Komiksový sborník vydaný u příležitosti výstavy Galerie U Dobrého pastýře, BKC, Radnická 4, Brno, 22. 4. - 2. 6. 2009

Obsah:
Lucie Lomová
130: Halucinace - Nikkarin
Bohumil Fencl
Mr. Swwet: Papírové panenky - Er Klee, Jiří Zimčík
Bohumír Gemrot
O Bozích a lidech - Jan Gemrot
Jan Patrik Krásný
Tajemství Elny - Václav Šlajch
Libor Páv
Duryan Hyperman - Vladimír Strejček
Lubomír Hlavsa
Bílá hůl ráže 7,62 - Štěpán Kopřiva, Ján Lastomírsky
Miroslav Schönberg
Říhova pauza - Jiří Grus
Vladimír Hanuš
Dračí let - Michal Bednář
Karel Zeman
Tajemství půdy aneb Vzpomínání čili Přízrak - Tomáš Chlud
Vladimír Tučapský
Návrat do Země šafránu - Tomáš Kučerovský (použity kresby Vladimíra Tučapského)

Scénář
Nikkarin, Michal Bednář, Tomáš Chlud, Jan Gemrot, Jiří Grus, Er Klee, Štěpán Kopřiva, Tomáš Kučerovský, Václav Šlajch, Vladimír Strejček
Art
Nikkarin, Michal Bednář, Tomáš Chlud, Jan Gemrot, Jiří Grus, Tomáš Kučerovský, Ján Lastomírsky, Václav Šlajch, Vladimír Strejček, Vladimír Tučapský (key), Jiří Zimčík
Obálka
Václav Šlajch
Redakce
Tomáš Kučerovský, Jiří Mitáček
Žánry
magazín, retro
ISBN/ISSN
978-80-903578-7-7 (Analphabet Books)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 300 mm
Tisk
barevný + černobílý
Stran
72
Cena
150 Kč
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš28.4.2013 21:47Návraty Komety: Český komiks 89>09
    Každého, jehož věk se alespoň blíží třicítce a zajímá se od dětství o bublinkové čtení, musí být z tohohle speciálu příjemně melancholicky naladěn a je fakt, že jsem hned pojal chuť si třeba Elnu či Dračí let cvičně zopakovat. Příjemný a žádoucí tribute, kde je však, co se týče jednotlivých příspěvků, střídavě oblačno. Nebudu jmenovat, Grus je zde nejlepší a heršvec už nějaká reedice Schönberga, alespoň Malého piráta (a třeba Hanuš a jeho Cesty Bafometa by taky bodly).
  • Woffce
    Fajn nápad, kterýho se - dle mého - nejlíp zhostili pánové Nikkarin, Jan Gemrot, Jiří Grus a Tomáš Kučerovský. Hned po nich musím ale zmínit i obě "Tajemství" - jak Václav Šlajch, tak Tomáš Chlud mě pobavili.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin6.11.2009 12:32Návraty Komety: Český komiks 89>09
    Není to špatné, ale kvalit běžných Aarghů tento speciál nedosahuje. Musím ocenit Duryana Hypermana, ten mě skutečně pobavil, dále Nikkarina, Gruse a Chluda.
  • denny
    Musím se přiznat, že pro mě mírné zklamání. Kvalita jednotlivých komiksů je velmi rozdílná. Někde jsem návaznost musel opravdu pracně hledat na několik přečtení.
  • vachudik007
    vachudik0079.6.2009 11:48Návraty Komety: Český komiks 89>09
    Vyšlo pouze 500 Ks..
  • choze
    Almanach ke stejnojmenné výstavě, na kterou jsem se vypravil o brněnské Muzejní noci 2009, kdy byla komentovaná Prokůpkem. Výstava byla koncipovaná jako ukázky z prací vybraných představitelů generace 89 (zahrnující i mé největší oblíbence Hlavsu, Fencla, Hanuše a Páva), ke kterým byly přiřazeny krátké komiksové odpovědi několika představitelů generace nula, kteří tak složili hold svým vzorům. A to formou pokračování (Mr. Sweet, Duryan Hyperman), nové verze (Bílá hůl ráže 7,62), parodie (Tajemství Elny, Říhova pauza), rozvedení původního komiksu (Dračí let) či jen nostalgického vzpomínání (Tajemství půdy). Sborník vedle průvodního textu k výstavě obsahuje profily vystavovaných tvůrců generace 89 a ony komiksy jejich epigonů, z nichž se mi výtvarně nejvíc líbil Mr. Sweet a Dračí let, scenáristicky pak Duryan Hyperman a Bílá hůl ráže 7,62 (Kopřiva podle Neffa). Výstava i sborník jsou bonbónkem a povinností pro všechny, kdo vyrůstali na Kometě a vůbec komiksech generace 89 a jelikož to prý vyšlo v hodně omezeném nákladu, neváhejte.