Ukázka
Originální novodobý komiks, jehož autorem je známý ilustrátor týdeníku Respekt, Pavel Reisenauer, dal zabrat mnohým jeho vykladačům. Fantaskní nadčasový příběh z možných světů líčí barevně a realisticky především posmrtný život, který je stejně obskurní a trapný jako ten před ním.

Na dolní části každé stránky je anglický (Michal Rybka), německý (Michal Winkler) a francouzský (Olga Sixtová) překlad jednotlivých bublin.

Scénář
Pavel Reisenauer
Art
Pavel Reisenauer
Obálka
Pavel Reisenauer
Překlad
Michal Rybka, Olga Sixtová, Michal Winkler
Redakce
Ivan Mečl
Žánry
underground
ISBN/ISSN
Divus
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 240 mm
Tisk
barevný
Stran
124
Náklad
2000ks
Cena
111 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.10.2010 22:51Smrt po životě
    Jednou větou: what da fuckin hell?
    Ale teď vážně, Reisenauer je mým veleoblíbeným kreslířem, bez kterého by týdeník Respekt nebyl Respektem. Znát ho pouze z tohoto komiksu, jeho kresba by se mi asi tolik nelíbila. Každopádně příběh je zvláštním surrealistickým experimentem protkaným hromadou citací a aforismů, ze kterých jde brzy hlava kolem. Lze tam najít i ten typický Reisenauerův rukopis v několika málo vtipných pasážích, jindy jsem naopak lehce tápal. Nejednoduchý to komiks.
  • Neutrino
    Neutrino8.7.2010 00:17Smrt po životě
    Velmi neobvyklý komiksový experiment, který zběsile a až skoro bezhlavě mixuje velké množství gagů, nápadů a citací. Zaujme v prvé řadě už jen rokem vzniku, díky kterému vypadává z jakéhokoliv českého kontextu (předtím podobně experimentoval a od zaběhlé saudkovsko-burianovské školy se oprošťoval snad jen Tučapskej). Je pravda, že taky mně to celkem připomělo americký intelektuální underground. Myslím, že příběh nijak zvlášť hodnotit nejde a stejně tak nemá smysl snažit se v použitých filozofických výrocích hledat nějaké velké přesahy. Všechno záleží na přístupu a náladě čtenáře; dlé mého názoru tomu však stačí vyjít trochu vstříc a můžete se mnohokrát nahlas zařehtat (což se mně podařilo). Za vydařenou pasáž považuji například stránky 20-25 - úderné, vtipné, komiksově zajímavé. Kresebně je autor někde úplně jinde než v současnosti (Respekt), ale jeho výtvarné pojetí tohohle komiksu mi nepřijde vůbec špatné. Podobně jako příběh je velmi zběsilé a radikálně bláznivé, což je způsobeno papouškovskou kombinací snad všech křiklavých barev a naivně realistických zobrazením postav. Celkově je to komiks pro málo lidí, ale těchto pár vyvolených si ho ve správné náladě může opravdu užít.
  • flipflop
    flipflop30.6.2010 17:19Smrt po životě
    Hodně divný
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin6.11.2009 11:32Smrt po životě
    Se sametovou rukavicí ukutou ze železa se nedá srovnávat, ta je uceleným příběhem o šílenství a bezmoci. Tohle je experimentální dílko zajímavé snad jen tím, že prakticky veškerý dialog probíhá ve formě filozofických, knižních a filmových citátů. Je to jenom hra na život a snaha redukovat ho na honbu za ukojením nebo studie života a slangu pražských intelektuálů? Kdo ví. Rozhodně mě to neuchvátilo, ale někdy později se k tomu zajisté vrátím.
  • choze
    choze24.12.2008 19:41Smrt po životě
    Sympatická podivnost, zvláštní blábolivý undergroundový úlet. Naladil jsem se na tu atmosféru, humor a erotický náboj a hodně se mi líbila i kresba operující s vekými, převážně stejnými panely, barvy a tvrdý papír.
  • Kapis
    Kapis mecenáš24.12.2008 12:46Smrt po životě
    Moc se neodvažuju toto dílko jakkoli posuzovat. Musím si přiznat, že filozofický přesah, všechny narážky a citáty kompletně asi nepoberu. Nebo spíš ne hned, postupně, životem.......který, pokud směřuje k něčemu podobnému, taxe je na co těšit;-) Clowes, kterého tu vzpomíná šedovous pode mnou to není, spíše taková směska, spojená docela potrhanou nití, končící v začátku kruhu. V Respektu je Raisenauer mnohem vykreslenější, ale myslím, že jsem na vánoční ráno hrábl do své nepřečtené hromady po správném kousku a dnešní Ježuchborn den bude mít tu správnou atmošku:-)
  • Woffce
    Woffce12.12.2007 13:32Smrt po životě
    16 let jsem měl - jako abonent týdeníku Respekt - pana Reisenauera a jeho um a vtip v úctě. Od včerejška, kdy jsem po letech "Smrt po životě" znovu zdolal (a došlo mi konečně, kdo je autorem), se ho bojím. Myslel jsem si, že dostačující doživotní dávku komiksového psychedelična mi uštědřil pan Clowes (a ne že by po přečtení "Sametové rukavice" nebylo do smrti o čem přemýšlet), ale díky této šílené knize zdánlivě seriózního autora už vím, že konec čehokoli je víc než relativní.
    Ergo: Včera večer jsem se skvěle bavil (a divil - odtud název vydavatele).

8321