Unikátní comicsové dílo, ve kterém sledujeme osudy dívky Heleny na cestě do nového života v překrásném kraji Lake District. Helena utekla z domova, protože ji vlastní otec zneužíval, a její příběh se tak podobá životním osudům slavné autorky pohádek Beatrix Potterové.

Tato kniha je velmi citlivá a čtivá. Pro svou velkou autenticitu a profesionální přístup autora pomáhá již více než deset let zneužívaným dětem po celém světě. Používá ji řada škol, univerzit a center pro zneužívané děti.

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Překlad
Dana Krejčová
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-86839-23-3 (Comics Centrum)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 235 mm
Tisk
barevný
Stran
144
Cena
299 Kč
Varianty
Pohádka o zlobivé kryse (pevná vazba) (2008)
Pohádka o zlobivé kryse (paperback) (2008)
  • Spike
    Řekl bych to asi tak, že po přečtení mám smíšené pocity. Takhle - Bryan Talbot je nepochybně schopný tvůrce a už v dobu kdy Krysu tvořil celkem veterán, takže řemeslná zručnost se nezapře. Ví co chce vyprávět a vypráví to. Jen to téma a provedení asi není úplně můj šálek kávy.
    K tématu - asi dobře že k němu nemám blízko, při dospívání jsem měl všelijaké problémy ale sexuální obtěžování k nim naštěstí nepatřilo. Zde je možná problém v tom že kniha byla dělána tzv 'pro všechny', takže do větších detailů nejde, a měl jsem pořád pocit že klouže jen po povrchu. Což mě přivádí k provedení, které je na komiks velmi klasické, asi aby se to snadno četlo i těm kdož normálně komiksy nečtou, a příběh je podáván vcelku polopatickou formou. Takže žádné experimenty ve scénáři ani kresbě opravdu nečekat. I přes citlivé téma, příběh je v zásadě opravdu pohádkou ve smyslu že postavy jsou jasně rozděleny na dobré a zlé, takřka nic mezi tím. A ono když pomalu každý chlap co se v komiksu objeví je zobrazen jako kretén nebo hovado, po čase to začne zavádět vykonstruovaností. Jinak první polovina komiksu se četla celkem svižně, hrdinka se pořád někam přesouvala a něco se dělo. Jakmile dorazila 'do cíle', tempo se dost zpomalilo a i přes pěkné výjevy krajiny se nic moc zajímavého nedělo. Ano, pak přišlo rozuzlení, asi docela uspokojivé, ale ve mě to nic moc emočně nezanechalo. Možná kdyby mi hlavní postava celou dobu nebyla tak strašně nesympatická… Dávám stranou fakt že ztotožnit se s ní mohu jen těžko, ale často i k postavám ke kterým mám ještě dál si leckdy najdu cestu, pokud s nimi scénář správně pracuje. Tady jsem měl neustále pocit že jsem jen pozorovatel, ale do děje i hrdinky se ne a ne dostat.

    Bohužel jsem se už dostal jen k brožované verzi, která kupodivu ještě drží, ale je fakt že jsem na ni byl hodně opatrný a nijak ji nelámal. Papír, barvy, vše dobře zpracované, nicméně o pevnou vazbu bych se bál podstatně méně. Samotná kresba je úsporná a účelná, podřízená co největšímu realismu. Talbot má z výtvarného hlediska i lepší knihy, ale tady chápu záměr a s kresbou rozhodně problém nemám.

