Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Co byste udělali proto, abyste se stali superhrdiny? Ve světě Supro™ nemusíte za superschopnost zaplatit pádem do radioaktivního odpadu, traumatickou ztrátou rodiny ani přiletět z jiné planety. Stačí… zaplatit. Nemáte na to? Nevadí! Náš asistenční program nabízí celou škálu výhodných půjček!

O superhrdinském životě sní i Ida, o to víc, že už jednu šanci promarnila. Její přítelkyně Evelína mezitím po boku svého dvojčete Thea sklízí slávu a úspěch. Jejich životy by snad ani nemohly být rozdílnější. Když se začnou kupit podivné náhody, které Idu málem stojí život, nechce se jí věřit, že by šlo o součást promyšleného plánu. Kdo by vydělal na odstranění někoho tak nepodstatného, tak ne-suprového, jako je ona?

Scénář
Štěpánka Jislová
Art
Viktor Svoboda
Barvy
Martina Fischmeister, Ester Kuchynková (Yone)
Lettering
Jiří Hrbek (Daren), Lucie Šťastná, Viktor Svoboda
Redakce
Tereza Micková, Jiří Pavlovský
Žánry
drama, romantický, superhrdinský, thriller
ISBN/ISSN
978-80-7679-260-9 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách (s chlopněmi)
Formát
182 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
490 g
Stran
160
Cena
449 Kč
  • Norri
    Norri mecenáš31.7.2023 19:44Supro™: Hrdinové na dluh
    Komiks Supro je příjemným překvapením. Bez nějakých předchozích slibů byl najednou oznámený hotový komiks. Zajímavý námět, pěkná kresba a parádní barvy. To je docela solidní první dojem.

    Jsem rád, že mě příliš nezklamal scénář. Jsou v něm sice nelogické momenty a konec příběhu se mi moc nelíbil, ale oceňuji jeho začátek, kdy reklama plynule přejde do příběhu, i jeho nelineární vyprávění. Líbí se mi, jak pěkně pracuje s komercializací superhrdinství. Inspirace ve světě Strážců, ale také v Hodinách posledního soudu, je zřejmá, ale nijak nevadí. Bere si z nich pár detailů a pěkně je rozvádí. Navíc se to výborně čete.

    Překvapením je pro mě výtvarná stránka. Viktora Svobodu jsem ještě neznal. Jeho kresbu jsem už dříve musel vidět, ale nezapsal se mi. Na jeho kresbu se moc dobře dívá. Je to tak trošku zjednodušující styl, ale takovým příjemným způsobem. Postavy a obličeje má v ruce a dobře zvládá i emoce. Fádní není ani jeho práce s panely. Jsem zvědavý na jeho další komiksy.
    Martinu Fischmeister jsem znal jenom z jejího krátkého komiksu La Loba, kde se prezentovala úplně jiným výtvarným stylem a jinými barvami. Tady kresbu pěkně oživila výraznými barvami, které přesně odpovídají atmosféře a tématu celého komiksu.

    Pochvalu si zaslouží i bonusy na konci.
  • MEGA
    MEGA2.7.2023 13:36Supro™: Hrdinové na dluh
    Komiks mě dostal svým úžasným prostředím. Do tohoto světa bych se rád vracel, protože věřím, že má ještě mnoho co nabídnout. Příběh byl místy zkratkovitý, ale oceňuji práci s časem a celkovou strukturu. Kresba a barvy sem seděly. Skvěle vykresluje hip prostředí moderních superhrdinů i dramatické momenty. Prostě skvělý počin!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.6.2023 16:36Supro™: Hrdinové na dluh
    Už asi pět minut přemýšlím, co kolega Walome myslí tím, že se jedná o kritiku woke culture, protože když už bych se nad tímto termínem v souvislosti s komiksem Supro měl zamyslet hlouběji, viděl bych tyhle supráky spíše jako postmoderní produkt této "culture", nežli její kritiku. Tak či onak, satira a kritika tu probleskuje, je však podle mě zaměřena zejména vůči hyperkapitalismu západního střihu, zkrátka takového světa, jehož svědky jsme se mohli stát nedávno při četbě komiksu Šangri-La. Světa, který známe z Huxleyho Konec civilizace apod.

