Ukázka
Ukázka
Ukázka
České království roku 1420. Dvanáctiletá Šárka, jež i po brutálním znásilnění jako jediná přežila z katolíky nemilosrdně vyvražděné vesnice, nachází záchranu u největšího českého vojevůdce Jana Žižky a jeho hrdinné husitské armády, aby se se svými družkami a druhy celou svou duší a tělem oddala boji proti katolicismu. Historický manga velkoopus, volně adaptující motiv husitských válek v Českých zemích, jež v Evropě 15. století zažehly doutnák náboženských reforem, vykreslující hrůzy nelítostných bojů neotřelým pohledem malé dívky.

Poprvé vyšlo v nakladatelství Futabasha Publishers Ltd. v roce 2014, české vydání vychází z vydání od Gekkan Action z roku 2017.

Scénář
Kóiči Óniši
Art
Kóiči Óniši
Obálka
Kóiči Óniši
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Petr Holý (I.)
Redakce
Jan Adamčák, Eva Brucknerová, Richard Klíčník
Žánry
akční, historický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-257-4134-4 (Argo)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
127 x 182 x 16 mm
Tisk
černobílý
Váha
200 g
Stran
192
Cena
248 Kč
Originál
乙女戰爭 Dívčí Válka #01 (Futabasha Publishers Ltd., 2014)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš7.11.2023 10:34Dívčí válka #01
    No... teda nevím. Jsem zvyklý na ledajaké nechuťárny a jasně, jde najít i horší věci, ale stejně už to začíná být celkem torture porn aneb "jak chudák do ještě větší nouze přišel", kdy se postavám dějí ty nejhorší věci tím nejhorším způsobem a pak to hraje na city tím nejvíc japonským způsobem.

    Klady
    - To téma je prostě zajímavé, manga z našeho prostředí se jen tak nevidí
    - Kresba je občas nekonzistentní, ale jinak celkem povedená
    - Oceňuju optiku, že všichni mohou být ve válce hajzlové
    - Zajímalo mě, co se bude dít dál

    Zápory
    - Už zmíněné "hnus jen aby to víc šokovalo" (nevadí mi válečný gore, ani tragická backstory Šárky, že ji ve 12 znásilnili, ale vykreslovat ji pak nahou, jak ji krvácí rozkrok a kouká na svou mrtvou famílii, to imho na tragičnosti nepřidá, jen je to nechutný)
    - Dost debilní příběh, který je zatím spíš jen popis děje
    - Občas je český překlad po grafické stránce nacpaný do bublin dost krkolomně

    Jinak teda oceňuji odvahu Arga, že se do něčeho takového pustili. Nečekal bych, že když už u nás vyjde nějaká manga s vyobrazeným sexem, tak zároveň bude rovnou plná nahých nezletilých (V tomhle díle není nic moc vidět a i u toho mála to nemá být erotické, ale stačí se podívat na připravovanou obálku pátého dílu a je hned jasné, že to opravdu má být fanservice).
    Přečtu si celou sérii, ale nevím, jestli to budu kupovat.
  • deefha
    deefha mecenáš3.9.2023 21:41Dívčí válka #01
    Kamarád, který čte všechno možné, ovládá cizí jazyky a je výrazně historicky erudovaný, si tohle koupil a shrnul: "Žižka san, am I kawaii uguuu~?" Což je myslím celkem trefné :-) Prostě takový crossover, který u nás může trochu rezonovat.

    Historickou akurátnost hodnotit nemůžu, protože tohle období našich dějin nemám moc v oblibě (jako ostatně celý středověk), ale předpokládám, že autor to má aspoň rámcově nastudované. Jakožto bezvěrce mě ovšem náboženské fanatismy celkem dost serou, takže v tomhle příběhu jen těžko najdu postavu, se kterou bych mohl sympatizovat. Navíc pokud to má mít dvanáct dílů, tak se docela děsím, jak moc to celé bude naschvál zašmodrchané a plné husitských chorálů...