    Závěrem - jsem na rozpacích. Pocitově to vidím na *** jelikož můj zážitek ze čtení byl v podstatě průměrný. Ale vezmu li v potaz záměr a užitkovou hodnotu díla, ty **** si asi zaslouží. Moc podobných komiksů neznám, řemeslně je to dobře provedené… Jen škoda že emočně jsem si ke komiksu nenašel cestu (nebo on ke mě). Ale to už může být čistě můj problém, kvůli tomu nebudu poselství této knihy shazovat, ale plnou palbu za něco co mě bavilo jen místy taky rozhodně dávat nebudu. Těsných 7/10.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš29.1.2023 07:30Pohádka o zlobivé kryse (paperback)
    „Občas začne nějaký příběh skutečne žít vlastním životem.“ Silný komiks o inceste. Nejaký čas mi trvalo, kým som sa doňho začítal, ale to len z toho dôvodu, že Bryan Talbot tajomstvo hlavnej hrdinky odkrýva postupne, pomaly, v náznakoch. Akonáhle začneme prenikať do dôvodov, ktoré Helenu viedli k jej aktuálnemu spôsobu života, začne nám Bryan okolo krku sťahovať slučku. Trocha mi vadilo, že skoro všetci muži sú incestní zmrdi, pedofili, drogovo závislí, náboženskí fanatici, alebo v ženách vidia iba objekt na naplnenie svojich vlastných sexuálnych túžob. Dokonca aj dobrí chlapi, ktorí tu vystupujú (nie, že by ich bolo veľa), sú nakreslení nejak divne, odpudivo. Áno, na svete je veľa zla a najväčšie skutočne páchajú ľudia, ale predsa len toto nie je fér. Menej ma bavila prvá polovica, odohrávajúca sa v meste. Ale zas ak by nebola prítomná, logicky by nefungovala druhá polovica. Tú hrdinka strávi v lone čarokrásnej anglickej prírody. Po výtvarnej stránke to nie je žiadny zázrak. Lake District je úchvatné miesto v Anglicku, žiaľ Talbot ho nedokázal predať až tak geniálne, ako som čakal. Ale zas minimálne pohľad na zapadajúce slnko je fakt krásny a „trieštenie skla“ fascinujúce. Tak či onak predsa len vidno, že je to komiks z polovice 9O. rokov. Ale v tomto prípade je dôležitejší príbeh, než kresba. Dojemný, citlivý, ozdravujúci a odzbrojujúci. Najmä Helenino ťažké vyrovnávanie sa so situáciou, to fakt budú slzy v očiach u každého a u koho nie, tomu závidím, lebo žije dokonalý, ružový život plný poníkov, dúh a jednorožcov. Drž sa Helena. Držte sa, všetky „heleny“ tohto sveta. Viem, čo je správne, vychovali ma slušne, takže práve táto piata hviezda je určená vám. Viem, že vám to nepomôže, ale ide o princíp.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.1.2020 12:53Pohádka o zlobivé kryse (pevná vazba)
    Četl jsem to nedávno podruhé a pořád mě to skvěle bavilo. Čím dál víc mě uchvacuje kresba, díky které si dokážu vše dobře představit. Byť je hodně věcí náznakem, pořád je to silný a emotivní příběh a docela jsem i rád, že akcentuje rodinu a rodinné hodnoty, jen ne vždy od těch pokrevních členů rodiny. Tohle beru a pořád zůstavá plných 5.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš10.12.2017 10:15Pohádka o zlobivé kryse (paperback)
    Vynikající příběh, vynikající kresba. Líbí se mi i téma, které si Talbot zvolil pro svůj komiks. Upřímně, koho by to jen tak napadlo, psát o zneužívání mladistvých v rodině. Celkově je to čím dál tím alarmující a čísla rostou. Děti je potřeba ochránit před takovými vlivy a tenhle komiks dobře varuje a upozorňuje, kde společnost udělala chybu. Jistou nevýhodou může být zdánlivá odtažitost mezi autorem a hlavní hrdinkou. Autor to evidentně nezažil a proto bude vždy vypravěčem a nikdy to nebude působit jako ze sebe. Což ničemu nevadí, ale na někoho lépe působí, když daný člověk vypráví o svém problému. Zase tady nemůžeme odpárat jistou dávku objektivity. Tak si vyberte. Komiks doporučuji všem, nejen komiksákům. Rozhodně tento komiks patří do škol. Talbot je kontroverzní tvůrce tímto to opět dokázal. Jeho tvorba, byť i takto pochmurná, se mi líbí a je to pan umělec.
  • louza
    Velmi civilní příběh zneužívané dívky hledající své místo na světě. Jde o citlivě napsanou a nakreslenou zpověď, která ve čtenáři jistě zanechá stopu. Přesto nemůžu říct, že bych měl ze čtení nějak libé pocity jakkoli mám Talbota rád. Na knihu existuje hromada referencí a často se objevuje v různých žebříčcích. Asi právem. Můj šálek kávy to však tak úplně není. Talbot má v mých očích určitě lepší knihy než je tato.
  • sedw
    Za mě naprostý průměr. Od komiksu jsem hodně očekával, ale tato očekávání nedokázal naplnit. Rozhodně chápu, co se ostatním na komiksu líbí a nepopírám jeho kvalitu, mě bohužel příliš neoslovil. Příběh mě nedokázal vtáhnout a když jsem již začínal mít pocit, že je to ono, došlo k přesunu příběhu z Londýna a budovaná atmosféra se bohužel zhroutila. K čemu nemůžu mít výtky je kresba, ta se vážně povedla. Bohužel ani ona nezachrání pro mě zcela průměrný scénář.
  • kaylin
    Krásná ukázka toho, že komiks je komplexní médium, které pobaví (zaujme příběhem), ale případně i poučí nebo pomůže. Jen ho musí vzít do ruky ti správní lidé jako třeba právě Bryan Talbot. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/06/672-pohadka-o-zlobive-kryse-90.html
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 13:45Pohádka o zlobivé kryse (paperback)
    Tenhle příběh je mi hodně blízkej, takže možná nehodnotím úplně objektivně, ale ...prostě...vlastně se mi už nic dalšího psát nechce. Příběh je skvělej. A autentickej.

