Postavička Titeufa, osmiletého blonďáka s šišatou hlavou, vznikla před patnácti lety a od té doby si získala neuvěřitelnou popularitu po celém světě. Děti Titeufa milují, protože řeší úplně stejné problémy jako ony, a nedaří se mu, stejně jako jim, je vždycky vyřešit úspěšně. Dospělé někdy rozčiluje, protože mluví o věcech, o kterých oni s dětmi mluví neradi – o stáří, o bezdomovcích, o sexu…

Scénář
Philippe Chappuis (ZEP)
Art
Philippe Chappuis (ZEP)
Obálka
Philippe Chappuis (ZEP)
Překlad
Luděk Janda
Žánry
dětský, humorný
ISBN/ISSN
978-80-204-1782-4 (Mladá fronta)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 285 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
229 Kč
Originál
Titeuf #05: Et le derrière des choses (Glénat, 1996)
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2023 08:32Titeuf to vidí jinak
    Tááák, jelikož jsem včera koupil za pár kaček poslední u nás vyšlý díl, rozhodl jsem se v knihovně najít díl první, který tam mám dlouhé roky a povedlo se - byl ještě ve fóóóliiii;) abych vlastně zjistil o co jde. A je to veskrze milá, zábavná, po francouzsku mírně lechtivá oddechovka. Párkrát jsem se i docela zasmál, je to pěkně nakresleno, akorát teda podle mně to pro děcka kolem těch 7-8 let není. Ne, že by to bylo nějak sprosté či přehnaně lascivní, ale mám doma 7-letého kluka, kterého by to stopéro nebavilo, ho ty lumpárny spíš baví dělat než o nich číst. Myslím, že i ty děcka potřebují trochu odstup od svých eskapád, aby se tomu zasmály, dle mého ideální věk, aby to děcka ocenily bude někde kolem 10-12 let, ale horní hranice už pak neexistuje, na dětství většinou rádi vzpomínáme.

    A to mi pak nesedí, že to vychází v Mateřídoušce. Dlouhé roky jsme děckám předpláceli Sluníčko, všechno fajn, ale kolem toho šestého roku je už to přestalo zajímat, nemyslitelné, že by si vzali Sluníčko někam s sebou mezi kámoše. S Mateřídouškou to bude to samé, desetileté děcko o ni dle mých zkušeností nebude jevit zájem, tak pro koho tam ten Titeuf vycházel? Pro děcka ve školce? Tak obrázky tam jsou, chápat to nemusí, že, ok, ale stejně mi to přijde divné, i když u Mateřídoušky už se nedivím ničemu. Sluníčko bylo celou dobu "čisté", děckám tam ani podprahově necpali nic do palic - mohu to dosvědčit, protože jsem jej s nima čítával. Kdežto Mateřídouška ta to vzala ideologicky od podlahy a minimálně v březnovém čísle nabrala směr 50. léta a bezskrupulózně začala děcka indoktrinovat, kdože je ten náš konečně jediný a správný Pan Prezident. Děti měly dokonce napsat dopis soudruhu Gottwaldovi teda uuups soudruhu agentu Pávkovi, t.č. hlavě naši těžce zkoušené země. Takže děti, s generálprezidentem agentem Pávkem, hloupým, nevzdělaným, zaprodaným, s gumovou páteří a citem se otáčet jak vítr vane, ale s hezkým profilem progresivněliberální vpřed, dozadu ni krok!!! Mateřídouško, bravo!!!

    Ale Titeuf dobrý, ten za to nemůže, asi si dokoupím zbylé díly, nicméně do časopisu pro děti ve školce to opravdu není a manipulace a indoktrinace dětí je přímo zavrženíhodná, tfuuuj.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš24.4.2023 22:55Titeuf to vidí jinak
    Jako menší jsem ho miloval a vystřihoval jsem si stripy z Mateřídoušky. Teď už mám pocit, že podobná témata dokázali lépe zpracovat jiní (a mnohdy už dřív), ale pořád je tam spoustu dobrých fórů.
  • kaylin
    kaylin2.2.2017 08:46Titeuf to vidí jinak
    Síla komiksu "Titeuf to vidí jinak" je především v tom, že se mu daří zachycovat každodennost, ale navíc z dětského pohledu. Když čtete jednotlivé stripy, říkáte si, že tohle je něco, co jste sami dělali, co jste si sami mysleli, za co se třeba i sami stydíte. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/02/1364-titeuf-to-vidi-jinak-70.html
  • jankie
    jankie6.6.2016 18:15Titeuf to vidí jinak
    Řekl bych, že vše shrnuje věta z recenze: "Titeuf rozhodně není vzor všech ctností – je ale odrazem reality."

