V tomto vtipném náhledu na moderní dějiny navazuje autor Larry Gonick tam, kde jeho cenami ověnčená třídílná KOMIKSOVÁ HISTORIE SVĚTA skončila. První část KOMIKSOVÉ HISTORIE MODERNÍHO SVĚTA začíná dějinami starověkého Mexika, Kolumbovým připlutím do Nového světa, španělským dobýváním, budováním portugalského impéria v Asii a vytvořením prvního celosvětového systému výměny zboží a myšlenek. Následuje protestantská reformace, rozmach Holandska a Anglie a zrození moderní politické filosofie a vědy. Závěrečná část líčí soupeření Francie a Británie v Severní Americe a vrcholí globálním pohledem na americkou revoluci a Americkou ústavu.

Larry Gonick to znovu dokázal! Dokonale obrací naruby zažité dějiny a podává je se svou osobitou směsicí chytré komiksové kresby a ohromně vtipných komentářů. Koho jiného by napadlo tvrdit, že Cortés byl povrchní floutek, kterého vyhodili z práv, že Machiavelli napsal brožurku o politice nebo že Newton byl výstřední génius, aby nás přitom svými kresbami neustále přesvědčoval, že to jsou vlastně jeho oblíbené historické postavy? Larry Gonick nám přináší prvotřídní dějiny, špičkovou kresbu a k tomu vyprávění tak kousavé a sarkastické, že se při jeho čtení jednoduše neubráníte pochechtávání.

Originál: The Cartoon History of the Modern World I: From Columbus to the U.S. Constitution

Scénář
Larry Gonick
Art
Larry Gonick
Obálka
Larry Gonick
Překlad
Tomáš Jeník
Redakce
Richard Podaný, Jan Řehoř
Žánry
humorný, naučný
ISBN/ISSN
978-80-7381-383-3 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 245 mm
Tisk
černobílý
Váha
770 g
Stran
256
Cena
490 Kč
  • kaylin
    Kniha "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" skvěle navazuje na své tři předchůdce a Larry Gonick dál pokračuje v díle, které je až obdivuhodné. Kolik toho asi musel načíst, aby vytvořil dílo, které bude dávat smysl, i když bude okleštěné, kolik musel přečíst, aby mohl podávat souvislosti tak smysluplně, jak jsou zde prezentovány. To je prostě něco, co se musí ocenit. Je velká škoda, že kniha - a vlastně i celá série - šla nakonec do slev, protože si myslím, že historie podávaná touto formou je historie mnohem zajímavější, než jak je předávána žákům standardně ve škole. Ale třeba jednou zjistíme, že suchopárná prezentace dějin není jediný způsob a je možné to udělat i jinak. nezbývá se těšit na dobu, kdy to přijde. To bych se pak znovu rád učil.
  • Kapis
    Shrnout do jedné knihy co se kde po světě stalo v celosvětovém bouřlivém dění snad ani není možné, Gonick vybírá takové ty nejdůležitější události, především evropsko-americké provenience, i když zásadní dění v Indickém oceánu a africké "deportace" taky stranou nezůstaly. Divím se ale, že tento skvělý cinycký rýpal nevěnoval ani jednu celou stránku podmínkám na otrokářských lodích a této ostudné kapitole "křesťanského světa" vůbec. Moc dobře jsem se pobavil, něčemu i přiučil, něco si pospojoval, prostě dějepis jak má být. Trochu mě štve rozdíl formátu oproti původním třem dílům, ale to se nedá nic dělat. Nejvíce se však bojím, že, vzhledem k rychlému uvedení knih do výprodeje, nebude pokračování. A to by byla opravdu obrovská škoda.
  • denny
    Myslím, že všechny díly tohoto komiksu jsou velmi dobrá a určitě stojí za přečtení. Oproti prvním tčem dílům mě vadil jak jiný formát, tak především historický přístup k vyprávění. Přeci jen popisovat léta 1492 až 1800 a stále psát z pohledu Spanělska je trochu problém. Vynechání Riše římské a větčiny dějin Anglie, Německa, o Rusku ani nemluvím. No ale kromě toho celkem ucházející.
  • Dr_Bilo
    Velmi zábavné. Předešlé historie od Gonicka jsem nečetl, takže jsem úplně nevěděl, co od toho očekávat. Občas je tam až příliš mnoho textu a člověk se neubrání pochybám, proč vlastně Gonick vybral zrovna komiksovou formu, jaký to má smysl. Pak se um ale povede nějaký skvělý fórek a všechno je zas fajn. Je to zkrátka mistr komiksové zkratky.
  • Kapis
    Taxem se na to koukal v Kanzelsbergu a BBArt změnil formát (zmenšil na cca čtverec) a je to nepoměrně tenčí než předešlé díly. To je trochu škoda, ale předpokládám, že ty A4ky byly příliš drahé a asi nebyly tak prodejné - no hlavně, že se Gonick vydává dál, kupovat to budu určitě a dost se těším, protože na tomto období si určitě smlsne!!!
1531
Četl/a (29)
2scha, calvin10, DEmnoG, Draco nobilis, emanek, Filios dVekerec, Fort, hypermlok, invape, James, jankie, Jestrab2, jiskra, Kapis, kaylin, Koci, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lobok257, Lord Baltimore, mart.in, mgeralt, NecRoman, punisher, seneke, SNUFKIN, the.kasztan, Ukko, zgrywus
(122)
2scha, adam.ra, Afrodoman, Alfi, Ashek, Azbest, AZTeck, bboorreekk, beanek, Black Bro, yo, blackJag, bobo666_2005, Braindead, calvin10, calviti, CSE_AC/DC, DEmnoG, denny, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, Elnie, emanek, fel68, filemon, Filios dVekerec, flipflop, Fort, goodspeed, grellenort, Greyman, grinder, Hamichal, hawkzn, holubdema, hugosnowden, Hulik, hypermlok, ikshorm, invape, James, jankie, jeanbaklajean, jendavondra, Jestrab2, jiskra, jjjirik, Joshua_T, Kapis, KdG, Koci, Kokuun, krvinka56, kubanec13, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lenny, Lobok257, Lord Baltimore, Lysandra, markic, Markyz de Sade, mart.in, Marvin, merhyx, mgeralt, mikado, Mikei, mikina, mimo_provoz, misa, Mistak, Mitthrawnuruodo, monty.cl, moris.cz, MP, NecRoman, Netorack, Norri, novass, Olesh, pavel, pechna, perper, Poseidon1978, punisher, RainDamage, Ricarderon, Ricky Gervais, RR, Saiffer, Salien, SASAN_KING, seneke, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, strougy, tacmud, the.kasztan, Tialster, tomastrejbal, tomned, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Valis, VasaX, Viking, vishnar, vranakx, willis, Wiruss, Woffce, xai, xintax, yogi, zdennanek, zebedee, zgrywus
Chce (5)
delsemela, DracoAn, KejMart, Mamut12, skepsi
Nabízí (3)
Draco nobilis, Kreatik, www.foxbazar.cz