prvoplánový, ale ta lehkonohá fantasknost a dynamická kresba mě bavila.
  • Norri
    Norri mecenáš5.3.2016 23:18130 #01: Odysea (2. vydání)
    Jsem rád, že jsem dal na doporučení. Tu kresbu jsem si fakt užíval. Bavilo mě hledat detaily. Bavil mě i příběh. I když je to ze začátku hodně surrealistické, tak jsem si to užíval. Ty obrázky podnítí vlastní představivost. Flashbacky jsou taky fajn. Těším se na další díly. Trošku mi vadilo, že některé bubliny "komparsu" byly špatně čitelné a nebo úplně nečitelné, ale chápu to tak, že to byl záměr - takový ten ruchový hovor na pozadí.
  • kinak
    kinak20.11.2015 17:23130 #01: Odysea (2. vydání)
    Určitě se nenechte odradit hned po prvním díle. Za mne to bylo nejdříve zklamání, ale jakmile dá člověk i dvojku začne najednou spousta věcí zapadat, k tomu tuny odkazů na mangu, hry, no prostě každý si najde svojí ulici NI NO KUNI:)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:26130 #01: Odysea (2. vydání)
    Tentokrát jsem se trochu obšírněji rozepsal o tuzemské komiksové sérii pojednávající o životě v nevlídné postapokalyptické budoucnosti plné fyzikálních anomálií a paranormálních jevů... a taky po zuby ozbrojených sviní, co vám jdou každou chvilku po krku. Bratři Strugačtí by měli z Nikkarina radost.

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/130.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:25130 #01: Odysea
    Tentokrát jsem se trochu obšírněji rozepsal o tuzemské komiksové sérii pojednávající o životě v nevlídné postapokalyptické budoucnosti plné fyzikálních anomálií a paranormálních jevů... a taky po zuby ozbrojených sviní, co vám jdou každou chvilku po krku. Bratři Strugačtí by měli z Nikkarina radost.

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/130.html
  • pata
    Dlouho jsem odolával se zakoupením Nikkarinovy Stotřicítky... prostě mě to nelákalo. Pak jsem se ale jednou stavil v ComicsPointu a nakonec jsem si odnesl oba první díly. Řeknu vám, pocity byly smíšené. Zpracování knih je parádní, o tom žádná... ale po přečtení prvních pár stran jsem si říkal, že jsem se v mínění nespletl a je to jen hodně pokreslených listů. Nenechal jsem se ale odradit a četl dál. A musím přiznat, že ten Nikkarin není úplně blbej. Naopak! Našel jsem tam fakt hodně scén, které mě nadchly a pobavily. Má to chlapec promyšlený, to se musí uznat. Co se týče kresby, tam mám pocit, že to kreslili minimálně dva Nikkarinové. Jeden profík se smyslem pro preciznost a detailnost, a druhý... dítě s nevykreslenou rukou (hlavně ve chvílích, kdy se snaží kreslit realističtější tváře, tam to chce zapracovat...). První díl je parádní, méně mluvení a když už, tak jsou to perly. Druhý díl je více ukecaný, což už mi trochu překáželo. Každopádně, nelituji těch peněz a musím uznat, že jsem se v Nikkarinovi spletl;)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš15.9.2011 15:22130 #01: Odysea
    Nepochybně malé zjevení, ale přeci jen spíše příslib do budoucna. Podle předsádky je autor ještě dosti mlád a mohl by se několika nešvarů zbavit. Zbožňuju post-apo a trocha mystéria a surrealismu mi taky není proti srsti, takže jsem se bavil náramně a jsem zvědavej jak na autora a jeho posun, tak samozřejmě na pokračování příběhu. Vytkl bych občasnou statičnost či sem tam nepovedený záběr, což se jistě změní, stejně jako podivné zobrazení koz. Jestli mi něco opravdu vadilo, tak přemíra popkulturních odkazů, já vím, že to fungovává a "divák" se rád poplácává, co kde odhalil, ale ve snovém příběhu tohoto typu mě vyloženě rušily. Navíc to pak vypadá, jak kdyby autor neměl dostatek nápadů a vyplňoval to výstelkou odjinud, přitom je ze zbytku jasné, že imaginace mu neschází, takže chtěl oslnit množstvím svých vlivů? Každopádně platný pokus, pěkné zpracování, solidní cena.
  • flipflop
    flipflop6.5.2010 23:33130 #01: Odysea
    Vše už bylo řečeno, těším se na pokračování
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš8.1.2010 01:43130 #01: Odysea
    Ja jsem Odyseou prijemne prekvapen. Musim rict, ze Nikkarin ma velmi dobry cit pro film, respektive i bezeslov umi nakreslit par panelu a cloveku je jasne, kam a jak rychle se hlavni hrdina pohybuje + dobra perspektiva. Dalsi veci je obcas neuveritelne pracne propracovany pozadi, jen ta lidska anatomie trosku leti nekam jinam (zensky prsa vypadaji opravdu divne), ale to me nijak neurazi. Jsem rad, ze po delsi dobe v posti vyrazi Bo vousy, pred tim na me pusobil trosku nelidsky, takova smes igracka a hracky na klicek. Zamlouva se mi prace s textem, treba kdyz na zastavce Bo neposloucha zvasty dedka, ktery cte z novin (vyborne vymysleny titulky mimochodem), tak je bublina schovana za hlavou hlavniho hrdiny nebo kdyz nekdo mluvi rychle, tak jsou pismena blizko u sebe.

