Proces, slavný Kafkův román skvěle adaptovaný do komiksové podoby, je ponurým příběhem prokuristy Josefa K., kterému v den jeho třicátých narozenin vniknou do bytu dva neznámí muži a zatknou ho pro neznámé provinění. Ze začátku pokládá celou věc za nedorozumění a při prvním předvolání k záhadnému soudu je odhodlán obvinění popřít. Proces mu však zabírá stále více času a energie a nedokáže se již plně soustředit ani na svou práci v bance. Při své snaze dokázat svou nevinu pak Josef K. postupně poznává zkorumpovanost a nepostižitelnost soudu, jehož „případy“ uzavírá pouze smrt obžalovaného. Kafkův portrét byrokratického soukolí, které drtí životy svých občanů, je dnes bohužel stejně aktuální jako v době svého zrodu.

Scénář
David Zane Mairowitz
Art
Chantal Montellier
Obálka
Chantal Montellier
Překlad
Viktor Janiš
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-538-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 235 mm
Tisk
černobílý
Váha
415 g
Stran
128
Cena
299 Kč
Originál
Trial: A Graphic Novel ()
  • perak
    perak11.1.2023 21:44Proces: Grafický román
    Kniha pokrývá celkem věrně děj románu, ale díky rozsahu komiksu došlo k určitému zkracování a zjednodušování a nějak se z toho vytratila všechna ta atmosféra stísněnosti, nevyhnutelnosti, ta úporná byrokracie, která hlavním hrdinou vláčí a nenechá ho vydechnout. Toto jsem četl poněkud nezaujatě, nevtažen do příběhu. Je jasné, že takovéto adaptace to mají těžké, protože se neubrání srovnání s výbornými originály, ale třeba Matyáš Namai v 1984 dokázal, že i adaptace může být na vysoké úrovni. Tady se to úplně nepovedlo. Kdo ale nechce číst originál a seznámit se s Kafkou, tak toto postačovat bude.
  • Sagikkun
    Sagikkun1.6.2022 15:21Proces: Grafický román
    Jakožto Kafkův velký nadšenec jsem sáhl po tomto komiksu aniž bych měl nějaká přehnaná (zda-li vůbec nějaká) očekávání... a i tak jsem byl zklamaný. Nejenže je to suše převyprávěný děj a přidaná hodnota komiksu je tak (až na vizuál - jakž takž) téměř nulová, ono to navíc ani nefunguje samostatně. Když se nahází na hromadu repliky z předlohy bez větší snahy uvést čtenáře do širšího kontextu, tak to pak v tomto komiksu prostě nedává smysl.
    Vzhledem k médiu bych pochopil naprostou absenci (či osekání) některých situací a popis vnitřních pochodů postavy. To je ale riziko adaptace a s cílovým médiem se tak musí od začátku příslušně pracovat, vynahradit absenci prvků z předlohy aby to pak fungovalo samo za sebe. K tomu ale tady nedochází.

    Vizuál byl jakž takž fajn, byť na mě místy nepřehledný... chápu, byla snaha o vytvoření onoho tísnivého, místy až pošahaného Kafkova světa, což se i občas zadařilo (děti u malířova pokoje). Někdy to ale bylo až moc, a prostě jsem se v tom neorientoval nebo mi to přišlo jako tlačené na pilu.

    Co jsem si měl z této adaptace odnést, to nevím. A už vůbec nevím, komu je komiks určený. Pro znalce předlohy je tohle maximálně tak připomenutí si pár situací, pro neznalce to bude těžko dávat nějaký smysl. Opravdu si raději přečtěte knihu...
  • Netorack
    Netorack12.12.2019 15:08Proces: Grafický román
    Přijde mi, že to jako komiks moc nefunguje. K těm absurdním a smysl-moc-nedávajícím replikám a větám (které v samostatných bublinách vypadají a znějí jako spadlé z Marsu, což tedy ony jsou, ale má to nějaký důvod) je prostě imho potřeba ta omáčka a atmosféra okolo, kterou komiks podle mě moc nezachytil. Kniha za pět hvězd, tato podoba za tři.
  • jirin
    jirin22.7.2015 23:10Proces: Grafický román
    Nečetl jsem knihu a asi ani nebudu. Vůbec mě to nezaujalo, celkově celkem nuda, kresba nějaká hodně zmatená a opět nahotinky... Být tu odpad, asi bych moc neváhal.
  • 2scha
    2scha mecenáš27.12.2010 12:22Proces: Grafický román
    Neohromí, nenaštve a v mém případě ani nepobaví, Jeden z mála komiksů z mé knihovny, kterej tam pravděpodobně už zůstane a já ho už znovu číst nebudu.
  • flipflop
    flipflop17.9.2010 00:25Proces: Grafický román
    Ten Kafka byl ale schízař. Také jsem se těšil ale nakonec to byla celkem nudná podívaná. Souhlasím že tenhle komiks neohromí ani nenaštve.
  • Woffce
    Woffce24.8.2010 12:39Proces: Grafický román
    Když se pokusím odmyslit si předlohu, a představím si, že jde o originální scénář, mám tendence hodnotit tohodle "francouzskýho Kafku" hodně vysoko - kresba přesně šlape s příběhem, nevyčnívá, občas trefně podtrhuje absurditu Josefova údělu, a ani (Kafkův) humor nechybí. Ale to už jsem zpět u předlohy, a - jako už poněkolikátý na comicsdb - se musím vysvěřit s pochybností, proč se do geniální beletrie vůbec "komiksově" pouštět. Na autory při tvorbě možná dopadne cípek stínu Velkých Mistrů, na jejich adaptace - už z principu (všichni srovnáváme) - většinou ani ten ne. Nicméně: Tento "Proces" - si dovolím hádat - nikoho nenaštve, ale ani neohromí svým novátorským pojetím. Je to JEN hezká kniha.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.7.2010 09:43Proces: Grafický román
    Je to prostě převyprávěný Kafka, nic víc, nic míň. Rozhodně je lepší si přečíst knihu...
  • vidocq
    vidocq30.7.2009 10:13Proces: Grafický román
    Na tento komiks jsem těšil ale bohužel nenaplnil mé očekávání. Působí strašně přímočaře a má "nudnou" kresbu.
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.6.2009 08:29Proces: Grafický román
    Sáákryš, před ani ne půl rokem jsem byl v Divadle komedie na nejlepší představení r.2007: Proces, kvůli toho jsem si i znova přečetl knihu a ejhle, ono tu vychází i jako komiks, no paráda, tak do toho určitě brzo půjdu. I když mám radši Zámek:-)
2951