Alternativní obálka
Kreslené povídky Na trati se odehrávají v městečku Bílý Potok, ztraceném v horách na česko-polské hranici nebo také tam, kam se hrdinové vypraví na výlety. Příběhy vypráví výpravčí Alois Nebel; vedle Wachka, Nebelovy manželky Květy a výčepního Šokina (známých z kreslené románová trilogie Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory) se objevují i nové postavy: polský farář, jeho hospodyně Mária, obchodník s uměním z Prahy nebo autobusák Tonda Kočí. Povídky zachycují a komentují naši současnost pohledem obyčejných lidí ze zapadákova. V letech 2005 až 2007 vycházely kreslené povídky Na trati v časopise Reflex, od roku 2008 tiskne nové stripy Aloise Nebela týdeník Respekt.

V roce 2013 vyšlo v němčině pod názvem Alois Nebel: Leben nach Fahrplan viz. alternativní obálka.

Scénář
Jaroslav Rudiš
Art
Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Obálka
Juraj Horváth, Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Lettering
Joachim Dvořák
Žánry
městská fantasy, stripy
ISBN/ISSN
978-80-85935-86-8 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Váha
390 g
Stran
128
Cena
225 Kč
  • Palebras
    Palebras23.12.2020 13:39Alois Nebel: Na trati
    Po přečtení trilogie, kterou jsem hodnotil zcela průměrně a vytýkal jsem jí její zmatenost, jsem měl lehké obavy při pohledu do knihovny, kde čekal Alois Nebel: Na trati. S trilogií jsem tenkrát vzal i tyto kreslené povídky s tím, že Nebel bude určitě sázka na jistotu a zcela jistě ho zařadím v komiksovém žebříčku na vysoké příčky. Bohužel se tomu tak nestalo, ale co se dá dělat. S mírnou skepsí jsem se pustil do povídek a nebudu lhát, že po pár stránkách jsem měl chuť knihu zavřít a tohohle kníratého nádražáka vymazat z hlavy. Začátek nic moc, ale nenechal jsem se nakonec zlomit a pokračoval ve čtení. Nakonec jsem povídky přečetl na posezení, protože 128 stran uteče jako voda a ke všemu jsem byl mile překvapen, jak jsem se dobře bavil. Celá kniha je psaná stylem jedna stránka, jedna povídka. Povídky na sebe mírně navazují, přinášejí jak staré tak nové postavy kdy jsou lehkou formou rozvíjeny i jejich charaktery a to vše je perfektně srozumitelné, takže odpadá mou kritizovaná zmatenost, která mě u trilogie tolik iritovala, ruku v ruce s kresbou, která je zde také naprosto čitelná a čtenář tedy naprosto přesně chápe, která bije. Některé z povídek jsou lehce nudnější, ale převládají ty zábavné které mě několikrát dokázaly rozesmát. U čtení povídek Na trati jsem se dobře bavil a rozhodně se jednalo o stravitelnější kousek než v případě trilogie.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin17.1.2018 22:56Alois Nebel: Na trati
    Tyhle mini příběhy mám z celého nebelovského vesmíru nejraději. To se ještě dal Reflex číst a měl slušnýho šéfredaktora. A já byla na střední. Oj.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 13:45Alois Nebel: Na trati
    Nový rozměr pro Alosie Nebela se vydařil stejně jako jeho předchůdce. Text pod panely a jednotlivé zdánlivě nesouvisející epizody obohacují svět Aloise Nebela a drží se v podobném duchu jako Trilogie. Je to o trochu slabší, ale pořád dobré a Nebel se Šerákem...?! No super prostě.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.9.2010 16:21Alois Nebel: Na trati
    Zdá se mi, že komentáře níže jsou celkem mimo, nikomu však nechci nutit mé subjektivní pocity.. Osobně se mi krátké epizody poskládané tak, jak vycházely v časopise, líbí ještě o chlup více než "nebelovská trilogie", která je však nutnou podmínkou pro přečtení "Na Trati". Číst stránky předtím nebo jednotlivě znamená vytrhat krátké příběhy z kontextu a zničit nesmírně zajímavý a často velmi vtipný celek, který sice ke konci ztrácí lehce dech, ale ještě včas umí skončit. Člověk si také odnese více, pokud vlastní alespoň špetku pokladu, jemuž se říká "všeobecný rozhled", a zná něco z české minulosti a kultury. A vůbec, slovy Wachka, sere pes...
  • iantomasik
    iantomasik11.9.2009 20:26Alois Nebel: Na trati
    tohle není komix, ale ilustrované intoušské tlachy posmívající se pražákům i vesnickejm buranům
  • krvinka56
    krvinka568.10.2008 19:53Alois Nebel: Na trati
    Tak tohle sem si přečetl před knihou a musím říct že mne to docela zklamalo.Číst to v novinách každý den by bylo něco jiného.Než to číst v jedné knize kde se nachází i příběhy co se hodí hlavně do novin když to souvisí s daným tématem.Kresba je fakt povedená je hlavním plusem.Ale bohužel místama je to poněkud moc ukecané a tudíš i nudné.
21044
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš18.1.2018 14:38Alois Nebel: Na trati
    to baatcha:

