„Potenciál komiksu je bez hranic a úžasný!“

S těmito slovy se Scott McCloud pouští do jednoho z nejodvážnějších projektů, jaký kdy jeho obor poznal. Dílo Jak rozumět komiksu důkladně a nápaditě zkoumá sílu a možnosti snad nejpodceňovanějšího uměleckého média na světě.
Hned od svého vydání roku 1993 toto dílo zaujalo čestné místo mezi největšími úspěchy komiksu jako takového, stalo se pilířem jeho teorie, nezbytným nástrojem a zdrojem informací pro každého, kdo se komiksem chce zabývat hlouběji a soustavněji, ale i skvělou a zábavnou četbou pro všechny, kdo chtějí prostě jen pochopit, jak komiks funguje.
Scott McCloud vás vezme na okružní cestu po všech zákoutích komiksového umění. Dotkne se jeho dějin, které sahají více než tři tisíce let do minulosti. Odhalí sílu symbolů a působení linek a barvy. Prozkoumá záhady, které se skrývají v mezerách mezi panely, a porovná i komiksové tradice Ameriky, Evropy a Japonska. Především však jasně formuluje, proč komiks může být stejně důležitý, úspěšný a rozmanitý jako film, próza, malba či jakákoli jiná umělecká forma.

Proč je vlastně jazyk komiksu tak univerzálně srozumitelný? Proč stačí pár čárek a dvě tři srdíčka, aby všichni pochopili, že postava se právě zamilovala? A pár vlnovek, abychom pochopili, že je jí zima?
Těmito a stovkami dalších otázek se zabývá Scott McCloud ve svém zásadním díle, které Alan Moore označil za „jednoduše nejlepší“ knihu o komiksu, jakou kdy měl v ruce, a o které si prakticky totéž myslí komiksoví velikáni od Eisnera po Spiegelmana.
Pokud chcete pochopit, co to vlastně je (a co už není) komiks, jak toto médium působí na své čtenáře a jaké techniky, triky a fígle jeho tvůrci používají, aby nás všechny „dostali“, nemůžete si vybrat lepší zdroj než tuhle proslulou knihu.
A překvapí snad někoho, že tato klíčová publikace o komiksu má formu… komiksu?

Scénář
Scott McCloud
Art
Scott McCloud
Obálka
Scott McCloud
Překlad
Richard Podaný
Žánry
naučný, publicistika
ISBN/ISSN
978-80-7381-419-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 265 mm
Tisk
černobílý
Váha
685 g
Stran
224
Cena
499 Kč
Originál
Understanding Comics (Carlsen Comics, 1999)
  • Jonas Woodsman
    Jonas Woodsman 20.12.2023 12:24Jak rozumět komiksu
    Tak...práve som to dočítal a hovorím len, že toto bola a je pecka. Dokonca to vyšlo aj v slovenčine. Dufam, že si môžem tento komiks označiť, že vlastním ak mám slovenský preklad?
  • MEGA
    MEGA5.11.2021 20:36Jak rozumět komiksu
    Úžasně zpracovaný komiks o komiksu. Byl jsem překvapen jak hravě se to četlo. Tento komiks obsahuje tolik naučného materiálu, ale forma je tak zábavná, že čtení uteče jako voda.
  • Tomeek
    Tomeek30.9.2021 18:08Jak rozumět komiksu
    Řešil se někde český překlad? Knížka výtečná, ovšem (ten) ikon je v sémiotice česky normálně "znak". A překládat "closure" jako "ucelení", když by daleko srozumitelnější bylo "souvislost", "spojitost" nebo konec konců i "smysl" , vyloženě bije do očí.
  • faster86
    faster8618.4.2021 20:43Jak rozumět komiksu
    zajímavý pohled na komiks jako médium, líbí se mi porovnávání vývoje komiksu z různých částí světa
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k23.2.2021 13:38Jak rozumět komiksu
    sice je to pro chytrý ale jinak dobrý
  • tuzexchrist
    tuzexchrist16.10.2019 17:25Jak rozumět komiksu
    Sice jsem kvůli tomu šel spát až v půl čtvrtý ráno, ale kdybych to v tu noc nedočet, nejspíš bych vůbec neusnul.
  • zd
    zd7.12.2017 12:03Jak rozumět komiksu
    Výborná kniha, i když jsem z ní měl chvílema zavařenou hlavu.
  • mcleek
    mcleek30.11.2017 18:15Jak rozumět komiksu
    Naprosto zásadní kniha... bez ní bych nedopsal ani svou diplomovou práci... ;-)
  • kaylin
    kaylin27.9.2016 07:43Jak rozumět komiksu
    Pokud jsou tu ti, co teprve chtějí komiks objevovat, ale ne jen jako příběhy, ale jako formu, které by se sami chopili, je právě kniha "Jak rozumět komiksu" skvělým začátkem. A naštěstí vyšla i česky! Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1267-jak-rozumet-komiksu-100.html
  • Josh
    Josh28.12.2013 15:57Jak rozumět komiksu
    Le Porello: Super, díky za tip!:)
  • Le Porello
    Le Porello28.12.2013 11:30Jak rozumět komiksu
    Josh: Praktické tipy pro vlastní tvorbu najdeš v Making Comics od stejného autora. Rozhodně doporučuju.
  • Josh
    Josh28.12.2013 00:23Jak rozumět komiksu
    Nejsem teoretik, snad v žádnym oboru mě zkoumání teorie nebaví. I zde, když se různý pojmy začínaly hromadit, na mě přišlo pár slabších chvilek, občas jsem měl nutkání dát si pauzu. Jenže jsem pokaždý zjistil, že se od toho nemůžu odtrhnout:))

