Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších grafických románů poslední doby, kterého se po celém světě prodalo už téměř půl milionu výtisků.
Ve Francii žijící, ale v Íránu narozená autorka nás v první části provedla svým dětstvím stráveným v Teheránu za doby islámské revoluce a války s Irákem. Ve druhém dílu líčí svůj pobyt na francouzském gymnáziu ve Vídni, následný návrat do vlasti, poslední pokus sžít se s režimem, který nemůže mít pro samostatné osobnosti jejího typu, navíc ženského pohlaví, pražádné pochopení, a svůj definitivní odchod do Francie. Zatímco hlavním tématem první části byl život v totalitním režimu, ve druhé je jím tedy to, jak se člověk v takovém režimu vychovaný vyrovnává s náhle nabytou svobodou: tedy další téma, které mnozí Češi důvěrně znají.

Pevná vazba s přebalem, formát 160x236 mm, černobílý, 180 stran, 290 Kč.

Scénář
Marjane Satrapiová
Art
Marjane Satrapiová
Překlad
Richard Podaný
Žánry
autobiografie, historický, ze života
ISBN/ISSN
80-7381-092-4 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 236 mm
Tisk
černobílý
Váha
515 g
Stran
180
Cena
290 Kč
Originál
Persepolis 2 (L'Association, 2004)
  • louza
    louza18.4.2017 16:28Persepolis 2
    Odvážná, zajímavá a místy vtipná kniha, která bere i závažné situace s nadhledem. Vyprávění je stejně přímočaré a elegantně jednoduché jako kresba. Jde o autobiografii dívky vyrůstající v islámem ovládeném režimu, která byla konfrontována se západní společností, aby se pak musela srovnat s vlastními kořeny. Pěkné.
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.1.2009 14:47Persepolis 2
    Druhý díl se mi už tolik nelíbil, je to opět svižné pokračování, ale už tu řeší moc svých "ženských" věcí, s kterýma se z povahy mého pohlaví prostě nedokážu asociovat a tudíž mě holt moc neberou (qůli toho ani neuvažuju o Šitíčku, na které jsem shlédl ukázku). Teď mě tak napadlo, že tam vůbec nezmínila, kdy na ni přišly první krámy;-) Vím jak u nás za komunistů byla potlačována sexualita, cožpak v Íránu za teokracismu. To musely být pro ty holky šoky;-) Myslím, že by to do skládanky tohoto dílka přesně zapadlo. Ale zase...kus toho svého nejintimnějšího soukromí si každý hájí pro sebe.

    Každopádně mě se to jako autobiografie líbilo a četlo se to samo a dobře:-)
  • The Genius
    The Genius24.9.2008 13:34Persepolis 2
    Zajímavý pohled na život v Iránu, o kterém jsem, přiznám se, předtím nic moc nevěděl. Každopádně šlo o příjemné intimní čtení a ani ta jednoduchá kresba mi kupodivu nevadila.
  • Woffce
    Woffce20.4.2008 20:19Persepolis 2
    Složité (přinejmenším) peripetie dospívání v pro mě - naštěstí - neznámém prostředí, napsané s lehkou sebeironií a příjemným nadhledem. Po dočtení druhého dílu mě jen napadla kacířská myšlenka: děj zeštíhlit a vydat v jedné knize. To už jsem ale hnidopich - už teď se od M.S. těším na "Šitíčko" (srpen 2008).
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade4.1.2008 00:10Persepolis 2
    U mě žádná změna. MdS
  • willis
    willis26.9.2007 09:32Persepolis 2
    Pokračování Persepolis navazuje časově tam, kde minulý díl skončil. Připadalo mně to jako když je to kreslený z větším nadhledem než jednička. Černý humor, zlehčování některých životních situací.. zkrátka ze života, ale o čem jinym už by měla autobiografie být, že.
201031
Četl/a (42)
123peta, aza, ben_bella, binnmode, calvin10, cobe, davidek, DEmnoG, Doppelganger, Draco nobilis, flipflop, guseppe, Hanussen, HellWeber, house192, IndyP, invape, Jabba, Jestrab2, jindroush, jiskra, Kapis, kaylin, Knuckless, Kocour, Moyek, Mr.Plysh, namdnas, Nekrokok, nfo, oleav, p3tris, pechna, rajot, regressiv, seneke, start05, the.kasztan, wege16, yogi, ZD3H, zgrywus
(143)
123peta, afri, antiimini, Ashek, aza, Azalin, bboorreekk, ben_bella, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blacksad, bodhi, bourgeois, Bozhi, Braindead, buscheer, calvin10, CarlinEtMoi, Černá Krysa, cobe, Corvus, CP, Cr4sh, davidek, DAxik, DEmnoG, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, fel68, felis, filemon, filippo, flipflop, Fréza, fubong, gongon44, goodspeed, grinder, guseppe, Hades, Hamichal, Hanussen, hawkzn, hellw10, HellWeber, hi_jacker, holubdema, imro, IndyP, invape, Jabba, jankie, jerom, Jestrab2, JimmyII, jiskra, Jokerka, Joshua_T, Kabukiman, Kapis, Kazumaki, KdG, KINIMODUS, Klatic, Knuckless, Kocour, krvinka56, Lenny, Lobodlak, Lobok257, LukasX, Lysandra, Macatá Réza, Mankin, Martin Buchal, Marvin, MB, merhyx, metalmaus, MikeZ, milgouse, misa, moiqpiom, monique, monty.cl, morbn, Moyek, Mr.Plysh, muf.lon, namathur, namdnas, Nekrokok, Netorack, nfo, Odrikani, OldaB, oleav, Olesh, p3tris, pavel, pechna, planika, POLAKST, Poseidon1978, Radiomir, RainDamage, rajot, Ricarderon, Rorschach, RR, Saiffer, san, Saran, Scarecrow, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, The Genius, the.kasztan, Tomek, trop, trudoš, Valis, vallyslayer, vasek, wege16, willis, Wiruss, Woffce, Xeelee, xintax, yama, yogi, Zajo original, ZD3H, zebedee, zgrywus, Zíďas
Chce (9)
Bubsy, fusnix, keplik, kjghme, nick, Paf, sawtooth, Slaine, Tasemnice
Nabízí (3)
bourgeois, Fox01, pavel