    Scenar pusobi dobre, puvodnich par epizod se nakonec svaze dohromady, takze jsem zvedavy, co zatim je. Pokud bych mel vytahnout jeden, tak velmi se mi libil oneshot "lampa".

    Cili ja jsem se velmi pobavil, precetl dvakrat, dalsi dily pokud vim budou, takze sem s nimy. Jo a Volemana a Kooka jsem si vsiml. Slovo na zaver? Tak KŇCH nebo Tanán, vyberte si.
  • PHM
    PHM8.12.2009 20:24130 #01: Odysea
    Pekne, avsak trochu nekonzistentni. Od pozdejsi casti se objevuje i text (avsak nekdy az zbytecny) a comics získává zdání nějakého směru, který doteď postrádal. Pro mě osobně byly vcelku příjemným překvapení relativně jednoduché, ale efektivní akční scény na konci tohoto sešitu. Otázkou mi však zůstává, přítomnost větších stránek, které nemají v zásadě žádnou relevanci k příběhu. Bude nějaké pokračování, nebo se jedná o pouhý výkřik do tmy? Pokud by se jednalo o druhý případ, pak bych byl relativně zklamaný, možná až naštvaný, protože mě tento comics zaujal.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin6.11.2009 11:16130 #01: Odysea
    Příjemné překvapení od mladého autora. Nikkarin umí skvěle zpracovat rozvržení stránky, anatomie mu sice trošku hapruje, ale což, to se odpustí. Inspirace až plagiátorství jiných autorů je sice snadno prohlédnutelné a obvykle vcelku zbytečné, jistě to šlo nějak obejít, ale myslím, že autor to bral spíše jako poctu starším tvůrcům, než jejich kopírování... Příběh je jakási kongregace jednotlivých epizod, ale když jsem viděla ukázky z druhého dílu, přesvědčilo mě to, že se příběh více sjednotí a ucelí. Musíte to brát jenom jako úvod. Jinak dílu vůbec nesluší papír, chtělo by to krásný hladký křídový na kterém by se nerozmazával tisk. Linie a hloubky tím trpí nevýslovně, tisk ničí perspektivu i jemné nuance. Vidět originál nebo srovnat s kraťasy ve sbornících nutné.
  • iantomasik
    iantomasik11.9.2009 19:05130 #01: Odysea
    Co se výtvarné stránky týče, byl jsem příjemně překvapen, popkulturními odkazy (zejména těmi méně nápadnými viz. šrotiště) pobaven a vůbec má to něco do sebe a je to pro mě tak nějak za hranicí průměrnosti české scény. Ohromné výtky mám ovšem ke scénáři. Nikkarin by si vážně měl najít někoho, kdo by se téhle úlohy zhostil za něj. Osnova příběhu je jen kompilát viděných nápadů z různých konců umění (fallout, clarke, exupéry, aronofsky, strugačtí), příběhově se to naprosto rozloží a vůbec působí to dojmem, že to vznikalo hrozně spontáně a bez plánu, což by nevadilo, kdyby udržel formu nahodilých lehce fantaskních historek z pustiny a nesnažil se na samotný konec hrubě naroubovat "rozjezd s malým princem", který je děsně doslovný, popisný a až moc křečovitě se snaží nějak vysvětlit, sjednotit a obhájit vše předchozí... Rušivé jsou i šedě lemované předělové stránky a hlavně, vcelku nesebevědomě, komix trpí naprosto brutální přemírou nadbytečných bublin. Nikkarin nezřídka slovy znova popisuje to, co vypráví už obrazem a je to vážně škoda, protože tak ukrutně ubírá vyprávění na imaginativnosti a lehkosti.
  • DevCageR
    DevCageR22.6.2009 15:48130 #01: Odysea
    Atmosféra, detajly, vyprávění, příběh... nic z toho stotřicítka nepostrádá. Pro ty kdo maj rádi retro nebo žerou Fallout, je 130 povinností.
    Díky scénáristovi a výtvarníkovi v jedné osobě dává komiks skvělý pocit volnosti, plynulosti a ladnosti celého vyprávění. Za zmínku stojí určitě detajlnost propracování okolního světa s různými návaznostmi a fórky. Tento první díl připravované trilogie otvírá čtenáři spoustu velice přitažlivých otázek a představuje jednotlivé příběhy, které se doufejme spojí v cosi mnohem většího a překvapivějšího.
    Jediné co si neodpustím publikci vytknout je kvalita rozlišení v tisku. Ať už je to kvalitou skenů nebo tiskem... Ovšem můžu posoudit jen proto, že jsem měl tu čest vidět originály, které jsou mnohem jemnější. Nicméně to není nic, co by mohlo čtenáře odradit. Jen si neužijí takovou nálož jakou by mohli. Možná je to dobře, protože by více nemuseli snést.