    Nicméně by byla ostuda, ktyby zrovna tohle dílo nevyšlo zrovna u nás, takže za to Argu patří velký dík. O něco menší dík si naopak zaslouží několik rozpixelovaných panelů a chyby v textu, které unikly zřejmě rozrušenému oku korektorky. Celkově ale hodnotím kladně a od Arga je to naprosto geniální tah: žáci sedmých ročníků základních škol se v rámci výuky o Husitských válkách mohou z této mangy zábavnou formou dozvědět vše potřebné.
  • Fry
    Fry admin26.8.2023 17:08Dívčí válka #01
    čekával jsem, že to bude nuda osobně nemám moc rád, když je cokoliv na motivy skutečných událostí, ale tohle je takový bizár, že upřímně pochybuji i o těch pár událostech, co se tváří docela real. Navíc ten kontrast mezi bad-ass Žižkou a naivní mladou Šárkou je naprosto výborný...
  • Qvestor
    Qvestor9.7.2023 17:25Dívčí válka #01
    Takže jsem si Dívčí válku přečetl, abych věděl kolem čeho je takový rozruch. Scénář a dialogy jsou zcela nepřekvapivě hrozné, jako kdyby šlo o dílo amatéra. Dívčí válka patří k věcem, u kterých jsem už netrpělivě vyhlížel konec, což u kratičké mangy není nikdy dobré znamení. Jediná scéna, která vzbuzuje emoce je znásilnění Šárky na začátku příběhu. Teď už chápu, že je to pro některé přes čáru a naprosto to respektuju. Nejde to nijak obhajovat.
    Dívčí válka ze všeho nejvíc trpí zkratkovitostí děje, tím že není dostatečně rozpracovaný a nemá hloubku. Postava Šárky je tu hlavní magnet, středobod, o který se manga opírá, jako by vznikla jen kvůli ní. Po dočtení nevím, co si o tomhle mám myslet. Nadšený nejsem. Autor se s dalšími díly teoreticky může zlepšit, ale taky nemusí. Poslední manga, kterou jsem před Dívčí válkou četl byla Láska ve střihu cosplaye, což je pěkná sr**ka, ale narozdíl od ní alespoň funguje. Tohle je horší.
  • trudoš
    trudoš editor5.7.2023 22:09Dívčí válka #01
    Nemám nic proti překrucování dějin, vždyť manga Dívčí válka se ani náhodou netváří jako historické dílo hodné akademického diplomu. Naopak, českého čtenáře zákonitě pobaví náhled na husitský konflikt od někoho, kdo pochází ze země vycházejícího slunce a zároveň jej to musí dovést k zamyšlení, jak moc překrucujeme v literatuře zase my dějiny jejich.
    S čím jsem problém ale měl, byl scénář plný patetického modlení a zbožného odevzdání se vyšší moci, stejně jako prapodivné charaktery hrdinů, jež mi k povaze vyprávění vůbec nepasovaly. Neustále se šklebící Žižka, působící dojmem non plus ultra úchyláka, jehož zásahy do děje jsou zcela nepochopitelné, nebo líbezně se tvářící Nastěnka (pardon, Šárka), která je tak provokativně naivní, až to jednoho síří. Celek vypadá trochu jako komediální tragédie na pozadí středověkého masakru, kdy chvílemi nevíte, zda se smát, nebo valit oči nad nárazovou brutalitou. Jako kdybych četl Ateliér špičatých klobouků s Berserkem dohromady... a vůbec to nefungovalo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.7.2023 10:47Dívčí válka #01
    Na tomto komiksu je samozřejmě nejzajímavější, kterak se japonský tvůrce kouká na české dějiny, přičemž si úplně necucá z prstu. Zároveň oceňuji, že to, co vypadalo na první pohled jako jednostranný pohled (zlí křižáci, hodný Žižka), se v průběhu knihy naštěstí změní. Číst to dál samozřejmě nebudu, protože to je ztráta času, ale rozhodně je to pro českého čtenáře fajn kuriozita.

    P. S. Čekal jsem to mnohem kontroverznější ve svém obsahu a úchylárnách, jak zde kdosi naznačoval... nakonec to nevybočuje z řady jiných obskurností, vlastně to je celkem mírné.