    Nic ve zlém, ale stejná analogie může pokračovat takto:
    Jóóó, první série M*A*S*H, to bylo něco, Lost je shit; jóóó, když jsem hrál Maniac Mansion, tak to bylo ono, Doom 2 fuck off; jóóó, Renault 5 bylo poctivě udělaný auto, ne jako ten Volkswagen Golf; jóóó, když jsem četl Little Nema, tak to byl zázračný komiks... kam se na něj hrabe Sin City; jóóó, Ray Charles to je panečku muzika, ta enegie a moudrost a ty mi cpeš Beatles, pffff; Steve Reeves je bůh, nikdo nebude nikdy lepší, ať jde Arnold to prdele.

    Tím chci říci, že nebráním Reflex, jen že čím je člověk zkušenější (rozuměj, starší), tak může více srovnávat, ale nikdy neví, na jakém levelu bylo jeho "poprvé" ve srovnání s "objektivním" hodnocením o dvacet let staršího člověka. Takže se může lehce stát, že anžto to neví, tak se vydal po cestě, která ho dovede k nasranému důchodci, který v parku krmí holuby a nadává na všechno a na všechny. A to bych byl rád, kdyby se Draco nestalo:).
  • baatcha
    baatcha18.1.2018 14:09Alois Nebel: Na trati
    DEmnoG: No mě dost nemile překvapilo, když jsem si po letech Reflex koupil a místo zajímavých reportáží tam našel jen agresivní bulvár, to fakt není nostalgie a staromilství. :D Btw. mazec, znáš Heatha! :D
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš18.1.2018 13:38Alois Nebel: Na trati
    to baatcha: Myslíš, že jde o objektivitu:)? Za 15 let může dnešní středoškolák tvrdit: "Reflex byl skvělý časopis a ne jako ta digitální sračka dnes. Jaké měl trefné obálky! A dal se koupit v trafice!" Z této perspektivy nutně dojdeš k názoru, že prvních deset čísel Reflexu byl ten nejúžasnější časopis pod sluncem a od té doby to s ním to jde z kopce.

    A takhle to mají někteří lidé se vším. Jóóó, první série Lost, to bylo něco, True Detective je shit; jóóó, když jsem hrál Doom 2, tak to bylo ono, Call of Duty fuck off; jóóó, Voklswagen Golf z 99 bylo poctivě udělaný auto, ne jako ty dnešní modernosti s kurvítkama; jóóó, když jsem četl Sin City v češtině... kam se na něj hrabe Criminal; jóóó, Beatles to je panečku muzika, ta enegie a moudrost a ty mi cpeš Eminema, pffff; Arnold je bůh, nikdo nebude nikdy lepší, ať jde Phil Heath to prdele.
  • baatcha
    baatcha18.1.2018 13:22Alois Nebel: Na trati
    DEmnoG: Naopak, s věkem je objektivnější. Reflex teď fakt stojí za vyližp*del. Tedy ve srovnání s dobou, kdy jsem byl na střední. :D
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš18.1.2018 12:52Alois Nebel: Na trati
    to Draco: A tráva byla zelenější, sníh načechranější, sluníčko žlutější a voda modřejší! Stárneš děvče, dej si pozor, aby se z tebe nestal nasraný důchodce:).