    Nezbývá než dodat..... kňch!
  • phob
    phob21.6.2009 11:13130 #01: Odysea
    velice pekne zpracovane dilo, respekt pred trpelivosti, pribehem, kteryzto mi ale chvilkama prijde takovy rozriznuty (delenim kapitol, a nekteryma obrazkama mezi ne) jakoby oddeleny tim, co jsem jiz zminoval...
    kazdopadne format je prijemny, ze zacatku si clovek spis jen prohlizi obrazky, pote nastupuje i text, ktery usti do zajimave zapletky (mohu jen spekulovat, neb prvni cast trilogie proste :)...
    kazdopadne to ma styl, propracovanou kresbu, prijemne to na cloveka dycha...
    tech 85 ovsem proto, ze mi to fakt hodne rozbiji nektere vlozene obrazky mezi kapitolama... nevim proc mi to neprijde potom jako celek... mozna by se k nim hodil napis, nejak reklama nebo tak neco... nebo jednotlive kapitoly oddelit prazdnym listem s nadpisem... stejne jako je napr na zacatku maly obrazecek... apod. ale tot muj nazor, vypadalo by potom dilo trosku uceleneji...
    kazdopadne tesim se na dalsi pokracovani, ktere si urcite poridim, knch :)
23301251
Četl/a (55)
81splinter, AZTeck, Baffman55, ben_bella, bierce, choze, dajik, davidek, DEmnoG, Draco nobilis, fanae, farnhajt, flipflop, flyboj, hromotlk, J.Connor, James, JarNeuman, Jestrab2, jindroush, Kaaos, Kaluž, Kapis, Kocour, konva2, lantan1, Lojza, lukascus, Mamut12, Mercurio, MP, Mvelou74, mywiel, NecRoman, Onkel 1928, PAK, pechna, perak, petrSF, Plechy, Poniczech, robert.hladil, RR, RudyRod, spekktrum, start05, Sv1hl1k, tacmud, the.kasztan, tomaseek, trudoš, Velkej šéf, Viverr, VXP, ZD3H
(124)
00sedm, 81splinter, adam.butch.kubik, ajinak, andik007, ardath, Avian, Azbest, AZTeck, Baffman55, bierce, bioh, blackJag, Bob, Černá Krysa, CSE_AC/DC, davidek, DAxik, DEmnoG, DevCageR, doophy, Draco nobilis, ebbe_voe, eliera, fanae, farnhajt, fel68, felis, filippo, flyboj, Fréza, goodspeed, grinder, hawkzn, hellw10, horaczhlinska, hromotlk, iantomasik, J.Connor, James, jerom, Jestrab2, Jokerka, K-Os, Kapis, Karel Sec, Kazumaki, keyko, kilt, kjghme, Kjon, knizemyskin, Kocour, konva2, krvinka56, Lenny, Lobok257, Lojza, M4rsellino, macomix, Mamut12, Mankin, Markyz de Sade, Marvin, Matej-29, matohan, Meesha, Mercurio, mikki.maser, MP, Mr. Terrible, Mr.Plysh, NecRoman, nepěkná perspektiva, normsko, nx, Onkel 1928, PAK, pechna, PHM, phob, phob, Plumm, POLAKST, Poseidon1978, Radowan, RainDamage, Ricarderon, robert.hladil, rorymac, RR, RudyRod, Saiffer, san, Saran, schwita, Skot, Slaine, sleepless, spekktrum, start05, stnly, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, tomaseek, Tombal, trudoš, valon, vasek, Velkej šéf, vidocq, Viking, VojTEKK, VXP, willis, Wiruss, Woffce, xintax, yama, yogi, Zajda, ZD3H, zebedee
Chce (13)
Agent24, barthez, Braindead, cybern, deefha, fusnix, Henry108, kerb, Lysandra, sawtooth, vidocq, Xeelee, Yone
Shání (1)
deefha
Nabízí (2)
Grynca, nx