    McCloud nám informace podává s vtipem a lehkostí, o čemž si drtivá většina jiných výkladových publikací může nechat zdát. Už tímto faktem demonstruje nekonečný možnosti komiksu. Při psaní a kreslení ho omezovala jen vlastní fantazie, jinak si mohl dovolit co se mu zrovna zachtělo. Využil toho na maximum a věřím, že to tvůrčí nadšení musí přenést i na všechny fanoušky „záměrně juxtaponovaných sekvencí kreslených a jiných statických obrázků":))

    PS: Osobně jsem doufal především v nějaký praktický tipy pro vlastní autorskou činnost. Pár věcí jsem si nově uvědomil, ale celkově v tomto směru asi nic zázračnýho nečekejte. Spíš se naučíte pojmenovat věci, o kterých jste už věděli nebo tušili. Což vůbec nevadí. Ta hlavní rada pro tvorbu komiksu vyplyne ze samotný knihy: Neexistujou žádný hranice, můžete cokoliv, tak na co ještě k*rva čekáte?:))
  • Oompa Loompa
    Oompa Loompa3.1.2013 22:43Jak rozumět komiksu
    někdy je to peklo, ale líbí
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 01:24Jak rozumět komiksu
    Chválím, komiks o komiksu je výborné dílko, které český trh už dávno potřeboval.
  • matrosh
    matrosh19.5.2011 10:20Jak rozumět komiksu
    výborná knižka
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.5.2011 09:55Jak rozumět komiksu
    Wow. Tohle dílo je přes svojí žoviálnost a popularizační simplifikace skvělým pokusem o "odbornou literaturu" v komiksu, na což jsem - pokud mě paměť nešálí - ještě nenarazil. A pokus je to velmi velmi vyvedený. Ne, že bych se teď koukal na komiks diametrálně jinak (ostatně, dost věcí nebylo žádnou novinkou), ale rozhodně mi to místy osvětlilo "řemeslně-uměleckou" techniku některých tvůrců. McCloud má dar vyprávět a vysvětlovat, vše ve velmi milé atmosféře. Navíc když se obrací na velké umělecké velikány našich dějin a obecně se zdá, že dává přednost kvalitnějším komiksům před mainstreamem a b/w před barvou, sbírá u mě body. Thumbs up.
  • Kukajz
    Kukajz7.12.2010 14:15Jak rozumět komiksu
    naprosto úžasné provedení
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš16.11.2009 19:30Jak rozumět komiksu
    Jo, a tie nápady ako ukazuje, to o čom hovorí sú tak krásne hravé a názorné. Ten človek proste vie vysvetlovať :)
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš16.11.2009 19:26Jak rozumět komiksu
    Tento komiks mi nedal také naplnenie ako mi dávajú iné komiksy, ktorým so ochotný dať 100%. Lenže človek musí hodnotiť vzhľadom na účel, ktorý chce dané dielo dosiahnúť.