    Co mě osobně velice fascinuje, a to v pozitivním slova smyslu, jsou tři věci : 1. ilustrátorka Štěpánka se zde představuje výhradně jako scénáristka (a jde jí to - jak říká Viktor Svoboda v jednom podcastu, byl jsem relativně "zaháčkovanej" od začátku do konce), 2. český autorský komiks vydalo nakladatelství Crew, 3. autoři vytvořili něco velice líbivého a mainstreamového, na české luhy a háje ne úplně běžného, něco, co tu krom těch různých Dechberoucích Zázraků a Péráků neexistuje, zde to ale vůbec nepůsobí "provinčně", naopak.

    Celé to podtrhuje opravdu hezká dynamická kresba. Poprvé jsem se sice trochu ztratil, když tvůrci využili prvního horizontálního řádku přes obě strany, ale pak jsem si zvykl, už jsem dával pozor. Barvy skvělé.

    Je to celé - ten termín mě baví a řeknu ho po sto šedesáté - tak trochu dekonstrukce "superhrdinského komiksu" a v tomto motivu mě bavil. Jinak přes veškeré klady, já opravdu asi nejsem cílovka, celé to působí lehounce youngadultovsky a na konci "povinně" akčně; já si raději prostě přečtu dokonalé Bez vlasů, případně se těším na Štěpánčino autobiografické "slice of life", nebo co to na nás vlastně na podzim chystá. Komiks jako žánrovka prima, ale žánr nikoli pro mě. Mea culpa.

    Celkový dojem: 60%
  • Good Games
    Good Games mecenáš11.6.2023 21:07Supro™: Hrdinové na dluh
    Supro: Hrdinové na dluh je rozhodne zaujímavý domáci komiks, ktorý má pekný svieži vizuál a celkovo ide na superhrdinské schopnosti svojsky a moderne. Prekvapivo má komiks dobré tempo a neustále sa v ňom niečo deje. Po dočítaní som mal z neho naozaj dobrý pocit a vôbec by som sa za pokračovanie nehneval. =►Celá recenzia◄=
  • Walome
    Walome mecenáš2.6.2023 18:10Supro™: Hrdinové na dluh
    Kritika dnešní sosajety a woke culture v prostředí alternativní ČR - me gusta. Všichni jsou barevní (zelené vlasy, tretky, křiklavé oblečení), všichni jsou super, ale všem je to prd platný. Pořád jim život komplikuje bílý muž toužící po penězích. Na pozadí probíhají jasné zprávy, že woke svět je povrchní úplně stejně jako ten konzervativní.

    Zápletka je vlastně romantická, což se líbilo nejen mně, ale bude se to líbit i teens. Kresba je úplně v pohodě. Panelování je skvělý. SFX v podobě kresby vycházející z mobilu je supr nápad. Storylajna odsejpá, má smysl, pointu a postavy se chovají uvěřitelně.

