Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Joker: Nejďábelštější, nejhledanější a… nejnevinnější?

Arkhamův ústav byl napaden a oči všech se automaticky stočí k Jokerovi. Záhadný mecenáš najme bývalého komisaře gothamské policie Jima Gordona, aby dopadl… a pravděpodobně zabil… klaunského prince zločinu!

Ale s Jokerem není nic tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. To, co Gordon zjistí a co mu Joker ukáže… změní jednou provždy jeho pohled na svět. A navíc není jediný, kdo chce Jokera najít…

Co je zač prohnilá rodina Sampsonových? A co je zač Vengeance, Baneova dcera, před kterou se třese hrůzou celý svět?!

Obsahuje sešity série The Joker #1-5 (březen 2021 - červenec 2021) a příběhy z Batman: The Joker War Zone #1 (září 2020), Batman #100 (říjen 2020)
V tiráži chybně uvedeni Guillem March a Tomeu Morey jako autoři obálky souborného vydání.


Scénář
Matthew Rosenberg, James Tynion IV
Art
Francesco Francavilla, Guillem March
Ink
Francesco Francavilla, Guillem March
Barvy
Francesco Francavilla, Tomeu Morey, Arif Prianto
Obálka
Francesco Mattina
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Filip Gotfrid, Andrea Nekvapilová
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-362-0 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
410 g
Stran
148
Cena
399 Kč
Originál
The Joker #01 (DC Comics, 2021)
  • faster86
    faster8625.7.2023 10:21Joker #01
    UPOZORNĚNÍ: ideálně čtěte až po Batmanovi od Kinga, jinak spoiler jak hovado.

    Gordon je ukecaný, ale tak nějak tím správným způsobem. Zatím je to takový ponurý thriller, což člověk tak nějak čekal a je rád, že to i dostal. Scénárista/ti mají batmana načteného, takže se tu odkazuje na spoustu věcí, které jsou jak z moderní tak starší historie Jokerových počinů, což je super. Do dalšího dílu určitě půjdu. Nejvíc mě ale nezaujala hlavní linka ale sešit Joker war... nevím jestli je to série nebo se to proplétá nějakýma jinýma sériema ale chtěl bych z toho víc.
  • Good Games
    Good Games mecenáš12.6.2023 19:34Joker #01
    Joker dostal vlastnú sériu a hneď prvý diel to odpaľuje vo veľkom štýle. Síce je tempo takmer po celý čas také pomalé, detektívne, vôbec to nevadí. Atmosféra je správne temná a už len ten nápad, že Jim Gordon má vystopovať a zabiť Jokera je dostatočne zaujímavý. Komiks sa síce nazýva Joker, hlavným hrdinom je ale Jim Gordon. Som zvedavý na pokračovanie a či sa podarí tvorcom udržať nastavenú latku, ktorá je zatiaľ celkom vysoko. =►Celá recenzia◄=
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš1.6.2023 07:10Joker #01
    Jokera 1 môže čítať každý, kto vie, kto je Joker, Batman a Jim Gordon, ale je pravdou, že na jeho plné vychutnanie je fajn poznať ich bohatú históriu. Napr. to, čo kto komu (a prečo a kedy) urobil. Joker 1 s tým operuje do nemalej miery. Trvám si na tom, že si ho užijete aj bez znalosti starších vecí, ale hej: s ich znalosťou si ho užijete predsa len výdatnejšie. Pomôže vám poznať Rok jedna, Kameňák alebo Černé zrcadlo. A ak netušíte, čo je zač Soví tribunál, máte problém. Scenárista Tynion IV si vychutnáva bohatú minulosť postáv a toho, čo spolu v minulosti zažili (a nejakým zázrakom prežili). Ja osobne to poznám, takže som sa spokojne uškŕňal pri nenápadných slovných zmienkach o páčidle atď. Faktom je, že dostáva zabrať logika (niekto, kto vám zaplatí 25 miliónov za úkladnú vraždu človeka, vám nie je schopný zaobstarať strelnú zbraň?). Otázkou je, ako prijmete namakaného Gordona v tielku. Čo je tak trochu v rozpore s tým, ako bol odjakživa poňatý. Bol to chlap z mäsa a kostí a so svojimi starosťami, nie akčný borec. Našťastie, Tynion IV to v tomto smere nikdy nepreženie. Vždy nájde cestu späť a ponúkne Gordona, ktorý možno vyzerá prehnane mužne (ale ako hovoria Taliani: dá sa vyzerať prehnane mužne?), no všetko vylepší jeho vnútorný noirový monológ. Stále je to starý dobrý Jim, zraniteľný a chybujúci, ale zároveň neskorumpovateľný a večne premýšľajúci o zle v spoločnosti atď. Súčasťou Jokera 1 je aj viacero bonusových krátkych komiksov, spomedzi ktorých najmohutnejšie vynikne flashback do vzdialenej minulosti. Odohráva sa po Roku jedna (resp. Mužovi, který se smál od Brubakera): Joker sa zjavil na scéne, pokúsil sa otráviť gothamskú vodu a skončil v Arkhame. Bonusový komiks sa odohráva práve v tomto období a je nakreslený tak, aby vizuálne ladil práve so starým Rokom jedna z 8O. rokov. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-joker-1-komiks
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.5.2023 11:33Joker #01
    Příjemně vrstvený a přiměřeně zamotávaný temný příběh... jako všechno by bylo jednodušší, kdyby Gordon nebyl lama a vystřelil by prostě Jokerovi mozek z hlavy, ale to bychom pak neměli co číst.