    Táto kniha dokázala vecným a serióznym vedeckým prístupom ukázať ČO vlastne komiks je. A zároveň to podať zrozumiteľnou, ba dokonca vtipnou formou.
    Doteraz som veril, že komiks je umenie. Teraz už to VIEM.

    V kľude by túto knihu mohol niekto citovať vo svojej vedeckej práci. Je krásne, že si McCloud dal tú námahu. Vytvoril ozajstný vedecký pilier pod komiksom a dal mu vážnosť i históriu.
  • FrAnK
    FrAnK1.11.2009 22:44Jak rozumět komiksu
    Skvele provedni, cekal jsem od toho hodne, ale predcilo to vsecho me ocekavani, jestli vahate z koupi...nevahejte...
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin19.10.2009 21:20Jak rozumět komiksu
    Ehm. Vzhledem k tomu, že nevím kolik lidí, co psalo komentáře, četlo nějaké teoretické publikace o umění, nebudu nikoho upřesňovat či citovat. Já četla. Takže...

    Scott McCloud nám víceméně říká, že komiks je nejuniverzálnější médium a jako "deváté" umění spojuje výhody většiny těch ostatních. Jeho rozbor barev či "škarp", ony trojúhelníky přechodů mezi smyslem a zobrazením a významem jsou přínosné, leč neoriginální. Přístupnou formou dává lidem to, co jiní autoři objevili dávno. Mění názvy a hledá taje a nové významy tam, kde možná ani nejsou... Netvoří originální dílo, ale kompilaci. A na tom není nic špatného, protože někdo umí udělat základní výzkum, ale napsat učebnici či popularizační článek je zatraceně těžké. Umět dát myšlenky dohromady tak, aby se nesypaly všude kolem je prakticky zázrak, zvlášť ve vědních oborech. A to je to, oč tu běží. McCloud zkoumá komiks na čistě teoretické rovině v praxi, opět komiksem. Dělá něco, co chci umět, zaslouží si úctu a hlavně si zaslouží, aby ho lidé četli.

    Shrnutí. Lidé, čtěte. Přemýšlejte. Pátrejte. Zpracujte. Napište. A jestli dosáhnete takové srozumitelnosti jako Mc Cloud, publikujte.

    Jediné, co je mi líto, že mi nepřinesl něco nového. Asi jsem byla vychována pro až přílišné zkoumání a obracení reality, takže to, co jsem teď četla, jsem si v komiksu uvědomovala už dávno. Nejspíš také díky znalosti filmového, literárního a výtvarného umění.

    A ano. Komiks je umění. Umění, které dovede zachytit to, co žádné jiné. Umí znázornit plynoucí čas, který si čtenář může sám určit. Kdykoliv můžete zastavit a jen zírat na jeden obrázek. Komiks zachycuje umělecké formy v celé jejich šíři(i výšce -budeme-li se držet McClouda) a to jak literární, tak výtvarné. Umí toho více než literatura, výtvarno, film. Vnímáte ho i hmatem a čichem. Unáší Vás do Země Fantazie. Existuje vůbec důvod, proč komiks nemilovat?

    P.S.- má to i chyby, třeba tu historii, ale já hodnotím celkový dojem :)
  • vasek
    vasek25.8.2009 17:56Jak rozumět komiksu
    Tak, milé děti, nastal čas abych tu s vážnou tváří vyvrhnul z útrob další komentář. Kdo bude mít pocit, že prostřednictvím následujících řádků přišel do kontaktu s nekonečnou moudrostí vesmíru, ten se neplete.

