Koupit
Moderní zpracování klasického díla Brama Stokera.

Scénář
Radim Kočandrle
Art
Radim Kočandrle
Obálka
Radim Kočandrle
Žánry
horor
ISBN/ISSN
80-86096-93-9 (Netopejr)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 250 mm
Tisk
černobílý
Váha
200 g
Stran
168
Cena
169 Kč
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš28.5.2021 01:12Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
    Na tento český počin jsme byl velmi zvědavý. Předlohu jsem nečetl a číst nebudu, takže jsem rád za info od baatcha, jenž zmínil, že komiks zpracoval první část Drákuly v rámci vyprávění z deníku Harkera, která je svým způsobem zakončena, takže komiks funguje sám o sobě. Též mě napadla inspirace Millerem a Mignolou v rámci kresby, která má i tak svuj punc kvality, zejména v rozsáhlých velkolepých 2stranovych scenériích krajiny, kde nepoznáte co je co. :D ba ne, tohle považuji za nejslabší v rámci kresby. Scenérie ve skalách, nebo hradu Drákuly jsou super. Přibeh začíná spíš jako kniha, hodně kecani, 2strana, kecani, 1 strana, kecani, 2strana, kecani, žádnej komiks, což se postupně mění a kniha se stává více komiksovou. Tenhle aspekt mi vadil, jinak je ale zpracování hodně dobrý, má silnou hororovou atmosféru, která postupně graduje az do finále. Škoda, ze Kočandrle nepokracoval nebo nestvořil něco dalšího. Za mě na pohodu 4*. P.S. největší homo bizár v komiksu: Drákula posílá Jonathanovi polibek. :)
  • baatcha
    Famózní záležitost! Opravdu mě překvapilo, jak dobré to je. Radim Kočandrle přistoupil k tématu s grácií opravdového mistra a v kresbě střídá nervně načrtnuté malé obrázky s rozmáchlými dvoustránkovými kresbami, v nichž převažuje černá. A funguje to sakra dobře. Ačkoliv předlohu znám, několikrát mě při čtení mrazilo. Je tu znát inspirace Millerovým Sin City i Mignolou a v monumentálních kresbách přírody vidím ozvěny Herzogovy verze filmu Nosferatu, ale přesto autor zůstává svůj. Samozřejmě mu můžete spoustu věcí vytknout. Jak sám titul napovídá, je to jen zhruba první pětina Stokerova románu, od Harkerova příjezdu do Transylvánie po jeho útěk z hradu - tedy ta část, kterou v románu pokrývá jeho deník. Ne všechno je tu vysvětlované, protože autor počítá s tím, že znáte předlohu. Kresebně jde Kočandrlemu více krajina a exteriéry/interiéry hradu než postavy. Je to hodně vidět na obličejích, které nadužívají profilů a ánfasů a často připomínají ty lepší kousky z magazínu Kometa. V poslední třetině mi taky přišlo, že komiks ztrácel na síle. Nejspíš i proto, že adaptace úplně opomíjí Harkerův vztah se snoubenkou Mínou, a tak i scény s Draculovými konkubínami, které tomuto vztahu tvořily jakýsi protipól, tu pak vyznívají poněkud naprázdno. Vzato kolem a kolem, jsou to všechno ale jen drobnosti. Tohle je výborný komiks s atmosférou tak hutnou, jak je u českého komiksu málokdy zvykem. Opravdu podařené dílo.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.12.2020 08:26Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
    Neskutočná vec. Túto záležitosť som kúpil okolo roku 2005 s Rižom na potulkách v Bratislave a vtedy som ešte netušil, akú pecku si práve nesiem domov. Stokerov román, obecne pokladaný za hororovú klasiku, ma strašne nudil od chvíle, čo som sa doňho začítal. Možno inšpiroval mnohých, ale pre mňa znateľne zostarol. Až na dve veci - Harkerov pobyt u grófa v polorozpadnutom, gigantickom transylvánskom hrade a na lodi Demeter, kde autor líčil príchod Drakulu do USA. No a práve prvú časť sa rozhodol do komiksovej podoby adaptovať Radim Kočandrle. A geniálne a fenomenálne. Je to jeden vizuálny klenot a skvost hneď vedľa druhého. prekrásne pochmúrna kresba je minimalistická a pritom veľkolepá a ak ste si mysleli, že to nejde dokopy, tak tento skvelý komiksový román vás presvedčí o opaku. Bravo.
  • Matio
    Zajímavý počin v českých vodách. Kresba se k příběhu skvěle hodí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 16:15Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
    Já bych tady rozhodně tak přísný nebyl. Příběh z celkem pochopitelných důvodů nepřináší nic originálního, ale komiksové převyprávění je díky vydařené kresbě povedené a umí místy navodit hororovou atmosféru. Otevřený konec mě taky trochu zklamal, ale o žádné vyloženě špatné dílo se tady nejedná... asi měsíc po přečtení se mi o tomhle Draculovi dokonce zdálo.
  • Murphy722
    DRACULA....Toš kresba je aspoň konečně v nějaké neobroušeném uměleckém stavu. Ve většině případů mi comicsy se svými kresbami někdy přijdou stylově stejné....A toto dílo od klasiky vybočuje...A to se mi líbí...
  • willis
    No tak jsem tady první komu se tohle celkem líbilo.. Trošku mně připadalo, že dobře zvládnutá kresba, která se mimochodem k příběhu hodí, nevyužívá své možnosti na 100 procent. Rozvržení stránek by chtělo víc propracovat, protože příběh, který je opravdu notoricky známý, může zaujmout hlavně dobře zvládnutou ponurou atmosférou. Tady se to bohužel daří jen občas, ale právě tyhle podařená místa ukazují, že potenciál tady byl. Takže se nenechte odradit zatím nízkým hodnocením tady a zkuste si to třeba někde půjčit.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade20.11.2006 20:38Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
    Kresba občas pěkná, většinou nic moc a já přímo nesnášim otevřený konce, takže si to klidně nechte ujít. MdS
  • krvinka56
    Jen sem si to prohlédl a je to totální děs
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.12.2005 14:45Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
    tak drobna oprava, protoze jsem se pri psani trosku zamyslel: "zabehnutych dogmat ze Stokerova romanu = navybafne na me upir, kterymu nevadi pojidat cesnekovou kasi"
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.12.2005 11:57Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
    Priznavam, ze u Draculy jsem se nudil... Jen pro jistotu, neni to celej Dracula, ale jen zacatek, kdy si Dracula kupuje pres realitku novej baracek v Anglii. Kresba je dobra - cista perovka, obalka napovi, ale je to moc kratky. A protoze mne jde predevsim o to, aby me bavil scenar, tak musim rici... ze neprekvapil. A neni se cemu divit, protoze autor se drzi zabehnutych dogmat ze Stokerova romanu = navybavne upir, kterymu nevadi pojidat cesnekou kasi a kterej posila humanitarni pomoc do Iraku:) Proste klasika, ktera me nema cim prekvapit.