    Celkový dojem: 50%
  • Fort
    Fort25.6.2023 09:52Dívčí válka #01
    Autor si skutečně musel něco o naší historii nastudovat. Příběh je vyprávěn na realistických základech z pohledu mladé dívky, bojující po boku Jana Žišky. Společně bojují proti katolicismu v krásné kresbě, připomínající naši středověkou krajinu, pohledem japonského tvůrce.
    První svazek navnadil na další.
  • Sagikkun
    Sagikkun15.6.2023 17:50Dívčí válka #01
    Při čtení jsem byl na jednu stranu až fascinovaný, že čtu mangu zasazenou do české historie, na druhou stranu mi právě kvůli tomu přišlo několik věcí zvláštně nepřirozených a vlastně jsem si na ně za celou dobu nedokázal pořádně zvyknout (asi nejvíce na japonskou verzi Žižky). Tolik k mým prvním pocitům.
    Samotný příběh je pak neurážející, ale na zadek si z něho asi nikdo nesedne, a je to i poměrně ukecané. Co se historických reálií týče, tak nemůžu k absenci znalostí jdoucích do hloubky posoudit a říct, co všechno si autor přidal nebo v čem kompletně odbočil... ale nějaký poznatelný základ to má a zcela jistě to má k nějaké historii blíže než Žižka od Jákla. Autorovi se taky povedlo vykreslit depresi a zoufalství válek ze středověku. Brutální a explicitní to rozhodně je, ale upřímně jsem to čekal ještě o něco horší (a to ani omylem nemyslím jako zklamání), a silnější než třeba Berserk mi to zatím nepřipadá (což z toho ale samozřejmě nedělá oddechové čtení). Možná jsem ale jenom otupělej z nedávného Brutalu, ve kterém jsem na tohle téma asi viděl všechno.
    No a ke zpracování: cením volbu papíru, který pro své mangy používá Dobrovský a který upřímně preferuji před tím crwáckým (manga není tak ztuhlá a čte se příjemněji) + se nažloutlý papír pro historický příběh i více hodí. Co už ale necením je lehce odfláknutá korektura, těch chybek tam není pomálu.
    Celkově to na první volume nebylo špatné a jsem zvědavý na další díly.
6521
  • deefha
    deefha mecenáš21.8.2023 15:33Dívčí válka #01
    Ale tak já myslím, že šklebany je potřeba začít vzdělávat a směrovat správným směrem co nejdřív :-D
  • baatcha
    baatcha21.8.2023 14:07Dívčí válka #01
    Hele tak jste měli pravdu a vaše obavy byly oprávněné, včera jsem si zašel do holešovického Knihkopce a Dívčí válku tam mají vesele vystavenou v dětském koutku. :P
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.7.2023 12:28Dívčí válka #01
    Qvestor: Co si budem, obecně je to nezáživná manga, neřkuli odpad, ale ten "český obsah" prostě českého čtenáře alespoň na začátku zaujme. Dál se prokousávat nebudu, kdyžtak dejte vědět:)
  • Qvestor
    Qvestor2.7.2023 21:13Dívčí válka #01
    To je jen pro pobavení...
  • deefha
    deefha mecenáš2.7.2023 19:25Dívčí válka #01
    Hodnocení na Databázi knih je ovšem asi tak směroplatné, jako hodnocení filmů na ČSFD :-P
  • Qvestor
    Qvestor2.7.2023 12:33Dívčí válka #01
    GWB: Předpokládám, že by ses právě musel prokousat dalšími volumky, než by došlo na ty úchylnosti a něco, co by tě pohoršilo... pokud by se něco našlo.

