Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Je to příběh Kobyho, mladého taxikáře z Tel Avivu, kterému jistá dívka v uniformě izraelské armády oznámí, že jeho otec, se kterým se Koby kdysi rozešel ve zlém, byl možná zabit při sebevražedném bombovém útoku.
Kdybychom byli ve filmu, patrně by Koby otce hluboce miloval, partnerkou při jeho hledání by mu byla půvabná reportérka v podání některé hollywoodské hvězdy a jejich cestu by lemovaly honičky v autech a přestřelky s teroristy.
Jenomže my ve filmu nejsme, jsme v realitě (přinejmenším v realitě grafického románu), a tak Koby Franco otce upřímně nesnáší a ledaco mu vyčítá, jeho průvodkyní je nepříliš pohledná zakomplexovaná dívka z bohaté rodiny, proti níž je v permanentní vzpouře, a cestu soudobým Izraelem provázejí ukrutně civilní setkání se spoustou prapodivných, nehrdinských postav. A výsledkem pátrání není dojímavá scéna, při níž se všichni shledají a zapláčou si, ale nečekaný, trpký zvrat, který ovšem nedojme o nic méně – jen je uvěřitelnější.

Grafický román Rutu Modanové je vynikajícím představitelem moderní generace civilních, realistických a silně procítěných komiksů, které se místo hrdinství a velkých gest zabývají obyčejnými, ale o to čtenáři bližšími problémy obyčejných lidí. Podobně jako Thompsonovo dílo Pod dekou je i román Rutu Modanové dalším krokem, kterým se komiks hlasitě dožaduje svého místa po boku hodnotné literatury.

Scénář
Rutu Modan
Art
Rutu Modan
Obálka
Rutu Modan
Překlad
Richard Podaný
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-244-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 235 mm
Tisk
barevný
Stran
176
Cena
399 Kč
  • flipflop
    flipflop12.5.2010 14:20Hluboké rány
    Pohodovej příběh
  • vasek
    vasek24.12.2009 02:29Hluboké rány
    Hluboké rány jsou takový obyčejný civilní příběh ve stylu "… a tak dál žili svoje zpackaný životy, a jestli neumřeli v pumovým útoku, tak je žijou dodnes…" Čtení, které má nesporně svou sílu…ale zase že by to trhalo žíly, to se zrovna dvakrát říct nedá.

    Celkově jsem se nemohl zbavit pocitu určité vlažnosti v přístupu a projev autorky mi přišel až příliš odosobněný. Ať je to ve způsobu vyprávění příběhu nebo třeba ve výtvarné stránce…

    Přitom nemůžu říct, že by mi výtvarné pojetí nepřišlo příjemné. Nejsympatičtější je určitě barevnost, která se nese v jakýchsi lehce zamřelých tónech a působí atmosféricky a celkem mile. O trochu míň milá je pak kresebná stránka. Autorka sice používá pěknou pravidelnou linku, ale jakoby její projev postrádal takovou nějakou základní životnost. Úplně pomíjím fakt, že postavy mají tečky místo očí a prázdné gumové rukavice místo rukou (to mi v podstatě absolutně nevadilo). Především jsem ale marně hledal alespoň náznak nějakého expresivního vyjádření – těm lidem zkrátka chybí emoce. Přišli mi jako jacísi prázdní paňáci bez výrazu, kteří jen ilustrují text v bublinách. Na druhou stranu…tohle taky svým způsobem utváří určitý druh atmosféry.

    Modanová tak vlastně vytvořila "svět prázdnoty" (hrome, dneska jsem ňák přísně filozofickej), kde nikdo nikoho nemá rád, a ona (jako stvořitelka) nemá ráda ani svoje postavy. Jestli to tak chtěla, tak se jí to, holce, povedlo. Ale její skutečný záměr nejsem v postatě schopnej rozklíčovat - a samotný název tomu tajemství taky extra nepomáhá.

