Autor nezvyklou a zábavnou formou přibližuje osobu a život slavného revolucionáře Ernesta „Che“ Guevary. Sleduje jeho život od mládí prožitého za vlády prezidenta Peróna v Argentině, cesty po Jižní Americe, kde poznal chudobu a potíže tohoto kontinentu, jeho působení na Kubě, kde bojoval po boku Fidela Castra v jedné z nejvyšších vojenských funkcí (commandante) a později se spolu s ním podílel na vládě v zemi, i jeho účast na bojích v Africe a posléze v Bolívii, kde padl do zajetí a zemřel. Atraktivním způsobem přibližuje život muže, jehož tvář je známa po celém světě a o jehož osudech přitom mnohdy víme tak málo.

Scénář
Manuel Rodriguez (Spain)
Art
Manuel Rodriguez (Spain)
Obálka
Manuel Rodriguez (Spain)
Překlad
Naďa Funioková
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7217-641-0 (Jota)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
200 x 270 mm
Tisk
černobílý
Stran
112
Cena
278 Kč
  • Fort
    Fort2.9.2021 17:21Che: Životopisný komiks
    Známy obličej z plakátu, tak proč si o něm nedozvědět víc. Hned ze začátku mě překvapilo pojetí knihy, které je spíš informační s obrázky, není to úplné klasický komiks. Informace jako z Wikipedie se na vás valí stránku po stránce a příběh nikde. Netuším čím se dotyčný proslavil, nedočetl jsem to i těch 104 stránek bylo na mě moc.
  • Netorack
    Netorack5.11.2020 14:48Che: Životopisný komiks
    Chci k tomu komiksu přistupovat nepoznamenán ideologickým zaměřením (se kterým v principu nesouhlasím), jako k dokumentu o významné osobě své doby. A prostě to nefunguje. V průběhu první poloviny knihy jsem se několikrát přesvědčoval neskončit se čtením a nehodit to do kouta. Dokonce jsem se, což nikdy nedělám, podíval, kolik má kniha na comicsdb hvězdiček, protože jsem si nebyl jistý, jestli mi něco neuniká. No, neunikalo, je to nic moc komiks. Vyprávění je zmatené, kresba mi nesedí, popisky a "bubliny" pod obrázkem na přehlednosti nepřidají. Pořád jsem si říkal, že ten styl vyprávění a podivná kresba jsou prostě daní ze letitost tohoto komiksu, dokud jsem nezjistli, že originál vyšel v roce 2008 (!!). No ty kráso, to je jakoby teď někdo natočil film, který bude vyprávět (a to nezáměrně a nestylizovaně) stylem kinematografie padesátých let.

    Prostě jako "životopisný komiks" je to velmi slabé. Že je to navíc socialistická masírka, tomu nijak nepřidává, ale přes to bych se přenesl, i to se dá pojmout uvěřitelně (což se tady moc nepovedlo). Jedna hvězda.
  • Kabukiman
    Kabukiman7.11.2012 15:14Che: Životopisný komiks
    Koupil jsem to v levnejch knihách za pár korun,tak jsem si myslel cestou domů, že jsem udělal supr obchod... :D Proč proboha tenhle komiks u nás vyšel??? Proč někdo vydal zrovna tohle???? Pamatuju se jak jsem se učil za totáče na základce o Leninovi. Bylo to uplně stejný!!! Taky to byl druhej Ježíš. Uplně stejná propaganda jako Che. Počítám,že takhle se to učej kubánský děti ve škole. Stejně jako severní korejci se takhle učej o těch jejich kim čong ilech.... Taky jsem se těšil, že se zábavnou zlehčenou formou komiksu dozvím něco o Guevarovi.... No nic, když už to mam doma,tak to vyhazovat nebudu. Ale číst to znova taky nebudu....bleeeeee :D
  • RaptoR
    RaptoR mecenáš27.12.2011 10:46Che: Životopisný komiks
    Souhlasím se vším, co níže popisuje G. W. Bush
    Ještě bych dodal, že autorovi by neuškodila trocha komiksové teorie. Často se mi stalo, že jsem koukal na obrázek, zcela odtržený od předchozího děje, a teprve po přečtení informací POD panelem jsem zjistil co se to děje (čeština je krásná :) ). Navíc kdyby se autor věnoval kresbě a proporcím stejně jako oslavám Fidela a Guevary, nebylo by to na škodu. Přesto vypadá úsměvně, jak hrdinní kubánští partizání střílí ohnutými puškami, chybí jim krky, lámou si ruce při pozdravech nebo osedlali koně velikosti slonů :)
    Přes to všechno se nelze ubránit kyselému výrazu nad celkovým vyzněním toho škváru.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.5.2011 16:19Che: Životopisný komiks
    To jsem se zase jednou nasr*l:-)