    Takže tu máme opět jedno zásadní dílo z říše bublin. McCloud přišel s originálním a vtipným nápadem, jak zabedněncům, kteří nečtou komiks, nalít do hlavy lásku k tomuhle médiu…a zabedněncům, kteří komiks čtou, zase pěkně vysvětlí CO to vlastně čtou. Forma je veselá a hravá – průvodcem je nám sám autor, který se bůhvíproč prezentuje jako pajdulák s velkýma bílýma dírama místo očí. (Zřejmě alegorický význam - jakási mytologická postava, prostřednictvím jejíž očí nazíráme do bran věčné nicoty a jimiž se i věčná nicota dívá na nás - Moment… Cože? Aha vlastně, ony jsou to stylizované brejle. Tak sorry.) Celkově jde o roztomilé čtení, někde na hranici seriózní vědy a kratochvilného dokumentu s velkou dávkou autorské nápaditosti.

    Co se neduhů týče, začal bych přirovnáním ke Groensteenově Stavbě komiksu. Zatímco Groensteen se sveřepě snaží, aby jeho práci nerozuměl lautr nikdo (no dobře, prý je na vině překlad), McCloud naopak píše tak, aby jeho myšlenkám porozuměl každý. Takže některé pasáže jsou zbytečně repetitivní. No prostě chce látku uchopit tak, aby mu bylo rozuměno. A taky chce, aby mu každý rozuměl a pochopil, co chce říct. A nezapomeňme zmínit, že McCloud se dost opakuje, aby mu porozuměl opravdu každý. Pochopili jste to, nebo to mám pro jistotu ještě zopakovat? No, ehm, takže asi tak ňák. Na obhajobu autora dodám, že já třeba tohle dost často dělám taky, za což jsem v kolektivu velmi oblíben.
    Pan MacCloud občas rozvíjí poněkud nereálné teorie (tzv. made in vlastní hlava), kterým možná sám ani tak úplně nevěří… A často s výkřikem „heuréka“ objevuje zcela samozřejmé věci. To ale nic nemění na tom, že knížka je zábavná, nápaditá a čtivá. Vážně mě to bavilo, a to je u díla, v němž nikdo nedostane přes hubu roztočeným hákem, docela plus.
  • iantomasik
    iantomasik14.8.2009 12:10Jak rozumět komiksu
    zábavné, názorné, místy rendundantní a příliš subjektivní, ale velmi zásadní
  • kjghme
    kjghme15.6.2009 23:06Jak rozumět komiksu
    komiks a filozofie a filozofie a názory, je v ní všechno_
  • elar
    elar1.6.2009 11:40Jak rozumět komiksu
    Tato kniha byla prostě výtečná, nejen k porozumění komiksů, ale vůbec k uvědomění některých názorů a myšlenek.
  • Houbař
    Houbař mecenáš13.5.2009 12:59Jak rozumět komiksu
    Kdyby v této formě byly vydávány i skripta, tak bych tu jaderku snad i dostudoval :)
  • Kapis
    Kapis mecenáš30.4.2009 08:22Jak rozumět komiksu
    No rozhodně to stálo za přečtení, i když jsem od toho čekal více. Některými pasážemi jsem se musel ale prokousávat. Gadžopádně že to je docela základové dílko pro ty, kteří to s komiksem "myslí vážně" plně souhlasím - taková škarpa plná krve je prostě skvěle uchopená a popsaná věc, která mi byla tak nějak jasná, akorát by mě nikdy nenapadlo to tak rozebrat a teoreticky podchycenou jsem ji viděl poprvé.
  • yogi
    yogi3.4.2009 20:04Jak rozumět komiksu
    Vynikající.Snad po tom sáhne i někdo koho zatím obrázky s bublinami míjely .Pro komiksové fanoušky naprostá povinnost .
  • Bluntman
    Bluntman22.2.2009 16:22Jak rozumět komiksu
    Základní literatury teorie komiksu, která by neměla v knihovničce chybět nikomu, kdo to s především vizuálním (devátým) uměním myslí alespoň trochu vážně.
  • Nikkarin
    Nikkarin13.1.2009 19:14Jak rozumět komiksu
