Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Čolák a Doláč bojují proti popelnicovému gangu lupičů.

V tiráži uvedena cena 13,50 Kčs, na obálce je ale 12,-.

Scénář
Zdeněk Alfons Sedláček
Art
Jan Tatarka
Obálka
Jan Tatarka
Lettering
Marcela Schäferová
Redakce
Zdeněk Alfons Sedláček
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
Talent
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 294 mm
Tisk
barevný
Váha
108 g
Stran
32
Náklad
50000ks
Cena
12 Kčs
  • baatcha
    Choze rozhodně není jediný, kdo si myslí, že tenhle komiks je slabota. Druhý díl Čoláka a Doláče nazvaný Na stopě si pamatuju ještě ze školní družiny a i po aktuálním přečtení mě skvěle baví. Měl jsem proto podobná očekávání i od Krále podzemí, ale byl jsem těžce zklamán. Nezasmál jsem se ani jednou, maximálně jsem se u pár gagů pousmál. Autor Zdeněk Sedláček tu vytváří jakousi zbytečnou mytologii planety Lokáturum, na které se platí cinbonama. Přijde vám to vtipné? Čolák a Doláč tu jsou sice slavní vynálezci, ale ten nápad je v celém komiksu zoufale nevyužitý a nikde se neobjeví ani zmínka o nějakém jejich vynálezu. A tak je to v celém příběhu. Vlastně mi ve výsledku přišlo, že autor neumí psát, ani pořádně vymyslet vtip. Mohl bych to hodnotit jakože shovívavě, protože z české tvorby 90. let to skutečně výrazně vyčnívá. Jenže to bych nesměl znát španělskou komiksovou sérii Mortadelo y Filemón, která u nás byla známá z německého překladu jako Clever a Smart, z níž Čolák a Doláč vychází, respektive ji kopíruje, a přitom jí nesahá ani po podrážky u bot.
  • Fananek
    Absolutní klasika.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa17.2.2014 12:47Čolák & Doláč #01: Král podzemí
    Vyštracháno na půdě a s vlažným přístupem přečteno. Velmi vtipný kus, od té chvíle hýčkaný jak oko v hlavě! příjemné překvapení. Škoda, že pokračování se vůbec nedá sehnat, hned bych ho brala!
  • Lenny
    Lenny mecenáš1.8.2013 11:52Čolák & Doláč #01: Král podzemí
    choze: Tak jsem prohrabal krabici a našel první dvě čísla ufina (nejspíš jich je ale víc). V prvním je komiks "Čolák a Doláč: Horolezcem snadno a rychle" (7 stran); ve dvojce je "Čolák a Doláč: Výhra" (3 strany). Humor je spíš takový dětský, ale Krále podzemí ani Na stopě jsem nečetl, tak nemůžu porovnat.
  • choze
    Lenny: díky za tip, mám další komiks, po kterým se můžu pídit :)
  • Lenny
    Lenny mecenáš30.7.2013 21:35Čolák & Doláč #01: Král podzemí
    choze: Nějaký Čolák a Doláč na horách vyšel v časopise Ufin, ale jak je to s kvalitou nedokážu posoudit.
  • choze
    Druhý díl Čolák a Doláč: Na stopě je pro mě už od dob jeho vydání/mé puberty geniální a kultovní záležitostí a jedním z mých vůbec nejoblíbenějších českých komiksů. Očekávání byla tedy zatraceně vysoká, umocněná tím, že pídění se po jedničce bylo zatraceně dlouhé. Konečně jsem ji ve svých kristových letech získal do sbírky a při té příležitosti si ji i poprvé slavnostně přečetl. A jsem asi jedinej, kdo si myslí, že je to bída. Respektive že je to jen velmi rozpačité oťukávání terénu. Dvojka je lepší prakticky ve všem - má originálnější formát, lepší barevné provedení, mnohem zábavnější bonusovou výbavu, neotravuje nesouvisející reklamou a samotný komiks je kadencí gagů, jejich rozvíjením a celkovou dynamikou někde úplně jinde. Stačí porovnat první stránky obou dílů - kde dvojka okamžitě rozjíždí zběsilou akci na 13 panelech, jednička startuje příběh jen velmi nevzrušeně na polovičním počtu panelů a s jediným fórkem. Navíc abyste se ke komiksu vůbec dostali, musíte u jedničky překonat stránku s úvodníkem, stránku s vysvětlováním jakési mimózní mytologie (kterou dvojka naštěstí opustila), stránku se slevovým kupónem na oděvní výrobky O.P. Prostějov (který tenhle sešit vydal a napěchoval reklamou na svou produkci), stránku s extrémně trapně veršovanou a přitom vágní představovačkou postav (z níž a ani z komiksu se absolutně nedozvíte, kde Čolák a Doláč přišli ke sluhovi mimozemského původu!), stránku s rozhovory s tvůrci... až už jsem si myslel, že na komiks vůbec nedojde. Komiks se sice záhy rozjede, ale většina gagů a hlášek mi přišla hluchá a zaujala mě až parádní obálka vložená za komiksem, lákající na další díl, ne ale na Na stopě, které o tři roky později vydaly Trnky brnky, ale na jakési Horské dobrodružství. Zajímalo by mě, jestli vůbec vzniklo a pokud ano, tak na jaké bylo kvalitativní úrovni.
  • Landauer
    Klenot v komiksech z devadesátejch let! Neni sice tak našlapanej gagy, jako další volný pokračování, ale má spád, dobrodružnou ráž a hlavně fantastickej humor. Jednoznačně za stovku, protože dneska takhle vystavět a vyprávět příběh a přitom ani na chvilku nenudit umí z našinců málokdo!
  • jimmy
    Jeden z nejlepších českých komixů, ke kterým mám téměř citový vztah. Bohužel se mi nedochoval, ale strašně rád bych ho znova viděl. Ty hlášky jsou prostě parádní!
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo22.8.2005 20:15Čolák & Doláč #01: Král podzemí
    Kúúúrňa, na tohle jsem úplně zapomněl, ale co, tehdy se mi to líbilo, takže důstojných 70% si to zaslouží snad i dnes.