    Levicové idealizování a černobílý pohled na svět, který má oslavovat latinskoamerického revolucionáře. Z této perspektivy se autor dokonce dostane k tomu, že Perón (de facto fašista) byl fajn (myslel na obyčejné lidi) a lituje téměř toho, že Kubánská krize dopadla tak smírně. To, jaký byl Che charakter, se snaží popsat spousta historek ze soukromého života, ale krom toho, že jsou roztomile nadsazovány, jsou také neroztomile nudné. Jakmile se začíná řešit politika, člověk má chuť s knihou praštit o stůl. Veškeré problémy, které spolu s kubánským komunismem vyvstaly, jsou zmíněny opravdu minimálně a letmo, jako jakýsi malý omyl, který se napraví. Propagandu by mohl zastínit děj, ale ten je uboze popisný a nudný (něco ve stylu příběhů z Anarchixu oslavující anarchistické hrdiny). Stejně tak forma neoslní, kresba je příliš obyčejná a nezajímavá. Z popisu se dočteme, že autor "atraktivním způsobem přibližuje život muže, jehož tvář je známa po celém světě". Řekněme, že to je ta největší lež. Není to ani atraktivní, ani střízlivá výpoveď.
  • flipflop
    flipflop27.7.2010 09:25Che: Životopisný komiks
    Myslel jsem, že se nenásilnou formou dozvim nějaký fakta, ale přišlo mi to dost ideologicky podbarvený takže zase internet. po předchozím vyčerpávajícím komentáři není moc co dodat. Kresba se mi nelíbila.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš31.8.2009 22:00Che: Životopisný komiks
    Ehm... cernobila zalezitost, Che je pan hodny, ktery dela veci spravne, jeho spatna rozhodnuti jsou v poradku, protoze dokaze uznat svoji chybu, Castro a jeho brat Raul jsou potlaceni do pozadi. USA potazmo jejich prodlouzena ruka v latinske americe CIA se chovaji neeticky, kubanska revolucni armada jsou hodni panove, kteri i za jidlo, ktere chteji od rolniku za kazdych okolnosti plati penezi. I kdyz nevim, nevim, k cemu je takovymu rolnikovi, ktery zije kdesi v horach penize, kdyz do mesta chodi jednou rocne na trh, ale uznavam, ze lepsi nez dratem do voka. Ehm, tak tahle to ve valce nechodi, vime? Mozna semotamo, ale v globalu ne. Na obou stranach se pachaji obdobna zverstva, zalezi na vitezne strane, ktera pise dejiny.

    Nedokazu posoudit, jak moc je tenhle comics drzi faktu nebo nakolik predstavuje jen ty svetle/vitezne okamziky (mysleno jak moc je autoru pohled pokriveny, aby Che byl pan hodny), protoze muj zajem o historii konci II. svetovou valkou... zatim:).

    Co se tyce kresby, tak Rodriquez ma problem s obliceji. Nevim cim to, ale dela je priserne plochy a nejak neumi pracovat s perspektivou. Je mi lito, ale oblicej kazde divky, kterou si Che vezme a pote opusti kvuli jine, btw v comicsu podano tak, ze jeho predchozi vyvolena bere rozvod/rozchod s naprostym pochopenim a vubec na Guevaru nerve, ze je debil a at si teda jde sukat tu mladsi vojandu, vypada proste jako konsky xicht s velmi podivnym nosem.

    Co je zajimave, tak jedna "osklivost" v tohmle cernobilem svete je preci jen jedne jeho zene uznana, a to kdyz ji Che nedoporuci jezdit jeho autem, protoze "je majetkem kubanskeho lidu", na coz ona nehledi a jezdi s nim na nakupy. Jak odporne! Ale mozna je tohle mineno jako autorova berlicka jak ji v ctenarovych ocich ocernit, a proto se o par stran dale zas tal nedivi, ze Che ma dalsi zenskou v pelechu a stouhle "cernou ovci" se rozvadi.

    Co me dostava je podani hlubokomyslnych, filozofickych myslenek, ktery Che ze sebe z patra vyblije, kdyz se prochazi po ulici a jsou jak vystrizene z nejakeho pamfletu. Na tenhle vyron je ctenar pripraven par predchozimi panely a nejednou "prrrrrddd", pohled ctenari, tohle je Guevarova myslenka, zamysli si se bij hlavou o zem.

    Mozna nejaky nadsenec, ktery si rika, kdo je ten Guevara vlasne zac a proc je na kazdym druhym tricku je tohla dobra publikace na ziskani informaci, ale je nutne brat s nadhledem a cist mezi radky. Hmmm a mozna wikipedie bude v tomhle pripade lepsi informacni zdroj.

    Jo a nevim, jak ostatim, ale mne z tohodle comicsu, i kdyz to tak asi neni mineno, vyznelo, ze kubansky lid se mel lip pred Castrem.
  • denny
    denny30.4.2009 22:37Che: Životopisný komiks
    A jéje, zase se tu bude řešit politika místo komiksu. Skloubení komiksu s historií by mohlo vyjít a tady celkem vychází. Je pravda, že je potřeba pak zajít na net a zjistit co a jak. Mě se celkem líbila kresba. Naopak scénář je dost nahuštěnej a chvílemi jsou přechody na úkor srozumitelnosti a chce to mít načteno. No a na pisatele přede mnou. Srovnávat Che s Hitlerem je jako srovnávat Klause s inteligentním politikem. Ať si taky rejpnu.
  • invape
    invape mecenáš4.3.2009 23:10Che: Životopisný komiks
    když si uvědomím, že mi v září 1989 "radili", že bych měl vstoupit do SSM, jinak bude problém s VŠ, tak se mi chce zvracet. Kniha není životopisem, ale obyčejnou lživou komunistickou propagandou. Idealisticky zvrácený výklad západního levicového intelektuála, který z nějakého důvodu přišel o příčetnost. Na tyhle věci by měl být zbrojní pas. Asi začnu nosit na tričku na protest obrázek Adolfa Hitlera.
23377