    Je to tam všechno moc roztahaný....to, co je tam sděleno na 224 stranách, by se dalo vysvětlit na daleko menším rozsahu. Daleko lepší by to bylo jako psanej text s doprovodnými ilustracemi. Četl jsem kdysi v Živlu výtažek z téhle knížky a ze dvou stran jsem si odnesl daleko víc, než z celé téhle knížky....zbytečný natahování...nevím, jak bych to hodnotil. Ale to nadšení se zbytkem tady nesdílím
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš13.1.2009 13:31Jak rozumět komiksu
    Těšil jsem se na tuhle knížku a i přes to, že jsem zhruba věděl co mne čeká jsem hodně mile překvapený jaká bomba to doopravdy je.... Doporučuji každému kdo se o komiks zajímá.
  • willis
    willis7.1.2009 13:41Jak rozumět komiksu
    Po přečtení McClouda se asi budu na komiks dívát trochu jinak a víc si všímat věcí které jsem předtím neregistroval. Jinak výborný rozbor - čtivý, vtipný, srozumitelný i pro laiky.
  • erik
    erik1.1.2009 17:51Jak rozumět komiksu
    Výborné dielo. Niet čo dodať.
  • The Genius
    The Genius23.12.2008 23:15Jak rozumět komiksu
    Nemám slov. Konečně jsem pochopil, proč tak miluju komiks, a to právě díky této knize. Taková hodně zajímavá, zábavná a názorná přednáška :) Přednášející na českých univerzitách by se měli od McClouda učit :)
  • krvinka56
    krvinka561.11.2008 09:30Jak rozumět komiksu
    Tak tomu to říkám počin.Nečekal bych že taková to kniha se vůbec někdy u nás objeví.O to to udělá člověku radost a bude doufat v další podobné skvosty od BB artu či někoho jiného.Tuhle knihu rozhodně nedoporučuji číst večer nebo hodně unaven.Potom člověk jaksi nemá jistotu v pochopení někerých autorových pojmů.Na tuhle knihu si člověk musí vyčlenit čas být odpočatý a v pohodě a místy pořádně zapojit i mozek.(Což je zas jednou dobře).Autor naštěstí podává informace i vyváženou formou takže je to hódně chytlavý a občas i zábavné.Kdo kdysi ochutnal v původní Crwi malou ochutnávku(ta se stím nedá srovnávat to byl vysloveně paskvil kterej dík překladateli nebyl čtivej)by se jií nemněl nechat odradit a dotoho supr díla by mněl jít i přes trochu vyšší cenu která mne osobně neva, zastávám názor když se mi něco líbí tak mi nezáleží na ceně a satejně dotoho du.Kresba tohodle dílka je fakt povedená hlavně to jak se sám autor nakreslil.Některé obrázky sou fakt super a je vydět že je to dobrej kreslíř.Forma knihy je fakt perfektní aspoň něco vydrží.Jediné co se mi moc nelíbí je obálka.Ale jinak je to perfektní záležitost kterou s radostí doporučím všem k přečtení.A doufám že se ještě s tímto autorem setkáme.Tedy jeho tituly.
  • Zack
    Zack admin29.10.2008 19:17Jak rozumět komiksu
    Tezko odhadnout, jak to bude mit tento comics s prodeji, jestli je u nas dostatecne silna cilovka a jestli lidi vubec pochopi, ze do te cilovky vlastne patri taky. Understanding Comics je prelomove dilo popularizace comicsu, dava kazdemu zakladni informace k pochopeni comicsu jako media, vubec pochopeni, ze comics neni literarni zanr, nybrz autonomni vyrazovy prostredek. Dovite se, jak comics vznika, jak funguje, cim se odlisuje a jake jsou jeho moznosti. Pro comicsove teoretiky i praktiky naprosty zaklad, mustek k dalsimu studii hlubsich materialu. To vsem ve forme comicsu, ktery je zabavny a ctivy, jak jen ucebnice muze byt. Jasna zalezitost pro kazdeho, kdo to s comicsem mysli aspon trochu "vazne".