    Jinak sleduju hodnocení na Databázi knih a k dnešnímu dni hodnotilo devět lidí a má to skvělý průměr 44%. Plus jeden zhnusený komentář typu „Panebože, jak to Argo mohlo vydat!“
  • filozof
    filozof20.6.2023 14:33Dívčí válka #01
    Ve středověku se dělo mnoho odporných věcí, ovšem nikoli pouze malým holčičkám. Chápu potřebu autora si to nějak omluvit, kdyby si to totiž celé vymyslel, nebyl by nic víc než úchylný degenerát (stejně jím je :-)).
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš5.6.2023 13:12Dívčí válka #01
    Ok, tak prý se toho Argo chytlo, když odvysílali na ČT o té manze reportáž a Kóiči Óniši si splnil sen, aby to vyšlo v češtině :D
    Reportáž
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš5.6.2023 12:56Dívčí válka #01
    Tak tohle je dobrý bizár. Kdysi jsem to už četl a jako je to ok, i když až trochu zbytečně brutální. Každopádně nejzajímavější je na tom to české téma, jinak to prakticky nikdo nezná.
  • Kerbellos
    Kerbellos5.6.2023 08:34Dívčí válka #01
    Mně ani tak nejde o to, že se to reálně dělo, i to jde zobrazit vkusně. Berserk zobrazuje hrůzy, ale furt poměrně.. hmm... snesitelně? Prostě nevyžívá se v tom. Tady ale podle mě dochází z autorovy strany až ke glorifikaci nahých nevinných holčiček, které tam pobíhají poměrně často – načež je nechává uhořet, vyhladovět k smrti atd. Což už mi přijde, že ty husitské války jsou tomu spíš taková úlitba, byť je vidět, že o nich má načteno víc, než bych byl čekal. Na rozdělení "pro kluky/pro holky" bych se vykašlal, ale trochu větší důraz při propagaci na doporučený věk čtenáře by asi minimálně tady nebyl od věci.
  • baatcha
    baatcha4.6.2023 20:51Dívčí válka #01
    Qvestor: Chápu. Ale předpokládal jsem, že v anotaci zmíněné "brutální znásilnění", "nemilosrdně vyvražděná vesnice" a "manga, vykreslující hrůzy nelítostných bojů pohledem malé dívky" dají určitý náznak toho, že to nebude pro děti.
  • Qvestor
    Qvestor4.6.2023 19:43Dívčí válka #01
    U Berserka jsem myslel anotaci na stránkách Crwe, ne tady.
  • Qvestor
    Qvestor4.6.2023 19:30Dívčí válka #01
    baatcha: Anotaci jsem četl. Rozhodně v ní není upozornění na nějakou explicitnost, nedokázal bych si podle ní představit, jak otevřeně zobrazené to je nebo není. Taky chybí věkové doporučení.
    Vezmi si třeba posledního Berserka od Crwe, kde dávají jasně najevo, že to není pro malý haranty.
    A takhle bych to chtěl u každé mangy. Pro koho to je určený. Pro kluky, pro chlapy. Pro holky, pro ženy. A věk.
  • deefha
    deefha mecenáš4.6.2023 19:08Dívčí válka #01
    Meh, jako by se takovéhle (a ještě horší) věci ve středověku běžně neděly, žejo.
  • baatcha
    baatcha4.6.2023 18:52Dívčí válka #01
    Qvestor: Zaprvé je to i v anotaci, zadruhé je to "válka očima malé dívky", tak co jiného asi čekat.
  • Qvestor
    Qvestor4.6.2023 17:17Dívčí válka #01
    Kerbellos: O tom znásilňování jsi vůbec neměl psát, takhle nalákáš úchyláky. (Sebe výjimečně nemyslím).
  • Kerbellos
    Kerbellos4.6.2023 16:02Dívčí válka #01
    Před x lety jsem četl scanlation a docela se Argu divím, že do toho šlo. Na můj vkus moc znásilňování malých holčiček. Vlastně se trochu bojím, aby to nakonec ještě neschytali od čtenářů.
  • deefha
    deefha mecenáš3.6.2023 13:00Dívčí válka #01
    Hergot, to chci! :-D
  • Qvestor
    Qvestor3.6.2023 10:48Dívčí válka #01
    Už jen název je zavádějící...
  • baatcha
    baatcha2.6.2023 23:57Dívčí válka #01
    Panejo, to vypadá jako slušný úlet! Ale když to vydává Argo, nebude to žádný shit. Četli jste někdo?