Bane je ve městě a chce změřit síly v souboji s Killer Crocem a Riddlerem. Další fází jeho plánu je zinscenování hromadného útěku z Arkhamu, takže Batman nemá jak zabránit řádění Jokera a celé hordy dalších psychopatů v ulicích. Naprosto vyhořelý Temný rytíř čelí vražednému Viktoru Zsaszovi, ukrutnému Amygdalovi a vyšinutému Ventriloquistovi. Mezitím dostává Robin nápad nechat Azraela vyzkoušet slavnou ušatou kapuci...

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 36. v pořadí.

Obsahuje sešity série Batman #489-494 (prosinec 1992 - duben 1993), Detective Comics #659-660 (březen 1993 - duben 1993)


Scénář
Charles Dixon (Chuck), Doug Moench
Art
Jim Aparo, Jim Balent, Norm Breyfogle
Ink
Jim Aparo, Norm Breyfogle, Scott Hanna, Tom Mandrake
Barvy
Adrienne Royová
Obálka
Kelley Jones, Bob LeRose
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Martin Kužel
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 12 mm
Tisk
barevný
Váha
560 g
Stran
200
Cena
329 Kč
Originál
Knightfall (DC Comics, 1992, 1993)
  • Norri
    Docela jsem se toho bál, protože mě superhrdinové v poslední době nějak přestávají bavit. Slavný Knightfall jsem si ale nemohl nechat ujít. V prologu byl povedený především Baneův origin a tak jsem byl zvědavý, jak to bude pokračovat tady. S úlevou můžu konstatovat, že to vůbec není špatné. Příběh je dobře vyprávěný a příjemně graduje. S tím, jak stoupá Batmanovo celkové vyčerpání, tak roste i tísnivá atmosféra v celém Gothamu. Tady s Batmanem hodně soucítím, protože jsem sám v poslední době docela unavený a tak mi ten příběh fakt sedl. Docela si užívám i kresbu a to od všech zúčastněných výtvarníků. Je pěkně dynamická a někdy vyloženě potěší pěknými detaily, jako je třeba spadané podzimní listí, které poletuje za uhánějícím Batmobilem.
  • Sagikkun
    Oproti předešlému souvislejšímu Prologu je zde děj mnohem více roztříštěný a epizodický, a celý svazek by se tak dal popsat jako "Bane vypustí magory z Arkhamu a Batman je jde jednoho po druhém pochytat". Jeden sešit, jeden psychouš, vždy podle stejné (či velice podobné) šablony. A stejně jako v předešlém Prologu, opět se to nečte vůbec špatně. Problém je, že jakmile máte s Batmanem už něco načteného, tak vám zrovna tato kniha nedokáže nabídnout vesměs nic nového. Je to prostě klasický, skoro nijak nevybočující Batman postupně bojující se svými známými protivníky, který tak nejednou dokáže upadat do monotónnosti. Abych tomu úplně nekřivdil, tak postupně se stupňující Bruceovo vyčerpání a intenzita situace bylo vykresleno pěkně. Za highlight svazku jsem pak považoval téměř poslední dvě čísla se Zsaszem a následným soubojem Banea proti Killer Crocovi, v obou sešitech se dalo napětí vyloženě krájet. Ke čtyřem hvězdám se to tak ke konci už pomalu blížilo, zatím to na ně ale ještě nevidím a jsou to lepší 3*.
  • Ivan Kucera
    Na tomto komikse je skvelé, v akom rozpoložení ukazuje legendárneho Batmana. Temný rytier sa nachádza v stave, v ktorom ide zjavne z posledných síl. Je neoholený, vyčerpaný, enormne vystresovaný, prestáva vládať, nestíha, začína robiť chyby. To je dokonalá pozícia, do ktorej ho rafinovane vmanipuloval kulturista Bane, ktorý všetko dianie súvisiace s netopierom pozorne sleduje z bezpečnej vzdialenosti. Zdôrazňujem „súvisiace s netopierom“, pretože inak vyráža do akcie čoraz častejšie (oproti Soumraku Temného rytíře, prologu, kde bol naozaj len pozorovateľom). Silu jeho svalov okúsi nielen Killer Croc, ale napr. i Robin, ktorý je z toho tak mimo, že si musí máčať nohy v lavóre (čo chcete, začiatok 9O. rokov neušteril nikoho, ani Batmana a jeho rodinu). Zaútočí na Arkham, oslobodí jeho exkluzívne osadenstvo. Do ničnetušiacich gothamských ulíc sa tak dostanú najnebezpečnejšie beštie. Vtip je v tom, že scenáristi atmosféru stupňujú síce pozvoľne, ale o to bezvýchodiskovejšie: Batman sa najskôr stretáva s kurióznymi zločincami, postupne sa však hrozba stupňuje a je jasné, že najväčšie esá nás ešte len čakajú. No už teraz ide Batman z posledných síl, tak čo potom? Presne to je moment, na ktorý Bane mrazivo trpezlivo vyčkáva, aby ho zlomil: metaforicky... a azda i doslovne. Veru tak, ikonický okamih pádu Temného rytiera sa nekompromisne blíži. Potiaľto je to skvelá jazda. Skvelé je i to, že komiks je prekvapivo drsný, umiera sa tu ako na bežiacom páse, jedného psychopata strieda druhý sériový vrah (prípadne psychopatický sériový vrah) a krv síce netečie prúdom, ale nejaká tu rozhodne je. Už menej super je, že dej je vinou toho všetkého pomerne monotónny: Batman hľadá hrozbu, nájde hrozbu, prebehne súboj. A potom odznova. Menia sa len záporáci, napriek tomu je to istým spôsobom stále to isté. Mne osobne vadili tiež drobnosti poplatné dobe svojho vzniku: Robin pri boji používajúci prak, Batmanovi necháva odkaz na papieri písaný rukou a prilepený lepiacou páskou k čelnému sklu slávneho batmobilu (jasné, lepiaca páska bodne vždy, ale to ju naozaj Zázračný chlapec nosí 24/7 pri sebe? Alebo ju majú pre prípad núdze schovanú v palubnej skrinke?), nelogičnosti (čítal som to dva razy, ale fakt som to nepochopil: Batman likviduje Zsasza, za jeho chrbtom do miestnosti vstupuje ozbrojená Montoyová a za ňou je kto ten chlap s basebalkou?) a nekonzistentnosť kresby (Killer Croc vystupuje na začiatku a na konci knihy a na konci vyzerá úplne inak, ako na začiatku) a Azrael akoby vypadol z úplne iného komiksu, to bol fakt zlý sen. Výsledkom je nevyrovnaný, zvláštny hybrid: miestami veľmi temný a nebezpečný komiks a na ďalšej strane uvidíte magora s ponožkou na ruke. Zatiaľ „pád rytiera“ na 4* nevidím; uvidíme v ďalších dieloch.
  • hroubek
    Hodně povedený komiks. Dost se mi líbí, jakým způsobem se tvůrci rozhodli Batmana zlomit. Je to dobře napsaný, a skvěle zde funguje a s každým sešitem se Batman posouvá na hranu svého pádu a ve své zarputilosti si to nechce připouštět. Baví mě, že Bane není je hrubá síla, ale skvělý manipulátor, který si užívá psychické ničení Batmana. Dobrý komiks, jenž bude v dalších dílech gradovat.
712411