    Když se člověk vyrovná s tím, že dnešní děti jsou trošku jiné než jsem byl já (a to jsem zase asi byl šok pro taťku nebo dědu), tak se směje nahlas a skoro pořád.

    P.S. Hákový kříž děti pařící Wolfenstein, Wold of Tanks apod. fakt nerozhodí... a zbytek nebude chápat, o co jde. Na stejné stránce je kuřák i zhulenec. Dítě si toho asi moc nevšimne, dospělý se pobaví. Co teprve díl o kondomech. ;-)
    (nebyla nacistická svastika natočená, takže v komiksu je to jen neškodný symbol štěstí?)
  • Mankin
    Mankin mecenáš6.6.2012 12:35Titeuf to vidí jinak
    Titeuf je proste klasika. Chlámal som od začiatku do konca. Síce som pár fórov poznal už v inom podaní, ale na tom malom zasranovi sa nemožno nezasmiať.
    Celkom nekriticky plný počet hviezdičiek.
  • 46028
    460284.6.2012 13:40Titeuf to vidí jinak
    Možná ty vtipy jsou dobré, ale rozhodně se mi nelíbí ten vulgární obscénní humor... ošahávat holku na zadek, nadávat do "teploušů", nacistické znaky u voličů politiky ve škole (druhý díl Titeufa), kráva udělá potřebu (kadí) na chlapcovi... Aspoň že tam nejsou hrubé nadávky - jenom "hernajz" atd. A jestli tohle všechno má být lepší než Kačer Donald, jenom proto, že toto je francouzský a ne Americký, tak to se šeredně pletou. Mateřidouška je pro mnoho starších dospělých lidí časopis pro malé děti... ale tohle už je jiný kalibr. I ostatní seriály jsou dost nechutné (typické pro nové francouzské seriály). Jo... nejdřív po celé éře Mateřídoušky dávají infantilní pohádky (promiňte, to není kritika) a pak hned po pár letech vulgární seriály a přese všechno, celá garda Mateřídoušků a ostatních z MF útočí na údajnou konkurenci Donalda - kdepak, to Garfield a Hello Kitty a Gormiti a ti ostatní jsou teď "pruda".

    Promiňte za OFF-TOP
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.7.2011 14:24Titeuf to vidí jinak
    Vše již bylo řečeno, přesto bych dva hlavní rysy zopakoval - za prvé, na to, že se má jednat o příběhy pro "děti od 8 let" je tam trochu hodně sexuálních a jiných narážek, které bych takové věkové kategorii asi neservíroval (i když třeba je dnešní mládež jinde, než jsem byl já v jejich věku, kdoví), a za druhé, vtipnost příběhů někdy výrazně kolísá. Přestože je Titeuf takový "wannabe Calvin" (nebo možná spíše proto), tak mě párkrát docela pobavil.
  • flipflop
    flipflop30.7.2010 07:13Titeuf to vidí jinak
    Jednostránkové humorné příběhy. U některých jsem jen těžko hledal pointu -naštěstí jich bylo jen pár a převládaly ty, u kterých jsem se s chutí zasmál.
  • vachudik007
    vachudik0071.1.2010 18:46Titeuf to vidí jinak
    Pěkná kresba a vtipné příběhy...
  • andre
    andre mecenáš25.8.2008 14:05Titeuf to vidí jinak
    Zajímavé zpestření. Překvapilo mě, že vychází v mateřídoušce, kterou mám očividně zafiksovanou, jako četbu pro "nejmenší ČTENÁŘE" a jež jí pravděpodobně není - soudě dle některých "témat". Kresba je dobrá. Příběhy mi připadají nedotáhlé (nedopilované).....člověk tam sice cítí dobrou mylšenku, ale ta přesná pointa prostě schází. Škoda.
  • krvinka56
    krvinka5618.8.2008 10:21Titeuf to vidí jinak
    Tak tohle sem si koupil aniž bych si to někde prohlédl.Je to fajn krátké příběhy které člověka někdy pořádně pobaví.Kresba je velice zajimavá z počátku mne nijak nebrala ale zvuyknul jsem si.Trochu mne zarrazilo že něco takového vychází v Mateřidioušce ale co dnes je jiná doba.Některé témata sou podána vtipně jidy sem nad nimy jen mávnul rukou a šel číst dál.
  • royan
    royan8.8.2008 15:10Titeuf to vidí jinak
    Tímto dílkem jsem příjemně překvapen. Rozhodně bych to neškatulkoval jako "komiks pro malé děti " i když to vychází v Mateřídoušce. Na to, že jsem od toho nic neočekával jsem se velmi příjemně pobavil :-)
31632