  • JFL
    Talbotova Pohádka o zlobivé kryse sice nezapře příliš okatou snahu být angažovaným komiksem, který brojí proti vnímání komiksu jako média nedospělých či prvoplánově patetických příběhů; obzvláště pak v českém vydání. Samotné vyprávění je nicméně impozantní ve svém záběru, který bezešvě spojuje civilnost s fantazií i agitační příběh, britskou literaturu pro děti, sociální fenomény doby svého vzniku i ódu na anglickou krajinu. Vše dobře doplňuje Talbotova hyperrealistická kresba, která stejně zobrazuje šedou realitu i fantazijní prvky. U takto výjimečného díla ale o to více zamrzí zpackaný český překlad. Tristní stylistická úroveň si zde podává ruce s přemírou anglikanismů a doslovných překladů frází. Je škoda, že zrovna na tomhle komiksu jsem musel zjistit, že tituly, které překládá Dana Krejčová, je lepší si pořídit v originále. Když ponecháme stranou tristní schopnosti překladatelky, zajímalo by mě, za co si vysloužili své jmenování v tiráži lidé, kteří jsou tu uvedeni jako redaktoři a korektoři.
  • Radiomir
    intimní a lyrické, škoda občasného skluzu k laciné moralitce, ale 4* zaslouženě.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.8.2011 00:19Pohádka o zlobivé kryse (paperback)
    Nebudu se tady rozvášňovat nad tím, jak je to záslužné, protože si to nemyslím. OK, moc komiksů o zneužívání dětí asi nevzniklo, ale přístupnost "krysy" širší vrstvě nebo mládeži spočívá pouze v tom, že se jedná o obrázkovou knížku. Jinak je to celkem akademické a mnohdy i nezáživné čtení a skutečně mi nepřipadá, že by se do něj mládež měla nějak houfně pouštět. Nicméně oceňuji, že kniha nebyla nijak explicitní, a že sledovaný případ měl přes poměrně mírný průběh věcí přesto fatální následky, což shledávám reálným a varujícím. A ve finále shledávám také celou knihu velmi působivou, při scénách, kdy "to" ze sebe hrdinka vykřičela v horách mě až mrazilo. Navíc se jedná o opus moorovského typu, kdy kromě působivého příběhu dostáváme exkurz do světa krys, anglické krajiny, historie či literatuty. Pro zvídavé: http://en.wikipedia.org/wiki/Rat_king_%28folklore%29
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.1.2011 18:00Pohádka o zlobivé kryse (paperback)
    Bryan Talbot sice odvedl poctivou práci na rešerších, ale výsledkem je naprosto nevýrazný komiksový cestopis, v němž se mladá dívka vyrovnává s dlouholetým sexuálním zneužíváním. Autor měl v úmyslu nejdříve udělat jakýsi dokumentární komiks, kde by hlavní roli obsadila poetická krajina anglického Lake Districtu. Pak si vzpomněl, že zde žila populární autorka knížek pro děti, které všichni znají (tedy alespoň v anglicky mluvících zemích) a jež proslula i ochranou místní přírody, takže ji tímto dílem postavil malý pomníček. A aby si takový komiks koupilo alespoň více než deset lidí, rozhodl se do příběhu přidat dívku s hlubokým šrámem na duši. Jako pomůcka pro postižené tímto zneužíváním a šíření osvěty v této problematice je to více než obstojné. Jako žánrový komiks, které tady na serveru běžně hodnotíme, je to však čistý průměr.
  • cybern
    Knihu jsem bral jako úvod do Talbota, než se pustím do Arkwrighta, ale nakonec jsem z ní byl nadšený víc, než jsem čekal. Popravdě mě řeči o jejím užívání v různých institucích spíše odrazovaly, protože jsem se bál, že to bude jak nějaký propagační comics, ale opak je pravdou. Rozhodně bych Talbotovi nevyčítal nějakou zištnost, prostě nejde o žádný hardcore, ale comics to je a jestli někomu pomáhá nebo ne, nic nemění na tom, že je citlivě napsaný a nakreslený. Zaujal mě jak příběh Heleny, tak hlavně v pozadí zmíněný osud Beatrix Potterové, na kterou se snad časem podívám trochu detailněji. Rozhodně kniha za přečtení stojí.
  • vasek
    Celkem dobré, pane Sralbot. Ale samým úžasem do stropu neskáču.
    Zlobivá krysa je možná obstojná psychologická nebo terapeutická pomůcka, ovšem jako samostatný příběh mě tedy zrovna nevzala. Barvičky jsou nudně ušmudlané a ty fotky obkreslovaný na okně by si pan umělec mohl vetknouti za klobouk.