    Celkový dojem: 80%
  • Spike
    Spike20.5.2023 15:54Joker #01
    Upřímně řečeno, od téhle knihy jsem moc nečekal. Dle popisu zněla premisa podobně jako nedávno vydaný Sebevražedný Oddíl: Dostaňte Jokera, a myslel jsem že dostanu jen výplňový a zapomenutelný příběh snažící se přitáhnout čtenáře na osobu Jokera, ale nenabízející nic zapamatováníhodného. V takovýchto případech jsem vždy rád když se mýlím.

    Předně info pro čtenáře kteří by chtěli tuto knihu číst naprosto samostatně - hojně se tu odkazuje a navazuje na Rok jedna a Kameňák/Muž který se směje takže rozhodně doporučuji mít tyto základy načteno (avšak kdo by neznal zrovna tyhle klasiky, těžko si může bez studu říkat Batman fanda). Dále se vyplatí znát run Scotta Snydera, především Soví tribunál/Soví město jinak též můžete být místy lehce zmateni. A pozor - Joker: Kniha první se odehrává až po událostech Batmanova runu Toma Kinga, tedy po třinácté knize Baneovo město 2. Pokud ji přečtenou ještě nemáte a chystáte se, udělejte to před Jokerem, jinak vám hrozí dost zásadní spoilery. Dále se kniha kříží s eventem Joker War který u nás dosud nevyšel jelikož Crew a BB Art mají lehce skluz. Některé postavy a události, jako třeba Jokerova nová/bývalá družka Punchline jsou tak českému čtenáři dosud neznámé. Uvidíme v dalších dílech jak moc bude neznalost při čtení této série překážkou, ale věřme Crwi že by tu nevydala s předstihem něco, kde nám chybějící kontext bude nějak výrazně kazit čtenářský zážitek. To by snad k zasazení souvislostí bylo vše.

    A teď k tomu hlavnímu - jaká kniha je? Překvapivě výborná! Jen má lehce matoucí název, jelikož hlavním hrdinou a tahounem je zde Jim Gordon. Jeho monology a voiceovery nás provází takřka celou dobu, a nesou se v nejlepším duchu krimi thrillerů a neonoirovek. Zároveň jde o krásné navázání právě na Rok jedna kde byl Gordon v podstatě též hlavním aktérem a jeho vnitřní hlas nás provázel dějem. Už od prvních stránek ze mě skepse opadla a prostě jsem si jen užíval příjemně nepříjemný a temný příběh. Ono navazování a odkazování k výše zmíněným klasikám tu není pouze na efekt aby se autor svezl na jejich statusu a aby si čtenář řekl že když příběh zmiňuje takové kultovky, je automaticky něčím víc. Právě Gordonův příběh už od začátku pevně spjatý jak s Batmanem tak Jokerem, je tu těžištěm, a právě znalost klíčových událostí pomáhá vžít se do postav i příběhu a lépe ho chápat i si ho užít.
    Co tomu rozhodně pomáhá je kresba i barvy. Je to moderní a současné, a přeci z toho cítím takové poctivé retro, což tato kombinace k příběhu přesně sedí, kolikrát jsem se zastavoval a kochal se jednotlivými panely. Guillem March má mé velké uznání a těším se až od něj uvidím více věcí. Chci li chválit dál, musím zmínit i Francesca Francavillu, který kreslil flashbackovou kapitolu odehrávající se krátce po Roku jedna a Muž který se směje (vím že ty komiksy zmiňuji už poněkolikáté, ale bez nich si Jokera opravdu tolik neužijete) a náladou i kresbou se nese přesně ve stylu právě Roku jedna. Prostě krásné navázání.

    James Tynion IV zkrátka příjemně překvapil a spolu s kvalitními kreslíři dodal příběh mnohem lepší, než jsem si po přečtení anotace myslel. Je to sice teprve první kniha ze tří, a jakou přesně roli tam bude hrát Bane s dcerou či rodina Sampsonových se teprve dozvíme, takže zatím nelze hodnotit komplet. Je možné že se to nějak zamotá a přehršel motivů a postav překombinuje a příběh skončí průměrně. To však této konkrétní první knize na jejích kvalitách nic neubírá. Pokud máte načteny výše zmíněné komiksy a máte rádi spíše přízemnější Batman příběhy, směle do toho, Joker by vás neměl zklamat. 8/10
2143