    Snad se bude komiksu dařit, potřebujeme kritiku woke culture jako sůl. Ale nejen to. Potřebujeme hezky nakreslené komiksy, které jsou akční a neřeší se v nich nesmrtelnost chrousta. Snad se podaří, protože to tomuhle by slušel i merch.
  • Alfi
    Alfi25.5.2023 22:21Supro™: Hrdinové na dluh
    Príbeh lesbickej dvojice, kde jedna má superschopnosti a druhá nie. Osobne by mi prišla zaujímavejšia dekonštrukcia rodových stereotypov ak by superhrdinka zostala ženou a nezaujímavým “normálom” by bol muž, keďže zo sexuálnej orientácie hrdiniek nič nevyplýva, ale také je rozhodnutie autorky. Nápad so svetom, kde si možno zakúpiť superschopnosti a superhrdinovia sú majetkom firmy je zaujímavý, aj keď povrchný a plný logických dier. Akože logických priepastí. Kresba je účelná, ale najmä v akčných scénach extrémne neprehľadná, často som opakovane čítal stranu a nenachádzal som žiaden spôsob ako dejové obrázky prepojiť do logického celku. Ak by to bol komiks od veľkého zahraničného vydavateľa, dal by som 2 hviezdy, ale na tuzemský počin je to mierne nadpriemerné.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš25.5.2023 17:33Supro™: Hrdinové na dluh
    Asi to nejlepší, co u nás v nedávné době vzniklo - superhrdinská satira ve světě hyperkapitalismu, kde si superhrdinské schopnosti můžete koupit (hned jsem si vzpomněl na Syndroma z úžasňáků a jeho "Když může být každý super, nebude jím nikdo."), lehce se blížící například The Boys.
    Úžasná kresba a zajímavý příběh, který má potenciál. Strašně moc doufám, že se dočkáme pokračování, komiks budu doporučovat každému, koho potkám.
2981
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.6.2023 09:25Supro™: Hrdinové na dluh
    Norri: Ok, díky za ten odkaz, ač jsem v tom tuhle rovinu (kritika jakéhosi "woke washingu") moc teda neviděl.
  • Norri
    Norri mecenáš27.6.2023 09:01Supro™: Hrdinové na dluh
    George Walker Bush: K té kritice se vztahuje tady odpověď Štěpánky v rozhovoru. Dovolím si nakopírovat to sem...

    Z jakého důvodu jste se rozhodli, že mezi dvěma hlavními hrdinkami bude milostný vztah?

    Jislová: Komiks si trochu dělá srandu z toho, jakým způsobem, především Hollywood, řeší prezentaci menšin, ať už rasových nebo sexuálních. Ve filmech se často příběh nepřirozeně zastaví, aby divákovi předal středoškolskou lekci o tom, jak je v pořádku být jiný. V úvodní reklamě vidíme čtveřici Supro-hrdinů, kteří se snaží superschopnosti prodat veřejnosti. Jejich jinakost (pohlaví, barva kůže, typ postavy a podobně) není oslavou diverzity, ale cynickou markeťáckou snahou oslovit co nejvíc demografických skupin s peněženkami.

    Mým záměrem bylo napsat postavy, jejichž „jinakost“ je naprosto normalizovaná. Hlavní hrdinky spolu na veřejnosti také být nemohou, což ovšem není otázka netolerance společnosti, ale toho, že Ida není pro Evelinin mediální obraz dost dobrá. Jinak řečeno, svět Supra je post-svět, všechny rasismy, sexismy a jiné -ismy společnost překonala – ale to neznamená, že to vytvořilo utopii. Něco je pořád špatně…

    Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/literatura/supro-komiks-crew.A230608_093252_literatura_jgo
  • Landauer
    Landauer16.5.2023 13:10Supro™: Hrdinové na dluh
    S tím ComicConem mně to doteď nejde do hlavy. Co se týče českých autorů, byla to tam letos vyloženě sausage party a to Štěpánka zrovna v tenhle čas hází na trh takovouhle knížku. Divný.
  • Walome
    Walome mecenáš15.5.2023 16:12Supro™: Hrdinové na dluh
    Na tomhle jsem zvědavej. Na Světě knihy jsem nebyl, ale co jsem slyšel, tak komiks měl úspěch na Štěpánku přišla řada lidí. To je dobře, nepochopil jsem, že jsem ji neviděl na comic conu, tak aspoň na Světě knihy měla fejm.

    Klášter nejsvětějšího srdce byl moc fajn, její tvorba pak šla +- mimo mě, ale tohle mě zajímá moc.