    Navíc jsem se při čtení nemohl zbavit pocitu, že Bvájen vytvořil tuto knihu v kvapu, bez lásky a ze zcela zištných důvodů - prvoplánově proto, že tušil, že mu linky bezpečí, help centra a další humanitární organizace za podobnou knížku utrhnou ruce. A tak vzniknul další z mnoha komerčních produktů pro neziskovky. Naštěstí se české neziskovky a univerzitní knihovny zarputile brání tomu odpornému a pokleslému "literárnímu žánru" zvanému "komiks" (no na mě se nedívejte, říkal to i pan Vaculík) a tak u nás Talbotovi pšenka nepokvete... :) Náklad skončil v Levných knihách a já se mohl za pár šupů přesvědčit, že tahle knížka by bývala za plnou cenu nestála.

  • royan
    Působivé a s patřičným citem zpracované téma.
  • flipflop
    Souhlasím s pochvalnými hlasy o zpracování tohoto palčivého tématu, které mohlo jít ale trochu víc na dřeň. Takhle všichni dál dělaj, jakoby se nic nestalo. Ostatně jako v reálu, že. (Já bych jim ty kulky řezal a hned by bylo po pedofilii)
  • choze
    Záslužný počin, který mě ale moc neoslovil.
  • brkowycz
    Dobře podané nepříjemné téma, velice slušně spracované po výtvarné stránce. Jenom mi přišlo, že příběhu chybí trochu nějaká dynamika, na druhou stranu přiznávám: nejsem holka, nejsem otec, rodiče mě rozmazlovali a nikdy mě nikdo nezneužíval. Čili myslím že (díkybohu) nemám moc, jak se s tímhle příběhem sblížit nebo stotožnit, proto asi ta chybějící dynamika.
  • andre
    andre mecenáš30.4.2009 10:28Pohádka o zlobivé kryse (pevná vazba)
    Tak já nevim, něco mi tu furt nesedělo. Asi ty podivný dialogy, respektivě čeština. Kdo takhle mluví? Jestli to měl být pokus o nějaký slang, tak se asi nepovedl. ... Celou dobu to na mě působylo jako nějaká výuková příručka a kupodivu, jak jsem se posléze dočetl, jsem se ani moc nemýlil:) ... Ale když jsem se prokousal tím začátkem s "cool" dialogy, tak jsem to zhltl s potěšením. Z Talbotových knih, je opravdu patrné, že plno času stráví rešeršemi, za co ho obbdivuji. ... Takže tak.
  • Sepp Jörgen
    Sepp Jörgen28.2.2009 16:51Pohádka o zlobivé kryse (pevná vazba)
    Moc pěkná věc, kterou bych asi ani já nevlastnil, nebýt loňského Komiksfestu... Je moc dobrý, když se o těchto věcech co nejvíc píše - a Brian Talbot si zaslouží uznání za to, že se tématu zhostil precizně a citlivě. Respekt!
  • willis
    Dobře zpracované "ožehavé" téma bez zbytečných citových výlevů nebo vydíraček. Talbot umí .....
  • BeeSee
  • erik
    Sakra, ani som si nevšimol, že je tu aj pevná väzba (tak sem kopírujem pokec odvedľa, hodnotenie je rovnaké):