    Ceskou verzi jsem se jen prolistoval, ta pevna vazba mi moc nesedi, ale to je ciste osobni poznamka.
  • Stalker
    Stalker29.10.2008 17:56Jak rozumět komiksu
    Nemám co dodat, nádhera,
  • davidek
    davidek27.10.2008 09:56Jak rozumět komiksu
    Škoda, že vydavatel neudělal i paperbackovou verzi. Mám doma originál (který stál nějakých 20 dolarů) a docela bych si i překlad od Richarda Podaného přečetl, ale to pětikilo je fakt hodně.
  • Kabukiman
    Kabukiman25.10.2008 19:54Jak rozumět komiksu
    Dávám 80% a to protože je to tak drahý, jinak není asi co vytknout a šlo by to na 100%....
66181
Četl/a (60)
aza, bboorreekk, ben_bella, choze, cobe, ComicBookGuy, Const.ex, Deckard, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, erik, faster86, fel68, Filios dVekerec, flyboj, Glumal, Houbař, hromotlk, hypermlok, James, jindroush, jiskra, Kaluž, Kapis, kaylin, Kerbellos, Kocour, Kouzelnik7, Lawer de Sanctis, Le Porello, Light, Lobok257, lukascus, mart.in, MEGA, Mitak, mstefl, mywiel, NecRoman, oleav, Oompa Loompa, Petrisko911 , RaptoR, regressiv, simonator, spagr, Spike, Suši, Sv1hl1k, the.kasztan, Tomeek, tuzexchrist, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, yogi, zd, ZD3H, zgrywus
(170)
2scha, 5555, Afrodoman, ajinak, Alfi, ardath, asgardpepa, Ashek, aza, Azalin, barthez, bboorreekk, beanek, BeeSee, Bhesserg, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, Blacksad, Bob, bourgeois, Braindead, chobotnička, choze, cobe, ComicBookGuy, ConanVJ, Corvus, CP, DAN478, DAxik, Deckard, DEmnoG, DevCageR, discovery, doophy, Doppelganger, Dosis_Venenum, Draco nobilis, dre, ebbe_voe, eliera, erik, faster86, fel68, filemon, Filios dVekerec, filippo, FrAnK, Fry, George Walker Bush, Glumal, goodspeed, grinder, Hamichal, hawkzn, hedgehog, ho.mof, holubdema, Houbař, hromotlk, hypermlok, iantomasik, ikshorm, imro, invape, James, jerom, Jezura, jiskra, Jokerka, Josh, Joshua_T, Kabukiman, Kaluž, Kapis, Karel Sec, Katareena, Kazumaki, Kel, Keno, kilt, kjghme, Kjon, Kocour, Kouzelnik7, kronoss, krvinka56, Kukajz, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lenny, Light, listr, Lobok257, lostkokots, LukasX, Lysandra, maara, Mankin, Martin Buchal, Marvin, matohan, MB, mcleek, merhyx, Michal Opitz, misa, monique, mstefl, NecRoman, Netorack, Neutrino, Niaz, Nightmare, Norri, ohromno, ondra, Oompa Loompa, paveln, pavouk, pechna, Petrisko911 , Plumm, Poseidon1978, Radowan, raimi, RaptoR, Redlum, regressiv, Ricarderon, rorymac, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, Šedo, simonator, Skot, sleepless, Sněhurka, SpiderJerusalem, Spike, Stalker, suricattaontheway, tacmud, The Genius, the.kasztan, Tialster, Toe, Tomek, trudoš, tuzexchrist, vasek, Velkej šéf, vidocq, Viking, Vojtěch 393, VXP, willis, Wiruss, xai, Xeelee, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, ZD3H, zebedee, zgrywus
Chce (17)
charvos, cybern, deefha, delsemela, fusnix, M4rsellino, Mamut12, Maty48, nepěkná perspektiva, Paf, shyANDROID, Slaine, smazenapikantniskeble, stepan.tichy, svobyy, wayhui, Zod
Shání (8)
deefha, delsemela, GeorgeeW, M4rsellino, mankoo, smazenapikantniskeble, Traum, VasaX
Nabízí (2)
Fox01, MazeCZ