Kdesi v pohraničí, kde krajina přišla o svou duši, leží jezero, které vždy přitahovalo nešťastné. Sem, do míst svého dětství, se na konci kariéry vrací profesionální fotbalista. V domě svých prarodičů a ve vlastní minulosti hledá, co kdysi ztratil. Lidé přicházejí a zase odcházejí. Jen jezero mlčenlivě zůstává. Možná právě v něm je ukryté největší tajemství jeho vzpomínek...

Scénář
Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Art
Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Obálka
Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Lettering
Joachim Dvořák
Redakce
Ondřej Kavalír
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-85935-66-0 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý
Stran
128
Cena
245 Kč
Originál
- (-)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 14:01Bomber
    Nechápu a nechápu.... O co tu sakra jde?! Prvky tam toho a prvky onoho... Dohromady velké nic. Kresba je to jediné co má smysl. Možná až si to přečtu podruhé to začne dávat smysl, ale jinak prostě nuda.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin18.12.2017 19:23Bomber
    Božansky nakreslená existenciální bída.
  • louza
    louza25.7.2017 16:51Bomber
    Alternativní příběh o fotbalistovi ve výslužbě, který přišel do míst kde vyrůstal hledat odpovědi na otázku života, vesmíru a tak vůbec. Odpověď však není taková jako by čtenář čekal. Je spletitá, komplexní a pro mě patrně nepochopitelná. Autor je možná skvělý ilustrátor, ale na poli scénáře má ještě mezery.
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 01:06Bomber
    Kresba? Vynikající. Ale ten scénář...uff, co jsem se natrápil, než jsem to dočetl. Příběh jsem nějak nepochytil, asi máme opravdu dobré kreslíře, ale se scénáristy je to bída...
  • BeeSee
    BeeSee17.9.2008 15:41Bomber
    ne na nebela to nemá, poslední dobou přemýšlím o tom, že pan 99 pokulhává ve té scénáristické části... neurazí nepotěší...
  • yogi
    yogi19.8.2008 19:35Bomber
    Tenhle komiks je zřejmě něco jako tatáčovské Nanoalbum (mnou nepříliš oblíbené ).Takže dokoupit CD, DVD,tričko ,trenýrky ,lístek na koncert a jízdenku do Jeseníků ,ono to nakonec do sebe všechno zapadne . Ve srovnání s Rudišovým falešným a prázdným Potichu přece jen palec mírně nahoru .
  • vifi
    vifi7.5.2008 14:32Bomber
    Svejdika mam rad. Priessnitz zeru. Kresba se mi libila, rozehrany pribeh taky, ale ten konec... Nejak nedotazene mi to prijde. Nebel to proste neni. Pisne textu mne nerusili. Atmosfera dobra.
  • willis
    willis1.4.2008 14:00Bomber
    Myslím, že by bylo vhodné si k tomu pustit i avizovaný soundtrack. CD + komiks by asi měly tvořit takový multimediální celek. Hudbu ke komiksu jsem bohužel neměl a tak hodnotím jen druhou část, samotný komis. Bomber se vrací do Čech odkud v roce 68 uprchnul s rodiči do Němec, kde se stal i přes svůj talent jen průměrným kopalistou. U nás pak navštěvuje různá místa, vrací se mu vzpomínky. Slušná nostalgie dělaná převážně kresbou (textu je tak málo, že se dá těch 130 stránek přečíst za 15 minut), občas prokládanou texty písní. Nebel byl propracovanější, ale určitá spojitost s ním je i tady znát. Akorát mám pocit, že z roku 1968 se stává slušně obehraný klišé. A ještě se přiznám, žeTomáše "Bombera" Skuhravého jsem nikdy neměl rád, ale na mé hodnocení to nemá žádný vliv. :)

    andre: když přejíždí hranice zpět do ČR je tam napsáno léto 1998, takže ten věk by mohl odpovídat.
  • Woffce
    Woffce25.3.2008 14:52Bomber
    Já jsem rád, že vlastním; tu příjemně ponurou atmosféru "Nebela" to sice nemá (a důvod vidím hlavně v málo nosným příběhu), ale hodně se jí blíží. K tomu když přičtu moji velkou oblibu ve "zmatlíkovsko-cloweský" (Slaine to trefil !) kresbě Jaromíra 99, každýmu, kdo má občas chuť na něco toho vnitřního, mile nostalgickýho usebrání, musím "Bombera" jen doporučit.
    (A pro Andreho: Myslím, že konec jsi pochopil beze zbytku - on opravdu asi zajímavější rozuzlení nenabízí. Mně ale - kupodivu - ani nescházelo.)
  • andre
    andre mecenáš7.1.2008 08:26Bomber
    Krásná obálka. Kresba dobrá. A příběh? První dvě třetiny mě poměrně slušně v táhly a navodily dobrou atmosféru. Bohužel poslední část na mě byla až moc v "metaforách" a v představách. Občas sem se začal až lehce ztrácet. No a konec jsem asi vůbec nepochopil, nebo mi nepřipadá vůbec zajímavý. Takové vyšumnění. ..... Co mi ještě lehce nesedělo, byl vzhled hl.hrdiny. Vypadal tak na 25-35, ale dle mých výpočtů (když se děj odehrává cca. v roce 2005 - podle aut) by mu mělo být 45. Ale je pravda, že většina fotbalistů jsou metrosexuálové, takže by ho nějaké pleťové masky mohly nechat vypadat mladě:) .... A ještě ty texty písní .... občas se hodily, ale většinou mně hodně překážely. Příliš se nerýmovaly, a když neznám ty melodie a musel jsem si je vytvářet sám, tak to byl děs;-) .... Ale jinak je to počin zajímavý. Takže tak.
  • Slaine
    Slaine admin6.12.2007 18:40Bomber
    mno ona to neni az tak spatna strategie... kdyz jsem to uvidel, tak si vazne rikam: "Supr, zase vysla nejaka uchylarna od Clowese" no a podivam se a on Jaromír Švejdík :))... nicmene ta zvedavost zustala a koupim se to asi stejne :)
  • Zack
    Zack admin6.12.2007 12:33Bomber
    :) vsak on se jaromir s tou asimilaci cizich stylu totalne nesere :)) ale je prima, ze se postupne posouva, treba se jednou dockame i chvile, kdy bude mit styl vlastni :)
  • Slaine
    Slaine admin5.12.2007 22:26Bomber
    wow... kdybych si mel z obalky tipnout kreslire, jednoznacne davam Clowese :)
191242