    Konečne jeden citlivý príbeh o necitlivom úkaze. Verím, že nenadchne fandov Loba a ani takzvaných comicsových parnasistov, ale...
    ... po všetkých tých: moje detstvo bolo také a také, kvázi dokumentov z bojových zón a pod., je to príjemná zmena. Príbeh a prevedenie majú silu (Talbot má prehľadnú kresbu a hlavne ju vie aj používať).

    Pre mňa neskutočne silné, pohlo mi to vnútrom, osobne ako otec dvoch dcér nechápem, ako je niečo také vôbec možné.

  • erik
    Konečne jeden citlivý príbeh o necitlivom úkaze. Verím, že nenadchne fandov Loba a ani takzvaných comicsových parnasistov, ale...
    ... po všetkých tých: moje detstvo bolo také a také, kvázi dokumentov z bojových zón a pod., je to príjemná zmena. Príbeh a prevedenie majú silu (Talbot má prehľadnú kresbu a hlavne ju vie aj používať).

    Pre mňa neskutočne silné, pohlo mi to vnútrom, osobne ako otec dvoch dcér nechápem, ako je niečo také vôbec možné.
  • Woffce
    Po přečtení anonce na stránkách CC jsem lehce znervózněl - a stal se předpojatým. Největší pochybu ve mně vyvolalo asi to "Používá ji řada škol, univerzit a center pro zneužívané děti." - lek´ jsem se okamžitě zjednodušení, popisnosti a fádního zpracování. Leč: Na Komiksfestu nešlo "Krysu" nezakoupit a nenechat si ji navíc vyšperkovat osobním autorovým věnováním (s obrázkem krysy - heč !). A díky tomu můžu - konečně - napsat: Poměrně prostý sice děj (sám bych si ale oponoval "žánrovou čistotou"), zpracovaný ovšem citlivě, PRAVDIVĚ a výtvarně precizně a nápaditě, kdy Bryan Talbot kresbou nenápadně vytváří jedinečnou atmosféru Heleniných putování anglickou krajinou i bezvýchodným rejdištěm vlastních démonů, zrozených v její nevalný minulosti. Nemusí se vždycky šilhat po "Nobelovi"; tuhle knihu dočtete, neproběhne emoční ohňostroj ani adrenalinovej tobogán - jen si řeknete: "Kurňa, to je hezký..., vlastně hezký, hezký (?)..., je to...silný, docela silný (?), taky poctivý takový (??)... Možná stačí jen: Já to tomu chlapovi prostě VĚŘÍM !"
    Slaine: NeMissková podoba hlavní hrdinky mě právě příjemně překvapila - jeden ze střípků do mozaiky uvěřitelnosti.
    Xeelee: Souhlasím: Mohutnej pobuch na záda Comics Centra coby výraz uznání a díků za krásnej předmět. :----)


