Na rozkaz Césara přijíždí do Malobonu generální inspektor Lucius Asparágus aby pokořil vzpurné Galy. Po neúspěšném útoku se je pokusí izolovat od okolního světa. To se samozřejmě Asterixovi nelíbí a uzavře s ním sázku: on a Obelix objedou celou Galii a z každého města dovezou tamnější specialitu. Vydávají se na cestu na níž potkají nejen vstřícnost a pomoc ale i zradu a hlavně, hlavně dobré jídlo a víno.

V pořadí pátý svazek vydaný pod nakladatelstvím Egmont ČR, dle chronologického řazení se jedná o 5. svazek série.

Scénář
René Goscinny
Art
Alberto Uderzo
Obálka
Alberto Uderzo
Překlad
Edda Němcová
Redakce
Stanislav Kadlec
Žánry
dobrodružný, humorný
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
152 g
Stran
48
Cena
99 Kč
Originál
Astérix #05: Le Tour de Gaule d'Astérix (Dargaud, 1965)
Varianty
Asterixova dobrodružství #05: Asterix a cesta kolem Galie (5. vydání) (2015)
Asterixova dobrodružství #05: Asterix a cesta kolem Galie (4. vydání) (2007)
Asterixova dobrodružství #05: Asterix a cesta kolem Galie (3. vydání) (2005)
Asterixova dobrodružství #05: Asterix a cesta kolem Galie (2. vydání) (1999)
Asterixova dobrodružství #05: Asterix a cesta kolem Galie (1993)
  • Daw8ID
    SPOILERY
    Líbil se mi tenhle díl? Nejspíš ano. Těžko říct.
    Ale teď vážně - Cesta kolem Galie je velmi povedeným a milým dílem, navíc i zeměpisně poznávacím. Všechny vtípky nejsou hned na očích, proto může mít čtenář pocit, že jich není tolik. Což je pro tento díl zřejmě příznačné, podobně schovaný je i Idefix, který se ke známé dvojici zde poprvé přidá a až do poslední stránky putuje s hrdiny bez povšimnutí. U kresby stojím zřejmě na druhé straně barikády, líbila se mi, často je hezky detailní, na nic ošklivé jsem nenarazil. Trochu mě zaskočilo, jak rychle vyeskalovala sázka s Asparágusem, koneckonců si všechny podmínky určil sám Asterix. Celkově příběh hezky ubíhá a přesto, že se vlastně opakuje jeden podobný cyklus - Asterix s Obelixem dorazí do etapového města, brzy musí odrazit Římany, nepřišlo mi to stereotypní (to samé platí o zmiňování tloušťky, tedy pardon, silnější postavy Obelixe) . Líbil se mi i překlad, spousta vtipů funguje skvěle v češtině, někde jsou sice lehce našroubované, ale smysl se neztrácí. Nějaká chybka se také najde, například v jedné části je u prásknutí biče psané "knall". Za mě vcelku velmi povedený díl.
  • Radek Blacksad
    Asterix a cesta kolem Galie je po predošlých veľmi vydarených dieloch trochu slabší. To cestovanie je síce veľkolepé a hrdinovia navštívia viaceré Francúzske mestá, ale vtípky tentokrát nie sú tak premakané. Najviac zaujímavé na tejto časti je, že sa tu prvýkrát objaví pes Idefix.
  • baatcha
    Za mě absolutní spokojenost. Koupil jsem jej společně se Sídlištěm bohů, vydaným o nějakých 6 let později, a ze srovnání vychází tenhle raný kousek mnohem lépe. Vtípky možná nejsou až tak promakané a kresba je méně dynamická, přesto Cesta kolem Galie působí v téhle své jednoduchosti velice čistě.
  • jh666
    Asterix a Obelix v nejlepší formě. Cesta po Galii je zábavná s množství skvělých vtípků a "zvláštností" francouzských, pardon galských, regionů. 90 %
  • 7777
    Moc pekne, aneb jak to slo i bez lednicky. Prvni vyskyt Idefixe - po celou vypravu si ho vsimne Obelix az na konci.
  • Fry
    Nema chybu - hlavně jak objižději Galii
  • KdG
    Řekl bych jeden z malinko slabších dílů, ale i tak celkem zábava.
  • The Genius
    Spolu s Asterixem a Gótové můj první Asterix a taky jsem ho měl radši.
  • Neutrino
    Asi můj nejméně oblíbený Asterix od Reného, ale pořád DOBRÝ!
2312211