    HR za přečetní stojí, s BBartí slevou stojí i za koupi… Otevřeně přiznávám, že jsem rád, že jsem do toho nevrazil čtyři kila. Celkově vlažně přes sedmdesát.
  • Xeelee
    Xeelee8.8.2009 11:05Hluboké rány
    Takovej malej milej komorní příběh. Až na občasnou zkratkovitost, o který tu už přede mnou psal Wiruss, se mi moc líbil. Není to ale žádnej srdceryvnej příběh, kde bych se dokázal vcítit do hlavních postav. Zásadní problém vidím v kresbě. Nevadila mi její jednoduchost, která se opravdu k příběhu docela hodí, ale problém je v tom, že Rutu neumí kreslit postavy. A vzhledem k tomu, že jsou postavy skoro na každém políčku (často i v detailech) a děsí mě svými proporcemi a naprosto nepřirozenými pózami, tak to prostě JE problém. Jinak prokreslení jen podstatných částí políček a zbytek hrubě načrtnutej s převážně nevýrazným jednobarevným pozadím vypadá zajímavě a docela mě to zaujalo. Stejně tak pozadí bublin, který není bílý a mění se podle barvy pozadí, aby se od ní trošku odlišovalo. Scénář 85 % / Kresba 55 %
  • willis
    willis19.9.2008 15:12Hluboké rány
    Nemám pocit že bych přečetl nějakou scénáristickou super bombu, na druhou stranu času stráveného při čtení a prohlížení tohodle dílka nelituju. Nic šokujícího, zvrácenýho nebo srdceryvnýho tam není, ale umím si představit, že by z toho šel natočit docela dobrý "nezávislý" film pro pondělní večery na čt2. Kresba nijak nevyniká, spíš mně úsporný styl a barevné ladění připomínal nějaké instruktážní "komiksy", které visí u doktora a popisují jak provádět první pomoc. Osobně mně to nijak nevadí, už jsem si zvyk na různé styly, ale třeba obálka mohla být zajímavější. Tahle mně neupoutala ani na třetí pohled.
  • Woffce
    Woffce29.4.2008 15:05Hluboké rány
    Komorní příběh s příjemně realistickým závěrem. Poměrně strohá kresba mě sice nenadchla, ale ke způsobu vyprávění výborně sedla. V podstatě není moc co vytknout. Snad jen, že celkově - i přes moji snahu nechat se "vcucnout" - působil na mě tenhle niternej příběh o hledání (a nejen zmizelýho otce) celkem chladně, a že pocítit palčivost "hlubokých ran" mi nebylo příliš dopřáno. Především ale platí moje radost, vyjádřená v procentech: Další kvalitní počin BB/Artu, jehož koupě v žádným případě nelituju.
  • Wiruss
    Wiruss8.3.2008 18:16Hluboké rány
    Tak rozhodně bych to nesrovnál třeba s Pod Dekou jak se píše v anotaci. Tohle na mě působilo zcela jinak. Je to celkem příjemné počtení trochu mě vadila občasná zkratkovitost (např. ve 3. kapitole to na dvou místech dokonce vypadá jako by byli vynechány stránky, v še plyne autorka vypráví minutu po minutě a najednou skok), osobně bych radši ještě jednu kapitolu, i když to důležité pro příběh bylo řečeno a další kapitola by byla spíš kaší, ale i u knih je často nastavovaná kaše příjemný zážitek. Kresba je celkem jednoduchá, příjemná až v půlce první kapitoli jsem si uvědomil, že autorka kleslí postavy opravdu jako Židy, coloring je jednoduchý, ale osobně by mi realističtější kresba neseděla. A příběh? Celkem jednoduchý osobní a zajímavý... Práce BB artu je na úrovni pěkné zpracování v pevné vazbě a na kvalitnějším papíře (k tomuto by se křída opravdu nehodila) za dobrou cenu. Jsem rád, že podobné komiksy u nás vycházejí a mám je čím dál radši.
7128
Četl/a (41)
123peta, 2scha, 81splinter, aza, ben_bella, bierce, calvin10, cybern, davidek, DEmnoG, Doctorow, Doppelganger, Draco nobilis, fel68, filosh, flipflop, flyboj, Houbař, hypermlok, J.Connor, James, Jestrab2, jindroush, jiskra, Joshua_T, Keno, Kocour, marek zigmund stanko, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, oleav, PAK, pechna, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Velkej šéf, VXP, wege16, zgrywus
(129)
2scha, 81splinter, adam.ra, AdamOLIVe, afri, aphonia, Ashek, aza, Azbest, AZTeck, bboorreekk, BeeSee, Benji, ben_bella, bierce, blackJag, bobo666_2005, Braindead, BreakingAway, calvin10, calviti, Černá Krysa, Corvus, CP, CSE_AC/DC, cybern, davidek, DAxik, DEmnoG, Dezodoo, Doctorow, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, fel68, filipes, filosh, Flowtek, FrAnK, Fréza, gobers, gongon44, goodspeed, grellenort, Greyman, grinder, Hamichal, hawkzn, Hebled, hedgehog, holubdema, Houbař, hypermlok, imro, invape, iob, J.Connor, James, jerom, Jestrab2, jett, jiskra, Kabukiman, Kapis, Kazumaki, KdG, Keno, Kocour, krvinka56, Lenny, Lobok257, Mankin, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, mclusky, mgeralt, mikado, mikki.maser, moiqpiom, monique, monty.cl, morbn, moris.cz, MP81, Mr.Plysh, muflon, namathur, namdnas, NecRoman, Nightmare, Odrikani, OldaB, pechna, Poseidon1978, raimi, razielus, regressiv, Ricarderon, RR, Saiffer, Saran, Skot, Slaine, sleepless, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tombal, Tomek, Tony TwoDee, trudoš, VasaX, vasek, Velkej šéf, Viking, VXP, wege16, Wiruss, Woffce, xai, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, zebedee, zgrywus
Chce (4)
delsemela, DracoAn, fusnix, normsko
Shání (1)
normsko
Nabízí (1)
Fox01