  • Xeelee
    Citlivě napsaný a nakreslený psychologický komiks o vyrovnávání se se sexuálním zneužíváním. Je sice přizpůsobený tak, aby ho snadno mohli číst i komiksu neznalí čtenáři (většina stránek vychází z klasických devíti panelů, výrazné obrysy, přehledně uspořádané bubliny…), ale pod povrchem Talbot velmi experimentuje. Přednáška na Komiksfestu 2008 byla skvělá. V příběhu se prolínají osudy Heleny, zlobivé krysy a v anglicky hovořících zemích velmi známé autorky knížek pro děti Beatrix Potterové. Za zmínku stojí i výborná práce Comics Centra. Pevná vazba je po všech stránkách kvalitnější než originál. Vydáno krátce poté, co jsem si v jedné chovatelské stanici zamluvil dva potkánky :-)
  • Slaine
    Slaine admin18.11.2008 01:04Pohádka o zlobivé kryse (pevná vazba)
    Ma z toho takove zvlastni pocity... Na zvolene tema jsem cekal neco trochu pusobivejsiho, mozna drsnejsiho, zavaznejsiho zkratka, aby me to vic dostalo. Na druhou stranu chapu, ze pokud byla kniha psana se zamerem poslouzit obetem zneuzivani, Talbot zvolil citlivejsi cestu a prilis netlaci na pilu. Co se tyce kresby - tam prevladaji dva dojmy - naadherny krajinky (Ransomeho jsem cetl jako mensi moc rad a po precteni tehle knihy bych se fakt nekdy chtel do Lake Districtu podivat) a velice nesympaticka hlavni hrdinka. Bohuzel... jeji grimasy i vzhled mi jsou vazne proti srsti. Celkove tuhle knihu beru jako zvlastni mix pribehu Beatrix Potterove, znazorneni jednoho krasnyho koutu sveta a popisu vyrovnani se zneuzivane holky se svoji minulosti. Skloubene je to docela pekne, ale dopad, ktery ocekavam od vyborne knihy, to na me nemelo.
2442172
Četl/a (56)
2scha, Adira Santini, bananzluty, ben_bella, bierce, Černá Krysa, cobe, cybern, cyboy, dajik, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Doctorow, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, erik, filosh, flipflop, Goldfinch, Grrr, guseppe, house192, hypermlok, Ivan Kucera, J.Connor, James, jankie, Jestrab2, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaaos, Kaluž, kaylin, Lachvos, Lobok257, Moyek, mstefl, p3tris, PAK, Philologus, robertsedmik, Schirru, SHORTY, Spike, start05, Tomket.Tom, Tony TwoDee, tukak, Ukko, VasaX, Velkej šéf, VXP, Zbysek2410
(129)
2scha, 81splinter, AdamOLIVe, Adira Santini, Ashek, Azbest, BadBoy, bananzluty, BeeSee, ben_bella, bierce, blackJag, Bob, bobo666_2005, Braindead, Bubsy, Černá Krysa, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, DanQ, davidek, DevCageR, disclose, Doctorow, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, emanek, erik, filipes, filosh, flipflop, FrAnK, gobers, gongon44, Grebenda, Greyman, grinder, Grrr, guseppe, Hamichal, Hash, herbert, house192, Hrnecc, hypermlok, Iggy Pop, Ivan Kucera, J.Connor, James, jankie, Jestrab2, jiskra, Joshua_T, Kapis, karel, kaylin, KdG, kerb, kilt, KINIMODUS, Komediant1842, krvinka56, Lenny, listr, Lobok257, lostkokots, Lysandra, maara, Malachias, Mankin, Markyz de Sade, Masinfira, Matej-29, mcleek, mikki.maser, misa, Mistak, Mleako, Mononoke, monty.cl, morbn, moris.cz, Moyek, mrkirby, mstefl, Neutrino, Nightmare, noMster, nx, Olesh, Orbeek, Philologus, q, Redlum, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, Saiffer, Scaleo1, Schirru, SHORTY, Sidi Santini, Skot, sleepless, Spike, start05, tacmud, Tomek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Ukko, VasaX, vasek, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, willis, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zebedee
Chce (2)
ComicBookGuy, fusnix
Nabízí (5)
Grynca, Ivan Kucera, JAn_G, MindReader, Mistak